Skocz do zawartości
IGNORED

Salon audio i forum a fachowa porada?

ARTON55

Czy nas nabijają w butelkę?  

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy można dostać fachową poradę w salonie audio??

• TAK
      17
    • NIE
      16
  2. 2. Czy można dostać fachową poradę na forum audio?

• TAK
      22
    • NIE
      11
  3. 3. Czy w polskiej prasie audio są rzetelne recenzje?

• TAK
      11
    • NIE
      22

Rekomendowane odpowiedzi

Czy porady otrzymywane w salonach audio i tu na forum są rzetelne? Czy mają na celu wciśnięcie towaru? Czy z ludzi robi się durniów opowiadając im niestworzone legendy? Co sądzicie?

Przyznam, że spotykam się coraz częściej z oferowaniem towaru jako tego dobrego sprzętu w sposób nie obiektywny. Coraz częściej opowiada się niestworzone historie w celu uwiarygodnienia podjęcia decyzji zakupu z konkretnej oferty handlowej. Tylko po to by się pozbyć zalegającego towaru. Takie rzeczy mają miejsce w sklepach, salonach audio i tu na forum. Moim zdaniem dużo osób nacieło się na rzekome porady i tzw. autorytety.

https://www.audiostereo.pl/topic/86146-salon-audio-i-forum-a-fachowa-porada/

1. NIE

2. TAK

3. NIE

Jak ktoś chce kupić sprzęt do jakiejś kwoty i zadaje pytanie na forum, to branża nie powinna się mieszać, bo polityka handlarzy nigdy się nie zmienia. Oni chcą sprzedać, bo to ich zarobek, więc gdzie tu logika dopuszczać branżę na takie forum, które z założenia ma być obiektywne?

Branża powinna mieć oddzielny dział, a najlepiej, jak w ogóle ich tu nie będzie!

Co do fachowej pomocy, to różnie, ale przeważnie to jest inny problem, fachowa pomoc jest, ale proszący o pomoc po paru postach mówi, że on wie lepiej i tyle z fachowej pomocy! Zauważyłem, że ludzie przestają pomagać....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kolejny wątek z "kompleksem polskim" tzn. wszyscy kłamią, wszyscy chcą mnie oszukać, nie można nikomu zaufać bo mnie wykorzystają. To się robi smutne.

Jeżeli ktoś młody czyta to forum to niech natychmiast ucieka z tego kraju. Tu nie warto marnować sobie życia.

justas32

Z moim Wielkim szacunkiem do Ciebie, jak ktoś jest młody to niech ucieka, im szybciej tym lepiej.

Najlepiej zaraz po maturze międzynarodowej. Czy nawet do szkoły zawodowej za granicą.

Boli mnie to jako Polaka i patryjotę, ale nie jestem politykiem, pisze co myślę. Tu przynajmniej przez jedno pokolenie nie ma przyszłości dla młodych.

Co do pytań

1. Czasami

2. Często

3. Praktycznie nie - są wyjątki, ale to jak 4-listna kończyna, albo jednorożec.

Kolejny wątek z "kompleksem polskim" tzn. wszyscy kłamią, wszyscy chcą mnie oszukać, nie można nikomu zaufać bo mnie wykorzystają. To się robi smutne.

Jeżeli ktoś młody czyta to forum to niech natychmiast ucieka z tego kraju. Tu nie warto marnować sobie życia.

Nie przesadzaj z tym uciekaniem, zawsze można wpaść z deszczu pod rynne:)

Tak na poważnie to jest to przykre ale to co czytam od czasu do czasu w prasie audio nie ma nic wspólnego z faktami. Dla przykładu w jednym z numerów był test klocków firmy block i AMC gdzie block według "gazety" wygrał to starcie, miałem kiedyś okazje (bo nie mogę mówić o przyjemności) posłuchać owych blocków i jest to zdecydowanie najgorszy klocek jaki słyszałem (a dosyć sporo miałem PRZYJEMNOŚĆ posłuchać) w przeciwieństwie do firmy AMC która bardzo miło mnie zaskoczyła swoimi produktami i w przeciwieństwie do blocka są to klocki może nie wybitne ale na pewno jedne z najlepszych w swojej klasie cenowej i nie jest to tylko moja opinia.

Jak w takiej sytuacji mam wierzyć w to co czytam w prasie? to tylko jeden przykład a jest takich setki.

Witam.

Co znaczy fachową poradę ? Każdy ma uszy, słyszy i wybierze sobie sam co mu się podoba. Poradę można udzielić jak podłączyć wyjaśnić obsługę itp. i takie porady są fachowe w salonach i na forach. Branży też nie można ładować do jednego wora że wszyscy są be, zdarzają się też normalni tak jest wszędzie. Wole być oznaczony jako branża i każdy wie z kim ma do czynienia niż chować się pod „cywilnymi” użytkownikami i robić reklamę jak kilku na tym forum których wpisy aż „szczypią” w oczy. Może zamiast tak nalatywać na branże ktoś założy temat np. „Branża – dobra i zła” na bocznicy i każdy będzie mógł się wypowiedzieć na temat firmy z którą miał do czynienia w sposób pozytywny lub negatywny.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Macie racje. W salonach jest różnie. Nie można wsadzać wszystkich do jednego worka.

Ale to co dzieje się w prasie audio to jest aż czasem żenujące. Czytałem ostatnio jakiś test kolumn. W tej chwili nie jest ważne jaki. Ale kwieciste opisy brzmienia, napisane lepiej niż nie jeden wiersz, przyprawiały mnie o mdłości. Cała strona tekstu, a tak naprawdę nic się nie dowiedziałem. Żadnych pomiarów, co jest podstawą przy jakimkolwiek teście. Wszystkie kolumny są niesamowite, nie maja wad, a jeżeli już sie jakieś znajdą to są one mało ważne.

Na opiniach z forum też nie należy do końca polegać.

A co do młodych ludzi. Ja też jeszcze jestem młody, ale nigdy nie chciałbym wyjechać i czuć sie jak człowiek drugiej kategorii. W Polsce młodzi ludzie chcieli by mieć wszystko od razu, bo im się należy. W telewizji wszyscy są szczęśliwi, mają piękne samochody, kobiety i o nic się nie martwią. Niestety w starciu z rzeczywistością juz tak nie jest różowo. A co robi człowiek który się przeraźliwie czegoś boi i nie potrafi stawić czoła rzeczywistości? Ucieka...

Sent from my iPad using Tapatalk

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Branża audio nie jest w żadnym stopniu szczególna i nie różni się od innych na ziemi.

Zdecydowana większość jest do kitu.

Tak jak większość : lekarzy, bankierów, księgowych,nauczycieli, opiekunek do dzieci,artystów, budowlańców, dozorców i innych bez wyjątku.

I w ogóle wszystko w Polsce jest do d...y! Zresztą na świecie też. Zdrady, wojny, kłamstwa i złe kobiety. Po co tu żyć? Lepiej kawałek sznura na szyję!

Na Bocznicę z tym wątkiem!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Z innego wątku:

Jakbyś miał dobry słuch wiedziałbyś że tego co masz w domu słuchać się nie da. Do człowieka który jest naszym wspólnym znajomym mam duże zaufanie.
No dobra. Ten znajomy, przykro to napisać ale jestem co jakiś czas prowokowany, nie ma pojęcia o cechach dobrego dźwięku. Uważa, że jest jedna - czystość. I faktycznie tą jedną posiada nic poza tym. Złote obudowy za 20 koła napędzają 12 cm. woofery w Sonusach! Dźwięk pozbawiony dynamiki w skali makro i mikro oraz basu. Niepotrafiący zagrać gęstej aranżacji. Brak przezroczystości, głębi i wglądu w scenę. Kłopoty z powietrzem, mikroinformacją i wybrzmieniami. Co ma? Dobre samopoczucie. Podłączył ostatnio XLRy Nordosta i mówi, że ma pełniejszy dźwięk?! Mało się nie polałem. Jak słyszy dźwięk gdzieś z boku to myśli, że to oznaka referencji. Ja mu na to, że mam podobnie z plazmy Panasa jak zaczyna się bloczek reklamowy to dźwięki za każdym razem wędrują po całym pokoju. Kto mu pomógł kupić coś takiego? Otrzymał poradę na forum a może u dystrybutora?

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.