Skocz do zawartości
IGNORED

Tylko mnie nie bijcie... DVD do 800 zł

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę, nie bijcie mnie, że umieszczam pytanie o DVD na forum stereo, ale sprawa jest poważna, na zakładce KD nikogo nie znam i podobno długo trzeba czekać na odzew. Obecuję, że jak uzyskam stosowne odpowiedzi, sam kliknę "nie na temat".

A teraz do rzeczy:

Dostałem telefon od mojej byłej, która zamierza nabyć DVD do 800 zł, a ponieważ w jej oczach jestem światowej sprawy ekspertem od spraw audio/video (ciężko pracowałem na tę opinię) zażądała natychmiastowej i definitywnej odpowiedzi: który model w tym zakresie cenowym jest najlepszy i na co trzeba zwrócić uwagę przy kupnie.

A JA ZIELONEGO POJĘCIA NIE MAM!!! Nie wiem nawet, co to jest progressive scan, do czego służy wyjście S-video, i jakie formaty powinien czytać przyzwoity odtwarzacz DVD!

Panowie pomóżcie, bo tu o moją reputację chodzi! ;-)))

Przejrzałem testy w A/V i Audio, z których wynika, że najlepsze do 800 zł są Panasoniki. Prawa li to? Zaznaczam, że odtwarzacz ma służyć niemal wyłącznie do oglądania filmów, a nie do słuchania muzyki, więc właściwości soniczne są drugorzędne - byle dało się podłączyć do mini-wieży. Moja ex życzy sobie, aby oprócz zwykłych płyt DVD-audio odtwarzacz czytał również te dołączane do gazet (jest jakaś różnica w formacie???), oraz filmy ściągane z internetu i wypalane na płycie. Musi też oczywiście ładnie wyglądać ;-)) A jakie musi mieć wyjścia? Tego już za Chiny nie wiem.

Please, help...

Progresiv scan potrzebny jest tylko do wyświetlania na kranach wielkoformatowych, nie dotyczy to zwykłych TV, nawet o dużej przekątnej. W zasadzie wszystkie wspólczesne DVD oferują osługę tych samych formatów obrazu i dxwięku, jedynie odtwarzanie filmów w formacie Divx oferują tylko niektóre. Posiadają też podobny zestaw gniazd połaczeniowych. S-video jest właśnie jednym z rodzajów wyjścia VIDEO

OK, czyli progressive scan do jest w tym przypadku do niczego niepotrzebny. Rozumiem więc, że odtwarzacz powinien mieć wyjście RGB, najlepiej na scarcie, żeby można było podłączyć do zwykłego telewizora, plus wyjście audio.

A co z formatami? Jakie formaty powinny czytać wszechstronne odtwarzacze? Z tego co wiem, formatów na rynku dostatek. No i jakie modele...

1) Progressive scan - w tej cenie ma go chyba tylko yamaha (o ile nowy pionner nie wyszedł już na nasz rynek) i w jej przypadku to działa chyba kiepsko.

2) Obowiązkowe formaty: DVD-video, VCD i MPEG to formaty, które ma chyba każdy (nawet nie po co pytać sprzedawcy). Dodadkowo są formaty dźwięku dolby digital i DTS, które Twój odtwarzacz będzie miał na 99%.

3) Piszesz, że DVD-Audio. Ten format jest zarezerwowany dla nieco droższych odtwarzaczy, ale jeśli ma on być podłączany do wieży, nie ma znaczenia czy Twój odtwarzacz czyta DVD-Audio albo SACD (formaty dźwięku wysokiej gęstości) bo odtwarzacze DVD mają wyjście analogowe 2xchinch, które to do wieży, jak sądzę, da się podpiąć bez problemu.

4) Różnica filmy z gazety vs. filmy ze sklepu - brak, jeśli chodzi o formaty i "odtarzalność"

5) Filmy wypalane na płycie (rozumiem, że DivX) będą odtworzone jeśli DVD posiada dekodowanie DivX-a. A takich odtwarzaczy jest jak na lekarswto (ale będzie więcej, sądząc po tym, co oferują nam Pioneer i Yamaha na... za jakiś czas, może miesiąc?). Póki co - odtwarzacze firmy Kiss (odradzam) i kilka innych, o których nie wiem.

6) Wyjścia: Analogowe audio stereo ma chyba każdy. S-Video też. To jest wyjście typu mini-DIN, można je podpiąć do telewizora, ale ofeuje gorszą jakość niż Euro (tzw. Scart). Euro to ta szeroka wtyczka, którą posiada też chyba każdy model DVD. Do tego dochodzi wyjśie composite (chinch) o kiepskiej jakości obrazu. Wyjście component (3 x chinch) to raczej wyższa półka cenowa, ale najlesza jaość. Niewiele telewizorów ma takie wejście.

ad.5) Można jeszcze nagrywać filmy w formacie VCD (słaba jakość, max chyba 80 minut / płytę) ale tu musisz albo kompresować, albo ciąć film na pół. Za to każdy odtwarzacz to łyknie.

7) Zakładam że zakupy na allegro wchodzą w grę. Polecam: ONKYO DV-SP500, SONY DVP-NS730, Marantz DV 6200. Jeśli tylko ze sklepu to może być Pionner DV-360. Może jeszcze parę innych modeli, ludzie wipsujta sie. Ratujcie guttenowsą reputację.

tak w skrocie;

z przodu musi miec min. dwa napisy Dolby Digital, DTS+nazwe jakiejs znanej firmy produkujacej pralki,zarowki etc

z tylu:

koniecznie napis Region 2 (dla mieszkancow naszej krainy) lub lepiej Region free

wyjscia: euro, 3xcinch (kanal lewy prawy i video), coax i/lub swiatlowod, s-video niekoniecznie (wyglada jak mniejsze gniazdo DIN-kiedys takie bywaly)

formaty obrazu ktore powinien odtwarzac:-dvd , VCD i S-VCD (tez sa w gazetach-filmy jakosci vhs), DIVX (filmy z internetu), zdjecia w formacie jpeg

audio;cd (r+rw), mp3,

proponuje:http://www.maximedia.pl/odtwarzacze_dvd/

Z tanich odtwarzaczy świetną wizję ma Pioneer i Panasonic. W odtwarzaczach Sony są problemy z czytaniem zjechanych płyt-np. tych z wypożyczalni. Osobiście poleciłbym Ci Pioneera choć napęd trochę hałasuje, ale w tanich odtwarzaczach to normalka.

Gutten - kup jej Sony ns-330. Spełni wszystkie "wymagania". Odtworzy wszystko oprócz SACD. Aha - ładnie wygląda - srebrny! I cena to 600 PLN bez wyjścia optycznego (bo i po co?)

Pozdrawiam.

The odd get even.

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Oczywiście kropnąłem się z tym DVD-Audio, chodziło mi o zwykłe DVD-video. Raczej nie oczekuję, że odtwarzacz za paręset złotych będzie czytał DVD-A, choć pewnie się zdarza. Ale kobieta i tak nie usłyszy różnicy ;-)))

A która firma z tego przedziału cenowego jest Waszym zdaniem liderem w dziedzinie jakości obrazu? W testach wciąz wygrywają Panasoniki i Kody, ale czy tym redaktorom można wierzyć?

Pzdr.

Kup Mantę. Mówię poważnie. Cena poniżej 300zł, ma Progressive Scan (Projektor lub telewizor musi też mieć taką opcję). Reszta kasy na płyty i filmy.

A jak musi być firmówka to Panasonic. W tej cenie będzie już DVD-Audio!

hy, hy, hy, hy.... lać guttena!!! ;)))) gutten cokolwiek jej nie powiesz to i tak przecież będzie porada od "eksperta" ;) kapujesz? ;)

papamek... z tym wyglądem to codzi Ci o ex? ;)

Pzdr.

Hello. Dzięki za rady - za te, co są i za te, co będą, bo jakoś mało na razie... mało:))

lolo - nie wysiliłeś się, koleżko. Masz jakieś kiepskie doświadczenia z kobietami, współczuję Ci. Chyba.

A co do DVD - Panasonic, czy Sony?

Zależy mi, żeby łykał płytki z wypozyczalni, te porysowane nawet. Dacie radę? Allegro odpada. Sklep musi być.

Pozdrowienia dla wszystkich, esp. dla theli28:))

Gutten, kup mi! Może byc nawet taki wypasiony, skoro Ty płacisz:)

Niniejszym zmuszony jestem potwierdzić autentyczność wpisanej powyżej ex. Sprawdziłem telefonicznie... a co się o Lolu nasłuchałem ;-)))

P.S. Theli - za słowa "kup jej" zostaniesz przeze mnie pociągnięty do odpowiedzialności finansowej.

No dobrze, pewnie nie lubicie tematów nie na temat, więc nie chcę tu Wam mieszać (bardziej, niż muszę:)) ). Proszę o radę, jeśli ktoś jeszcze ją ma i zechciałby mi jej udzielić. Pięknie dziękuję. Piękna ex.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.