Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

A widziałeś drukarnię,która obok uprawia 100ha lasu na papier?

Dam taki przykład,japoński koncern stalowo-przemysłowy Furukawa,produkuje od światłowodów,poprzez koparki do realizacji zleceń na skomplikowane technologicznie konstrukcje stalowe lub okablowanie obiektów przemysłowych,wojskowych,badawczych (np.CERN pod Genewą),do zeszłego roku jedyny producent miedzi pcocc,z której usług korzystało wiele firm kablarskich:Furutech,Oyaide,Precide MDM,Neotech...Jeden z najbardziej rozwiniętych ośrodków badań na świecie...i jeszcze w latach '90 Furukawa miała swój dział audio,później stała się jedynie dostarczycielem przewodników.

Żeby już tak z grubej rury skoro pytacie o te ośrodki badawcze...;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oczywiście nie jestem w stanie zaprzeczyć,że wiele firm nadużywa pojęcia:"ośrodek badawczy",takie jednak nadużycia wiążą się z marketingiem i niekoniecznie branża audio wiedzie tutaj prym,z czego raczej wszyscy w dzisiejszych czasach chyba zdajemy sobie sprawę.

Oct...

Nie widziałem takiej drukarni o jakiej piszesz. Widziałem wspaniałe zakłady kablowe zbudowane za Gomułki na gruzach fabryk poniemieckich, które po 1999 poszły z kapitalistycznym dzikim dymem. Ultra nowoczesne linie produkcyjne wywieziono do małopolski a specjalistów i technologów puszczono w świat.

Casus Furukawa kojarzy mi się z doświadczeniem Koda i monitorami 2000. Pozwala się grupie inżynierów na pewne doświadczenie, które odnosi zauważalny techniczny sukces ale nie jest on optymalny z ekonomicznego punktu kalkuklacji więc się go dyskretnie tłamsi pozostawiając jedynie pozytywny marketingowy efekt a rynek zapełnia się miernotą pod nową marką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

biniek84

Moze to kwestia nie tylko sprzetu ale i osluchania a byc moze budowy aparatu sluchowego. Moi koledzy muzycy tez nie potrafia zrozumiec jakim cudem potrafie wziac instrument do reki i zagrac dowolna uslyszana melodie lub rozpoznac ktora struna jest nienastrojna i w jakim stopniu...

niestrojenie instrumentu można rozpoznać z daleeeka, żadna filozofia. Plumkanie prostych melodii ze słuchu - też.

WIem o czym piszę gram od dobrze ponad 20 lat....

A wracając do kabli - kolega chciał mi udowodnić, że jego kabelki za 5 tysi zrewolucjonizują mój sprzęt. Podłączyliśmy i ... wielka kupa.

Zero różnicy. Nie jest dla mnie problemem dać 5 tysi za poprawę brzmienia ale takowe nie nastąpiła.

Ludzie- kieruję do tych, którzy błądzą - dodajcie te setki, tysiące, które chcecie wydać na kawałek miedzi w formie kabla i kupcie dobre kolumny

Gość vasa

(Konto usunięte)

Ale dopuszczacie mozliwosc ze nie wszyscy maja taki sam sluch i ktos to moze slyszec czy nie?

Czemu sam się wystawiasz na strzał? Są przecież tacy co słyszą Boga, diabła i zmarłą teściową. A no i jeszcze kable im coś .....

Nie doczytałem, ale nie byłem w tym zbyt staranny, czy jak Ci ktoś podmieni nową sieciówkę na taką zwykłą to się zorientujesz?

Jeżeli tak to znaczy że jesteś zdrowy dorosły i masz dobry słuch. Gratuluję.

Są ludzie, którzu czują więcej mocy po zalaniu paliw typu premium. Hamownia tego nie potwierdza, ale co ja tam wiem, to tylko pomiar.

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

I po raz kolejny znowu to samo. Taka sama dyskusja że ja słyszę, a ja nie słyszę ... eehhhh....

Bardzo dużo zależy od jakości i (o ile można to tak nazwać) przejrzystości systemu.

U jednego przewód marki "krzak" poprawi lub zmieni brzmienie systemu, natomiast u kogoś innego efekty będą mizerne.

Jeżeli nie słyszysz wpływu na brzmienie kabli głośnikowych, przewodów sygnałowych oraz zasilających, więc nie wydawaj na nie kasy!!!

Zainwestuj w lepszy wzmacniacz bądź w lepsze kolumny?

I wtedy zrób test z innymi kablami, może wreszcie coś usłyszysz?

Żeby nie było niedomówień, nie jestem zwolennikiem wydawania tys. zł. na kable, chyba że kogoś na to stać?

Pozdrawiam

I po raz kolejny znowu to samo. Taka sama dyskusja że ja słyszę, a ja nie słyszę ... eehhhh....

Bardzo dużo zależy od jakości i (o ile można to tak nazwać) przejrzystości systemu.

U jednego przewód marki "krzak" poprawi lub zmieni brzmienie systemu, natomiast u kogoś innego efekty będą mizerne.

Jeżeli nie słyszysz wpływu na brzmienie kabli głośnikowych, przewodów sygnałowych oraz zasilających, więc nie wydawaj na nie kasy!!!

Zainwestuj w lepszy wzmacniacz bądź w lepsze kolumny?

I wtedy zrób test z innymi kablami, może wreszcie coś usłyszysz?

Żeby nie było niedomówień, nie jestem zwolennikiem wydawania tys. zł. na kable, chyba że kogoś na to stać?

Pozdrawiam

Twoja opinia bardzo mi przypomina moje doświadczenia z przekonywania ludzi w pracy i nie tylko do picia lepszej kawy niż rozpuszczalna ( nawet jakaś droższa). Zawsze pozostanie jakiś nie mały odsetek , który nie zrozumie "o co ci chodzi bo przecież kawa to kawa ?". Oni po prostu nie "słyszą kawy " i nie warto poświęcać czasu by ich ewangelizować. Ci co zauważą różnicę sami wrócą po radę jaką kawę kupić i jak ją parzyć a nie raz kończy się to zakupem młynka oraz ekspresu wartego więcej niż niejeden zestaw HiFi naszych kolegów.

Dzisiaj nie słyszę wpływu sieciówek . Jeśli kiedyś usłyszę to kupię sobie najlepszą na jaką mnie będzie stać. I tyle. Bądźmy dla siebie tolerancyjni. Przecież nie wystrzelam wszystkich pijących kawę rozpuszczalną tylko dlatego że uważam iż piją kiepski produkt.

Pozdrawiam

PS. Mam dobrego kolegę który słyszy wpływ sieciówek ( ma sprzęt o klasę wyżej od mojego) i poprosiłem go o nie poruszanie tego tematu przy mnie jeśli mamy zachować przyjaźń. Jednocześnie, obaj słyszymy różnicę między lampami sterującymi, za to ja nie słyszę wpływu w zmianie lamp mocy a on przekonuje mnie, że coś tam jednak się zmieniło. I ja jestem szczęśliwy i on - po prostu każdy ma swój świat - nie nawracamy się wzajemnie.......czego nie można powiedzieć o tym forum, które lubię ale coraz bardziej mnie męczy...

Ale trzeba odróżniac zjawiska i rzeczy ktore faktycznie różnią sie od siebie (kawa) i maja wpływ na działanie systemów w których funkcjonują (lampy), od tych ktore nie maja. A nie w imię tolerancji poklepywać sie po plecach i z wyrozumiałością tolerować ewidentne bzdury...

Ale trzeba odróżniac zjawiska i rzeczy ktore faktycznie różnią sie od siebie (kawa) i maja wpływ na działanie systemów w których funkcjonują (lampy), od tych ktore nie maja. A nie w imię tolerancji poklepywać sie po plecach i z wyrozumiałością tolerować ewidentne bzdury...

jak czytam ta dyskusje, to wydaje mi sie, ze i jedni i drudzy maja racje. proponuje aby dyskusja odbywala sie w sposob rzeczowy i bez usilnego przekonywania do jednego czy drugiego rozwiazania.

ja wprawdzie nie slysze kabli, ale udowodnic tego innej osobie, ze sie myli i rowniez nie slyszy, nie potrafie. ten kto chce niech slucha kabli, chocby nawet roznice te byly tylko i wylacznie w jego glowie. a pamietac trzeba, ze sila sugestii jest przeogromna i czesto wystarczy po prostu lepszy wyglad, lub swiadomosc ceny, aby cos "zagralo"

jak chce, to niech wydaje uczciwie zarobione pieniadze, a jak dojrzeje i stwierdzi, ze jednak nie slychac, to niech ma pretensje tylko i wylacznie do siebie.

cala reszta niech inwestuje lepiej w "normalny" sprzet, czyli kolumny, wzmacniacze itd. co w sposob jednoznaczny zmienia odtwarzanie muzyki, albo kupuje plyty i cieszy sie jej sluchaniem.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Gość vasa

(Konto usunięte)

ja wprawdzie nie slysze kabli, ale udowodnic tego innej osobie, ze sie myli i rowniez nie slyszy, nie potrafie. ten kto chce niech slucha kabli, chocby nawet roznice te byly tylko i wylacznie w jego glowie. a pamietac trzeba, ze sila sugestii jest przeogromna i czesto wystarczy po prostu lepszy wyglad, lub swiadomosc ceny, aby cos "zagralo"

A ja cały czas mam wątpliwości co do słuszności takiego podejścia.

Raczej wszyscy się zgadzają że sprzedawanie babciom chińskich garnków za pierdylion zł podczas pokazów w Pcimiu Dolnym jest jeżeli nie oszustwem to naciąganiem natomiast analogiczne działanie w audio jest uważane za dozwolone i kwitowane stwierdzeniem "wolność Tomku..."

Chyba jednak mój próg akceptacji dla voo doo jest zbyt wysoko postawiony i nie chce się obniżyć.

dla mnie wystarczajacym argumentem jest to że rozpoznaję który kabel jest wpięty co mogę każdemu niedowiarkowi u siebie w domu udowodnić - to by ucięło wszelkie spekulacje. ktoś ma ochotę?

A ja cały czas mam wątpliwości co do słuszności takiego podejścia.

Raczej wszyscy się zgadzają że sprzedawanie babciom chińskich garnków za pierdylion zł podczas pokazów w Pcimiu Dolnym jest jeżeli nie oszustwem to naciąganiem natomiast analogiczne działanie w audio jest uważane za dozwolone i kwitowane stwierdzeniem "wolność Tomku..."

Chyba jednak mój próg akceptacji dla voo doo jest zbyt wysoko postawiony i nie chce się obniżyć.

jak napisalem, nie jestem zwolennikiem sluchania kabli, tez uwazam to za naciaganie, jakie jednak mam prawo zabronic ich kupowania? jesli robi to dorosla osoba, z pelnia praw obywatelskich, bedaca przy zdrowych zmyslach, to co mozna zrobic?

dla mnie wystarczajacym argumentem jest to że rozpoznaję który kabel jest wpięty co mogę każdemu niedowiarkowi u siebie w domu udowodnić - to by ucięło wszelkie spekulacje. ktoś ma ochotę?

a skad jestes, bo chcetnie bym sprawdzil twoj sluch ;-)

I nastała cisza... :)

cisza przed burza.

moze znajdzie sie chetny z wawy na takie testowe spotkanie? na serio jestem ciekaw wynikow

też jestem ciekaw bo o ile sam zmieniam i słyszę różnicę to nie wiem jak dojdzie stres itp

oczywiscie zmianę kabli sieciowych usłyszeć jest trudniej niż głosnikowych czy nawet IC ale przyjmę wyzwanie jeśli ma to uciąć 90 stronowy wątek

Utniesz dla siebie. Dla innych będzie dalej sprawa otwarta. Sprawdź ile w sieci jest takich testów, jakie są ich wyniki. Na sam koniec będzie efekt wyparcia i podważanie metody testowej.

Był test u Lutka. Jeden z forumowiczów stwierdził, że to konfabulacja, żeby nie rozpoznać wzmacniaczy z mocno różnych półek cenowych.

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

a co mozna podwazyc w tescie "to kabel A, to kabel B" i tak 3-4x?

to nie takie proste, proponowalbym w tescie zastosowac min. 3-4 kable, zeby twoje szanse, wynosily troche mnej niz 50%. wtedy dopiero zobaczysz czy jestes zlotouchy czy nie. chyba umiesz liczyc, przy 2 kablach, nawet nie sluchajac mialbys 50% szans na trafienie.

ale po co? tematem sporu jest czy slyszę róznice miedzy kablem pc a dedykowanym do audio kablem sieciowym? to co w koncu mozna rozpoznac czy trzeba komplikowac sprawę dodatkowymi czynnikami?

ale po co? tematem sporu jest czy slyszę róznice miedzy kablem pc a dedykowanym do audio kablem sieciowym? to co w koncu mozna rozpoznac czy trzeba komplikowac sprawę dodatkowymi czynnikami?

czy ty rozumiesz, co pisze????

jesli zastosujesz tylko 2 kable, to nawet malpa trafi 50%. o czym to bedzie swiadczyc?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.