Skocz do zawartości
IGNORED

ROTEL RA 923 vs. CAMBRIDGE AUDIO A 500

górek

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy jestem jak maja sie do siebie te dwa wzmacniacze... Obecnie mam cambridga i jestem z niego zadowolony jednak zmuszony jestem go sprzedac i kupic cos tanszego dlatego tez chcialbym czegos sie dowiedzec o tym rotelu. Ogolnie interesuje mnie porwonanie tych dwoch wzmacniaczy.

https://www.audiostereo.pl/topic/8593-rotel-ra-923-vs-cambridge-audio-a-500/

Wyjde pewnie na malkontenta ale oba warte siebie. CA 500 jest kiepski z natury. 'What Hi-Fi?' pisza o nim, ze 'nie angazuje' i gra plasko i jak emeryt. OK. Mam akurat CA 500 w pracy z Tannoyami MX2. Moja opinia jest troche inna. Gra to na moj gust bardzo po japonsku choc angielskie. A wiec sporo gory kiepskiej jakosci i mdly bas. Bardzo przecietny dzwiek jak na ambicje wygladania na sprzet powazny. Dynamika bardzo slaba i slabo roznicowane plany. Wlasciwie CA 500 robi ze wszystkiego pierwszy plan a jezeli cos mialoby byc na drugim to tego po prostu nie ma.

Rotel 921 to takze cos, co Rotel powinien sobie darowac. Mianowicie ponownie w profesjonalnie wygladajacej skrzynce umieszczono badziewie liczac na to, ze kupujacy bedzie chcial miec w domu Rotela i to mu wystarczy za wszystko. No i sprzet gra przeciez. Nie chodzi wcale o moc bo sa wzmacniacze o niewielkiej mocy ale ladnie grajace. Ten Rotel oferuje tylko efetowna nalepke renomowanej w koncu marki. Dobre wzmacniacze Rotela zaczynaja sie niestety w innych rejonach cenowych.

Jezeli cos ma byc za male pieniadze to zdecydowanie najlepszym rozwiazaniem jest szukanie nawet dosc starego wzm ale o dobrej opinii i z porzadnej firmy. Moze byc i Rotel oczywiscie ale nie nizej niz 951 choc i ten raczej nie pokazuje wszystkich szczegolow.

pzdrw

soso

Soso wydaje mi sie ze napisales nie na temat

Kolega sie pyta czy jak zamieni fiata pande na matiza to bedzie bardzo cierpial, bo z pandy jest bardzo zadowolony, a Ty ze oba modele sa g warte i najlepiej kupowiac cos z fiata to masserati ( nie pamietam czy to tez fiat ale niech bedzie w przykladzie) moze nawet kilkuletniego ;-)

Mysle, ze to jest jednak na temat. Wzmacniacze nie starzeja sie szybko i np. jak ktos oddaje za marne pieniadze stare Accuphase to bedzie to gralo dziesiatki razy lepiej niz nowy CA A500 SE MK III lub IV. A takie wlasnie fajne okazje sie zdarzaja. W koncu szukamy czegos co ladnie gra a nie ladnie wyglada czy ma metke z 2004 roku.

pzdrw

soso

Jak wejdziesz w o mnie to zobaczysz ze ja osobiscie dojrzalem do takiego wniosku i kolejny wymysl CA nie bedzie mnie interesowal, ale z odpowiednimi kolumnami CA gra duzo lepiej niz np Amplifikator czy Baltlab ( wiem ze moze dla kogos jest to smieszne, ze subiektywne ale te wzmaki z niedobranym innym sprzetem wypadly zle)

Wiec jak ktos chce jezdzic jednak panda to porzadna 500 Mercedesa nie jest brana pod uwage ( chociaz moze byc zblizona cenowo ;-))

rotel ra921 gra bardziej dynamicznie od CA 500, ma bardziej rozjasniona srednice i wysokie tony, bas jest krotki... moze nawet za krotki bo czesto nie oddaje pelni brzmienia, jak nie masz za duzo pieniedzy to zainwestuj np w AMC 3000 bo to chyba najlepiej brzmiacy wzmacniacz z tanszych, ew DENON PMA-250 se... brzmi o wiele pelniej jak rotel

Usmiechnalem sie.

Ale tak z reka na sercu - czyz nie mam racji? Chyba z rok temu sluchalem w sklepie oddanego w komis Electrocompanient za psie pieniadza choc rzeczywiscie, bylo to wiekowe urzadzanie. Dzwiek byl takie, ze mozna bylo pasc na kolana, zreszta, kiedy bylo nowe to zapewne zaliczalo sie do prawdziwego hi-endu. Cena pewnie w granicach wlasnie nowego CA 500. Kurna-murna, trzeba nie miec uszy by wybrac CA 500 w takiej sytuacji.

pzdrw

soso

soso,

kiedyś miałem okazję posłuchać A500 z Tannoyami MX2. I efekt był dokładnie taki jak opisałeś. Ale to wg mnie nie wina wzmacniacza.... tylko kolumn, bo właśnie to jest ich charakter brzmienia. Zwróć uwagę, jak szybko Tannoy wycofał tą serię z produkcji. Nie wyszła im i tyle... każdemu zdarzają się wpadki.

Natomiast połaczenie A500 np. z serią Mercury Tannoya daje swietny efekt "w tych pieniądzach"

A porównywanie Electrocompanienta z A500 nie ma sensu.... przecież to zupełnie inna klasa urządzen

Tak jak to zauważył jeden z wypowiadających się pisaliście prawie wogule nie na temat...

Musze sprzedac CA A500 i kupic cos tańszego... Ten rotel potaniał i myśle ze za 500 zł bym go kupił, jest jeszcze możliwość kupienia Cambridge Audio A1mk3 ale recenzji tego nigdzie nie moge znaleźć...

Pomożcie...

Tylko na temat prosze :]

Ten Cambridge A1mk3 to ponoć dobra rzecz. W angielskojezycznej prasie zachwycali się nim tak, jak w naszej A500. Jeśli nie chcą za niego za wiele, to myśle, ze mozna spróbować. A jeszcze możesz się zastanowić nad NAD-em, jakiś 312, lub coś...

Nie po raz pierwszy zarekomenduję Denona Pma 250 SE. Też szukałem taniego wzmacniacza. Myślałem, słuchałem, pytałem no i w końcu wybrałem i kupiłem. Teraz jestem zadowolony i zbieram kasę na wzmacniacz, który będzie lepszy i bardziej dla mnie satysfakcjonujący, ale wcześniej też będę myślał, pytał i słuchał. :)

Ja tylko chciałem dodać że na Allegro cały czas przewijają się luxmany z lat 80-tych i początku 90-tych. Zdażają się integry z lampowym preampem i tranzystorową końcówką (niektóre z serii LV-* są takie). Ceny rozsądne, do 600zł. Ja tam się nie znam ale nie wydaje mi się że warto popatrzeć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.