Skocz do zawartości
IGNORED

koss porta pro

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Przestrzegam przed tą czarną edycją "dwudziestopięciolecie". Ten połyskliwy plastik jest tak badziewny, że przy normalnym i delikatnym użytkowaniu pęka (a mam raczej normalny, europejski łeb ;). Nie walczyłem z tą płatną gwarancją dożywotnią, w/g mnie bez sensu, bo nie spodziewam się lepszej jakości po kolejnych sztukach, dorobiłem płytki z kwasówki, powierciłem i skręciłem na amen, mam nadzieję, że teraz trochę pożyją.

Majkeljot, nie wiem czemu masz kłopoty z tą regulacją docisku, u mnie jak ustawię, to sztywno siedzi i nic nie przeskakuje. Co do regulacji pałąka, jak je zdejmujesz to automatycznie odciągasz i odkładając lewa słuchawka opiera się o prawą, więc regulacja pozostaje nadal tak samo ustawiona. Jeżeli chodzi o dźwięk, one już tak grają, po pewnym czasie bardziej przeszkadza mi ten "bas" niż mało błyskotliwe wysokie. Ale z drugiej strony to jest siła tych słuchawek, z byle czym grają dobrze.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W kilku aspektach Creativy jednak Kossom ustepuja i warto sobie zadac pytanie na ile one sa dla nas wazne, a mam tu na mysli nieco syntetyczny/gumowy bas u Creativow, wyraznie slyszalna studyjna przestrzen/poglos (nie ma odczucia nieograniczonosci, tak jak w otwartych Kossach), i chyba nie sa az tak muzykalne jak Porta Pro(majac na uwadze calosciowy balans tonalny)jednak rozpatrujac cene jednych i drugich, warto miec obie pary, dla mnie zasadniczym plusem/wada Live jest ich zamknieta konstrukcja.

A jeszcze niedawno część nawiedzonych pisała że Aurvana Live! nie ustępują HD 600/650. A tu się okazało że są ledwie na poziomie Porta Pro;-) Choć Kossy są w sumie całkiem fajne - na zewnątrz.

Biorę kolejne z e-bay'a. Nie umiem bez nich żyć. :)

A ja bym nie ryzykował. Na ebayu taniej ale większość to podróby. Podobnie na allegro. Nie chcę reklamować sklepu bo każdy znajdzie ale nie warto oszczędzać dziesiątki czy dwóch i kupować "fejka"

A ja bym nie ryzykował. Na ebayu taniej ale większość to podróby. Podobnie na allegro. Nie chcę reklamować sklepu bo każdy znajdzie ale nie warto oszczędzać dziesiątki czy dwóch i kupować "fejka"

Prawda . Znajomy kupil Prota Pro na allegro nie wiem czy byly oryginalne moze tak ale mialy wade bas w jednym kanale pierdzial strasznie ogolnie to graly fajnym dzwiekiem porownywalismy z Senkami PX100 II ktore ja mam Porta Pro wiecej gory mialy i moze basu tez troche wiecej niz PX100 II przyjemny dzwiek jak za ta cene no ale ten pierdzacy bas w jednym kanale to nie do wytrzymania byl odeslal je i oddali cala kase bez problemu ale kolega tak sie zrazil do tych sluchawek po tej przygodzie ze nie kupil juz kolejnej sztuki .

Majkeljot, nie wiem czemu masz kłopoty z tą regulacją docisku, u mnie jak ustawię, to sztywno siedzi i nic nie przeskakuje.

Jak ustawię nie na głowie, to wystarczy lekko dotknąć w stronę tak jak się składa i przeskakuje na "firm" . Ustawienie na pośrednie to już w ogóle niemożliwe. Dalej obstawiam, że może to partia z za mocnymi sprężynkami.(zamiast sprężynek powinien być przełącznik zapadkowy, samoblokujący się).

Co do regulacji pałąka, jak je zdejmujesz to automatycznie odciągasz i odkładając lewa słuchawka opiera się o prawą, więc regulacja pozostaje nadal tak samo ustawiona.

W sumie to już nie mój problem i widzę, że mój syn chyba już to opanował, ale w ramach testowania było trochę irytujące.

A jeszcze niedawno część nawiedzonych pisała że Aurvana Live! nie ustępują HD 600/650. A tu się okazało że są ledwie na poziomie Porta Pro;-)

Jak dla mnie to prawda leży pośrodku. CAL są pomiędzy z lekkim przesunięciem w kierunku HD (o ile w ogóle jest sens ich porównywania).

Przyznaję, że testowałem je również pod kątem, czy by sobie też ich nie sprawić pod "chodzenie z kijkami" ale jednak szukam dalej czegoś o tej jakości dźwięku, ale jeszcze mniej rzucające się w oczy (dokanałowe są nie dla mnie, a pchełki się nie nadają).

KPP to fajne słuchaweczki do 150 zł - jesli ktoś ma mocno ograniczony budżet jest to być może najlepszy wybór (moim zdaniem lepiej grają niż Sennki czy AKG z tej półki cenowej - HD202 czy K514), jednakże górę pasma mają mocno ograniczoną, przestrzeń też delikatnie mówiąc nie imponująca - CAL są lepsze pod kazdym względem - na moich uszach zagrały lepiej napędzane empetrójką Creative'a niż KPP napedzane PianoCraftem Yamahy.

<><

A jeszcze niedawno część nawiedzonych pisała że Aurvana Live! nie ustępują HD 600/650

Akurat o tym pisal tylko jeden bajkopisarz na forum mp3s :)

Nie wiem czemu wszyscy tak bardzo polecaja KPP skoro KSC75 sa pod kazdym wzgledem, procz basu lepsze od KPP i za polowe ceny. Czy ten bas robi az taka roznice ?

Nie wiem czemu wszyscy tak bardzo polecaja KPP skoro KSC75 sa pod kazdym wzgledem, procz basu lepsze od KPP i za polowe ceny. Czy ten bas robi az taka roznice ?

Bo Koss Porta Pro mają to "coś", czego nie ma wiele innych słuchawek :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Moje doświadczenia KPP 25th Anniversary Edition nie należą do najbardziej udanych. Przede wszystkim chodzi o trwałość słuchawek - pałąki się łamią, kabelek przy jacku pęka. Zaczęło się od wymiany końcówki jacka, bo kabelek w efektownym co prawda oplocie nie jest dostatecznie chroniony przed załamaniami. No i się rozleciał. Następnie mojemu synowi złamało się lewe mocowanie słuchawki, więc myślałem że to jego wina, choć zarzekał się że delikatnie chciał je tylko rozłożyć. Jakoś skleciłem to do kupy. Kolejny pałąk strzelił gdy ja chciałem słuchawki rozłożyć. Miałem dość. Pierwsze co zrobiłem, to przeprosiłem syna i przyznałem mu rację. Drugie co zrobiłem, to wywaliłem słuchawki do kosza. Dżwiękowo bardzo poprawne, aczkolwiek brakuje im pewnej swobody i powietrza. Grają do wewnątrz głowy. Z pewnością w swojej cenie to warta rozważenia propozycja, chociaż konstrukcja krucha. Po tej przygodzie zdecydowałem się spróbować AKG K420 i to był strzał w dziesiątkę. Jakbym otworzył okno. Dźwięk otwarty, przestrzenny, z lepszą rokalizacją źródeł, lepiej rozciągnięty i po prostu dla mnie lepszy. A to jest ta sama półka cenowa. Do przenośnych urządzeń mocno polecam. Jeśli ktoś zastanawia się nad KPP, niech rozważy alternatywnie K420. Dla mnie różnica klas na korzyść AKG. No i w końcu dostajemy solidną mechanicznie konstrukcję, która nie rozleci nam się w rękach.

• 1 miesiąc później...

"Mnie niesamowicie bawią ludzie jadący metrem w KPP."

Nie mogę się z tym zgodzić. Przynajmniej dla mnie muzyka słuchana "na mioeście" tpo tylko tło. Wolę takie słuchawki żeby jednak słyszeć co się wokół mnie dzieje, a nie być całkiem odizolowanym od świata. To bywa uciążliwe gdy choćby w tłoku nie słyszy się kogoś kto próbuje się przecisnąć do drzwi mówiąc przepraszam, a nawet może być nieco niebezpieczne na ulicy. Ale co kto woli.

Czy komuś z Was zdarzyło się użytkować te słuchawki na którymś z PianoCraftów?

Mi się zdarzyło, ale jak dla mnie to połączenie zbyt basowe jest. Ale słuchawek używam w sumie mało bo nie lubię.

podobno sygnatura koss porta pro jest bardzo podobna do Grado SR60,piszą ci którzy mają obydwie pary że dzwięk nie wiele się różni,jeśli to prawda to ta cała magja kosów jest uzasadniona bo grado SR60 też mają magję,tylko jak dwóch różnych produvcentów stworzyło słuchawki o tak podobnej charakterystyce, i różnej półce cenowej?

Witam

Jest to mój pierwszy post na forum, więc na początku chciałbym się przywitać. :)

Zastanawiam się nad zakupem tych słuchawek i jedna rzecz mnie zastanawia. Z tego co czytałem nowa edycja 25th Anniversary Edition jest kiepsko wykonana i często się łamie. Wie ktoś może czy są jeszcze dostępne te niebieskie słuchawki w jakimś pewnym sklepie, żeby też nie trafić na podróbki?

podobno sygnatura koss porta pro jest bardzo podobna do Grado SR60

Nigdy SR 60 nie słyszałem, ale Porta Pro i posiadane przeze mnie jakiś czas temu SR 80 to zupełnie inna bajka. Ale nie wiem jak ma się SR 80 do 60. Teoretycznie powinny być bardziej podobne do siebie te Grado niż do Kossa.

Wie ktoś może czy są jeszcze dostępne te niebieskie słuchawki w jakimś pewnym sklepie, żeby też nie trafić na podróbki?

Niby najbardziej pewne są z Top HiFi. Mają zieloną naklejkę z kodem, który umożliwia rejestrację na stronie tej ich "dożywotniej" gwarancji. A dlaczego piszę niby. Dlatego ,że słuchawki u nich kupione nie zgadzają się z punktem 11 z tej strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam czwórkę zamiast jedynki. Myślę jednak , że to akurat pomyłka z tej strony. To że akurat na ewidentnej podróbie trafiła się czwórka nie musi znaczyć że oryginały mają tylko jedynki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piszecie w kontekście przenośnego sprzętu, typu mp3, telefony. Ja byłem bliski zakupu KPP i zrezygnowałem z powodu niskiej ich głośności na 2 telefonach SE K750 i SE X1. Jakby zauważyć one mają 60OHM a dokanałówki 16 zazwyczaj i łatwiej je wysterować, wiec troszkę się dziwię jak cicho muszą one Wam grać, w dodatku część z Was korzysta z środkach komunikacji na nich, więc chyba musicie się wsłuchiwać w nie przy max regulatorze głośności. Wybrałem dokanałówki które kłopotu z wysterowaniem nie mają, no chyba że większość z Was słucha bardzo cicho...

Biją po uszach, że głowa boli. Ja ich nie używam z powodu zupełnie odwrotnego od Twojego - wieczorem , jak czytam książkę chciałbym aby dawały mi w połączeniu z telefonem tło muzyczne zamiast szumu ciszy, niestety są za głośne z moimi telefonami na najniższym możliwym poziomie sygnału wyjściowego. Kiedyś myślałem już nawet o wstawieniu rezystora ale doszło to ich tandetne wykonanie i przeszło mi...

Kupiłem KPP jakiś czas temu jako słuchwki zapasowe i tak pozostało. Na co dzień używam Vjays-ów, które według mnie grają o wiele lepiej. Oczywiście to tyko moje wrażenie, ale jeśli ktoś szuka czegoś nowego to mogę gorąco polecić, są co prawda trochę droższe ale na pewno warte swojej ceny. PX100II i KPP które czasami używam w porównaniu do Vjaysów grają (według mnie) jakby były popsute. Kiedyś stare PX100 robiło na mnie wrażenie, szkoda że już ich nie produkują, bo nie mogę ich bezpośrednio porównać.

• 5 miesięcy później...

A czy ktoś z Szanownych Kolegów miał już kontakt z Porta Pro KTC?

Czy ich dużo wyższa cena ma jakieś uzasadnienie w brzmieniu czy tylko (podobno) w trwalszych materiałach i pilocie?

Pozdrawiam.

KPP to swietne sluchawki za male pieniadze.

Autorowi watku polece Beyerdynamic DT770 Pro lub 990.Wysoka klasa,muzykalnosc i cena o polowe nizsza niz wiekszosc konkurencji w tej klasie dzwieku.

Witam,nam pytanie czy warto kupić w dobrej cenie około 1500 zł denon ah-d5000 na gwarancji,czy lepiej nowe beyerdynamic dt 770 pro za dużo mniejszą kasę? Posiadam daca z wzmacniaczem słuchawkowym matrix quattro i szukam fajnych słuchawek .

Witam,nam pytanie czy warto kupić w dobrej cenie około 1500 zł denon ah-d5000 na gwarancji,czy lepiej nowe beyerdynamic dt 770 pro za dużo mniejszą kasę? Posiadam daca z wzmacniaczem słuchawkowym matrix quattro i szukam fajnych słuchawek .

Za 1500zl sa Beyerdynamic T70,sam jeszcze nie sluchalem,warto je sprawdzic.W kwestii dt770 vs ah-d5k tez musial bys posluchac obu drozsze nie znaczy lepiej trafiajace w gusta.Zreszta Dt770 pro tez wielu osobom nie pasuja,choc uwazam ze wielu zbyt latwo sie im poddalo na krotkim odsluchu,zapewne jeszcze niedotartych.

Ostatnio słuchałem u siebie senki hd 598 fajnie grały ale basu dużo za mało,no i nie mogę mieć w domu otwartych bo wszystkim wieczorem to przeszkadza.Następnie miałem akg k 550 grały już około 60 godzin by się wygrzac i powiem że przestrzeń super góra też,średnica ładna ale bas znów jak dla mogę za mały,no i za płytkie muszle czułem jak dotykają uszu,trochę mi to przeszkadzało.

Niestety, czeka mnie wizyta w szpitalu i w związku z tym szukam słuchawek do mojej starej sansy (stary model jeszcze na baterie AAA). Czy te słuchawki są wstanie dostatecznie wytłumić dźwięki dochodzące z otoczenie takiego jakim jest kilku osobowa sala szpitalna? Zakładam ze może tam być telewizor, którego wcale nie mam ochoty słuchać - oglądać, a wolałbym móc słuchając muzyk poczytać książkę...

Czy te słuchawki są w stanie dostatecznie wytłumić dźwięki dochodzące z otoczenie takiego jakim jest kilku osobowa sala szpitalna?

Obawiam sie, ze do takich warunkow KPP nie sa idealne, one jednak slabo izoluja od otoczenia, w dodatku akustyka sal szpitalnych jest dosc zywa.. Zeby zagluszyc otaczajace dzwieki, musilabys ich sluchac dosc glosno czym z kolei mozesz narazic sie innym pacjentom.

Ja natomiast, korzystajac z odswiezenia watku, ponawiam pytanie: Co polecacie jako upgrade do Koss Porta Pro? Bardzo prosze o opinie ludzi, ktorym sie dzwiek KPP podoba ale znalezli cos idacego dalej przy zachowaniu dynamiki, basu i ogolnej frajdy jaka daja te sluchawki!

Do tej pory najczestsza rekomendacja sa CAL-e i juz prawie je zamowilem ale boje sie troche, ze z racji zblizonego przedzialu cenowego bedzie to raczej krok w bok niz w przod...

Jestem na sluchawki gotow wydac do ok.1000zl ale musi to byc uzasadnione. Przykladowo, kupilem niedawno, 5 razy drozsze, zachwalane Sennheiser HD 25-1 II, i co? Rzeczywiscie gora jest bardziej wyrafinowana i sczczegolwa, bas schodzi nizej ale roznica to na pewno nie dzien i noc!! Na pewno dzwiek nie jest wart 5 razy wiecej! Co wazniejsze nie ma tego drive'a i namacalnosci co w KPP (obie pary porownywane na NuForce uDac). Pomijam walory uzytkowe Sennheiserow, ktore sa rewelacyjne w podrozy i biurze - doskonale izoluja, sa lekkie, super wygodne i swietnie trzymaja sie glowy.

I teraz najwazniejsze: nowe sluchawki beda sluzyly do grania w domu. Zrodlem bedzie ipad lub ipad ze wzmakiem/dac-iem po drodze wiec kwestie izolacji, przenosnosci i efektywnosci sluchawek nie graja wiekszej roli. Aha, muzyka to (mocny) rock, blues i jazz i stopniowo coraz wiecej klasyki.

Z gory dzieki za sugestie, ostrzegam, ze jesli odzew bedzie slaby to bede muszony zalozyc nowy watek ;)

Obawiam sie, ze do takich warunkow KPP nie sa idealne, one jednak slabo izoluja od otoczenia, w dodatku akustyka sal szpitalnych jest dosc zywa.. Zeby zagluszyc otaczajace dzwieki, musilabys ich sluchac dosc glosno czym z kolei mozesz narazic sie innym pacjentom.

Ja natomiast, korzystajac z odswiezenia watku, ponawiam pytanie: Co polecacie jako upgrade do Koss Porta Pro? Bardzo prosze o opinie ludzi, ktorym sie dzwiek KPP podoba ale znalezli cos idacego dalej przy zachowaniu dynamiki, basu i ogolnej frajdy jaka daja te sluchawki!

Do tej pory najczestsza rekomendacja sa CAL-e i juz prawie je zamowilem ale boje sie troche, ze z racji zblizonego przedzialu cenowego bedzie to raczej krok w bok niz w przod...

Jestem na sluchawki gotow wydac do ok.1000zl ale musi to byc uzasadnione. Przykladowo, kupilem niedawno, 5 razy drozsze, zachwalane Sennheiser HD 25-1 II, i co? Rzeczywiscie gora jest bardziej wyrafinowana i sczczegolwa, bas schodzi nizej ale roznica to na pewno nie dzien i noc!! Na pewno dzwiek nie jest wart 5 razy wiecej! Co wazniejsze nie ma tego drive'a i namacalnosci co w KPP (obie pary porownywane na NuForce uDac). Pomijam walory uzytkowe Sennheiserow, ktore sa rewelacyjne w podrozy i biurze - doskonale izoluja, sa lekkie, super wygodne i swietnie trzymaja sie glowy.

I teraz najwazniejsze: nowe sluchawki beda sluzyly do grania w domu. Zrodlem bedzie ipad lub ipad ze wzmakiem/dac-iem po drodze wiec kwestie izolacji, przenosnosci i efektywnosci sluchawek nie graja wiekszej roli. Aha, muzyka to (mocny) rock, blues i jazz i stopniowo coraz wiecej klasyki.

Z gory dzieki za sugestie, ostrzegam, ze jesli odzew bedzie slaby to bede muszony zalozyc nowy watek ;)

Powtorze raz jeszcze Beyerdynamic DT 770 PRO-600zl okolo.Jak zaplacisz tysiac to i tak nic lepszego nie znajdziesz.Owszem moze cos byc bardziej pod Twoj gust ale klasa brzmienia nie skoczysz zbytnio.Ewentualnie DT 880 jeszcze lepsze ale lzejszy bas i jasniejsze.Kossy przy tych sluchawkach nie maja prawie wogole muzykalnosci.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.