Skocz do zawartości
IGNORED

mocne obciecie czestotliwosci wzmacniacza subwoofera

bmxmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien problem i nie do końca wiem jak się nim zająć. Posiadam klon subwoofera domowego earthquake supernova 15', sub wysokiej jakości dość szybki(jak na 15'), mily i wielobarwny bas, a co najważniejsze w tym subie to schodzi wręcz potwornie nisko i zachowując czystość basu. Obecnie słucham na amplitunerze ,mam wykorzystane wyjscie sub out ustawione w ampli na 40hz. Subwoofer posiada wzmacniacz Av800 z filtrem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ustawionym na około 40-45hz. W przodzie mam monitory diy na seasach, projekt zapha. Wiadomo ze one dają szybszy i dokladniejszy wykop, ale nie schodzą tak nisko bo ich pasmo urywa się przy 27hz około. Cały sęk w tym że chciałbym aby sub tylko i wyłącznie zaczął się odzywaćw od 27-28hz, powyżej tej czestotliwości chce całkowita cisze z jego strony. Czy jest to w ogóle możliwe? Teraz jak puszczę generator to sub zaczyna przemawiać od 90hz, czyli troche mi brakuje:). Niebawem zmienie wzmacniacz i chciałbym suba z przodem tak zgrać aby nie psuł szybkosci basu ,a dawał tylko to co potrafi najlepiej, dopelniajac monitory. Myślałem żeby kupić drugi taki filtr i podłaczyć go szeregowo. Proszę o pomoc, może ktoś już probował tak mocno obciąc pasmo. Najlepiej aby obciecie nie zmienilo czułości wzmacniacza, bo potem mogę mieć problem z wysterowaniem. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam, mam pewien problem i nie do końca wiem jak się nim zająć. Posiadam klon subwoofera domowego earthquake supernova 15', sub wysokiej jakości dość szybki(jak na 15'), mily i wielobarwny bas, a co najważniejsze w tym subie to schodzi wręcz potwornie nisko i zachowując czystość basu. Obecnie słucham na amplitunerze ,mam wykorzystane wyjscie sub out ustawione w ampli na 40hz. Subwoofer posiada wzmacniacz Av800 z filtrem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ustawionym na około 40-45hz. W przodzie mam monitory diy na seasach, projekt zapha. Wiadomo ze one dają szybszy i dokladniejszy wykop, ale nie schodzą tak nisko bo ich pasmo urywa się przy 27hz około. Cały sęk w tym że chciałbym aby sub tylko i wyłącznie zaczął się odzywaćw od 27-28hz, powyżej tej czestotliwości chce całkowita cisze z jego strony. Czy jest to w ogóle możliwe? Teraz jak puszczę generator to sub zaczyna przemawiać od 90hz, czyli troche mi brakuje:). Niebawem zmienie wzmacniacz i chciałbym suba z przodem tak zgrać aby nie psuł szybkosci basu ,a dawał tylko to co potrafi najlepiej, dopelniajac monitory. Myślałem żeby kupić drugi taki filtr i podłaczyć go szeregowo. Proszę o pomoc, może ktoś już probował tak mocno obciąc pasmo. Najlepiej aby obciecie nie zmienilo czułości wzmacniacza, bo potem mogę mieć problem z wysterowaniem. Pozdrawiam.

zastosuj duzy dlawik (cewke o malym oporze) 1 wiekszy zamiast dwoch szeregowych, ale nie na kablu sygnalowym, wiesz ino na wyjsciu mocy. parametr dlawienia oznacza sie [h], ale nie pamietam nazwy jednostki. tymbardziej nie pamietam wzoru na wyliczenie owej cewki. mam nadzieje, ze znajdziesz trop. pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Satelity i sub (pomieszczenie) należy "zgrać" co nieraz jest trudne. "Pasmo satelitów urywa się przy 27 hz" (ładny wynik, nie znaczy to że spadek na charakterystyce jest wcześniej )i nie znaczy to że pasmo suba ma też tam zupełnie ucichnąć(czym sub ma grać- 20-27hz-przepraszam 27 już nie ;) ).Częstotliwość podziału to miejsce gdzie jeszcze dobrze słychać suba i satelity.W systemach domowych nie spotkałem się z podzałem poniżej 40 hz co potwierdzają najniższe ustawienia w filtrach.Żadne cewki, strome czy dodatkowe filtry w tej sytuacji nic nie poprawią, mogą jedynie zepsuć.Filtr do suba masz dobry (po co dodatkowy filtr w ampli?) do tego dopasować satelity (nie jest łatwo), myślę że 40-70hz podział i strojenie (poziom sub- sat,faza )wcześniej jakiś filtr na wejściu wzm. satelitów ,odpowiedni "kondek" na początek może wystarczyć, przy wyższym podziale można br satelitów spróbować zatkać.To nie jest recepta ale bardziej prawdopodobny dobry efekt końcowy.

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Satelity w życiu nie sięgną do 27Hz z pełną wytrzymałością. Zaph'owy wynalazek w oryginale ma BR strojony do 42Hz. Poza tym - jeżeli nie są filtrowane od dołu celem odciążenia od wychyleń, jaki jest sens uruchamiania suba w pasmie, w którym pojawienie się większego sygnału ciężko przesteruje monitory?

Satelity w życiu nie sięgną do 27Hz z pełną wytrzymałością. Zaph'owy wynalazek w oryginale ma BR strojony do 42Hz. Poza tym - jeżeli nie są filtrowane od dołu celem odciążenia od wychyleń, jaki jest sens uruchamiania suba w pasmie, w którym pojawienie się większego sygnału ciężko przesteruje monitory?

nie przesteruje bo sub ma oddzielna amplifikacje. to monitory, nie satelitki. ale zaloze sie ze przy 27 hz maja minus 15 dB albo mniej. najlepszy bas o srednicy 16 cm i super obudowie nie zejdzie za hiny ludowe ponizej 35 przy -3. mozliwosc taka wystepuje przy sprzyjajacych warunkach interferencji 2 par kolumn na pull-puszu tylko i wylacznie gdy bieguny wyjsc mocy sa w tych samych kierunkach, wszystkie 4.

Filtr nie pozwoli tak precyzyjnie przedzielić pasma. Zwróć uwagę, że w zwrotnicach nie stosuje się stromych filtrów, a wszystko działa jak należy. Skoro masz możliwość pomiaru i sub aktywny to powinieneś był w stanie uzyskać pożądaną charakterystykę bez konstruowania dodatkowych filtrów. Mierzyłeś charakterystykę wypadkowo monitorów i suba w miejscu odsłuchu? Jaki problem chcesz w ten sposób rozwiązać?

Filtr nie pozwoli tak precyzyjnie przedzielić pasma. Zwróć uwagę, że w zwrotnicach nie stosuje się stromych filtrów, a wszystko działa jak należy. Skoro masz możliwość pomiaru i sub aktywny to powinieneś był w stanie uzyskać pożądaną charakterystykę bez konstruowania dodatkowych filtrów. Mierzyłeś charakterystykę wypadkowo monitorów i suba w miejscu odsłuchu? Jaki problem chcesz w ten sposób rozwiązać?

nie ma mozliwosci pomiaru , bo mic ,ktory to precyzyjnie by rejestrowal nie zejdzie ponizej kilku kilo zl.

nie przesteruje bo sub ma oddzielna amplifikacje.

Czy to w jakikolwiek sposób zredukuje wysterowanie monitorów przy 27Hz? To że tam nie przenoszą, nie znaczy że się nie przesterowują - membrana lata jak dzika, ale BR pracuje przeciwko niej i dźwięku nie ma, ale przester jest. Tak działa bassreflex.

Witam, fajnie że temat się rozwinął. Powiem tak, nie chciałbym nic zmieniać w torze od satelit, jak i ich wzmacniacza, one maja grać tak jak zostaly stworzone. A subem chciałbym dopełnic to z czym sobie juz monitory nie radzą, ale nie chciałbym wprowadzać dodatkowych spowolnień basu. Bo wiadomo iz sub jest duzo wolniejszy od Seasów,a przy okolicy 25hz to już jest wszystko jedno czy bas jest szybki czy wolny. Monitory siegają do 27hz ,potem już bas całkowicie zanika ,ostrzejszy spadek jest napewno dużo wczesniej. Umowmy sie na 30hz, aby sub zaczoł odzywać sie od 30hz,a najlepiej żeby byla to zmiana w sygnale niz w wyjsciu mocy, bo tam w zasadzie nie wiele idzie zdziałać w takiej sytuacji. Sub jets podpiety dodatkowo do wyjscia sub out(stad dwie zwrotnice aktywne, jedna w apli,druga w subie) z racji iż sama w subie nie dawała wystarczającego obcięcia i było słychać wiecej nie potrzebnego pasma. Myślałem ze skoro udało się zrobić ze sub pracuje od 90hz to da rade przesunąc obciecie od 30hz i to poprzez dodatkowy filtr lub modyfikacje juz istniejącego. Wydaje mi sie że filtr ma dwa wyjscia out(te co ida do wzmacniacza suba), jakby jedno wyjscie out + podlączyć do in a sygnal wziac z wyjscia out- ? nie wiem czy zrozumiale to napisalem ,ale wtedy byłby podwojny filtr, wkoncu ma dwa scalaki, może wtedy było by obciecie 48db/okt,czyli teoretycznie powinien grac od 45hz.

Witam, fajnie że temat się rozwinął. Powiem tak, nie chciałbym nic zmieniać w torze od satelit, jak i ich wzmacniacza, one maja grać tak jak zostaly stworzone. A subem chciałbym dopełnic to z czym sobie juz monitory nie radzą, ale nie chciałbym wprowadzać dodatkowych spowolnień basu. Bo wiadomo iz sub jest duzo wolniejszy od Seasów,a przy okolicy 25hz to już jest wszystko jedno czy bas jest szybki czy wolny. Monitory siegają do 27hz ,potem już bas całkowicie zanika ,ostrzejszy spadek jest napewno dużo wczesniej. Umowmy sie na 30hz, aby sub zaczoł odzywać sie od 30hz,a najlepiej żeby byla to zmiana w sygnale niz w wyjsciu mocy, bo tam w zasadzie nie wiele idzie zdziałać w takiej sytuacji. Sub jets podpiety dodatkowo do wyjscia sub out(stad dwie zwrotnice aktywne, jedna w apli,druga w subie) z racji iż sama w subie nie dawała wystarczającego obcięcia i było słychać wiecej nie potrzebnego pasma. Myślałem ze skoro udało się zrobić ze sub pracuje od 90hz to da rade przesunąc obciecie od 30hz i to poprzez dodatkowy filtr lub modyfikacje juz istniejącego. Wydaje mi sie że filtr ma dwa wyjscia out(te co ida do wzmacniacza suba), jakby jedno wyjscie out + podlączyć do in a sygnal wziac z wyjscia out- ? nie wiem czy zrozumiale to napisalem ,ale wtedy byłby podwojny filtr, wkoncu ma dwa scalaki, może wtedy było by obciecie 48db/okt,czyli teoretycznie powinien grac od 45hz.

Mowa o normalnym słuchanie, bo przy wiekszym wysterowaniu dopiero lata:), w subie nie lata bo to jest konstrukcja MB.

Proponuję zajrzeć na stronę Zaphaudio i dogłębnie przeanalizować ten wykres:

Ukryta Zawartość

Link dostępny na stronie projektu:

Ukryta Zawartość

Kolejne krzywe (od najniższej do najwyższej) odpowiadają temu co się dzieje dla mocy od 1W do 128W (1,2,4,8,16,32,64,128). Przykładowo - dla mocy 32W wychylenie głośnika jest poniżej 5mm pod warunkiem że częstotliwość jest wyższa niż strojenie BR (minimum na wykresie wychylenia). Poniżej strojenia robi się klęska, przy 30Hz jesteśmy w mocnym przesterze, a 25Hz zniszczy nam głośnik. Tak działa BR - dodawanie suba do nie-filtrowanych od dołu monitorów ma niewielki sens.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Juz rozumiem, ale w zadnej konstrukcji lampowej nie widzialem dodatkowej filtracji dolu, a szkoda by dodawac do toru glosnikowego monitorow co kolwiek, bo wszystko może wpłynąć na ich brzmienie, niestety tez na minus.A w kazdej piosence może wystapic niski bas, ponizej 25hz. Masz racje, takie cos może uszkodzic głosnik, ale raczje kazdy by zareagował widzac że glosnik cierpi. Nastepny wzmacniacz to bedzie lampowa konstrukcja 2x15wat, ale widząc wykres wciaz istnieje mozliwość uszkodzenia satelit, ale tym problemem zajmne sie potem. Pierwsze chciałbym zajać sięaby sub grał jak powyżej wspomnialem. Subwoofer się napewno nie uszkodzi, fs glośnika jest kolo 24hz, ponizej tej czestotliwosci głosnik przestaje pracowaća zaczyna pracować membrana bierna.

Juz rozumiem, ale w zadnej konstrukcji lampowej nie widzialem dodatkowej filtracji dolu, a szkoda by dodawac do toru glosnikowego monitorow co kolwiek, bo wszystko może wpłynąć na ich brzmienie, niestety tez na minus.A w kazdej piosence może wystapic niski bas, ponizej 25hz. Masz racje, takie cos może uszkodzic głosnik, ale raczje kazdy by zareagował widzac że glosnik cierpi. Nastepny wzmacniacz to bedzie lampowa konstrukcja 2x15wat, ale widząc wykres wciaz istnieje mozliwość uszkodzenia satelit, ale tym problemem zajmne sie potem. Pierwsze chciałbym zajać sięaby sub grał jak powyżej wspomnialem. Subwoofer się napewno nie uszkodzi, fs glośnika jest kolo 24hz, ponizej tej czestotliwosci głosnik przestaje pracowaća zaczyna pracować membrana bierna.

Membrana bierna sama nie "zaczyna pracowac", gdyz jest bierna. Jedynie pobudzana jest membrana czynna (glosnika niskotonowego) po to by zwiekszyc jego skutecznosc przy najnizszych czestotliwosciach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.