Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon AVR 260 vs Onkyo 708

kardas

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem z wyborem amplitunera. Byłem już prawie zdecydowany na Harmana ale problem z wyborem znowu powrócił. Bałem się trochę awaryjności Onkyo jednak podzwoniłem dziś po dystrybutorach i sklepach i wszędzie powiedziano mi że Onkyo to jedna z mniej awaryjnych marek.

I co tu robić? Harman Kardon AVR 260 czy Onkyo 708 ?

Moje preferencje:

Chciałbym rozbudować swój system stereo dokładając kino domowe. Do amplitunera będzie podłączony wzmacniacz stereo Naim XS. Będzie służył jako końcówka mocy do napędzenia frontów. Oczywiście podłączenie przez Pre-Out amplitunera. Fronty to Spendory A5. Reszta głośników będzie dokupiona po wyborze amplitunera. Pokój 18m2. Muzyka to głównie rock, lata 80. Interesuje mnie ampli który zagra raczej ciepłym dźwiękiem. Nie lubię klocków które są bardzo detaliczne i ostro kłują w uszy.

Onkyo lepsze w kinie a H/K chyba lepszy w stereo ale czy to ma znaczenie używając Pre - out i mając osobny zestaw stereo ? Chociaż radio w amplitunerze gra w stereo i tu jest ważne jaki to będzie amplituner. Radyjko jest dla mnie bardzo ważne, czasami leci u mnie przez większość dnia

Zatem dylemat pozostał. Co kupić?

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

https://www.audiostereo.pl/topic/86106-harman-kardon-avr-260-vs-onkyo-708/

Witaj,

Brzmieniowo bardziej pasuje Harman Kardon, jednak Onkyo ma lepszy przedwzmaiacz. Przy wyborze Onkyo jednak zdecydowanie sugerowałbym zwrócić uwagę na serie "800" czyli wychodzący "808" lub najnowszy "809". Do Twojego systemu jednak zdecydowanie zwróciłbym uwag na amplitunera Marantz. Nawet model SR 5005 powiem najlepiej spełnić swoje zadanie w Twoim systemie.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na amplituner do kina chciałbym przenzaczyć maksymalnie do 2,5tys. Uważam że więcej nie warto. Stereo już mam a ampli za 2,5tys w kinie zagra bardzo podobnie niż ten za 5tys. Może to komuś wyda się herezja ale w kinie nie widać tak dużej różnicy jaki ampli posiadamy. Różnice byłoby widać w stereo ale tak jak wspomniałem na tym mi nie zależy. Z tego powodu 808 odpada z racji ceny. Dlaczego uważasz że Marantz byłby najlepszy?

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

bedziesz mial i tak zamonotwany wzmacniacz i to od niego bedzie zalezal dzwiek na fronty. 708 to zupelnie inna bajka niz 260. Zwlaszcza ze bedzie on robil za naglosnienie centralki tylow i funkcjonalnosc!! gdzie HArman jest na samym koncu!!. Dla mnie w tym przypadku nie ma sie nad czym zastanawiac. Dodam takze ze Harman jest niekompatybilny z pewnymi urzadzeniami. Jak telewizja N na przyklad.

Marantz ma moim zdaniem zdecydowanie najlepszy przedwzmacniacz z którego jednak będziesz korzystał podłączając końcówkę mocy. Proponuję jednak odsłuch z własną końcówką.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

OK czyli Onkyo wygrywa z H/K. Onkyo znam, słuchałem nie jednego ampli. Jak byś opisał dźwięk Marantza w porównaniu do Onkyo. Onkyo gra szczególnie dołem pasma. A jak Marantz?

Lepszy Onkyo 708 czy Marantz SR 5005 ? Gdzie jest lepszy tuner radiowy ? Który ma lepszy Pre-Out ?

Lepszy Onkyo 708 czy Marantz SR 5005 ? Gdzie jest lepszy tuner radiowy ? Który ma lepszy Pre-Out ?

Mam pytanie jakie znaczenie ma przedwzmacniacz zamontowany w amplitunerze.Przecież jak podpinamy pod pre do amplitunera to i tak wszystkie zródła analogowe idą przez wzmacniacz,nikt nie bedzie podpinał Cd,czy gramofonu do amplitunera.Nie wiem w czym problem,jezeli podłączymy wzmacniacz jako koncówka mocy nie ma problemu,chyba ze korzystamy z samej koncówki wtedy faktycznie ma to znaczenie,ale 99 proc uzytkowników kupuje same wzmacniacze.

To co nie ma lepszego i gorszego Pre-Out? Nie ma znaczenia czy będzie to Onkyo czy Marantz?

Jeszcze jedna sprawa, czy podłączając wzmacniacz do pre-outa otrzymamy dźwięk który będzie miał charakter wzmacniacza czy amplitunera? Co będzie miało większy wpływ na jakość, charakter brzmienia. Chyba większy wpływ ma wzmacniacz ale ampli robi tu bardziej za źródło i też ma jakieś znaczenie, ale jak duże?

Mam pytanie jakie znaczenie ma przedwzmacniacz zamontowany w amplitunerze.

W takim systemie ( wzmacniacz dwukanałowy zintegrowany + amplituner wielokanałowy ) lepszy przedwzmacniacz w amplitunerze potrzebny jest tylko do jeszcze lepszego działania kina domowego ( z gorszym i tak kino by się poprawiło , bo fronty zasilone są " lepszym prądem " z dwukanałowego i odciążony jest amplituner )

Pytający chce wykorzystywać tuner radiowy wbudowany w amplitunerze , pewnie stąd te pytanie .

Niedawno miałem awarię tunera radiowego ( oddzielne pudełko ) zmuszony byłem puszczać sygnał radia z amplitunera , no jest różnica na korzyść oddzielnego pudełka ( okazało się że tuner sprawny , były zaniki napięcia w sieci , robili trafo na dzielnicy ).

Nie wiem jakiej jakości mam pre - out amplitunera , ale w kinie się poprawia zdecydowanie .

Amplituner --- Yamaha rx v750

Wzmacniacz stereo zintegrowany --- kiedyś Yamaha AX 396 , obecnie Pioneer a 9

To co nie ma lepszego i gorszego Pre-Out? Nie ma znaczenia czy będzie to Onkyo czy Marantz?

Jeszcze jedna sprawa, czy podłączając wzmacniacz do pre-outa otrzymamy dźwięk który będzie miał charakter wzmacniacza czy amplitunera? Co będzie miało większy wpływ na jakość, charakter brzmienia. Chyba większy wpływ ma wzmacniacz ale ampli robi tu bardziej za źródło i też ma jakieś znaczenie, ale jak duże?

WZMACNIACZ JEST WAŻNIEJSZY JEZELI MÓWIMY O STEREO Z cd,CZY GRAMOFONU,AMPLITUNER NIE MA TU NIC DO RZECZY.To jest oczywiste amplitunery podobnej grupy cenowej tak naprawdę nie wiele sie różnią miedzy sobą,ważniejsze są odpowiednio dobrane kolumny.Naturalnie są tez wyjątki kazda z firm wyprodukowała jakis lepszy amplituner i na jego bazie tłuka kolejne.Onkyo 805 była wyznacznikiem tej firmy kazdy nowszy jest gorszy.Marantz SR-6003 był zdecydowanie lepszym amplitunerem od np 6004,6005..Yamaha 3800,deklasuje nowsze 1065,2065,2067.Przykładów jest mnóstwo.Nie ma co pisać o wielkich różnicach w grze stereo i kupować kino domowe i odtwarzacze blu-ray niskich lotów i potem oczekiwać dobrego stereo.

W tym poście jest coś na ten temat , tylko nie wiem czy pytający rozumiał co pisał po podłączeniu pod pre - out ( czy korzystał z przedwzmacniacza amplitunera , czy bezpośrednio ( trochę sam sobie przeczy , nie przeczytał uważnie postu nr .5 , jego odpowiedź post nr 6

Narzekał na ekłalizer w amplitunerze , wnioskuje że pre- out Marantza jest słabe ( zapewne nie tylko tego amplitunera w tej cenie )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sądzę że słabe pre - out ( przedwzmacniacza amplitunera ) zamuli nawet najlepsze końcówki mocy ( wzmacniacz zintegrowany i końcówki mocy nie oddadzą swego charakteru )

Nie ma co pisać o wielkich różnicach w grze stereo i kupować kino domowe i odtwarzacze blu-ray niskich lotów i potem oczekiwać dobrego stereo.

Zgadzam się z przedmówcą .

Dodam jeszcze , że w stereo dobre źródło dźwięku ma znaczenie gdy posiadamy już taki sobie wzmacniacz dwukanałowy dedykowany do stereo , no i oczywiście odpowiednie kolumny dobrane do wzmacniacza ( lub odwrotnie ).

Ukryta Zawartość

No i teraz już nic nie wiem :(

Dochodzę do wniosku że musze chyba kupić amplituner do kina domowego i oddzielny tuner radiowy i pdpiąć go bezpośrednio do wzmacniacza. Te wbudowane tunery radiowe w amplituner są aż tak słabej jakości?

No i teraz już nic nie wiem :(

Dochodzę do wniosku że musze chyba kupić amplituner do kina domowego i oddzielny tuner radiowy i pdpiąć go bezpośrednio do wzmacniacza. Te wbudowane tunery radiowe w amplituner są aż tak słabej jakości?

Pewnie tak , oddzielne pudełko ma swoje trafo , lepsze układy , NO I DOCHODZI DO TEGO SŁABE PRE - OUT AMPLITUNERA

Ty już wszystko wiesz co trzeba , kupuj na razie Amplituner z wyjściem wielokanałowym , a tuner to w późniejszym terminie .

Przecież ja z początku dosyć długo słuchałem radia z tunera wbudowanego w amplitunerze ( dodam jednak , że tuner radiowy oddzielny wszedł na wyposażenie w momencie podłączenia wzmaka stereo , wzmacniacz razem z tunerem Yamaha kupiłem jako używkę na allegro )

Tak sobie przeglądam allegro i w cenie nowego Onkyo 708 można kupić całkiem pokaźny sprzęt używany. Znalazłame na przykład Denona 3310. To już chyba sprzęt z wyższej półki? Jednak trochę się boję bo nie ma gwarancji i jest sprowadzany z UK.

Co o tym sądzicie? Warto rozejrzeć się za czymś używanym? Za 2,5tys można już zgarnąć zacny klocek.

Tak sobie przeglądam allegro i w cenie nowego Onkyo 708 można kupić całkiem pokaźny sprzęt używany. Znalazłame na przykład Denona 3310. To już chyba sprzęt z wyższej półki? Jednak trochę się boję bo nie ma gwarancji i jest sprowadzany z UK.

Co o tym sądzicie? Warto rozejrzeć się za czymś używanym? Za 2,5tys można już zgarnąć zacny klocek.

Stary , lepszy , z wyższej półki to jest też bardzo dobre rozwiązanie . Wysoki model ( bez nowych formatów Audio HD ) ,lepiej odtworzy zwykły DTS od DTS Master Audio w nowym niskobudżetowym amplitunerze .

Jednak Ty będziesz podłączał , pod pre - out z porządnym wzmacniaczem dwukanałowym .

Prawie cała scena w kinie domowym opiera się na przodzie ( fronty , no i centralna kolumna jest też bardzo ważna )

Wzmacniaczem dwukanałowym odciążysz amplituner wielokanałowy . Ze wzmaka stereo we frontach można usłyszeć więcej dźwięków .

Dlatego ja bym brał nisko budżetowy nowy .

Ta jak wcześniej wspomniałem w moim systemie bardzo kino się poprawiło .

Lepiej się skup na pytaniu który amplituner niskobudżetowy ma lepsze pre - out .

Ale któż to wie ? Prawdopodobnie wszystkie mają jakość porównywalną .

Edytuję : za te pieniądze można kupić lepsze starsze maszyny od tego Denona

Onkyo lepsze w kinie a H/K chyba lepszy w stereo ale czy to ma znaczenie używając Pre - out i mając osobny zestaw stereo ? Chociaż radio w amplitunerze gra w stereo i tu jest ważne jaki to będzie amplituner. Radyjko jest dla mnie bardzo ważne, czasami leci u mnie przez większość dnia

Zatem dylemat pozostał. Co kupić?

Zerknij tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie czytałem i generalnie Pre-Out w amplitunerach w porównaniu do bezpośredniego podłączenia do wzmacniacza wypada bardzo blado. No cóż chyba przekonałes mnie, kupię nowy tańszy amlituner który coś tam popierdzi w kinie a dobre stereo i dobre radio wycisnę z Naima i osobnego tunera radiowego.

Dzięki wielkie :)

No właśnie czytałem i generalnie Pre-Out w amplitunerach w porównaniu do bezpośredniego podłączenia do wzmacniacza wypada bardzo blado. No cóż chyba przekonałes mnie, kupię nowy tańszy amlituner który coś tam popierdzi w kinie a dobre stereo i dobre radio wycisnę z Naima i osobnego tunera radiowego.

Dzięki wielkie :)

Kupisz z czasem kolumny satelickie centralną , sub , to na pewno w kinie nie popierdzi , będziesz zdziwiony i mile zaskoczony .

Tylko pamiętaj centralna kolumna najlepiej żeby była tej samej marki i serii co frontowe ( chodzi o zachowanie jak największej równowagi tonalnej między dialogową a frontami )

A to może być bardzo trudne. Spendor nie robi kolumn do kina domowego i centralnej kolumny nie kupię z tej samej firmy. Z tego co wiem jednak dzisiejsze amlitunery mają takie możliwości kalibracji że można jakosć to wszystko zgrać. Jednak oczywiście będę szukał coś co będzie w miarę podobne brzmieniowo do Spendorów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.