Skocz do zawartości
IGNORED

jak to dolutować?

dida83

Rekomendowane odpowiedzi

mam szybkie pytanko..chce wymienić kable czincz na inne..czy wystarczy jak moje nowe kable wlutuje identycznie jak są te stare wlutowane z lewej strony płytki?i w srodek uziemienie?..czy muszę to jakoś zamieniać..bo nic z tego nie kumam..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86095-jak-to-dolutowa%C4%87/

zrób dokładnie tak jak jest i będzie działać lub możesz skorzystać z pomysłu kolegi Ahaji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiem,wiem,przewertowałem już ten pomysł setki razy i niebardzo wiem jak go wykonać lub czym on się tak naprawde różni..

można jakiś sensowny kabel na internecie dostać w cenie około 10zł za metr..?tylko na polskich stronkach..

tak wiem .w pracy lutuje codziennie po 7 godzin..więć niebędzie problemu..widze tylko że u mnie zamiast żółtego przewodu jest biały.a tak pozatym to jest jak w temacie co podesłałeś..tylko ekran jeszcze jak bedzie w nowym kablu to muszę z masą połączyć ..czyba?nie?

może jakiś link z takim kabelkiem podrzucicie?jak się taki kabel powinien nazywać?sygnałowy?

niechce tak poprostu uwalić kabla..chce by to było dobrze zrobione..mam tylko problem z zamówieniem tego kabla w temacie..może poprostu stary wcisne w oplot zmienie wtyki na ładniejsze i bedzie?sam niewiem więc się radze...

a czy jesli stary kabel niema ekranu,a niema.to czy można go z góry skreślić?czy przez to wiadomo że jest do bani?czy niema reguły?

...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

dobra czaje!czy mam zostawić stary kabel gdyby coś było nie tal?niekumam tylko czemu tak odrazu niepodłączali tych gramofonów?

co zyskam takim podłączeniem?gdy mase sygnałową połącze z masą gramofonu?

dobra czaje!czy mam zostawić stary kabel gdyby coś było nie tal?niekumam tylko czemu tak odrazu niepodłączali tych gramofonów?

co zyskam takim podłączeniem?gdy mase sygnałową połącze z masą gramofonu?

Gdy masy sygnałowe obu kanałów połączysz z masą gramofonu (ramienia, chassis, czasem też łożyska), to nie zyskasz, a stracisz. Kabelki mas sygnałowych (zielony i niebieski) nie powinny mieć połączenia elektrycznego (styku) z masą gramofonu. Równie dobrze samą masę gramofonu możesz pociągnąć do pre osobną, pojedyńczą żyłą, jakość tego kabelka (GND) moim zdaniem nie ma już specjalnego znaczenia, w odróżnieniu od jakości kabli sygnałowych.

Pozdro,

Yul

P.S. A stary kabel chwilowo lepiej zachowaj, bo nie wiadomo jak będzie grało przez ten nowy.

Właśnie o to chodzi. Pamiętaj jednak, że nie może się on stykać z obudową wtyku rca - zastosuj koszulki.

Poza tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak pomierzysz to będziesz wiedział naprawdę jak to wygląda.

Na 'oko' to wiesz ... ;-)

Wszystkie masy mają się stykać ze sobą dopiero w preampie.

jeszcze mnie jedno ciekawi.

jak puszcze masę z gramofonu do wzmacniacza tym ekranem to czy ekran nadal spełnia swoją role?

a drugie pytanko czy jest to prawda że w miejsce gdzie mam podlutowane w gramofonie uziemienie(ten trzeci kabelek)to wcale się to tak naprawde nie styka z masą gramofonu?jest wolne( w powietrzu?)

bo może lepiej jak przy tym poleconym kablu dołącze dodatkowy którym puszcze same uziemienie z gramofonu do wzmacniacza ,a ekran bedzie nadal ekranem?

Tak.

Sygnały (L; GL; R; GR) masz puścić żyłami przewodów.

Czarne kable w twoim gramofonie to masa gramofonu - tzw brudna. Muszą się ze sobą łączyć i dalej mają lecieć ekranem - podobnie jak rurka ramienia jest do tego podpięta i tworzy ekran dla sygnałów.

Ekran do niczego nie podpięty nie działa.

jakie to wszystko ciekawe!i tak mnie zaczyna interesować i wkręcać..że chyba kupie jakiś gramofon w drewnie i od podstaw wezmę się za jego przeróbke..nowa obudowa,wywalenie niepotrzebnych bebechów i takie tam!to jest boskie!

a może podrzucicie co można poprawić w preampie wbudowanym w wzmacniaczu dual cv 6060?

właśnie do mnie idzie..narazie przez pół roku musi go zasilać..

nie chce mi sie czytac calego. ale pare plattenspiellerow juz zrobilem. jezeli system ma uziemienie w masie to ekran z masa jezeli osobno , a tak sie zwykle robi to ekran nie potrzebny. efektem zlego podlaczenia bedzie buczenie.

• 1 miesiąc później...

odświeżę temat.zakupiłem ten kabel podany w aukcji i albo przyszedł zły albo czegoś nie czaje..kabel w gramofonie jest dwużyłowy a w każdej z nich są dwa przedowy czyli cztery plus piąty masa.na kablu co dostałem mam dwie żyły i w każdym dwa przewody..i w ekranie tego kabla miałem puścić mase..ale ten kabel niema ekranu/..??albo ja czegoś nie czaje.foto kabla

myslałem że każda z żył powinna iść w ekranie?czy nie?

Ukryta Zawartość

post-25330-0-12295400-1320243295_thumb.jpg

post-25330-0-01944800-1320243359_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odświeżę temat.zakupiłem ten kabel podany w aukcji i albo przyszedł zły albo czegoś nie czaje..kabel w gramofonie jest dwużyłowy a w każdej z nich są dwa przedowy czyli cztery plus piąty masa.na kablu co dostałem mam dwie żyły i w każdym dwa przewody..i w ekranie tego kabla miałem puścić mase..ale ten kabel niema ekranu/..??albo ja czegoś nie czaje.foto kabla

myslałem że każda z żył powinna iść w ekranie?czy nie?

Jak widzę, kabel ma budowę koncentryczną, tzn. w każdym biegu jest jedna izolowana żyła w oplocie z miedzianej siatki. Można to też wykorzystać - żyły odizolowujesz na końcach i lutujesz do gorących pinów wtyków RCA (do bolców), ekrany zwijasz tak żeby powstał z nich drucik, i lutujesz go do oprawek wtyków RCA. Na obu końcach kabla tak samo. Masę ramienia/gramofonu puszczasz osobnym, dodatkowym kabelkiem, może być cienki, nieekranowany, ale izolowany. Nie przypuszczam, żeby ten kabelek-Proelek różnił się czymś od zwykłego kabelka-Technokabelka za 1,5 zł za metr bieżący, będzie miał wszelkie cechy taniego kabelka :(

Pozdro,

Yul

bo jesli nie to teraz ten kabel wygląda jak mój stary tylko brakuje mu żyły na uziemienie

no właśnie yul tego sie obawiam że kabelek niebędzie odbiegał od standardów..a nawet powiem że wizualnie ma dużo mnież żyłek miedzianych w środku...ale przecież wszyscy go pochwalają!?

bo jesli nie to teraz ten kabel wygląda jak mój stary tylko brakuje mu żyły na uziemienie

no właśnie yul tego sie obawiam że kabelek niebędzie odbiegał od standardów..a nawet powiem że wizualnie ma dużo mnież żyłek miedzianych w środku...ale przecież wszyscy go pochwalają!?

Rzecz nie w ilości żyłek. Powiedziałbym, że do podłączenia wkładki gramofonowej, to im mniej tych żyłek - tym lepiej, hehe, ale to też takie proste nie jest. Zobacz ile masz żyłek w kabelkach biegnących w ramieniu - tyle co nic, najwyżej parę na krzyż. Rzecz w czystości tej miedzi - może jej być mało, ale niech będzie przynajmniej czysta. Polutuj tak jak Ci napisałem - bynajmniej cudów się po tym nie spodziewaj, albo kup zakonfekcjonowany fabrycznie kabel do gramofonu od jakiejś firmy co wie co robi, podłącz i śpij spokojnie.

P.S. A to że "pochwalają go wszyscy", to tzw. owcze pędy. Na forum rzecz normalna - dziś pochwalają to, jutro tamto, a o tym pochwalanym poprzednio to już słyszeć nie chcą :)))

Zrób sobie jeden kabelek standardowo jak większość na rynku a potem zrób z proela tak jak opisałem ... trzeba by być głuchym by nie słyszeć różnicy.

Ten kabel jak widać jest podwójny. W każdym jest żyła w ekranie - widać to na 1 zdjęciu.

Żyłami puszczasz tylko sygnały z wkładki. Ekrany wszystkich 4 przewodów łączysz w gramofonie i do tego podpinasz/podlutowujesz masę gramofonu.

Do wtyków lutujesz tylko żyły. Ekran musi być odizolowany od nich.

Ukryta Zawartość

Mierne kabelki do ramion mają mało żył ... za to mają fest izolację. Szkoda tylko, że ona nie przewodzi prądu ...

Ukryta Zawartość

Patrzę, patrzę i widzę tam w każdym z dwóch biegów jedną żyłę w ekranie. To się da zrobić tylko jak ekran wykorzystamy do masy sygnałowej, a masę gramofonu/łożyska/ramienia puścimy niezależnym, dodatkowym kablem. Dida, ile masz żyłek w jednym biegu tego biednego Proelka-kabelka?

"...Mierne kabelki do ramion mają mało żył ... za to mają fest izolację. Szkoda tylko, że ona nie przewodzi prądu ..."

U mnie nie przewodzi i wolałbym...żeby nie przewodziła :)

czyli jesli teraz rozumien to jak od gramofonu odchodzą mi teraz dwa kable to po podłączeniu jak w opisie będą odchodzić 4 kable? czyli jak sobie kupiłem 2metry tego kabelka to wyjdzie mi tylko metr po takim podłączeniu ?dobrze to rozumuje.?

czyli jesli teraz rozumien to jak od gramofonu odchodzą mi teraz dwa kable to po podłączeniu jak w opisie będą odchodzić 4 kable? czyli jak sobie kupiłem 2metry tego kabelka to wyjdzie mi tylko metr po takim podłączeniu ?dobrze to rozumuje.?

Gramofon na czterech kablach musi być lepszy od takiego na dwóch, hehe. Będziesz miał gramofon w biwiringu :)))

Nonsens....

mam problem to zajarzyć bo u mnie na płytce która jest na górze na zdjęciu są inne kolory kabelków wychodzących z ramienia,a po drugie niebardzo wiem jak który się nazywa który to masa sygnałowa,a który to sygnał a może to to samo?szok!czy masa sygnałowa a masa gramofonu to to samo?

nieważne yul.i tak chce to wypróbować.to są kolejne doświadczenia..skoro ahaja twierdzi że to dobre rozwiązania to ja to sprawdze u siebie i podziele się tym doświadczeniem..myśle że skoro robił takie podłączenie na niejednym gramofonie to nie bez powodu..

mam problem to zajarzyć bo u mnie na płytce która jest na górze na zdjęciu są inne kolory kabelków wychodzących z ramienia,a po drugie niebardzo wiem jak który się nazywa który to masa sygnałowa,a który to sygnał a może to to samo?szok!czy masa sygnałowa a masa gramofonu to to samo?

Dida, jak Boga kocham, nie wiem po co Ty się dałeś wpuścić w wymianę tego kabla który masz w tej chwili na jakiegoś kabelka-Proelka? Pozostanie to Twoją tajemnicą, bo naprawiasz to co naprawy/wymiany nie potrzebuje. Jak coś jest dobre, to się tego nie naprawia i basta.

Na zdjęciu umieszczonym w poście nr 1 wszystko widać - do płytki dochodzą cienkie kabelki z ramienia w kolorkach jak Pan Bóg przykazał - czerwony (+) z zielonym (-) oraz biały (+) z niebieskim (-). To są dwie pary dla dwóch kanałów stereo, gdzie czerwony i biały to kable "gorące", a zielony i niebieski to masy sygnałowe. Jest też cienki kabelek czarny - to jest masa gramofonu (obudowy, ramienia, łożyska i czego tam jeszcze), to wszystko jest połączone i biegnie do środkowego punktu lutowniczego po lewej stronie płytki, a stamtąd pojedynczym kabelkiem do zacisku GND we wzmacniaczu.

Na zdjęciu z postu nr 1 widać, że masz to połączone jak należy - masy sygnałowe (od kabli zielonego i niebieskiego) biegną niezależnie (swoimi osobnymi żyłami) do wtyczek cinch, a masa gramofonu/ramienia jest ujęta wspólnie i biegnie niezależnie od mas sygnałowych osobnym, cienkim, nieekranowanym kablem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.