Skocz do zawartości
IGNORED

Clone....

ZoltanChivay

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, jak na innych forach ale tutaj rzeczywiście namnożyło się akcji klonowania.

Niepokojące jest to, że przybrało to charakter zorganizowanej, w pewnym sensie masowej produkcji. W wielu przypadkach dotyczy do urządzeń, które jak mi się wydaje są chronione przed takim procederem odpowiednimi przepisami, które obowiązują również w naszym kraju.

Tego typu akcje są również sprzeczne z postanowienia regulaminu tego forum.

Należało by się zastanowić nad przyczyną takiego stanu rzeczy.

Na pewno pokusą jest próba zrobienia urządzenia, które w niektórych przypadkach jest bardzo drogie

i dla większości praktycznie nieosiągalne.

Podejrzewam, że znaczna większość uczestników forum nie potrafi samodzielnie zaprojektować np.''porządnego'' wzmacniacza a niewielka już część, która posiada odpowiednie wiadomości teoretyczne i doświadczenie praktyczne, nie ma pomysłu, jak i wiary na samodzielne stworzenie ciekawej konstrukcji

- pozostaje więc powielanie pomysłów innych.

Wydaje mi się, że dobrym pomysłem jest próba połączenia sił, by zespołowym wysiłkiem stworzyć projekt

(np. w kilku wersjach), który można zrealizować nie narażając się na zarzut plagiatu.

Podejrzewam, że mogą być różne koncepcje rozwiązań, więc mogą powstać różne wersję projektu lub różne projekty, które później można wybrać do realizacji w zależności od preferencji, możliwości, umiejętności itp.

Każdy biorący aktywny udział w projekcie miałby, okazję przedstawienia własnych propozycji odpowiednio je uzasadniając, co mogło by być pożyteczne również dla mniej zaawansowanych uczestników.

Ponadto w myśl powiedzenia; co dwie głowy to nie jedna... może być szansa na stworzenie ciekawej (lub ciekawych) konstrukcji.

Można wtedy połączyć siły w zdobywaniu podzespołów, elementów mechanicznych, obudów itp.

- pozwoli to obniżyć koszty realizacji projektu.

Tego typu działanie jest zgodne z ideą DIY i powinno dać więcej satysfakcji, niż tylko mało ambitne (delikatnie mówiąc) klonowanie.

Pozdrawiam

Ależ już była taka akcja - w jej wyniku powstała konstrukcja UGODA - nomen-omen bardzo udana za co konstruktorom i ludkom, którzy maczali w niej palce już wielokrotnie dziękowałem na łamach tego forum a teraz powtórzę jeszcze raz - DZIĘKUJĘ PANOWIE!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/85878-clone/page/2/#findComment-2256505

Panowie nie przesadzajcie z tym clone.

Nie wszyscy mają wiedzę i możliwości, żeby stworzyć coś całkowicie swojego.

Jak to ktoś dobrze ujął clone to wstęp do DIY. Dla przykładu - ja zaczynając na forach (ok roku temu) nie potrafiłem nawet poprawnie zlutować paru elementów (choć do dziś szlag mnie trafia jak mam coś w pająku lutować). Teraz potrafię stworzyć jakiś prymitywny układ elektroniczny, zaprojektować pcb, itp.

Dla chcącego nic trudnego. Żałuję teraz, że nie zacząłem uczyć się w kierunku elektronicznym, poszedłem na informatykę.

Elektronikę i akustykę traktuję jako hobby i staram się poświęcać jej część swojego czasu.

Pewnie, że chciałbym zaprojektować swój wzmacniacz, kto by nie chciał ;) Uważam jednak, że do tego etapu zrobię jeszcze wiele projektów oraz będę musiał zdobyć dużo wiedzy i doświadczenia.

Oczywiście zawsze liczę na wsparcie społeczności forumowych, dzięki temu człowiek może się rozwijać, zdobywać wiedzę i doświadczenie.

Potrzebna jest tylko odrobina chęci :)

https://www.audiostereo.pl/topic/85878-clone/page/2/#findComment-2260176

Ależ już była taka akcja - w jej wyniku powstała konstrukcja UGODA - nomen-omen bardzo udana za co konstruktorom i ludkom, którzy maczali w niej palce już wielokrotnie dziękowałem na łamach tego forum a teraz powtórzę jeszcze raz - DZIĘKUJĘ PANOWIE!!!

Muszę Cię jednak zmartwić. Żadna "ogólna" akcja do niczego na forum internetowym nie doprowadzi. Ugoda wcale nie jest wynikiem wspólnej akcji. Owszem, temat powstał, by jakoś oderwać ludzi od kłotni i zwyczajowych rozprawek czyje "na wierzchu". Ale jak zwykle skończyło się na tym, że większośc powiedziała co wiedziała, część jedynie się pomądrzyła... Nie da rady osiągnąć kompromisu w takiej akcji - każdy ma swoje własne zdanie, upodobania i "mądrości". Ale żeby coś naprawdę urealnić i skonstruować - to wymaga sporo poświęconego czasu. Tak więc sam się za to wziąłem i powoli sam doprowadziłem do końca.

https://www.audiostereo.pl/topic/85878-clone/page/2/#findComment-2260237

koledzy - głupoty piszecie, a przynajmniej część z was.

>sh

nie klei sie to co piszesz, bo gdyby takie przesłanki (złodziejskie) przyświecały, to łatwiej kupic PCB, lub zmontowany moduł na ebay.

skośnoocy koledzy przysyłają to co sie zamawia.

Mój głos jest taki:

1. "Nasi" Konstruktorzy i konstruktorzy nieczęsto sie udzielają ponieważ finansowo nie żyją z przemysłu HiFi, maja inne zajęcia oprócz swojego hobby, któremu poświęcają i tak sporo czasu.

2. Ci nie czerpiący korzyści finansowych nie odczuwają potrzeby robienia sztucznego szumu wokół własnych osób w celach zdobywania zleceń od niedoświadczonych forumowiczów.

3. Hobbyści po kilku latach aktywności zmieniają obiekt swych za interesowań na inne równie atrakcyjne typu nowa dziewczyna, skoki, latanie, motocykle i inne.

4. Klonowanie - uważam, że to jest alternatywa dla kompletnego braku nowych konstrukcji na forum. A skoro "wciąż nowe pokolenia" członków AS chcą coś składać, to jak nie ma nowych konstrukcji wzmacniaczy , to je poprostu klonują.

5. popieram klonowanie szczególnie dobrych konstrukcji. oczywiście o ile nie łamie prawa, a to co jest na naszym forum tego nie robi.

6. Regulamin tego forum w kwestii praw autorskich jest wielkim hamulcowym w publikowaniu nowych projektów. Sądzę, że nastąpi powolna migracja na inne fora, z łatwiejszymi regulaminami. Oby te fora były łatwe technicznie i nie kazały powtarzać logowania co 30sek dla użytkowników internetu mobilnego (np AF).

Acha - jar1 ma sporo racji - nie chcecie klonować, nie czytajcie tych wątków, chcecie nowości to je sami pokażcie, projekt, dokumentację, zorganizujcie zbiorowe zamówienie a na końcu przez dwa lata przyjmujcie paczki ze złomami, polutowanymi rozpalonym gwoździem i przewodem sieciowym podpiętym jako wewnętrzny interkonekt.

https://www.audiostereo.pl/topic/85878-clone/page/2/#findComment-2260244
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.