Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie no nie przesadzajmy. Kabel sieciowy ma wpływ ma brzmienie? Wystarczy pomyśleć racjonalnie. A co ma to kable w ścianie, aparatura modułowa w rozdzielnicy, gniazdo w ścianie? No chyba że ciagniecie zasilanie bezpośrednio że stacji transformatorowej no ale gdzie jest w tym wypadku licznik energii. ? Zapewne też musi być audiofilski. Rozumiem przewody głośnikowe, sygnałowe czy jakiś filtr sieciowy, ale nie kable zasilające.

Wysłane z mojego ZP810 za pomocą Tapatalk 2

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Tutaj jest wyjaśnienie jak narodzil sie mit o kablach sieciowych. Nie jest to zadne usprawiedliwienie dla naiwniakow wydajacych setki złotych za wiązkę drutów zwłaszcza, ze zamiana fabrycznie dostarczonego przewodu na "audiofilski" nic nie wnosi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

ja nie słucham - musiałbym przerabiać odtwarzacz i wzmacniacz i montować w nich gniazda sieciowe, mają kable zamontowane na stałe

I bardzo dobrze-bo w takich systemach,gdzie są kable na stałe-to są już tak wypasione że innych nie potrzeba-tzn( są takie jakie powinny być.)

I nie napisałem tego z żadną ironią. ;)

gniazdo w ścianie?

Też musi być wypasione-najlepiej powleczone srebrem lub złotem,a po bokach że cztery Cyrkonie. ;)

licznik energii. ? Zapewne też musi być audiofilski.

Koniecznie-a zdarza się że u (ałdiofili) licznik potrafi zagrać. ;)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

A co takiego ci wniosła ta zmiana ? ;)

z moim bardzo dobrze, trzeba być głuchym zeby nie słyszeć różnicy.

No to faktycznie jesteś głuchy-bo gdy by mi ktoś kabel sieciowy wypiął to znając podstawowe zagadnienia-nic by nie grało.;)

Polecam niech ci ktoś z domowników wypnie jakiś(o ile posiadasz) bez twojej wiedzy ,to wtedy pogadamy jak z twoim słuchem. ;)

Nie no nie przesadzajmy. Kabel sieciowy ma wpływ ma brzmienie? Wystarczy pomyśleć racjonalnie. A co ma to kable w ścianie, aparatura modułowa w rozdzielnicy, gniazdo w ścianie? No chyba że ciagniecie zasilanie bezpośrednio że stacji transformatorowej no ale gdzie jest w tym wypadku licznik energii. ? Zapewne też musi być audiofilski. Rozumiem przewody głośnikowe, sygnałowe czy jakiś filtr sieciowy, ale nie kable zasilające.

Pomysl chwile jaki wplyw ma kran/bateria umywalkowa na wyplywajaca wode - w koncu przeciez tez do niej doprowadzone sa kilometry rur wiec nie powinno to miec zadnego wplywu. A jednak... inna srednica, inne zawory i purlator robia roznice.... ;)

No to faktycznie jesteś głuchy-bo gdy by mi ktoś kabel sieciowy wypiął to znając podstawowe zagadnienia-nic by nie grało.;)

Na moje słuchaj dalej kolumny obrócone tyłem do ściany, na szafie, tylko znaj te podstawowe zagadnienia i pisz jak najwiecej na tym forum. Po raz onty wypożyczyć posłuchać.... a wtedy dopiero rozmawiać:)

>maniekn274:

Oj tam, oj tam ;)

Prosze wykazac niescislosci..... w koncu tu i tu chodzi o przeplyw.... ;).

Tylko bezpiecznikow nie ma (no moze zawor bezpieczenstwa na wzbiorczym - takim odpowiedniku kondensatora na zasilaniu...)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

kurcze, no chciałbym, ale musiałbym to rozgrzebać, warto?

1336750919505448874.JPG

Ha ha -próbuj-może skoczysz o dwie klasy w górę-małym kosztem. ;)

Tylko gniazda koniecznie(ałdiofilskie)muszą być. ;)

Żebyś tyle za nie wydał,żeby to konkretnie odbiło się na budżecie domowym-to wtedy napewno różnice usłyszysz.

Świat należy do odważnych-wyrywaj te oryginalne. ;)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Na moje słuchaj dalej kolumny obrócone tyłem do ściany, na szafie, tylko znaj te podstawowe zagadnienia i pisz jak najwiecej na tym forum. Po raz onty wypożyczyć posłuchać.... a wtedy dopiero rozmawiać:)

Chłopcze-ja w przeciwieństwie do innych-mordy nie otwieram jak nie spraktykuję.

Więc pisanie posłuchaj-a usłyszysz mam kolego za sobą wieki temu.;)

a tu:

06.JPG

taki żałosny cienki kabelek, a zasilacz 1 kW, jakim prawem to w ogóle działa? obrzezać?

Ha ha.... ;)

znaczy się rzezać i Furutech?

hehe, nie zdecydowanie nie. Kupić i cieszyś sie muzyką jak jest :) Tez uważam ze ceny kabli czy to sieciowych czy innych są mocno przesadzone, wystarczy wejść na strone np elektropuntktu. Najdroższe cd chyba 15tys a AC 25. Najwazniejszy jest rozsądek bo kupno wzmacniacza za 5 i kabla za 5 jest po prostu chore. Ale jak ma sie do wydania 20tys to wzmacniacz za 20 czy za 15 plus sieć za 5? Trzeba poprostu posłuchać.

Jestem elektrykiem i z mojego punktu widzenia nie ma prawa taki kabel wnieść poprawy dźwięku. Można w jakimś stopniu wypłynąć na zakłócenia stosując dobrze ekranowany kabel zasilający bo przecież biegnie w sąsiedztwie innych kabli audio ale nic po za tym. Kilkadziesiąt metrów kabla ydyp 3x2.5mm w ścianie plus metr kabla za kilkaset złotych coś tu zmieni? A może lepiej wyrwać kabel ze ściany i podpiąć go bezpośrednio do transformatora wzmacniacza bez żadnych zbędnych połączeń typu gniazdka czy wtyczki?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Tutaj jest wyjaśnienie jak narodzil sie mit o kablach sieciowych. Nie jest to zadne usprawiedliwienie dla naiwniakow wydajacych setki złotych za wiązkę drutów zwłaszcza, ze zamiana fabrycznie dostarczonego przewodu na "audiofilski" nic nie wnosi.

Ukryta Zawartość

dzięki za przypomnienie tego tekstu, tak - to wydaje się mieć sens

ufff - to na szczęście chyba u mnie tego problemu nie ma - wtyczki dwubolcowe zarówno we wzmiacniaczu jak i odtwarzaczu, dodatkowo odtwarzacz podłączony do sieci przez transformator separujący

zgadza się?

Jestem elektrykiem

zastanawia mnie kategoryczność tego stwierdzenia:

"Jak walczyć z tym zjawiskiem? Najprostszym wydawałoby się sposobem jest odłączenie przewodów PE. Jednak takie rozwiązanie nie wchodzi w rachubę. Ze względu na bezpieczeństwo użytkownika i możliwość uszkodzenia elementów systemu postępowanie takie jest absolutnie wykluczone"

Kolego bumbum - jako fachowca bardzo proszę o wyjaśnienie o co chodzi, czy moje urządzenia są niebepieczne?

ps.

no tak, w świetle tego:

"Wystarczy [żeby nie było problemów z pętlą masy], jeżeli analizowane urządzenie spełnia jeden z trzech warunków:

1. Do połączenia urządzenia z siecią fabrycznie zastosowano dwuprzewodowy kabel zasilający (bez przewodu ochronnego PE). Takie rozwiązanie w praktyce działa czasem zdumiewająco dobrze i umożliwia osiągniecie zadowalającej dynamiki w systemach z udziałem takich urządzeń"

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

...faktycznie specjalna sieciówka, jak również gniazdka w ścianie itp. nic w moim przypadku nie wniosą, right?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

graaf;

konieczność zastosowania przewodu PE wynika z klasyfikacji danego urządzenia w ochronności przeciwporażeniowej. Urządzenia w klasie 0 nie wymagają przewodu PE, natomiast urządzenia klasy I już tak.

Dlatego odłączenie przewodu samodzielnie jest związane z ryzykiem przy jego użytkowaniu i nie powinno się tego robić.

Klasa ochronności zależy oczywiście od konkretnej konstrukcji urządzenia.

graaf;

konieczność zastosowania przewodu PE wynika z klasyfikacji danego urządzenia w ochronności przeciwporażeniowej. Urządzenia w klasie 0 nie wymagają przewodu PE, natomiast urządzenia klasy I już tak.

...

Klasa ochronności zależy oczywiście od konkretnej konstrukcji urządzenia.

ufff, już myślałem, że to klasy jakości dźwięku ;->

serio - dzięki za wyjaśnienie

ufff - to na szczęście chyba u mnie tego problemu nie ma - wtyczki dwubolcowe zarówno we wzmiacniaczu jak i odtwarzaczu, dodatkowo odtwarzacz podłączony do sieci przez transformator separujący

zgadza się?

tak

Jestem elektrykiem i z mojego punktu widzenia nie ma prawa taki kabel wnieść poprawy dźwięku. Można w jakimś stopniu wypłynąć na zakłócenia stosując dobrze ekranowany kabel zasilający bo przecież biegnie w sąsiedztwie innych kabli audio ale nic po za tym. Kilkadziesiąt metrów kabla ydyp 3x2.5mm w ścianie plus metr kabla za kilkaset złotych coś tu zmieni? A może lepiej wyrwać kabel ze ściany i podpiąć go bezpośrednio do transformatora wzmacniacza bez żadnych zbędnych połączeń typu gniazdka czy wtyczki?

A jakie kable AC testowałeś i na jakim sprzęcie?

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Zaczynają się debilne pytania,typu,jaki system,jaki kabel,o której godzinie odsłuch był,czy ktoś się kręcił po pokoju,czy był przygotowany akustycznie,czy była płyta z wytwórni tej a nie innej,czy lodówka jest pod tym samym bezpiecznikiem,czy oby nie był za krótki,albo za długi,czy był wpięty w gniazdko(i czy one też było ałdiofilskie) czy był w listwę(ale jak taka za 200 pln to mogłeś nie usłyszeć zmian) itd. ;0

Kabel nie korektor-kabel to przewodnik. ;)

Co ma poprawić?

Na płycie w danym utworze jest waszym zdaniem za mało basu-i kabel ma go dodać?

OK ,znalazłeś kabel ,dodał(twoim zdaniem )basu,ale co z płytą gdzie tego basu(twoim zdaniem ) było za dużo-teraz jest go od zajebania-więc co,kabel pomógł-czy popierdzielił. ;) i takich przykładów jest setki.Jak do testów was zapraszają to wtedy żaden udziału brać nie chce-bo co słuch wam się wtedy minimalizuje ze stresu. ;)

Barana o ścianę,z przytupem najlepiej-poprawi się w główce samopoczucie od razu. ;)

Patrząc na twój avatar przygłuchego DJ z wiejskich dyskotek nie dziwota, że juź nic nie słyszysz. Zresztą czytając twoje prymitywne wywody o basie wiadomo, że nie miałeś nigdy do czynienia z prawdziwą muzyką ani sprzętem do jej reprodukcji. Mega bas w Manieczkach to pewnie szczyt twoich przeżyć artystycznych kolego DJ Maniek.... :-)

A jeśli chcesz walić o ścianę baranem to zacząć należy od siebie.

Tak jak pisałem wczesniej, duzy wpływ moze miec cała plątanina kabli sygnałowe, głosnikowe z zasilajacymi w jednej kupie. Dlatego wazne jest dobre ułozenie kabli, wszystkich i tych sieciowych też.. Kabel zasilajacy powinien tez byc najlepiej ekranowany, ale bez przesady, gniazda i wtyczki darujmy sobie. kable sygnałowe i głosnikowe jak najbardziej są słyszalne i tu nie ma bata. Niestety nie mam gdzie posłuchac kabli zasilających a nie kupię przecierz takiego za ponad 100pln. Ewentualnie skusze się i zrobie np. z kabla ekranowanego np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) takiego i zobacze czy coś da.

Chociaz w to miejsce wolabym kupic jakąś płytę i cieszyc ucho.

Ukryta Zawartość

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

A jeśli chcesz walić o ścianę baranem to zacząć należy od siebie.

Zrobiłem to i wyleczyłem się z tematów typu-kabel sieciowy gra. ;)

z prawdziwą muzyką

Jaka to ta prawdziwa muzyka :) doświadczony kolego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.