Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawkowy dylemat.

Layne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na wstępie zaznaczam, że moje doświadczenie z słuchawkami (jak i wiedza o nich) jest praktycznie zerowe. Dlatego proszę Was o wyrażenie zdania i POPARCIE go zrozumiałymi dla laika argumentami. Chciałbym kupić słuchawki i podpiąć je pod komputer, żeby służyły nie tylko w celach czysto muzycznych. Po przestudiowaniu kilku publikacji w internecie zastanawiam się nad takim tandemem Asus Xonar Essence ST/STX + Sennheiser HD595. Argumentami przemawiającymi "za" są dedykacja Xonara dla słuchawek i neutralność HD595. Czy taki zestaw się sprawdzi? Które z urządzeń będzie słabszym ogniwem? Jaka jest różnica pomiędzy HD595 i 598? Może zaproponujecie inne słuchawki(otwarte i półotwarte)/kartę? Dodam jeszcze, że chodzi o raczej cięższe brzmienia - rock/metal. Wygoda słuchawek też ma znaczenie bo planuję kilku godzinne sesje. Budżet jest praktycznie wyczerpany przy tej dwójce, w skrajnej sytuacji mogę dorzucić jeszcze 200zł jeśli wpłynie to widocznie na jakość dźwięku.

Dzięki i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/86416-s%C5%82uchawkowy-dylemat/

HD595 będzie słabszym ogniwem.

HD598 mają szerszą scenę niż HD595 - dźwięk jest "dalej" od ucha, ale przy obecnych cenach, to ja bym ich na pewno nie kupił.

Neutralność to słowo względne ;) Dla mnie o wiele bardziej neutralne i lepsze od HD598 są kosztujące 1/6 ich ceny SHP5401 po oderwaniu zasłaniającego przetwornik materiału.

Napisz jakiego brzmienia oczekujesz, to będzie łatwiej coś podpowiedzieć :)

Witam,

Mam podobny problem szukam... czegokolwiek co zagra

źródłem byłoby:

-laptop dell karta na "sigmatel" ?? (to jest zło a laptop był za 6k..., SBlive4ch! lepszy)

-iPhone3G - jak to się ma do iPod Classic ?

-SB x-fi (jak sobie pudło przyniosę żeby do niego włożyć, ew. włożę SB Live 4ch, kupiłem kilka za 10pln ;) ).

-Denon 3802

słuchawki mają zastąpić:

-Jakieś słuchawki "watson" (czy to taki niemiecki medion?) które jednak grają znacznie znacznie lepiej od Sennheiser 201

Philipsy (tanie) kupiłem dla jaj i się nie sprawdziły nijak, dramat: model SHP2500

ok, co wybierać ? myślę nad:

-Beyerdynamic DT990 - nie znam, ponoć dobre

-Sennheiser HD 598 , bo da się relatywnie tanio kupić i pewnie się nie rozpadną, bo to nie philips :)

-Philips SHP5401 bo opinie jednak dobre i półdarmo, wywalić gąbkę i serio będzie lepiej (wierniej) od tych wyżej ?

jakieś inne modele brać pod uwagę? - ma zagrać Budkę Suflera ;)

5...35k Hz mają jedne 12..38k drugie ? słychać to w ogóle ?

A, idea taka: do komputera i na rower ;)

Pozdrawiam!

SHP5401 są w każdym Saturnie czy Mediamarkt więc najlepiej sprawdzić samemu :) Dla mnie to było jedne z większych słuchawkowych zaskoczeń :) Nie mają dużej sceny, jak HD598 ale jest ona precyzyjnie kreślona. Poza tym wszystko tam jest fajne, jest dobrze kontrolowany bas, bardzo przyjemna średnica i odpowiednią dla mnie ilość sopranów. Co ciekawe słuchawki są szybkie i pokazują dużo detali. Po prostu słychać w nich rzeczy, które umykają przy grających zza koca HD595, więc z HD598 pewnie jest podobnie.

5401 mają tę wadę, że na początku uciskają, więc warto je przez kilka dni porozciągać ;)

Co do HD598, to u wielu osób pojawiły się pęknięcia na pałąku, ale podobno producent ma zamiar coś z tym zrobić.

DT990 dla mnie grają dość nienaturalnie i mogę ich słuchać tylko z niektórymi gatunkami muzyki. Za to są dobrze wykonane.

SHP2500 to jest zupełnie inny poziom, nie ma nawet co porównywać.

Na rower i do komputera do z wymienionych najlepsze będą 5401, ale oczywiście wybór jest wielki, wszystko zależy od indywidualnych preferencji (że skończę moją wypowiedź tym pięknym truizmem ;) ).

co to znaczy lepiej? Kazde graja inaczej.musialbys posluchac co Ci odpowiada.

Nie znam się jakoś super ale chodzi mniej więcej o to że do jakiegoś poziomu daje się

bez problemu ocenić "to gra lepiej" dopiero ponad to sa subiektywne odczucia.

chyba że Philipsy za 70pln już są tam "przez przypadek" ;)

rozumie że po prostu różnica pomiędzy:

Beyerdynamic DT990 a Sennheiser HD 598

jest jak pomiędzy BMW7 a Merc S czyli już

nie wiadomo co "lepiej" tylko co komu bardziej odpowiada ?

pozdrawiam.

niby tak jest ale czasem wole sr60 od Akg k701,bo sa bardziej zywe,a czasem akg bo sa calosciowo lepsze i wyrafinowane. To kwestia oczekiwan,ma byc pluszowo to hd650,scena k701, hd598 sa fajne ale dla mnie troche niedorobione brzmidniowo

SHP5401 są w każdym Saturnie czy Mediamarkt więc najlepiej sprawdzić samemu :) Dla mnie to było jedne z większych słuchawkowych zaskoczeń :) Nie mają dużej sceny, jak HD598 ale jest ona precyzyjnie kreślona. Poza tym wszystko tam jest fajne, jest dobrze kontrolowany bas, bardzo przyjemna średnica i odpowiednią dla mnie ilość sopranów. Co ciekawe słuchawki są szybkie i pokazują dużo detali. Po prostu słychać w nich rzeczy, które umykają przy grających zza koca HD595, więc z HD598 pewnie jest podobnie.

5401 mają tę wadę, że na początku uciskają, więc warto je przez kilka dni porozciągać ;)

Co do HD598, to u wielu osób pojawiły się pęknięcia na pałąku, ale podobno producent ma zamiar coś z tym zrobić.

DT990 dla mnie grają dość nienaturalnie i mogę ich słuchać tylko z niektórymi gatunkami muzyki. Za to są dobrze wykonane.

SHP2500 to jest zupełnie inny poziom, nie ma nawet co porównywać.

Na rower i do komputera do z wymienionych najlepsze będą 5401, ale oczywiście wybór jest wielki, wszystko zależy od indywidualnych preferencji (że skończę moją wypowiedź tym pięknym truizmem ;) ).

To dobrze że SHP2500 są gorsze bo już się wystraszyłem że "teraz tylko takie słuchawki robią"

a kiedyś w autach mieli naprawdę niesamowite audio, i generalnie to oni wymyślali

razem z sony pierwsze płyty cd, nawigacje gps itp....

No to myślę że sobie kupie jednak :

Sennheiser HD 598 bo markowe, bo nie miałem bo ładne bo realnie za 395pln mogę je mieć nowe (530pln/1.23/1.09=395pln)

i co najwyżej sobie philipsa dokupię na rower bo tanie :)

Moim odkryciem były wspomniane "watsony" kiedyś sobie tego więcej nakupiłem (w makro za 11pln + VAT ;) - takie małe nauszne )

i duże za ~120pln - te duże to najlepsze słuchawki jakich słuchałem (popsuły się :( ), ale ostatnio Sennheiser z mikrofonem

miałem na uszach (coś około 600pln cena) i było ok, ale chyba to model trochę niżej niż planowany.

No to uważaj żeby ci nie popękały, ja mam hd 595 i mają pęknięcie, które jednak się od ok. roku nie powiększa. Sonicznie są to znakomite słuchawki, pozornie łatwe do napędzenia, pełnię swoich możliwości pokazują dopiero ze wzmakiem słuchawkowym lub dobrą dziurka ze wzmacniacza...nigdy z lapka z jego badziewną kartą dźwiękową...

kupione :) Sennheiser HD 598

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

we wtorek będą, cena ze starego dolara, bo w USA po $341 są :)

nie mogę się doczekać aż przyjdą, mam nadzieje że iPhone3G

jako źródło da radę i że będą sporo lepsze niż moje stare

no-name "watsony".

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

mam nadzieje że iPhone3G jako źródło da radę i że będą sporo lepsze niż moje stare no-name "watsony".

Jeśli nie masz porównania, będą Ci się podobać, ale nie ma mowy, żebyś uwolnił potencjał tych słuchawek. Ajfon jest słaby jako źródło, tzn. nie w sensie mocy, tylko w sensie niskiej jakości.

Czesc

Zachecony recenzjami sprawilem sobie niedawno ipoda. Jestem bardzo zawiedziony jakoscia dzwieku , bas szczegolnie jest tragiczny, nie ma porownania do HTC mozart. Sprawdzalem/porownywalem na HD990, B&W P5, Superfluxach HD 668 i 681.

Wszystkie wymienione graja dobrze, choc kazda para inaczej na wzmaku sluchawkowym z komputera. Ipod z kolei gra dobrze na B&W Zeppelin, szczegolowo i basu ma az nadto. Sluchawki, ktore maja najlepszy dzwiek z tych ktorych sluchalem to HD990 i HD681. Nie sa najdrozsze w swojej klasie - sprobuj posluchac.

pozdrawiam

Andrzej

Czesc

Zachecony recenzjami sprawilem sobie niedawno ipoda. Jestem bardzo zawiedziony jakoscia dzwieku , bas szczegolnie jest tragiczny, nie ma porownania do HTC mozart. Sprawdzalem/porownywalem na HD990, B&W P5, Superfluxach HD 668 i 681.

Wszystkie wymienione graja dobrze, choc kazda para inaczej na wzmaku sluchawkowym z komputera. Ipod z kolei gra dobrze na B&W Zeppelin, szczegolowo i basu ma az nadto. Sluchawki, ktore maja najlepszy dzwiek z tych ktorych sluchalem to HD990 i HD681. Nie sa najdrozsze w swojej klasie - sprobuj posluchac.

pozdrawiam

Andrzej

Porównał bym to z... 11 letnim notesem HP Jornada 720, bardzo dobry dźwięk - jak na wtedy ;)

tylko ekran trzeba było wyłączać, bo świetlówka:

Ukryta Zawartość

CD discman Philipsa jednak był lepszy :)

iPhone3G jest ok, i jest lepszy od sigmatela laptopowego, ale musze go porównac do 12letniego SB live 4ch ;)

ale to na słuchawkach "za 11pln" (ale dobre) z przed 8 lat... ;)

może Denon 3802 podłączony cyfrowo będzie dobry.

Ukryta Zawartość

Czesc

Byl blad, sluchawki nie Hd990 , a DT 990 beyerdynamic.

Ipod to 160 GB Clasic. Mysle, ze sam w sobie ma bardzo slabego DAC-a. Z Zeppelinem gra dobrze, bo ten ma swoj wlasny, dobry DSP unit z upscalingiem do 96kHz/24bit.

Z kolei wzmak sluchawkowy tez dziala jako DAC z BurrBrown 1702, przedwzmacniacz jest na lampie, a koncowka mocy jest w klasie A - polecam takie cos. Mozna znalesc podobne w ofercie wielu producentow. Wszystko cyfrowo ze zrodla - bezstratne wma albo aac.

Wzmacniacz sluchawkowy brzmi mi lepiej niz wyjscie sluchawkowe w denon 4306.

Pozdrawiam

Andrzej

• 2 tygodnie później...

Sennheiser HD 598 kupione :) ...tydzień temu

tylko posłuchałem 2.5 kawałka i musiałem lecieć na samolot

właśnie słucham trzeciego i ... jest OK :)

podłącze do Denona 3802 i zobaczę jak będzie,

na razie jest to iPhone3G i to chyba granica możliwości

tego iPhone.

ale detal jest :)

btw miałem okazję porównać z Sennheiser HD 598 do Philips SHP8900

i.... bardzo mała różnica "na korzyść" Sennheiser

Czy Philips SHP8900 są lepsze czy gorsze od Philips SHP5401 ?

A i jak to się ma do kolumn podłogowych bo cały czas się nie mogę

zdecydować czy lepiej gra Sennheiser HD 598 czy Denon3802+Tannoy M3 ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.