Skocz do zawartości
IGNORED

PETIT ORGUE

antrofilus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od pewnego czasu zastanawiam się nad budową niedrogich monitorów z bardzo nisko schodzącym basem. Kilka dni temu natknąłem się w sieci na projekt monitorków Petit Orgue

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są to monitory z obudową otwartą każdy posiada 2 głośniki basowe 250mm oraz 2 głośniki szerokopasmowe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tutaj pojawiają się moje wątpliwości, a mianowicie chodzi mi o to czy dźwięk będzie odpowiednio otwarty. Wymyśliłem że można by dołożyć do tego jeszcze coś wysokotonowego. Czy to dobry pomysł, czy ma to jakikolwiek sens? Kolejnym problemem(?) jest też niska skuteczność 76 dB, co prawda nie słucham muzyki głośno ale czy nie będzie to wymagało zmiany wzmacniacza na mocniejszy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86019-petit-orgue/

Ci z Visatona to prawdziwi fachowcy- potrafią stworzyć kolumnę o parametrach LEPSZYCH od tych, jakie mają zastosowane w niej głośniki: niskotonowy ma dolną granicę 34 Hz, szerokopasmowy górną 20 kHz. Jakie pasmo ma kolumna? 16-25000 Hz. Ludzie, to CUD!!!

Grand Orgue jest jeszcze lepsza (choć to tylko projekt z linka z 4x powiększoną ILOŚCIĄ głośników): 16–28000 Hz!

Do tego dochodzi sprawa mocy- czy 2szt głośników 10-cio watowych, nawet filtrowanych od 300 Hz, wytrzyma moc 70W (max150W)???

Jeśli wypadkowa skuteczność jest rzędu 76 dB (jak to u otwartego dipola), uwzględniając niską moc zastosowanych głośników szerokopasmowych, to bardzo specyficzna, wręcz hardcore'owa konstrukcja.

https://www.audiostereo.pl/topic/86019-petit-orgue/#findComment-2258569

Te woofery są podłączone przez jakiś filtr korekcyjny, którego schematu Visaton nie ujawnia.

76 dB to naprawdę niewiele, ale w małym pomieszczeniu można by spróbować...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86019-petit-orgue/#findComment-2258643

Te woofery są podłączone przez jakiś filtr korekcyjny, którego schematu Visaton nie ujawnia.

I tutaj pojawia się pewien problem bo nie wiadomo co oni tam nawyprawiali w tym "filtrze". dokopałem się zdjęcia zwrotnicy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tyle że nie wiadomo co kryje ta czarna obudowa. Pod znakiem zapytania stoi też pasmo przenoszenia jak kolega w poście wyżej zauważył

Ci z Visatona to prawdziwi fachowcy- potrafią stworzyć kolumnę o parametrach LEPSZYCH od tych, jakie mają zastosowane w niej głośniki: niskotonowy ma dolną granicę 34 Hz, szerokopasmowy górną 20 kHz. Jakie pasmo ma kolumna? 16-25000 Hz. Ludzie, to CUD!!!

Mnie najbardziej w tym projekcie zaciekawiła koncepcja budowy obudów, czy ewentualnie można by było zastosować jakieś inne głośniki w podobnej koncepcji budowy? Jako że ceny głośników nie są zbyt duże (~650zł za komplet na 2 monitory) to chętnie tak czy inaczej zbudowałbym tą konstrukcje tylko nie wiem co zrobić ze zwrotnicą gdyż istnieje też opcja kupienia gotowej... jednak cena za komplet głośników i 2 zwrotnice i kilka śrubek to już 1600zł a raczej wątpię, że 2 zwrotnice są tutaj warte 950zł.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86019-petit-orgue/#findComment-2258688

Też mnie korci, żeby je zrobić - ale te duże. Wg pomiarów w Klang+Ton 1/2011 zejście basu mają rzeczywiście nieprawdopodobne... A i cała charakterystyka - jak na tak egzotyczną konstrukcję - nawet nieźle wyrównana.

https://www.audiostereo.pl/topic/86019-petit-orgue/#findComment-2258780

Tylko pytanie czy to nie kolejna "buła" visatona, bo niski bas to nie znaczy dobry bas. Z resztą wystarczy popatrzeć na inne konstrukcje Visatona, np VOX gdzie AL170 siedzi bodaj w 50 paru litrach... nisko to to gra ale jak gra ... ble.

https://www.audiostereo.pl/topic/86019-petit-orgue/#findComment-2258886

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.