Skocz do zawartości
IGNORED

Rega Isis Valve

edkapi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Chciałbym się zapytać, czy ktoś z Was przyglądał się trochę bliżej odtwarzaczowi Rega Isis Valve?

Precyzyjniej mówiąc, to chodzi mi o wewnętrzne oględziny.

Jest to odtwarzacz oparty na DACu WM8741 a stopień wyjściowy wykonany jest na lampach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponieważ osobiście posiadam własnoręcznie zrobionego DACa na tym właśnie układzie i również z lampowym stopniem wyjściowym,

to pomyślałem o modyfikacji swojego stopnia wyjściowego w oparciu o Regę.

Mój stopień analogowy opiera się na wzmacniaczu różnicowym (ECC82) ze źródłem prądowym na tranzystorze FET, a dalej na "Broskie Cathode Follower" (6N6P).

Z opisu Regi można wywnioskować, że różnicówka zrobiona jest na 5814A a bufor na 6922.

Widać też transformator Sowtera, ale podobno siedzi tylko w torze zbalansowanym. Zobaczyć można również dławik i sporo kondensatorów Rify.

Ale gdzie siedzi ten dławik(i), i czy przypadkiem nie jest to część filtra analoga? A jeśli jest to częś filtra, to jakiej wartości jest ten element...

Może ktoś z Was dokładniej oglądał ten odtwarzacz i zna dogłębniej budowę stopnia analogowego.

A może krążą w sieci serwisówki do tego odtwarzacza jak np. do DACów Audio Note? Niestety ja nic nie znalazłem, oprócz lakonicznych testów porównawczych.

Pozdrawiam

Piotrek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/86364-rega-isis-valve/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.