Skocz do zawartości
IGNORED

jak to dolutować?

dida83

Rekomendowane odpowiedzi

czyli jesli teraz rozumien to jak od gramofonu odchodzą mi teraz dwa kable to po podłączeniu jak w opisie będą odchodzić 4 kable? czyli jak sobie kupiłem 2metry tego kabelka to wyjdzie mi tylko metr po takim podłączeniu ?dobrze to rozumuje.?

dokładnie tak, Ahaja to świetnie narysował i nie daj się zbić z tropu przez prześmiewaczy.Tniesz swój kabelek na pół i jeden kawałek kabla PROEL to kanał prawy,a drugi kawałek to kanał lewy.To tylko stereo a nie żaden bi-wire

PS i dobrze mieć jeszcze piąty kabelek do masy w preampie-chociaż własciwie to sa dwa kable stero a nie cztery

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Tak, mają być 4 kable. Dokładnie jak na rysunku.

czerwony - sygnał kanału prawego

zielony - masa kanału prawego

biały - sygnał kanału lewego

niebieski - masa kanału lewego

czarny - masa ramienia/gramofonu ( GND )

Jeśli jest inaczej to jest źle podłączone.

Różnica między stanem faktycznym a rysunkiem polega na tym, że na białym tle nie mogę narysować białego przewodu ... bo nie będzie widoczny.

Dlatego jest żółty.

Na rysunku, kolorem pomarańczowym są zaznaczone ekrany kabli - tym ekranem puszcza się tylko i wyłacznie masę ramienia/gramofonu.

Zresztą na Twoim zdjęciu w jednym z moich postów oznaczyłem co z czym połączyć stosując ten model przewodu.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

dokładnie tak, Ahaja to świetnie narysował i nie daj się zbić z tropu przez prześmiewaczy.Tniesz swój kabelek na pół i jeden kawałek kabla PROEL to kanał prawy,a drugi kawałek to kanał lewy.To tylko stereo a nie żaden bi-wire

PS i dobrze mieć jeszcze piąty kabelek do masy w preampie-chociaż własciwie to sa dwa kable stero a nie cztery

:))) Szósty kabelek by się nie przydał? Bo mi tu wyraźnie brakuje szóstego do pary, hehe. >artw< napisz jeszcze przewodnik pt. "Jak upchać dwie grubaśne żyły do jednej wtyczki cinch?", hehe.

Koledzy, to co tu wypisujecie to jakaś maligna, prawda? Czy mi się to wszystko śni?

dziękówa!kabelek wymieniam bo jest po pierwsze pęknięty w połowie.a po drugie jest o 20cmm za krótki!koniec i basta!

dzieki wam wszystkim.jak dojdą mi wtyki to napisze jaki efekt!

a ostatnie pytanko czy warto zakładać gniazda rca na obudowe ?(wiem że lepiej dolutować bezpośrednio)ale czy takie rozwiązanie nie jest wygodniejsze?np,do testowania kabelków?etc.

jeszcze raz dzieki

gdyby ktoś miał jakieś pytanka apropo sanyo q40 to dawać na prywatne.bo mechanizmy mam już taak obczajone że łuuu! :)

w temacie przewodu nie pomogę ale proponuję zakupić cynę ze srebrem;)

takimi dobrymi radami cały net jest wypełniony

strach się bać

Gringo ! skoro nie masz pojęcia co doradzasz to lepiej nie doradzaj a jeśli uważasz, ze dobrze radzisz, poczytaj sobie watek o tej cynie na DIY

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

takimi dobrymi radami cały net jest wypełniony

strach się bać

Gringo ! skoro nie masz pojęcia co doradzasz to lepiej nie doradzaj a jeśli uważasz, ze dobrze radzisz, poczytaj sobie watek o tej cynie na DIY

Mamelu Drogi,

Gringo jus na forum nie pisze, wywalili go za tom złom cyne :)

Bądź pozdrowiony,

Twój podnóżek - Yul

P.S. Mamelu Drogi, widzę że umiesz sobie zrobić nowego avatara i masz cool-zdjęcie w profilu! Ale tamten stary avatar, na którym przemawiałeś do forumowiczów w pozycji zrelaksowanej (na asfalcie), był fajniejszy.

również z ukłonami i uznaniem

(kiedy wymienisz/rozmnożysz kabele?)

:)))))))

PS

zima idzie, zmieniłem pojazd i pozycję, nie mogę przeca być niewiarygodny

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

również z ukłonami i uznaniem

(kiedy wymienisz/rozmnożysz kabele?)

:)))))))

Wiesz, ja to bym musiał do chałupy znosić te kable całymi siatkami. Mam dwa gramofony, jak bym kciał okablować je w biwiringu :) to wymiękłbym finasowo. Osiem kabelków to nie w kij dmuchał...no, no.

Poza tym, jak bym w szkole pani od zajęć praktyczno-technicznych pokazał dwie żyły upchnięte na chama w jedną wtyczkę, to by mnie z dwóją posadziła (za moich czasów nie było pał, hehe) i jeszcze bym linijką "łapy" oberwał. Ale teraz szkoły widocznie jakieś inne som.

Można. Musisz zdecydować czy terminujesz go tradycyjnie czy tak jak zaproponowałem w przypadku połączenia TT >> pre.

Jak chcesz go wpiąć między pre a wzmak to nie musisz kombinować - ekran podpinasz z jednej strony do masy wtyku rca.

Można. Musisz zdecydować czy terminujesz go tradycyjnie czy tak jak zaproponowałem w przypadku połączenia TT >> pre.

Jak chcesz go wpiąć między pre a wzmak to nie musisz kombinować - ekran podpinasz z jednej strony do masy wtyku rca.

Narazie zdecyduję się na połączenie wzmak - preamp z czasem zrobię upgrade wg.Twojego pomysłu tt - preamp.

dziękuję i pozdrawiam

MUSIC NON STOP

>artw< napisz jeszcze przewodnik pt. "Jak upchać dwie grubaśne żyły do jednej wtyczki cinch?"

Dla Ciebie wszystko: obierasz tę grubaśną czarną izolację a do wtyczki wpychasz tylko dwa środkowe kabelki

Pozdrawiam Artur

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Uważam że pomysł ahaji jest bardzo dobry.

Masa sygnałowa płynąca ekranem może zbierać "śmieci" z pól elektrycznych i magnetycznych, przy tak niskich poziomach sygnału jak płynący z wkładki ma to z całą pewnością znaczenie.

Przy takim połączeniu jaki proponuje ahaja mamy całkowicie odizolowany od wspomnianych pól przewód.

Nie trzeba tęgiej głowy żeby zrozumieć zależność.

Ale jak widać łatwiej niż pomyśleć ( a pewnie i przyjemniej ) jest pisać zjadliwe posty...

Przewód ( Sommer ) bez problemu mieści się we wtyczce:

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Who's Afraid of Music?

a tak swoją drogą jak długi maksymalnie może byc taki kabel?będzie to miało znaczenie jak bedzie miał 1500mm a np.900mm.?

a tak swoją drogą jak długi maksymalnie może byc taki kabel?będzie to miało znaczenie jak bedzie miał 1500mm a np.900mm.?

Im dłuższy tym większa pojemność kabla. Jeśli słuchasz MC LO to nie będzie za bardzo wpływać ... ale jak słuchasz MM to tak.

Im krótszy tym lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.