Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PL-400 Pomocy!

grzesiek_st

Rekomendowane odpowiedzi

Witam stałem się posiadaczem leciwego pioneera pl-400. W związku z jego wiekiem chcę go trochę "ożywić". Nie działają w nim jak już zauważyłem opcje repeat i wybór wielkości płyt. Nie wiem gdzie szukać rozwiązania problemu ( nie serwis ) chyba że w okolicy ale nie ma chyba takiego w Siedlcach. Może ktoś posiada dokumentację serwisową do tego modelu lub miał z nim do czynienia. W sieci nie ma wiele informacji na temat pl-400 więc to też mi nie pomogło, jak na dzień dzisiejszy. Generalnie gra, obroty trzyma ładnie (quwartz) ale jak już ma być full automat to miło by było gdyby działało. Z góry dziękuję wszystkim zainteresowanym za pomoc w uruchomieniu. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/86378-pioneer-pl-400-pomocy/

Tu masz instrukcję obsługi PL-400 po angielsku. Wystarczyło poszukać w sieci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jest tylko owner's manual, który dużo nie pomoże, lepszy byłby service manual, którego sam szukałem i nie znalazłem. Prawdopodobnie przełączniki są zanieczyszczone, jest to częsta usterka w tych gramofonach Pioneer'a, może powodować nawet wahania obrotów. Będziesz musiał oczyścić styki przełącznika, co prawdopodobnie wiąże się z rozebraniem gramofonu. Instrukcję rozebrania znalazłem na forum audiokarma.org:

1.Remove the Tonearm Weight.

2.remove the Tonearm weight shaft (3mm hex wrench).

3.Flip over and remove the 4 feet. DON'T Mix them up. Keep orientation same. Fron Left to Front Left, etc.

4.Flip back over and lift front up just enough to undo the 2 pin and 5 pin eectrical connectors. Disconnect the strain relief for the L& R RCA's. Slide leads out of the slot in the bottom.

5. Continue lift from the front and start sliding the top forward to clear the tonearm.

6. Flip the top upside down and set aside on a towel for now.

A tu cały wątek:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Tą instrukcję miałem ale z niej nie wynikało nic... Ale nie poddałem się i po wielu walkach wygrałem :D a problemem była śmieszna sprężynka która pewnie spadła podczas transportu, właśnie ta która odpowiada za rozmiar płyt i widocznie jest częścią mechanizmu repeat. Poznałem zasady działania co mi się przyda w przyszłości. Generalnie gramofonik już śmiga i jestem szczęśliwy.teraz tylko znalezienie pokrywy do niego (jeśli ktoś posiada zbędną mogę być zainteresowany). Wszystkim dziękuję za poświęcony czas i pomoc. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.