Skocz do zawartości
IGNORED

USHER S 520... rzeczowo i obiektywnie...

sweetminio

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem były świetne, kiedy kosztowały ok. 1000 zł. W związku z ich powodzeniem rynkowym cena wzrosła. Teraz kosztują w okolicach 2000 zł - i to już nie jest żaden hit. Za podobne pieniądze można zdecydowanie lepiej. Ba - za niższe pieniądze można lepiej !!!

Widzę je w cenie 1500-1600zł za parę. I to dalej jest okazja, moim zdaniem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiele osób, które ich słuchało lub nawet miało nigdy nie przekonało się o ich prawdziwych i pełnych możliwościach. One potrzebują dużo prądu/mocy wzmacniacza oraz bardziej rozdzielcze źródło niż budżetowy odtwarzacz płyt CD. Jeżeli te wartości progowe przekroczymy/dostarczymy S-520 wówczas naprawdę zaskakują - nie tylko w symfonice, ale także i w jazzie, a nawet w mocnym rocku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Zgrałem wykres i korzystając z kursora wyznaczyłem położenie górek i dołków na rysunku. Górka znajduje się przy 1400Hz a więc prawie dokładnie jest to nuta F6 (sławna z racji Arii Królowej Nocy). Dołek, 5dB cichszy jest przy 1590Hz a więc dwa półtony wyżej, przy G6. To może wpływać na percepcję melodii, że już nie wspomnę o możliwych zniekształceniach barwy na alikwotach i formantach. Być może inne zalety tych paczek przeważają, zwłaszcza wobec ceny, ale umówmy się - 13cm midwoofery (wraz z nieuniknionymi poważnymi kompromisami na basie) stosuje się właśnie po to żeby dostać lepszą tłokowość na środku, a przynajmniej tłumienie takich rezonansów powinno być lepsze. Znam wiele, niekoniecznie metalowych, 18cm midwooferów z lepszym środkiem nie wspominając już lepszym z racji wielkości basie.

Ok. Misiomor, przekonałeś mnie tymi wykresami ;)

Nie twierdzę, że są to "najlepsze kolumny na świecie", a jedynie, że są to dobre kolumny w swojej cenie i wykończeniu. Niedoceniane. Pomijając DIY i ewentualnie niektóre polskie wyroby trudno im o poważnego konkurenta.

Zgrałem wykres i korzystając z kursora wyznaczyłem położenie górek i dołków na rysunku. Górka znajduje się przy 1400Hz a więc prawie dokładnie jest to nuta F6 (sławna z racji Arii Królowej Nocy). Dołek, 5dB cichszy jest przy 1590Hz a więc dwa półtony wyżej, przy G6. To może wpływać na percepcję melodii, że już nie wspomnę o możliwych zniekształceniach barwy na alikwotach i formantach. Być może inne zalety tych paczek przeważają, zwłaszcza wobec ceny, ale umówmy się - 13cm midwoofery (wraz z nieuniknionymi poważnymi kompromisami na basie) stosuje się właśnie po to żeby dostać lepszą tłokowość na środku, a przynajmniej tłumienie takich rezonansów powinno być lepsze. Znam wiele, niekoniecznie metalowych, 18cm midwooferów z lepszym środkiem nie wspominając już lepszym z racji wielkości basie.

tyle w teorii

moim zdaniem charka s520 jest dosyć równa i spokojna taki dołek to jest pikuś z jakimi można się zetknąć w droższych konstrukcjach

pytanie z praktyki

słuchałeś s520?

ja je miałem przez rok i moim zdaniem w małych pomieszczeniach są super, jedynie rls callisto III je przebiły w jakości brzmienia ale koszt 2razy taki, dynki 2/6 koszt podobny bardziej dynamiczne i zadziorne ale mniej precyzyjne na basie jak s520 też je miałem,

s520 są to monitorki do spokojnego grania do mniejszych pomieszczeń

potrafią zagrać świetnie ale nie ze wszystkim co do nich się podłączy

nie są uniwersalne

Focal + Naim

moim zdaniem charka s520 jest dosyć równa i spokojna taki dołek to jest pikuś z jakimi można się zetknąć w droższych konstrukcjach

Pożałowania godny stan rynku audio jest faktem od dłuższego już czasu.

słuchałeś s520?

Jako zwolennik DIY na pewno bym czegoś takiego nie kupił dla siebie, mam też w sumie lepsze zajęcia niż analizować partytury, znajdować w nich kombinacje trudne akurat dla s520 z ich modem przy 1.5kHz a następnie iść do salonu audio albo na Audio Show i "przygwoździć" sprzedawcę mówiąc że jakaś dominanta była za słaba.

Na pewno jednak sukces rynkowy tych paczek może być natchnieniem dla konstruktorów DIY - np. w temacie wielkości budy, strojenia i BSC jak ktoś potrzebuje monitorków bez niższego basu. Parametry midwoofera są znane, podobnie jak wyniki pomiarów Stereophile.

Pożałowania godny stan rynku audio jest faktem od dłuższego już czasu.

Jako zwolennik DIY na pewno bym czegoś takiego nie kupił dla siebie, mam też w sumie lepsze zajęcia niż analizować partytury, znajdować w nich kombinacje trudne akurat dla s520 z ich modem przy 1.5kHz a następnie iść do salonu audio albo na Audio Show i "przygwoździć" sprzedawcę mówiąc że jakaś dominanta była za słaba.

Na pewno jednak sukces rynkowy tych paczek może być natchnieniem dla konstruktorów DIY - np. w temacie wielkości budy, strojenia i BSC jak ktoś potrzebuje monitorków bez niższego basu. Parametry midwoofera są znane, podobnie jak wyniki pomiarów Stereophile.

i tu ciebie rozczaruję bo ciężko jest zrobić diy s520 aby coś zaoszczędzić jeżeli już to nie wiele,

czyli nie słuchałeś w takim razie pomimo szacunku dla twojej wiedzy teoretyzowanie nie jest tu argumentem.

Focal + Naim

i tu ciebie rozczaruję bo ciężko jest zrobić diy s520 aby coś zaoszczędzić jeżeli już to nie wiele,

Chodziło mi o zrobienie czegoś w tej koncepcji, ale na lepszym midwooferze.

czyli nie słuchałeś w takim razie pomimo szacunku dla twojej wiedzy teoretyzowanie nie jest tu argumentem.

Osobiście wolę unikać błędów zawczasu w miarę możliwości niż uczyć się na popełnionych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz zestaw DIY. Pod względem brzmieniowym wypada on lepiej niż oryginał. Do tego tutaj jest zastosowana nowa seria głośnika nisko-średniotonowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz zestaw DIY. Pod względem brzmieniowym wypada on lepiej niż oryginał. Do tego tutaj jest zastosowana nowa seria głośnika nisko-średniotonowego.

i dolicz teraz obudowy fornirowane etc będzie z 1000-1200 razem a sh kupujesz już od 800 oryginał :) kiedyś pytałem się ile kosztują skrzynki krzyknęli prawie 700pln wychodziło drożej niż oryginały!!

Ukryta Zawartość

a weź teraz przekonaj kogoś że diy jest lepszy od oryginałów mimo że kosztuje tyle samo! :)

było pisane o tym że wartość tych monitorów jest świetnie wyceniona do ceny rynkowej i kopiowanie ich jest nie opłacalne

dla ciekawości 2lata temu moje nowe lakierowane (droższe) kupiłem za 1300 pln nówki!

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Oczywiście Mikson, masz racje. Dlatego dałem tego linka. Aczkolwiek miałem okazje porównać bezpośrednio te dwa zestawy i DIY gra zdecydowanie lepiej :) Ale oczywiście w tym przypadku liczy się cena.

• 1 rok później...

ushery s520 to raczej najlpesze kolumny w swoim przedziale cenowym i nawet dosc sporo powyzej , do 2 tysiecy nie kupimy do tej pory lepszych kolumn, zapomnijmy o kefach iq30 czy nowych x300(dziadowstwo) b&w w tej cenie tez lipa zadne monitor audio nie zagraja tak soczyscie otwarcie i dobrze , szczerze polecam te kolumny bo teraz sa po 1000 zl i warto w szczegolnosci za te pieniadze je kupic , ja uzywalem ich z wzmacniaczem sony es606 i innymi , ale z sonym gra super do tego cd modyfikowany na lampach no gra cudnie !!!! mysle ze sa ta kolumny najlepsze bez zbytniego naciagania sie na kase !!!!!

pierwszego caspiana ktorego mialem sprzedalem klientowi (byl to blad), ktory przyjechal do mnie z tymi s520 i podlaczyl do niego -gralo to przepieknie naprawde, nie wiem jak z inna elektronika ale z caspianem bylo bradzo dobrze

swietne monitory!

a co powiecie na u520 do pokoju typu poddasze ok 25m2 wys max 2.30 m, min 1,80 m? Miałby grać z Creekiem 4330 i DACiem HiFiMan HM101. Dadzą radę?

tylko blisko ucha, ja mam na biurku, na 25m2 odradzam

rydz , sprzedalem bo sa lepsze teraz niedawno kupilem jamo c803 ale to juz inna bajka no i prawie 2x wiecej kosztuja , co do usherow nigdy ich nie podlaczaj z mini wieza , takie bzdury to pisza ludzie ktorzy nie maja pojecia o tych kolumnach , ushery generalnie sa dydykowane pod wzmacniacz lampowy , czym lepsza elektronika tym lepiej graja , nie sa to kolumny ktore maja duzo wlsanego charakteru, to nie jest kef ze co bys nie podlaczyl gra podobnie a roznice sa male , usher jest wdzieczna kolumna o neutralnym brzmieniu wiec jezeli je podlaczymy pod mizerne cd to bedzie kicha plask , problem z brakiem bassu , do usherow polecam jak ktos nie ma kasy to niech kupi jakies wzmacniacz es np 590es i cedek modyfikowany na lampach , sony gra fajnym kontrolowanym bassem , z dobra separacja i przejrzystoscia i jest tez dosc neutralny a cedek na lampach dodaje czaru i wypelnienia dzwiekiem , zwykle cedeki graj sterylnie i plasko no chyba ze te drozsze , ale do 500 zl polecam kupic cos na tda i wstawic tor analogowy na lampach

Gość rydz

(Konto usunięte)

co do usherow nigdy ich nie podlaczaj z mini wieza , takie bzdury to pisza ludzie ktorzy nie maja pojecia o tych kolumnach , ushery generalnie sa dydykowane pod wzmacniacz lampowy

<<Comboss,generalnie to one nie wiem do jakiego wzmacniacza są dedykowane,katowałem je przez kilka miesięcy zarówno z lampą,wzmacniaczem tranzystorowym też.

Już samo to że trzeba im szukać smoka by to ruszyło jest absurdem.

Moje zdanie zawarte w poście powyżej,by podłączyć je do mini wieży w sypialni jest jak najbardziej trafione,łóżko ma się trzęść od czego innego,nie od basów:)

Myślę że przyjmiesz mój wpis z właściwym zrozumieniem.

no tak ushery faktycznie potrzebuja wzmaka 100 wat albo jak sie da wiecej to fajnie , ale nie zmienia to faktu ze sa dobre i ladnie graja z mocnym i dobrym wzmakiem !!! ale dalej jestem zdania ze do 2tys nie maja zbytnio konkurencji (za nowe) ale w sumie sprawa tez sie ma jak wezmiemy pod uwage ushery z drugiej reki gdzie wtedy mozna je kupic za 1000 zl i w tym momencie nie maja juz wcale konkurencji !!!!

TE Ushery to był hicior kilka lat temu jak NOWE kosztowały 950 zł - teraz za dwa tysiaki można kupić znacznie lepsze pod każdym względem NOWE Nextony M100, a używane poniżej tysiaka, więc ...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tak,w tej cenie za wykonanie i wyglad. Ushery powinny być wycenione na 3-4 tysiączki jak wchodziły na rynek,a testujący je w pismach branżowych powinni opisać jednym zdaniem. {{Przyszli nabywcy Usherów,wybijcie sobie z głowy podłączenie S-520 do budżetowych wzmacniaczy!}} A dla kogo w tej cenie są Usherki? dla mniej zamożnych którzy łączą je z budżetowymi wzmacniaczami i póżniej płaczą że nie gra,szukają subów no i KABLI co to im średnicę wypełnią,basu dodadzą.:((

potwierdzam s520 są to świetne monitory w tej cenie, miałem je i porównywałem z b&w 685 i b&w odpadły , s520 nie do końca są uniwersalne i nie pompują basu, mają dobre zejście czytelną średnicę i lekko wyższą podniesioną i minimalnie brakuje najwyższej góry, ogólnie kulturalne granie raczej do spokojnej muzyki , dobrze je połączyć z dosyć dynamicznym wzmakiem który nie wyłoży się na wysterowaniu basu, co do małych monitorów to do 15m2 gorąco polecam polskie świetne monitory RLS Callisto III, w 15m2 potrafią zadziwić basem !! po drodze są dosyć ciekawe dynaudio 2/6 ale w bezpośrednim porównaniu u mnie Callisto je rozjechał w każdym aspekcie podobnie Callisto pokonały droższe focusy 110 i x12.

Focal + Naim

Znam takich, którzy mają przyłączone Usher S-520 do wzmacniacza NAD Masters M3...

Te kolumny, są po prostu za tanie. Powinny kosztować około 3000 - 4000 zł. Bo na tyle grają. Piękna przestrzeń, wspaniała barwa, doskonała lokalizacja i scena.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Te kolumny, są po prostu za tanie. Powinny kosztować około 3000 - 4000 zł. Bo na tyle grają.

Hehe,mój nieco przewrotny wpis,post nr 51 nie dla każdego jest zrozumiały?:)

Powinny kosztować 3000-4000 zł by zakończyć męczarnie osób z cienkim portfelem!

Ci zamożniejsi by je kupili,a potem niech żonglują kasiorą,przewalają wzmacniacze za grube tysiaki,przecież ich stać.

Violet,one nie grają nawet za połowę tej kwoty.

Hehe,mój nieco przewrotny wpis,post nr 51 nie dla każdego jest zrozumiały?:)

Powinny kosztować 3000-4000 zł by zakończyć męczarnie osób z cienkim portfelem.

Ci zamożniejsi by je kupili,a potem niech żonglują kasiorą,przewalają wzmacniacze za grube tysiaki,przecież ich stać.

Violet,one nie grają nawet za połowę tej kwoty.

Nie zgadzam się, zależy do czego, jeszcze raz napiszę, używam w pracy jako monitory bliskiego pola (ustawione 0.5m od uszu na biurku) napędzane Manta Oberon (hybryda z lampą) jest pełna synergia. w tej cenie do tego celu nei ma lepszych kolumn. ale jeśli miałbym napędzić 20m2 to na pewno wybrałbym co innego, bo dołu się tu nie uzyska.

Uważam że z Oberonem jest barwa, przestrzeń, separacja instrumentów a w dodatku pewne osłodzenie lampowe które te kolumny przenoszą rewelacyjnie.. to właściwie jest to w czym upatruję główną zaletę.

Dołu brak... takie one są..

Gość rydz

(Konto usunięte)

(ustawione 0.5m od uszu na biurku) napędzane Manta Oberon (hybryda z lampą) jest pełna synergia.

O,5m od uszu,nooo tak to co innego,można S-520 słuchać! :)))))

Po-zdrówko.

na mnie żadne Ushery nie zrobiły wrażenia, takie suche granie

za tysiaka poszukaj cos z vintage, spendor, monitor audio, jbl, bedzie duuuuuzo lepiej

moderatorzy nakręcamy nakręcamy bedzie prowizja

Takie trochę nierozsądne gadanie i pozbawione, jak mniemam, wiarygodnych odsłuchów. Usher to dobra marka, produkująca (najczęściej) świetne kolumny w rozsądnej cenie.

• 1 rok później...

usher dobre kolumny do kompa , dobre granie calosc pasma dobrze zestrojona , dobra przestrzen stereofonia , niestety jest typowe granie z glosniczkow . dzwieki sie nie odrywaja albo bardzo sporadycznie , slabo wypelniaja przestrzenia pokoj , mialem te kolumienki w jak na taki gabaryt ciezko im cos zarzuci niestety slaba skutecznosc i niemoznosc grania przy niskich poziomach glosnosciach poprostu je zdyskfalifikowalo , wole kefa przyjemniesze analogowe brzmienie z wykopem !!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.