Skocz do zawartości
IGNORED

Różnice w jakości dźwięku

parman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Nie wiem czy to odpowiedni dział, więc jeśli nie to proszę moderatora o przeniesienie. Mam pytanie odnośnie tych wszystkich dekoderów dźwięku Dolby Digital, Dolby DTS itp. Czym się np różni dźwięk Dolby TrueHD od np. Dolby Digital EX? Chodzi mi o to, co się traci jak się podłączy Blu-ray'a do takiego starszego amplitunera, płyta ma ścieżkę True HD a nasz amplituner nie ma takich dekoderów. Co wówczas? Może już był taki wątek to przepraszam. I z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Krótko mówiąc, jeżeli chcesz zachować wysoką jakość, odtwarzacz z dekoderem Dolby True HD musi mieć dobrej jakości wyjścia analogowe a amplituner musi grać bardzo dobrze po analogu. Wtedy na jakości nie stracisz używając starszego typu amplitunera i tego typu połączeń. Wszystko to zależy od jakości urządzeń, którą najlepiej sprawdzić robiąc odsłuchy.

Witam! Nie wiem czy to odpowiedni dział, więc jeśli nie to proszę moderatora o przeniesienie. Mam pytanie odnośnie tych wszystkich dekoderów dźwięku Dolby Digital, Dolby DTS itp. Czym się np różni dźwięk Dolby TrueHD od np. Dolby Digital EX? Chodzi mi o to, co się traci jak się podłączy Blu-ray'a do takiego starszego amplitunera, płyta ma ścieżkę True HD a nasz amplituner nie ma takich dekoderów. Co wówczas? Może już był taki wątek to przepraszam. I z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Jeśli amplituner odtwarza PCM podane na HDMI to wystarczą dekodery na pokładzie odtwarzacza.

Chodzi mi o to, co się traci jak się podłączy Blu-ray'a do takiego starszego amplitunera,

Napisz co to za model amplitunera i jakie masz głośniki .

Witam!

Ogólnie straty nie są duże, bo dotyczą wysokich częstotliwości, które i tak nie każdy system potrafi odtworzyć tak analitycznie jak powinien. Jednak, że DTS True HD itp. to formaty z założenia bez stratne różnica może być najłatwiej chyba ją porównać do różnicy pomiędzy plikiem wav, a mp3 320kbps, bo dobrze nagrany i zrealizowany "zwykły" DTS też potrafi być świetnej jakości. Najważniejsze żeby odtwarzacz blu-ray posiadał odpowiednie dekodery i wypuszczał PCM, a wówczas co najwyżej zredukuje rozdzielczość z 96kHz do 48kHz, a to już prawie całkowicie pomijalna różnica ciężka do wysłyszenia na przeciętnym sprzęcie.

Pozdrawiam

Radek

Najważniejsze żeby odtwarzacz blu-ray posiadał odpowiednie dekodery i wypuszczał PCM, a wówczas co najwyżej zredukuje rozdzielczość z 96kHz do 48kHz,

Tylko dla czego miałby redukować próbkowanie do 48 Khz, skoro przez HDMI można przesłać 8 kanałów PCM 192 khz 24 bit każdy ?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Teraz wiem, że muszę szukać amplitunera AV z HDMI. Mój odtwarzacz blu-ray Pioneer BDP-430 ma tylko wyjścia HDMI i optyczne. A teraz możecie pomóc mi wybrać amplituner :-D i głośniki (na razie fronty). Pokój 22 m2; kino/muzyka po połowie; może być starszy model amplitunera (aby miał już Dolby TrueHD i DTS HD, 7.1); muzyka różna, ale nie łubu dubu, raczej spokojna ;-)). No i budżet: do 2 tysięcy zł. Może uda się kupić jakiś amplituner, to do pozostałej kasy bym dołożył i kupił jeszcze głośniki front. Jak nie, to jakie głośniki polecacie? Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

P.S.

Polecano mi HK AVR 255.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Teraz wiem, że muszę szukać amplitunera AV z HDMI. Mój odtwarzacz blu-ray Pioneer BDP-430 ma tylko wyjścia HDMI i optyczne. A teraz możecie pomóc mi wybrać amplituner :-D i głośniki (na razie fronty). Pokój 22 m2; kino/muzyka po połowie; może być starszy model amplitunera (aby miał już Dolby TrueHD i DTS HD, 7.1); muzyka różna, ale nie łubu dubu, raczej spokojna ;-)). No i budżet: do 2 tysięcy zł. Może uda się kupić jakiś amplituner, to do pozostałej kasy bym dołożył i kupił jeszcze głośniki front. Jak nie, to jakie głośniki polecacie? Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

P.S.

Polecano mi HK AVR 255.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest tego dużo , ale gość dokonał na tym ampli wielu odsłuchów ( mowa jest o wyborze kolumn podstawkowych )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecano mi HK AVR 255.

W jakiej cenie? Tu masz test tego ampa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W jakiej cenie? Tu masz test tego ampa

Ukryta Zawartość

Kika miesięcy temu w lutym można było kupić go nowego za 1700 PLN ( oczywiście po negocjacji jakimś handlowcem ) .

To już stary model .

Ukryta Zawartość

Ten HK to tylko propozycja. Może coś innego polecicie? HK 255 najtaniej do kupienia za ok. 1700 zł. Myślałem o Pioneerze VSX-919. Jest do kupienia za ok. 1100 zł. Co sądzicie?

Tylko dla czego miałby redukować próbkowanie do 48 Khz, skoro przez HDMI można przesłać 8 kanałów PCM 192 khz 24 bit każdy ?

Sorry, może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, ale napisałem "co najwyżej", bo amplituner może nie obsługiwać 24-bit, 192kHz i wtedy by była konieczna redukcja, ale generalnie rzecz biorąc wniosek z tego taki, że odtwarzacz z odpowiednimi dekoderami w zupełności wystarczy.

Pozdrawiam

Radek

Ten HK to tylko propozycja. Może coś innego polecicie? HK 255 najtaniej do kupienia za ok. 1700 zł. Myślałem o Pioneerze VSX-919. Jest do kupienia za ok. 1100 zł. Co sądzicie?

Cena za tego pionka wydaje się być atrakcyjna,jak go kupisz,to będziesz miał firmowy zestaw:).Masz możliwość odsłuchu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie HK avr 255 jest lepszym wyborem .

HK waży 12 - 13 kg i ma wyście wielokanałowe analogowe pre - out 7.1 ( może Ci się przydać do rozbudowy kina i poprawy stereo )

Amplituner HK 255 ma dobre stereo ( jak na wielokanałowy ) .

HK waży 12 - 13 kg i ma wyście wielokanałowe analogowe pre - out 7.1 ( może Ci się przydać do rozbudowy kina i poprawy stereo )

Wszystko fajnie tylko, że HK AVR 255 kosztuje 600 zł więcej. Mając Pioneer'a VSX-919 za 1100 zł zostaje w kieszeni 900 zł. I myślę, że gdyby niedużo dołożyć kupiłbym już jakieś kolumny frontowe. Odnośnie pytania czy słuchałem tego Pioneer'a odpowiedź brzmi: nie słuchałem, nie mam takiej możliwości. Zresztą nie wiem czy w przypadku osoby z obustronnym niedosłuchem (niewielkim, ale jednak), jak ja, czy usłyszałbym róźnicę. Muszę patrzeć też trochę na stronę finansową. Nie wiem co zrobić :-(.

Wyjście wielokanałowe w tym modelu jest niewarte nic. Opory są tak duże, że nie wiadomo czy poprawia czy degraduje dzwięk.

Obydwa proponowane amplitunery przez kolegów są bardzo słabe. Poszukaj w tych pieniądzach lepiej Marantza 5004 lub Yamahy 1065. W obydwu przypadkach zagra lepiej niż proponowane wcześniej zestawienia.

Obydwa proponowane amplitunery przez kolegów są bardzo słabe. Poszukaj w tych pieniądzach lepiej Marantza 5004 lub Yamahy 1065. W obydwu przypadkach zagra lepiej niż proponowane wcześniej zestawienia.

Mam starą Yamahę RX V750 , podłączana był pod pre- out z wzmacniaczem stereo Yamahy AX 396 , a obecnie współpracuje z Pioneerem A 9 . W obu przypadkach kino bardzo wyraźnie się poprawiło , mogę to opisać jako mała rewelacja.

To może zapytam tak: czy jest sens dopłacać do Marantz'a 5005 aż 600 zł? Czy jest jakaś duża różnica w dźwięku, parametrach itp.? Marantz SR 5004 kosztuje 1499 zł, a 5005 - 2149 zł.

To może zapytam tak: czy jest sens dopłacać do Marantz'a 5005 aż 600 zł? Czy jest jakaś duża różnica w dźwięku, parametrach itp.? Marantz SR 5004 kosztuje 1499 zł, a 5005 - 2149 zł.

Nie ma sensu to tylko młodszy o rok model brzmieniowo prawie to samo.

Ok, dzięki. A jakie głośniki do Marantz'a SR 5004 polecacie? Aby niedrogie. Pokój 22 m2, muzyka różna (bez techno, inaczej nie łubu dubu), kino/muzyka po połowie. Aby budowały sugestywną przestrzeń.

Ok, dzięki. A jakie głośniki do Marantz'a SR 5004 polecacie? Aby niedrogie. Pokój 22 m2, muzyka różna (bez techno, inaczej nie łubu dubu), kino/muzyka po połowie. Aby budowały sugestywną przestrzeń.

A konkretnie jaki budżet i jaki dzwięk lubisz, rodzaj muzyki jaki słuchasz?

Ukryta Zawartość

to jest dość uniwersalna kolumna i niezła

Ukryta Zawartość

to jest dość uniwersalna kolumna i niezła

Ukryta Zawartość

magnat tez jest dobry świetna przestrzeń, drapieżne a zarazem delikatne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak napisałem, muzyka różna, przeważnie elektroniczna (Jarre, Oldfield, Vangelis, Kitaro), ale nie tylko. Na pewno nie słucham techno, house, metalu itp. Na kolumny (fronty) to jeszcze muszę nazbierać. Ale tak do 1500-1600 zł. A Jamo S 605? Jakie macie opinie?

Ukryta Zawartość

magnat tez jest dobry świetna przestrzeń, drapieżne a zarazem delikatne.

Trochę drogo :-(.

Ukryta Zawartość

Jak napisałem, muzyka różna, przeważnie elektroniczna (Jarre, Oldfield, Vangelis, Kitaro), ale nie tylko. Na pewno nie słucham techno, house, metalu itp. Na kolumny (fronty) to jeszcze muszę nazbierać. Ale tak do 1500-1600 zł. A Jamo S 605? Jakie macie opinie?

Jamo troszku gorsze niestety, ale dosc uniwersalne.

Trochę drogo :-(.

Przy tym segmencie cenowym pominąłeś jednego z faworytów. Mianowicie chodzi o głośniki marki Roth Audio, które były testowane przez użytkowników tego forum:

http://www.audiostereo.pl/roth-audio-oli-4-%E2%80%93-recenzje-konkursowe-naszych-uzytkownikow_79507.html

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Poszukuję kolumn podłogowych, które dobrze grają i można je postawić dosyć blisko ścian. Ponoć Monitor Audio M6 można postawić w odległości 20 cm.

[/qute] Jeżli kolumny mają stać blisko ściany ,to wybierz takie, które mają otwór bass reflexu z przodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.