Skocz do zawartości
IGNORED

problem z yamahą 440

marioli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z obsługą, ponieważ niedawno podczas oglądania filmu w formacie dolby digital na DVD włączyłem w ampie format odbioru na pro logic II, od tej pory za każdym razem kiedy włączam DVD i ustawiam jako żródło odbioru włącza się pro logic i nie umiem go wyłączyć.Poza tym przy oglądaniu filmu na DVD w ampie świecą się tylko kontrolki głośników przednich-głównych i myślę że ma to związek z tym że nie mogę wyłączyć pro logica II.

Proszę o pomoc. Co robić w instrukcji nie znalazłem odpowiedzi. Pozdrawiam i z góry dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/8635-problem-z-yamah%C4%85-440/

myślę że mogę ci pomóc.

Podczas oglądania jakiegokolwiek filmu na DVD nacisnij najpierw na pilocie przycisk "amp" a potem jakikolwiek inny format DSP (np movie1)

Co do głośników i świecenia się kontrolek do również podczas ogładania filmu wybierz manualnietryb dzwieku 5.1 w menu na DVD z filmem albo z pilota jak umiesz. Yamaha powinna wykryć zmianę automatycznie.

pozdr

Witam.

Dzięki za podpowiedż. Próbowałem już tak robić. Owszem włacza się program DSP i świeci się kontrolka dolby digital ale kontrolka pro logic II nadal się świeci i dżwięk jest tak słyszalny jakby był dekodowany przez pro logic II. Sygnalizują to też kontrolki kolumn - świecą się tylko głośniki glówne. Pozdrawiam.

Witam. Oczywiście mam DVD połączone optykiem z ampem i nie jest OK.Cały czas jest włączony pro logoc II. Na razie nic nie pomaga. Co myślicie o odłączeniu od prądu i skasowaniu pamięci ustawień. Czy to coś da? Pzdr

ProLogic II obok Dolby Digital zapala się wtedy, kiedy odtwarzacz DVD podaje dwukanałowy dźwięk cyfrowy. Najpierw sprawdź, czy ten film co go oglądasz ma w ogóle dźwięk w DD 5.1. Bo z tego, co mówisz, to mam wątpliwości czy nie w 2.0.

A jeżeli film jest sześciokanałowy, a na ampie świecą się zarówno DD jak i DPL II, źle masz ustawiony nie amplituner a odtwarzacz. Skoro włącza się dekoder Dolby Digital, znaczy że działa - a że dekoduje tylko dwa a nie sześć kanałów - widać taki sygnał otrzymuje.

Aha, jeszcze jedno - źródło DVD masz ustawione na "AUTO"? Bo kilkakrotne przyciśnięcie przycisku DVD na pilocie pozwala ci wybrać między auto, dts i analog - może masz ciągle na "analog"?

Jeżeli nie, to naprawdę zobacz jaki sygnał podaje Twój DVD.

Witam. Sprawdziłem DVD mam ustawione na auto. Taka sytuacja miała miejsce podczas oglądania nie jednego ale kilku filmów. Natomiast dzisiaj podczas oglądania filmu kodowanego w dolby digital EX amplituner automatycznie przełączył się do dekodowania tego systemu równocześnie zgasła kontrolka pro logic II i świeciły się wszystkie kontrolki głośników.

Sprawdzę jeszcze ustawienia w DVD ale czy to możliwe że same by się zmieniły? Pozdro

Nie, to nie jest możliwe. Ale jeśli sprzęt przełączył się sam na DD EX, to wszystko masz w porządku. Na jakich konkretnie filmach uzyskujesz tylko DD 2.0?

A dźwięk wypuszczany aktualnie z DVD powinno się dać sprawdzić przyciskając podczas odtwarzania przycisk do zmiany ścieżki dźwiękowej. W większości odtwarzaczy pojawia się wtedy informacja o wersji i kodeku, np. "DD 5.1 Eng Bitstream" albo "DTS 6ch ENG Bitstream" itp. Martwić się możesz zacząć dopiero jak zobaczysz, że DVD pokazuje 5.1 a amplituner 2.0.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.