Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Od 3 stron prowokuje pisze rozne rzeczy zachecam do dyskusji nawet zapraszam do siebie do domu i tylko znieniaja sie osoby nikt nie jest w stanie podac innego argumentu niz wydaje Ci sie ani tym bardziej skonfrontowac doswiadczen. Przykro tak przeciez to forum dyskusyjne

Panowie nie macie zadnych argumentow poza najslabszym z mozliwych tj wydaje Ci sie ktory moge obalic w 5 min testem bezposrednim

obal jeszcze fizykę :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Oprocz mnie slyszy tu 180 osob wiec to raczej nie urojenia chyba ze psyhiczni ludzie sobie siedza przed kompem i pisza bzdury ;)

Panowie nie macie zadnych argumentow poza najslabszym z mozliwych tj wydaje Ci sie ktory moge obalic w 5 min testem bezposrednim

Serio jestescie zalosni

czyli za psychicznych uwazasz 240 osob, ktore nie slyszy roznic?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Kolo co słucha sprzętu a nie muzyki, muzyki słucha takiej co to jej nienawidzi :D

a jak chce się podelektować geniuszem wokalisty to wali telefonem :D

ŁAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

zajebiste forum :D

złapałem się np na tym że zacząłem słuchać jazzu którego wcześniej nie rozumiałem

I to wszystko dzieki sieciowkom, kablom i ich biżuterii??

A moze po prostu nie zintegrowales kolumn z pomieszczeniem? Nie dałeś im oddechu, wcisnąłes w kat, przykryłem kocem albo 55' tv lub/i nie zadbałes o parametry pomieszczenia wydając kasę na wtyczki rodowane?

Mowie ogolnie a nie o kablach. Dzieki sluchaniu muzyki na sprzecie hifi otworzylem sie na nowe gatunki bo punkowe realizacje plyt pozostawiaja wiele do zyczenia. I tak slucham sobie hardcorow na telefonie i mam mega frajde ze sluchania szosrstkich gitar i wrzaskow z zaangazowanymi tekstami a jak wracam do domu to puszczam sobie diane krall z ktora podaje sobie reke bo wychodzi z glosnikow. Taka historia

I tak slucham sobie hardcorow na telefonie i mam mega frajde ze sluchania szosrstkich gitar i wrzaskow z zaangazowanymi tekstami

Często te hardcory są całkiem przyzwoicie nagrane, ale i potwornie wymagające dla sprzętu. Na dobrym potrafią zadziwić tym, że to, co do tej pory było kaszaną rąbaną :-) jest w rzeczywistości dobrym, przestrzennym nagraniem, w którym można śledzić każdy instrument, plan, rytm i detal. Niestety długa jest droga, żeby móc to usłyszeć :-) . Ale warto...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Podaj prosze przyklady

Cure - disintegration - to z łagodniejszych dynamicznie / pasmowo

Sporo muzyki lat 80tych - delikatnie mówiąc popsutej ówczesną elektroniką nagraniową.

Z metalu i okolic - moja ulubiona to Tribute DCD The lotus eaters. Wciąż odkrywam w niej nowe pokłady - a to przestrzeni, a to barwy, a to szybkości oddania detalu, otwierania i gaszenia dźwięku. System wciąż w detalach ewoluuje - i pojawiają się detale :-) , którychna Dianie się nie zauważy - bo ich tam zwyczajnie zbyt wiele nie ma.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Oprocz mnie slyszy tu 180 osob wiec to raczej nie urojenia chyba ze psyhiczni ludzie sobie siedza przed kompem i pisza bzdury ;)

W szpitalach psychiatrycznych przebywa dużo więcej osób niż 180, słaby argument.

Tam samych Napoleonów jest ze dwustu :)

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Troche bardziej surowy hardcore punk mialem na mysli i serio nie ma sie tam czego doszukiwac w realizacji... co do muzyki ktorej kiedys nie sluchalem to po prostu docenia sie ja na dobrym sprzecie wiec skonczcie ujadac bo dobrze wiecie co mialem na mysli

I w tych szpitalach maja dostep do neta loguja sie na forum i znaja marki producentow kabli?

ja myślę, że wiele osób z tego forum - tak podobno zaangażowanych w muzykę - byłoby bardzo zdziwionych jak i co może grać w extremalny sposób.

i nie chodzi mi o żadne licytowanie się - co jest lepsze dla kogo i dlaczego :) - po prostu bardzo, bardzo rzadkim jest system, który przybija słuchacza do fotela, kiedy jego noga sama bezwiednie wystukuje rytm, a włosy na rękach stają :)

jak wiele jest poziomów jakości po drodze - to już jest dodatkowy temat :)

Ze wszystkim jestem się w stanie zgodzić, kable sieciowe "grają", ale jak ma się to "zjawisko" do teorii?

Przecież nikt nie dostarcza energii elektrycznej "siecią audiofilską" i trudno jest obiektywnie patrząc na sytuację, uwierzyć iż 1m kabla nagle wprowadza w nasz system tak słyszalne zmiany.

Generalnie rzecz ujmując wierzę w kable, ale...

...ale to już HI END i tu można mówić i dopieszczaniu brzmienia kablem.

W takich tanich gratach jak moje, każda wydana złotówka we wzmacniacz lub kolumny przyniesie zdecydowanie więcej niż najdroższy kabel.

Czy to sieciowy, RCA czy XLR.

Pozdrawiam

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

ja myślę, że wiele osób z tego forum - tak podobno zaangażowanych w muzykę - byłoby bardzo zdziwionych jak i co może grać w extremalny sposób.

i nie chodzi mi o żadne licytowanie się - co jest lepsze dla kogo i dlaczego :) - po prostu bardzo, bardzo rzadkim jest system, który przybija słuchacza do fotela, kiedy jego noga sama bezwiednie wystukuje rytm, a włosy na rękach stają :)

jak wiele jest poziomów jakości po drodze - to już jest dodatkowy temat :)

Dla szukających "Świętego Gralla" to lata pracy. Efekty nie pewne, a słuchać się chce zawsze, niewiadomo kiedy to już granica rozsądku i kiedy jeszcze można zrobić duży krok naprzód.

Masz 100% racji nikt nie pisze ze jest inaczej. Dla mnie kabel sieciowy to szlif ostateczny. Procentowo odnoszac do reszty podzespolow i akcesoriow wplyw najmniejszy

Ja w 100% wiem, że każdy nawet najdrobniejszy element toru kształtuje ostateczny efekt, ale wiem też że podstawy są najważniejsze:

Źródło

Wzmacniacz

Kolumna

Akustyka

Akustyka

Akustyka

Kable

Bezpieczniki

Podstawki antywibracyjne

Etc

;-)))

trochę pomieszałbym w kolejności - po latach doświadczeń.

ale ogólnie - wszystko jest NAPRAWDĘ CHOLERNIE WAŻNE

i mówienie, że można sobie wziąć sznurówkę z marketu i mieć super brzmienie -

to żart jakiś. w dodatku nie śmieszny :)

Ty nie chodzi o kolejność i kabla od żelazka też nie podepnę.

Poprostu nie wariujmy,

Bardzo często jest tak, że osoby które mają graty za 5tysia wariują z kablami w nadziei wielkiego skoku jakościowego który nie ma szansy się pajwić w tym budżecie.

trochę pomieszałbym w kolejności - po latach doświadczeń.

ale ogólnie - wszystko jest NAPRAWDĘ CHOLERNIE WAŻNE

i mówienie, że można sobie wziąć sznurówkę z marketu i mieć super brzmienie -

to żart jakiś. w dodatku nie śmieszny :)

Wszystko jest ważne, ale gdybym miał wymienić kolejność wg wpływu na brzmienie i miał 20 elemetów toru to kabel sieciowy stał by na pozycji nr 15-17.

Wszystko jest ważne, ale gdybym miał wymienić kolejność wg wpływu na brzmienie i miał 20 elemetów toru to kabel sieciowy stał by na pozycji nr 15-17.

opieram się tylko na własnym doświadczeniu

jak na razie - nie wodzi mnie ono na manowce :)

z tego co czytam - inni mają problemy - niezależnie od levelu sprzętu :)

najistotniejsze są - najbardziej wyrafinowane elementy, które pracują na niskich sygnałach: bezpieczniki, lampy, kondensatory, kable, antywibratory :)

bez ich jakości - można sobie żonglować klockami - a żadnego wyrafinowania nie będzie

będzie grał raz lepiej, raz gorzej, inaczej - ALE ZAWSZE PRZEWIDYWALNIE

a jak masz przewidywalny system - nie będzie dobrego brzmienia. never :)

Wszystko się zgadza!

...ale

Tak jak wcześniej wspomniałem, to wszystko zaczyna być na macalne na wysokiej klasie sprzętu.

W moim systemie nie oczekuję fajerwerków po zmianie kabla sieciowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• photo-thumb-20931.jpg?_r=1413829324
  • Użytkownicy
  • 1445 postów

Napisano 21.02.2015 - 13:04

snapback.pngUżytkownik Grzegorz_56124 dnia 14.12.2014 - 13:46 napisał

33kzł za mój i 10kzł za żony, co to ma do rzeczy? Ponieważ mam teraz służbowy chcę oba sprzedać i kupić jeden nowy za ok 90kzł? czy to coś nadal zmienia?

Nie wydał bym takiej kasy na audio. Mój sprzęt grający który kupiłem w zeszłym miesiącu to było ok 7,5kzł. Za kompletny zestaw.

Nie uważam że wydając dwa czy trzy razy więcej usłyszę trzecie skrzypce, zresztą po co mi to? Nie siedzę w fotelu i nie szukam tyc skrzypiec. Muzyka gra w tle i jak jest fajna to sama się obroni.

Rozumiem wydawanie kasy na hobby czy kolekcjonerstwo. Ale audiofile mają to do siebie że droższym sprzętem podnoszą swoją wartość albo raczej swego ego, a muszą sobie jakoś te wydatki tłumaczyć więc tłumaczą tym że "słyszą" różnicę.

Nikt, ale to kurde nikt jeszcze nie napisał "Mam patefon za 100kzł, kolumny za 200kzł i wzmak z 80kzł, do tego złote kable i drewniane podstawki bo mnie sta., Ładnie to wygląda w moim salonie gra bardzo dobrze" Wtedy zrozumiem i będę podziwiał takiego człowieka. A Jak ktoś mi pier**li że słyszy różnicę między złotem z srebrem to nie wierzę. A ja mam sprzęt za 6 tysięcy i kupiłem do niego kable warte 20 tysięcy czyli jestem idiotą :)

Ostatnie zdanie jest kolegi slaw123.

Ukryta Zawartość

Więc wychodzi na to-że do gratów za 6 koła-można kupić druty za 20 koła-i mieć hi-end.:)

Na tym forum juz mnie nic nie zdziwi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gracjan

To jest sedno sprawy.

Kiedy próbuje się zachwiać dietralnie proporcje w inwestycji w audio, to jest to conajmniej bezmyślne.

Po pierwsze dlatego że ma się to najczęściej nijako do poprawy jakości brzmienia.

Po drugie, brak wiedzy i doświadczenia powoduje iż niektórzy wierzą w cudowną moc kabla za 20kz.

Jak wspomniałem wcześniej, przy wysokiej klasie sprzętu jesteśmy w stanie usłuszeć najdrobniejsze zmiany, ale nie oszukujmy się, w przedziale budżetowym to tylko nabijanie kasy sprzedawcom - dystrybutorom - producentom, którzy zrobią wszystko by nas przekonać że po podłączeniu ich kabla nastąpi cud.

Po drugie, brak wiedzy i doświadczenia powoduje iż niektórzy wierzą w cudowną moc kabla za 20kz.

Przeczytaj cały opis z linka który wstawiłem-i przekonuj tych innych-bo ja mam zdanie już od dawna wyrobione,a reszta to mnie "rybka"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.