Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma budżetowo

Tenenberg

Rekomendowane odpowiedzi

W obecnych płaskich TV wszystkie głośniki są 2x10W i praktycznie grają identycznie, czyli słabo. Idealne do programów publicystycznych.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Niestety w sklepie nie ma szans na sprawdzenie buczenia. Nic nie powiem też o jakości dźwięku wbudowanych głośniczków. Grają i tyle. Ale też rewelacji nie przewiduję. Przekonam się w domu, po południu jak mi przywiozą

A co zrobisz jak przywieziesz do domu i będzie buczał (oddać nie można), co zrobisz jak okaże się że nie jest jednak w domu tak dobry jak w sklepie?

A co zrobisz jak przywieziesz do domu i będzie buczał (oddać nie można), co zrobisz jak okaże się że nie jest jednak w domu tak dobry jak w sklepie?

Jestem dobrej myśli.

Zawsze mam możliwość zwrotu.

Zawsze mam możliwość zwrotu.

Zwrot towaru zakupionego w sklepie? Pierwszy raz słyszę. Mozna go reklamować ale nie zwracać, chyba że uzgodni się to wcześniej ze sprzedawcą lub taka opcję oferuje.

Po prostu obraz "kinowy" znany z Panasonica jest za bardzo "kinowy". Jakoś brakuje mu takiego błysku, werwy.

Masz tutaj rację, co do zasady w trybie „kinowym” Panasonic ma zbyt niską gammę (w okolicach 2), przez co obraz sprawia czasem wrażenie lekko spranego, mało nasyconego. Do tego dochodzi zbyt niska temperatura barwowa przy „ciepłym” odcieniu bieli, przez co jest to wrażenie lekkiego zazielenienia.

Jak będziesz tam jeszcze raz zmień w menu gammę na 2,5 (wtedy jest najbliżej wartości 2,2 zgodnie z pomiarami w AV) i obraz znacznie się poprawi.

Ewentualnie przełącz na tryb „normalny” i też zobaczysz różnicę.

Cały czas lecę na trybie normalnym i nie zauważyłem nigdy jakiś niedociągnięć. Gdy przełączyłem w tryb kinowy lub prawdziwe kino faktycznie wszystko zbladło i obraz stał się nieciekawym jakby wyprany. Po przełączeniu z powrotem na tryb normalny ( przy ustawieniach około 50% )wszystko wróciło do normy. Obraz jest OK czyli ładny. A w trybie dynamicznym to normalnie obraz oczojebny jak na LCD.

Teraz trochę się bawię tymi ustawieniami i faktycznie zauważyłem, że w trybie kino robi się mydło. Skupiłem się więc na ustawieniu standardowym i jego modyfikacjach. Jest sporo funkcji, których jeszcze nie rozgryzłem. Ja na tych kilka godzin to mogę napisać tyle, że z DVD jest jakość, której szukałem. Na sygnale TV naziemnej cyfrowej (mam tylko kilka programów) jest dość dobrze, jednak nie ma jakości DVD - jest taka delikatna mgiełka. Może uda mi się wyłuskać lepszą ostrość. Natomiast różne kilku, kilkunasto gigowe pliki video jakości HD np. mkv, avi puszczane z pendrive - wiadomo - bomba. Kolory i płynność super.

Słyszę lekkie, ale naprawdę bardzo lekkie bzyczenie telewizora z odległości ok. pół metra, ale trzeba się wsłuchać więc jest dobrze. Przenośny twardy dysk wydaje głośniejszy dźwięk.

Jeżeli macie jakieś sprawdzone ustawienia podświetlenia, kontrastu, czerni, gamma itd. dla plazmy bardzo chętnie bym wypróbował.

Słyszę lekkie, ale naprawdę bardzo lekkie bzyczenie telewizora z odległości ok. pół metra, ale trzeba się wsłuchać więc jest dobrze.

każdy telewizor zawsze lekko bzyczy :)

Po tych kilu dniach użytkowania mogę coś niecoś napisać o tym Samsungu:

1. Obraz - odważę się napisać, że jest bardzo dobry, oczywiście po indywidualnej kalibracji. Nie wali po oczach, jest zrównoważony. Wiadomo - wszystko zależy od sygnału, u ale póki co nie zauważyłem jakiś wyraźnych wad tego modelu. Obraz płynny i bez pikselozy nawet na zwykłym naziemnym SD. Kolory do ustawienia wg upodobań. Nie mam w domu porównania z innymi, lepszymi modelami plazm, ale na pewno LCD nie ma startu. TV jest HD Ready więc dobra ostrość i jakość pojawia się już na materiale DVD, a na HD wiadomo, że jest jeszcze lepiej.

2. Dźwięk - jak na taką budżetówkę też dość dobry. Myślałem, że będzie dużo, dużo gorzej. Zaryzykuję nawet, że czasem da się usłyszeć jakieś basy. Bardzo dobre efekty przynosi funkcja SRS HD - dźwięk staje się klarowny i czysty, jest to dobre do filmów z lektorem. Jest też korektor.

3. Obsługa:

- jak wcześniej pisałem TV trochę bzyczy. Zauważyłem, że raz głośniej raz ciszej. Nie wiem który element elektroniki jest za to odpowiedzialny;

- słynne odbicia światła w ogóle mi nie przeszkadzają, gdyż oglądam późnym popołudniem i wieczorem. Także w ciągu dnia (weekend) nie mam specjalnych kłopotów, pokój nie jest zbyt jasny i można normalnie oglądać;

- menu przejrzyste, dosyć proste, można łatwo zapamiętać co i gdzie jest. W sumie po zaprogramowaniu kanałów i ustawieniu najważniejszych opcji, nie ma potrzeby ciągłego zagłębiania się w jakieś zaawansowane funkcje. Pilot ma przyciski bezpośredniego dostępu do szybkiej zmiany parametrów obrazu, dźwięku, itp. i to się przydaje.

- są różne dodatkowe udogodnienia: ochrona przed wypalaniem, tryb eco, wygląd menu i jego przezroczystość, timer itd. ale uważam że dzisiaj to standard więc nie będę się rozpisywał.

- wyposażenie TV w różne wyjścia/wejścia mi w zupełności wystarcza

Kilka rzeczy nie udało mi się rozwiązać, a mianowicie:

- podłączyłem przez USB twardy dysk i nie mogę uruchomić napisów. Zarówno z plików mkv objętości np. 15GB jak i zwykłych Dvix+napisy nie mogę uruchomić ich wyświetlania. Same filmy z dysku USB i pendrive idą super, zero zacięć, mogę przewijać, zmieniać ścieżki dźwiękowe, ale napisy są niedostępne. Może ktoś z Was ma na to receptę? Może jest to kwestia aktualizacji oprogramowania, ale ja tą opcję w menu mam "na szaro" i nie mogę tam wejść.

- podobno w lepszych modelach jest możliwość zapamiętania indywidualnych ustawień dla każdego kanału z osobna, Nie wiem czy to prawda, ale przydało by się i tutaj;

Reasumując: za 1500 zł na pewno nie kupiłbym nic lepszego.

Rozwiązałem problem odczytu napisów. Muszą być w formacie "srt" i wtedy działa jak należy. Konwersja z txt na srt trwa 3 sekundy. Wszystkie polskie czcionki wyświetla bez problemu, można także powiększać lub pomniejszać czcionkę napisów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.