Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma budżetowo

Tenenberg

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądałem różne modele ale zazwyczaj w sklepach. Plazma wydaje się być rozsądnym wyborem, ze względu na czerń, czy mniejsze smużenie. Odległość od oglądającego to około 2,5-2,8 m. Zwróciłem uwagę na produkty Panasonica, lecz jest ich sporo i nie wiem czym się kierować ? Czy rozmiar 42' nie będzie za duży (wtedy musiałbym szukać LCD bo mniejszych obecnie plazm chyba na rynku nie ma) ?

Sygnał będzie z cyfry plus i cyfrowego polsatu, także z kanałami HD, więc przyda się Full HD.

Będę potrzebować dwóch sztuk, więc chciałbym wybrać coś o dobrej relacji ceny do parametrów ale idąc drogą budżetowo.

Zerkam na ofertę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie wiem które modele wziąć pod uwagę. Poczytam o tych które już tu zostały polecone i postaram się, w miarę możliwości, zobaczyć je na żywo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86310-plazma-bud%C5%BCetowo/

Jeśli na żywo to uważaj na sprzęt prezentowany w sklepach typu MM, gdyż tam sygnał bardzo często jest beznadziejny. Chyba, że sklep oferuje pokój odsłuchowy. Wówczas mogą podłączyć naprawdę dobry sygnał. Uważaj na puszczany w czasie prezentacji obraz z BD gdyż nawet na najgorszym TV wygląda okazale. Praktycznie obraz w plazmach Panasa jest zbliżony od modelu S do tych najwyższych. Różnią się one jedynie wyposażeniem oraz dodatkowymi interaktywnymi funkcjami oraz oczywiście ceną. 3D to na razie gadżet nie warty uwagi. Odległość 2,5m-3m dla 42" jest jak najbardziej optymalna, chyba, że TV wisiał będzie na ścianie, wówczas większa przekątna jak najbardziej wskazana.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tyle co wróciłem ze sklepu i wyszukałem niedrogą (właściwie to chyba najtańszą plazmę) SAMSUNG PS43D450 - 43 cale. Cena 1499 zł.

Będę oglądał zwykły sygnał naziemny, tzn. już cyfrowy, bo taki nadają w moim mieście, filmy DVD oraz w miarę możliwości filmy HD. Ten telewizor odtwarza wszystkie możliwe formaty z USB.

Czy warto ten model kupić czy jednak szukać czegoś droższego?

Bo są jeszcze LG - nieco droższe, nie zapamiętałem jednak modelu.

Zdecydowanie lepszym wyborem byłby Panasonic TX-P42S30E, niestety jest o ok. 500 złotych droższy. Samsung ma dobre plazmy, ale tylko te z wyższej półki. Ten model jest HD Ready. Niby nic nie znaczy ale Panasonic ma zdecydowanie lepiej opracowane skalowanie i deinterlacing no i jest FullHD. Jeśli możesz je bezpośrednio porównać- proponuję. I wówczas wybierz ten który bardziej się spodoba.

Zdecydowanie lepszym wyborem byłby Panasonic TX-P42S30E, niestety jest o ok. 500 złotych droższy. Samsung ma dobre plazmy, ale tylko te z wyższej półki. Ten model jest HD Ready. Niby nic nie znaczy ale Panasonic ma zdecydowanie lepiej opracowane skalowanie i deinterlacing no i jest FullHD. Jeśli możesz je bezpośrednio porównać- proponuję. I wówczas wybierz ten który bardziej się spodoba.

Oglądałem Panasonica - niestety "oglądanie" w sklepie raczej nie ma sensu. Jedyne co zauważyłem, że jakby w Panasonicu za dużo zielonego koloru (jak dla mnie).

Ponadto ten model który mi polecasz jest Full HD, potrzebne mi to?

Odległość 2,5m-3m dla 42" jest jak najbardziej optymalna, chyba, że TV wisiał będzie na ścianie, wówczas większa przekątna jak najbardziej wskazana.

Jak rozumieć ten warunek że będzie wisieć na ścianie ? Jaki to ma mieć wpływ ? Odległość podałem właśnie od ściany do oglądającego.

A jak wypada TX-P42U30E przy TX-P42S30E ? Właściwie to czym się różni i czy warto się nim zainteresować ?

A dlaczego?

A dlatego że obróbka sygnału SD jest fenomenalna w LG i żaden Panasonic tego nie potrafi.

LG ma lepszą głowice i brak odbić, panasonik niestety ma odbicia mimo idealnego sygnału.

A dlatego że obróbka sygnału SD jest fenomenalna w LG i żaden Panasonic tego nie potrafi.

LG ma lepszą głowice i brak odbić, panasonik niestety ma odbicia mimo idealnego sygnału.

Czy piszesz o tanich LG czy jakiś droższych? Bo tu może być haczyk.

Samsungi ponoć też dobrze skalują sygnał SD, a dla mnie to dosyć ważne bo mam bardzo dużo filmów na DVD.

Oglądałem Panasonica - niestety "oglądanie" w sklepie raczej nie ma sensu. Jedyne co zauważyłem, że jakby w Panasonicu za dużo zielonego koloru (jak dla mnie).

Ponadto ten model który mi polecasz jest Full HD, potrzebne mi to?

Posiadam model TX-P42S30E podłączony do UPC i nigdy nie zauważyłem kłopotów kolorami. Z pewnością jest to wina fatalnego sygnału lub złego ustawienia TV. Wcześniej posiadałem model "PX80" chodzący pod sygnałem BT i również nie było żadnych problemów z kolorami.

A czy full HD jest potrzebny? TV kupuje się co najmniej na 5 lat, technika idzie wciąż do przodu. W przypadku sygnału SD lub HD większej różnicy z HD Ready nie widać. W przypadku BD już to widać.

panasonik niestety ma odbicia mimo idealnego sygnału.

Seria X i S jak najbardziej, jednakże już z G i V nie.

Czy piszesz o tanich LG czy jakiś droższych? Bo tu może być haczyk.

Samsungi ponoć też dobrze skalują sygnał SD, a dla mnie to dosyć ważne bo mam bardzo dużo filmów na DVD.

wszystkie LG tor w.cz. (wysokiej częstotliwości) maja rewelacyjny.

to nie chodzi o skalowanie tylko o głowice.

W przypadku sygnału SD lub HD większej różnicy z HD Ready nie widać. W przypadku BD już to widać.

jak nie widać jak widać?????????????????????????????????????/

Seria X i S jak najbardziej, jednakże już z G i V nie.

hahaha, chciałem kupić G i nie kupiłem z powodu odbić.

Wyczytałem, że Full HD ma sens na ekranach 50 cali i większych. Na takich 42 cale różnica jest ponoć niezauważalna, właśnie przy odtwarzaniu m.in. bluray.

Podobno do DVD lepiej nie podłączać TV Full HD bo obraz będzie gorszy niż na takim HD Ready. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.

hahaha, chciałem kupić G i nie kupiłem z powodu odbić.

Ja nie kupiłem z powodu ceny. Odbić w G nie stwierdziłem, tak samo nie widziałem w starszej serii PX80.

Podobno do DVD lepiej nie podłączać TV Full HD bo obraz będzie gorszy niż na takim HD Ready. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.

Zależy jakie DVD podłączysz. W przypadku Manty może tak ale już przy Denonie nie ma różnicy. Przerabiałem to.

Na FullHD obraz jest bardziej nasycony i zauważalna jest większa głębia w stosunku do HD Ready. Przy sygnałach SD i HD różnica jest praktycznie niezauważalna, nawet na dużych przekątnych.

Tak sobie wnioskowałem, że łatwiej wyświetlić DVD na HD Ready niż na Full HD. Posiłkowałem się obrazkiem:

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie kupiłem z powodu ceny. Odbić w G nie stwierdziłem, tak samo nie widziałem w starszej serii PX80.

słabe masz oko, i chyba chodzi o PV80 lub PY80

prawda

słabe masz oko, i chyba chodzi o PV80 lub PY80

Może i słabe, ale jeśli już to akurat nie odbieram jako wadę a zaletę :)

Miałem model TH37PX80B - zakupiony i użytkowany w UK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra, więc raczej zakupię tego Samsunga.

Ma 43 cale, jakieś tam bajery poprawiające obraz, USB co wszystko czyta oraz bardzo wąską ramkę dookoła ekranu - ładnie to wygląda. Do zwykłej TV i DVD powinno wystarczyć.

Chyba, że znacie jakiś model (dowolnego producenta) wybitnie sprawujący się na materiale SD, to proszę o typy.

LG 42PJ350 lub PJ550 (filmy z usb), sprawdzony model z najlepszym SD jakie widziałem

nie wiem czy obecny model PT353 jest lepszy od nich, ale obecne serie LG mają wg testów gorszą czerń od ubiegłorocznych

Samsung to na chybił trafił, tego D450 nie widziałem, ale poprzednia seria C450 była dużo gorsza od LG i nie dało się jej właściwie skalibrować

Poprę poprzednika.

Tanio i przyzwoicie.

Do tego za parę lat nie będzie żalu przy wymianie na coś innego.

To tylko TV i naprawdę obecne modele np. za ok ~2000zł już dawno jakościowo pokonały np. CRT za ~7000zł.

A cyferkami (parametrami) się nie przejmuj - raczej obraz będziesz oglądał.

Do filmów z USB polecam starego Xboxa z XBMC - jedyny "odtwarzacz" na świecie, który zawsze wyświetli film na całym ekranie(oprócz PC)

Zaleta - koszt zakupu nawet ~100zł

Wada - HD "nie dźwignie".

chyba żartujesz

Nie żartuję. Właśnie wróciłem ze sklepu i jestem niemalże zdecydowany. Porównywałem z LG i Panasonic w podobnej cenie. Specjalnie przyniosłem swoje filmy na twardym dysku. No i muszę przyznać, że wcale nie mam kompleksów żeby kupić Samsunga. Przy zbliżonych ustawieniach obrazu (także w menu zaawansowanych) obraz był bardzo podobny. LG 550 jest minimalnie "żywszy" jeżeli chodzi o kolory i dynamikę wyświetlania. Ogólnie lepszy do szybkich scen. Na pejzażach, ujęciach z niewielkim ruchem widoczna delikatna kasza. Natomiast Panasonic mnie zawiódł - jakieś słabe kolory oraz miękki, lekko rozmyty obraz. W efekcie brak głębi.

Natomiast Samsung tak po środku - bez silenia się na fajerwerki, normalny, nie przejaskrawiony obraz. Dobrze wypadł na materiale DVD.

To oczywiście moje spostrzeżenia na szybko, sami wiecie jak to jest jak porównuje się w sklepie.

jaki panasonic?

Też jest w promocji za 1400 zł TX-P42C3E i jeszcze jeden chyba TX-P42S30E coś za około 2000 zł.

Wcześniej pisałem, że miał jakoś za dużo zielonego koloru i dzisiaj też to zauważyłem

LG 42PJ350 lub PJ550 (filmy z usb), sprawdzony model z najlepszym SD jakie widziałem

Potwierdzam ten pierwszy jest przyzwoity, jednakże w stosunku do Panasonica w codziennym oglądaniu programów aż takiej różnicy nie ma.

Też jest w promocji za 1400 zł TX-P42C3E i jeszcze jeden chyba TX-P42S30E coś za około 2000 zł.

Ten pierwszy jest najprostszym modelem i ma najsłabszy obraz czy dodatki. Ten drugi jest na poziomie opisywanego LG. Opisywane wady Panasonica są zastanawiające. Czy miałeś możliwość sprawdzenia ustawień?

Potwierdzam ten pierwszy jest przyzwoity, jednakże w stosunku do Panasonica w codziennym oglądaniu programów aż takiej różnicy nie ma.

Ten pierwszy jest najprostszym modelem i ma najsłabszy obraz czy dodatki. Ten drugi jest na poziomie opisywanego LG. Opisywane wady Panasonica są zastanawiające. Czy miałeś możliwość sprawdzenia ustawień?

Tak, ustawiałem dość długo, ale nie wiem dlaczego nie mogłem osiągnąć takiej czerni jak LG lub Samsungu. Może są jeszcze jakieś filtry, redukcje zakłóceń, których nie odnalazłem w menu?

Po prostu obraz "kinowy" znany z Panasonica jest za bardzo "kinowy". Jakoś brakuje mu takiego błysku, werwy.

w takim razie usłysz czy ten szajsung nie buczy.

Niestety w sklepie nie ma szans na sprawdzenie buczenia. Nic nie powiem też o jakości dźwięku wbudowanych głośniczków. Grają i tyle. Ale też rewelacji nie przewiduję. Przekonam się w domu, po południu jak mi przywiozą

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.