Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Więc wychodzi na to-że do gratów za 6 koła-można kupić druty za 20 koła-i mieć hi-end.:)

Na tym forum juz mnie nic nie zdziwi.

Kolego, pojedź, posłuchaj, wypowiedz się. Nie teoretyzuj, są lepsi na tym forum :)

Jak wspomniałem wcześniej, przy wysokiej klasie sprzętu jesteśmy w stanie usłuszeć najdrobniejsze zmiany, ale nie oszukujmy się, w przedziale budżetowym to tylko nabijanie kasy sprzedawcom - dystrybutorom - producentom, którzy zrobią wszystko by nas przekonać że po podłączeniu ich kabla nastąpi cud.

Co to znaczy wysoka klasa sprzętu?

Walczyliśmy z kablami różnymi-na poważnie.......:)

Focal 816W SE

MA GX300

KEF R900

NAD 356,Marantz Pearl Lite,Naim 5Si,Krell S300i,Xindak P-AM końcówka mocy,...

CA SM6-jako DAC i czasem jako Pre+Pliki

sorry-u nas druty jakoś nic nie wnoszą,czasem było wrażenie :),i katowało się sporo razy powtórki,-,ale raz ja miałem wrażenie,raz kolega,raz inny-a wreszcie stwierdziliśmy,że niezle nas trzepie :)-że to tylko wrażenie,bez alkoholu i dragów oczywiście.

Druty od 30pln za metr do 250 za metr,IC od 100 pln do prawie 1500 pln-bo Cadenza chyba tyle dzisiaj kosztuje,a sieciowy był tylko jeden"-oklepany" Wireworld Stratus -który mi kumple z salonu za 200 pln dali.

Oddałem za 5 dni-i kupiłem płyty-:)

O cyfrowych już nie wspominam. ;)

Do dziś mam kable w cenie ponad 3 tyś-(wpięte) ale bez skrupułów je mogę sprzedać-i kupić komplet za 500 pln.I będzie to grało tak samo.

Jak ktoś czyta sporo wątków-i czyta też takie rzeczy,że BX2+AV za 1199 +żonglowanie kablami i są kolosalne zmiany-to ja ku..wa z tego forum odpalam,i nie dlatego że on słyszy,tylko że ta ku..wa kłamie-tak jak 3/4 tego forum.

A w ślepym teście uwalam każdego.

Klamoty zasłonięte,druty przepinam ja ,albo moi koledzy. :)

. Nie teoretyzuj

Ty tak poważnie,ja już mam wy..ne na te brednie.

Kolega chyba nie rozumie co mam na myśli mówiąc o wydokobudżetowym sprzęcie (HiEnd).

Te nasze pierdziawki za 5/10/15kz to można łączyć czymkolwiek.

Natomiast elementy bardzo drogich systemów stereo są bardzo czułe na wszelkiego rodzaju zmiany.

Posłużę się przykładem ze sportu wyczynowego tj; suplementacja sportowca wyczynowego.

Zakładamy, że suplement X to kabel sieciowy. W badaniach skuteczności suplementu X udowodniono iż pomaga on poprawić wyniki grupy sportowców wyczynowych o 1%.

Co się dzieje???

Producent suplementu X wszem i wobec ogłasza iż jego środek jest w stanie znacznie poprawić wyniki w sporcie!!!

Tak, oczywiście 1% to bardzo dużo dla wyczynowego sportu, bo tu gra idzie o rekord świata itp.

Natomiast zwykły zjazdacz chleba choćby żarł preparat X to nic poza zmianą konsystencji jego kału pewnie nie zmieni.

Znalezienie potrzeby u konsumenta determinuje powodzenie na rynku, jeśli jakiś autorytet mówi bez tego kabla nie zagra to ci poprostu nie gra o musisz go mieć.

Działamy czasami wg zasady:

"Ludzie jedzcie gówno, miliony much nie mogą się mylić"

Pozdrawiam

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

jeśli jakiś autorytet mówi bez tego kabla nie zagra to ci poprostu nie gra o musisz go mieć

ale kim jest ten autorytet? Producent kabla?

Mysle, ze gdyby bizuteria byla krytyczna masa w osiagnieciu nirvany, producenci klockow juz dawno np. wkladaliby topowe sieciowki i inne paskudztwa jak zlote bezpieczniki,aby udowodnic granie swoich produktow. Skoro tak nie robia to najwidoczniej zmiany nie wychodza poza normy przyjete dla HIFI, bo Hi End to wlasciwie nie wiadomo jakie ma kryterium. Na tym Forum, hi endowcy przyjmuja granice 20k pln/ klocek, co jest wierutna bzdura....

Owszem producenci np. kolumn czesto podkreslaja,aby kable glosnikowe mialy srednice nie mniej niz 12-14 awg,ale nie pisza kup Audioquesta za 5k lub 10k to dopiero nasz produkt pokaze co potrafi...Bawilem sie kablami juz od lat 90-tych i oprocz coraz wiekszych watpliwosci,ktory to jest ktory po prostu sobie odpuscilem i wyznaje zasade kabel 12-14 awg dobrej jakosci dla moich uszu wystarczy. Gro userow zmienia kable co 5 minut i twierdzi,ze sa zmiany....Mysle, ze to 'wina' psychakustyki- ja czesto mam wrazenie,ze Krall za kazdym razem spiewa inaczej ten sam kawalek:) Nawet tak z pozoru nieistotne jak nastawienie do sluchania:czy jestesmy sami, czy wsluchujemy sie w teskt czy w bit czy moze myslimy o problemach minionego dnia juz moze zmienic odbior.

Kiedys majac iles tam kabli do glosnikow czy laczeniowek, prosilem moja zonke,zeby je po prostu przlaczala jak jej pasuje, po paru godzinach, kilku dniach, kompletnie nic mi nie mowiac. Ja wchodzilem do swiatyni kiiedy mialem czas, nieswiadom, wlaczalem klocki i gralem....wlasciwie nigdy nie zauwazylem zmiany, kiedy zmienila kable. Dla mnie test ABX jest troche nieadekwatny,bo odsluchujacy sa nastawieni czy to negatywnie czy to pozytwnie,ale wiedza ze za np. 5 minut bedzie zmiana i beda stawiac znaczki,ze slysza takowa....

Natomiast to co najwiecej, wg mnie, zmienia w muzyce to kolumny i pomieszczenie i tutaj tkwia mozliwosci. A najlepiej to po prostu sluchac i nie dopusicic, aby hobby stalo sie zbaczeniem :))

Natomiast to co najwiecej, wg mnie, zmienia w muzyce to kolumny i pomieszczenie i tutaj tkwia mozliwosci. A najlepiej to po prostu sluchac i nie dopusicic, aby hobby stalo sie zbaczeniem :))

audiofilizm to juz nie choroba, a stan umyslu ;-)

a za glos rozsadku dziekuje.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

tego sporu nie da sie widzę rozstrzygnąć

antykablarzom zwracam uwagę na jedną kwestię: nie można mierzyć świata własną miarą. Jeśli Ty nie słyszysz, Twój kolega nie słyszy i jego żona też nie słyszy to nie znaczy że wszyscy nie słyszą. Nie macie monopolu na rację i Wasze uszy (lub Wasz system audio jak ktoś woli) nie są punktem odniesienia. Tak samo jak ja nie mam prawa mówić że kable zmieniają brzmienie.

Ankieta jest subiektywna a wyciąganie ocen na jej podstawie prowadzi do kuriozalnych wniosków. Jeśli moje sumienie pozwala mi wydać tysiaka na kabel to nic Wam do tego jak będę gadał o jego aspektach brzmieniowych z typem ktory wydał na inny 2 tysiące. Hasła typu "polsko obudź się" "szpitale są pełne Napolenonów" możecie sobie darować. My Was traktujemy jak głuchych Wy nas jak oszołomów a karawana jedzie dalej i interes się kręci a kto ma więcej satysfakcji na samym końcu to jego sprawa

Kolega chyba nie rozumie co mam na myśli mówiąc o wydokobudżetowym sprzęcie (HiEnd).

Zapewniam kolegę-że wiem-:) tylko proszę ,niech kolega "wytłumaczy" to tym wszystkim "magikom" z klubu NAIM,ROKSAN,AA,16HZ,......i wielu innych. :)

My Was traktujemy jak głuchych Wy nas jak oszołomów a karawana jedzie dalej i interes się kręci

No i właśnie o to biega,czasem i "Wy" napiszecie,jaka jest w istocie racja. :) INTERES SIĘ KRĘCI. :)

z interesem słaby argument

Słabo ci wychodzi to klepanie w klawiaturę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A interes kręci się nawet po śmierci "ałdiofila" i tym bym tę debatę zakończył.Nawet jak "ałdiofil"- (zejdzie)- to jeszcze go dymają. :)

AMEN

Ukryta Zawartość

wyskakujesz z jakimiś pseudośmiesznymi linkami jak Ci brakuje argumentów

dla mnie Ty tak samo nie słyszysz kabli jak mój kolega kolumn - zrozumiałeś analogię czy mam Ci jakoś narysować?

wyskakujesz z jakimiś pseudośmiesznymi linkami jak Ci brakuje argumentów

dla mnie Ty tak samo nie słyszysz kabli jak mój kolega kolumn - zrozumiałeś analogię czy mam Ci jakoś narysować?

Chłopaku-tyle dostaliście już argumentów,że już się nam znudziło wam je na okrągło wklejać,opisywać itd.

Jak ci zaproponowałem na PW test,to ogon podkuliłeś,i klikasz że dla ciebie to zabawa,i płacił za "przegraną" nie będziesz.(chodziło o obiad,wódkę do obiadu,i zwrot za paliwo-jak byś nie usłyszał zmian jak ja będę przepinał druty,bez podglądania z twojej strony)

A mi nie naj...ło tyle pieniędzy-by wydać na paliwo,uświadomić chłopaka,i powrócić o 500 pln bidniejszym.

To ja stawiam warunki bo moj lokal i ja bede testowany wiec nie wslyskakuj mi tu ze mam Ci jeszcze wikt i opierunek zapewniac. Napisalem Ci ze zapraszam i oferta aktualna a czy przyjedziesz na koniu czy samolotem i zatrzymasz sie w hotelu czy pod mostem to mam to gdzies i nie bede za nic placil...

Mozesz przypomniec te argumenty?

Moze jeszcze komisje z Bangladeszu powolamy ktora oplace? Biore pod uwage ze moge przegrac a ze skromnie zarabiam to Twoja propozycja jest nieciekawa. Poza tym nie pije wodki i nie chodze na obiady z nieznajomymi. Kazda inna w dobrej wierze i bez zakladow i kasy w tle oczywiscie przyjme

Gość mircysko

(Konto usunięte)

muszę się wtrącić:

Gracjan & Bieniek - jeśli mieszkacie w okolicach śląska chętnie się dołączę. Wezmę moje sieciówki, a wódki i pacierza nie odmawiam :) .

Możemy tak słuchać i chlastać nawet 10 dni. :)

Moje zdjęcie dosyć dobrze oddaje chęć współpracy z Panami :) , :) , :)

Natomiast elementy bardzo drogich systemów stereo są bardzo czułe na wszelkiego rodzaju zmiany.

Posłużę się przykładem ze sportu wyczynowego tj; suplementacja sportowca wyczynowego.

Zakładamy, że suplement X to kabel sieciowy. W badaniach skuteczności suplementu X udowodniono iż pomaga on poprawić wyniki grupy sportowców wyczynowych o 1%.

Co się dzieje???

Producent suplementu X wszem i wobec ogłasza iż jego środek jest w stanie znacznie poprawić wyniki w sporcie!!!

Tak, oczywiście 1% to bardzo dużo dla wyczynowego sportu, bo tu gra idzie o rekord świata itp.

Natomiast zwykły zjazdacz chleba choćby żarł preparat X to nic poza zmianą konsystencji jego kału pewnie nie zmieni.

Znalezienie potrzeby u konsumenta determinuje powodzenie na rynku, jeśli jakiś autorytet mówi bez tego kabla nie zagra to ci poprostu nie gra o musisz go mieć.

Działamy czasami wg zasady:

"Ludzie jedzcie gówno, miliony much nie mogą się mylić"

Pozdrawiam

kolejny fantastyczny wpis

dziękuję jeszcze raz Kolegom: biniek84, iambr i mircysko - za ich fantastyczne wpisy

W co można się wsłuchiwać i co ewentualnie tracimy na dźwięku, jak podłączymy audio bezpośrednio do rozdzielnicy? Pytam poważnie.

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Gość mircysko

(Konto usunięte)

elektrykk - moja propozycja:

Przejedz na razie "na krótko" z tablicy 3*4kwadrat (linka), pograj kilka dni potem wróć do pierwotnej opcji. Ocenisz sam, potem opisz.

Nie będę się tu rozpisywał o walorach takiego rozwiązania bo mogą mnie tu zaraz posłać na stos. :)

Moze jeszcze komisje z Bangladeszu powolamy ktora oplace?

Nie przesadzaj-dorośnij.

Biore pod uwage ze moge przegrac

To nie zakład-czy skoczę dalej,albo słyszysz,albo nie,ja słuchając dwóch różnych kolumn-stanowczo mogę stwierdzić że grają różnie,i wyzwanie zawsze podejmę.

Poza tym nie pije wodki

Jak ja wygram-to przecież sobie jej nie będziesz stawiał-tylko mi. :)

i nie chodze na obiady z nieznajomymi.

Nie musisz-wystarczy że za niego zapłacisz.

Nie gustuję w owocach morza-i nie muszę się stołować u P.Ge...;)-zwykły stek z ziemniakami-i surówka.+wóda.

bez zakladow i kasy w tle oczywiscie przyjme

Jak zahaczę o Stolnicę-to dam wcześniej znać.

wódki i pacierza nie odmawiam :) .

Możemy tak słuchać i chlastać nawet 10 dni. :)

Moje zdjęcie dosyć dobrze oddaje chęć współpracy z Panami :) , :) , :)

Chyba byśmy się dogadali. ;)-ale my to centralna Polska.

Ja dziekuje za mozliwosc dowartosciowania sie

I utwierdzenia w przekonaniu ze audio to hobby nie dla kazdego buraka z kasa

Tym oto wpisem dałeś sam sobie świadectwo.

Wiesz, Samuel Langhorne Clemens kiedyś powiedział: Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Kim on był, możesz sprawdzić.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Ja dziekuje za mozliwosc dowartosciowania sie

I utwierdzenia w przekonaniu ze audio to hobby nie dla kazdego buraka z kasa

Miałem to pominąć-ale jak to się tyczy do "mnie" to proszę potwierdzić,lub zaprzeczyć-i wyjaśnić w czym rzecz,bo my tu gadu gadu-a tu "bum" taki text-(burak z kasą)

Daj pokój, chłopak jest skrzywdzony - w imię hobby musi słuchać muzyki której nienawidzi %-)

Nie mogę :D

edit: nie daj się nabrać na prowokację - agresja pogarsza odbiór muzyki

a u mnie właśnie gra Gentelman Unplugged - polecam, przyjemne granie, niestety nie wyszedł z kolumny i nie uścisnął mi dłoni ;-)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Na koniec jałowej dyskusji z której jak zwykle nic nie wynikło .

-Synku , co robiłeś dziś w przedszkolu ?

-Uczyłem się piosenki o przewodzie .

-O przewodzie ? Zaśpiewasz mi ?

-Za twoim przewodem złączym się z narodem .

czy macie kompleksy i czujecie sie burakami?

Chłopaku-nie przesadzasz?

Ja nie jestem "idolem"- kurw..e na forum jak pies,ale wtrącam te ku..wy jako przecinek,bo tak lubię-podwyższa to "brzmienie" zdania-tak po "ałdiofilsku"-i za to punkty łapę-ale kocham to. :)

Ale ty dałeś dokładnie do zrozumienia-więc wy hamuj.

Biore pod uwage ze moge przegrac a ze skromnie zarabiam to Twoja propozycja jest nieciekawa.

No to tak ,w związku z tym,aby było milo i atmosferę rozluzować: dla żartu oczywiście(jak by mialo być inaczej) :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• photo-thumb-20931.jpg?_r=1413829324
  • Użytkownicy
  • 1445 postów

Napisano 21.02.2015 - 13:04

snapback.pngUżytkownik Grzegorz_56124 dnia 14.12.2014 - 13:46 napisał

33kzł za mój i 10kzł za żony, co to ma do rzeczy? Ponieważ mam teraz służbowy chcę oba sprzedać i kupić jeden nowy za ok 90kzł? czy to coś nadal zmienia?

Nie wydał bym takiej kasy na audio. Mój sprzęt grający który kupiłem w zeszłym miesiącu to było ok 7,5kzł. Za kompletny zestaw.

Nie uważam że wydając dwa czy trzy razy więcej usłyszę trzecie skrzypce, zresztą po co mi to? Nie siedzę w fotelu i nie szukam tyc skrzypiec. Muzyka gra w tle i jak jest fajna to sama się obroni.

Rozumiem wydawanie kasy na hobby czy kolekcjonerstwo. Ale audiofile mają to do siebie że droższym sprzętem podnoszą swoją wartość albo raczej swego ego, a muszą sobie jakoś te wydatki tłumaczyć więc tłumaczą tym że "słyszą" różnicę.

Nikt, ale to kurde nikt jeszcze nie napisał "Mam patefon za 100kzł, kolumny za 200kzł i wzmak z 80kzł, do tego złote kable i drewniane podstawki bo mnie sta., Ładnie to wygląda w moim salonie gra bardzo dobrze" Wtedy zrozumiem i będę podziwiał takiego człowieka. A Jak ktoś mi pier**li że słyszy różnicę między złotem z srebrem to nie wierzę. A ja mam sprzęt za 6 tysięcy i kupiłem do niego kable warte 20 tysięcy czyli jestem idiotą :)

Ostatnie zdanie jest kolegi slaw123.

Ukryta Zawartość

Więc wychodzi na to-że do gratów za 6 koła-można kupić druty za 20 koła-i mieć hi-end.:)

Na tym forum juz mnie nic nie zdziwi.

Przecież on w tych "gratach " jak mówisz w dużej mierze wymienił i dołożył lepszą elektronikę. Producenci sprzętu nie zawsze wkładają do sprzętu najlepsze podzespoły. Zawsze można coś poprawić, polepszyć. Jak ktoś ma na to ochotę to czemu nie. Jak ktoś ma pieniądze to kupuje kable jakie chce i krótko mówiąc g...o to kogo obchodzi

Daj pokój, chłopak jest skrzywdzony - w imię hobby musi słuchać muzyki której nienawidzi %-)

Nie mogę :D

edit: nie daj się nabrać na prowokację - agresja pogarsza odbiór muzyki

a u mnie właśnie gra Gentelman Unplugged - polecam, przyjemne granie, niestety nie wyszedł z kolumny i nie uścisnął mi dłoni ;-)

To może czas zmienić coś w sprzęcie bo u niektórych wychodzi, no może nie ściska dłoni .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież on w tych "gratach " jak mówisz w dużej mierze wymienił i dołożył lepszą elektronikę.

Ja się stosuję do wpisu-o "przewodach" nie o modyfikacji elektroniki,o której w tamtym wątku nic nie pisał.

Przeczytaj dokładnie link co jest wstawiony.;)

Jak ktoś ma pieniądze to kupuje kable jakie chce i krótko mówiąc g...o to kogo obchodzi

Od 5 lat na tym forum się z tym zgadzam-aleeee niech nie ściemnia że coś mu się poprawiło,za sprawą przewodu-(bass,scena-szerokość,głębokość...itd) :)

AMEN..........-wypierda..am z tego klimat,- bo już mnie nosi,i po co jakiejś k..wie mam po jechać znowu ,........:)punkty znowu zaliczać,..mimo że lubię :),jak by to byla kwalifikacja,to juz bym był na drugim miejscu. :

Ukryta Zawartość

Setki razy to było-i powtórzyć trzeba. :)...

Ukryta Zawartość

I zawsze trochę "konkret" lektury nie zaszkodzi.

Ukryta Zawartość

Teraz proszę przeczytać ostatnie zdania o Stratusie. 5 :)

A potem ,poszukać recenzji np SM6(Cambridge Audio SM6) -o jego "górnych rejestrach" (podbite są) w/g recenzji- i ....stosujemy Stratusa i już jest git.....:) i mamy Nirvane.(TAK p.Muda,czy coś pomieszałem) ? :)Ty czytasz "gazetki" to sporą masz wiedzę,ale cieszy mnie to,że już "folgujesz" z drutami-(za to inną ciemnotę wciskasz) :)

Only 200pln-obecnie ,kiedyś 500 pln. za Stratusa-....Warto -zapraszam do zakupu. :)Kolor "nebieski" pod meble może przypasuje. :)

-

Poniżej- o SM6,(te najwyższe..miały by być,przez to "barachło" Stratus, niby wygaszone) o kur..wa jego mać.:)

Dźwięk był prawie zawsze bardzo mięsisty, nasycony. Barwa przesunięta w kierunku niskich częstotliwości i to wcale nie minimalnie. Co ciekawe - choć stoi z tym pozornie w sprzeczności - najwyższe tony też są wzmocnione. Ale może najważniejsza rzecz, która "ustawia" ten dźwięk, to jego niezwykła energetyczność

Ukryta Zawartość

Trochę więcej lektury. :)

Ukryta Zawartość

A tak po każdej imprezie,grałem na zakończenie,(i myślę że na jakiś czas -..wystarczy) -ci argumentów do przestudiowania. :)(bo ta impreza nigdy się nie zakończy) :)

A styl "ja słyszę,ja słyszę" zostaw dla (żony,siostry,mamy-lub nie mamy) :)

Pozdawiam serdecznie.

To może czas zmienić coś w sprzęcie bo u niektórych wychodzi

A ma kapcie,czy obcasami "tłucze" jak mam terrakote,albo "ę"-nu może na dywan od razu się uwala. :)

Ukryta Zawartość

@ jep,albo nie rub tego,........kochaj:)...... za dużo masz liter w nick,a ja odpalam -...........w inne klimaty,ale podoba mi się. :) ta muza

Zapodaj jeszcze coś w te "okolice"-dzwiękowe.

pzdr

@ moderacja-wszystkie teledyski poszły po kablu(nawet sieciowym)-wiec proszę nie usuwać.

Z poważaniem-podpisano

DJ-Maniollo.

I trochę przygody na Ibizie. :)

Ukryta Zawartość

Audiophile mix- :)

Ukryta Zawartość

A tu-jak to na Ibizie-.....:) wiosna ,Pany ,wiosna,prawie jak w Alicante..;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.