Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  120 członków

Simaudio Klub
IGNORED

Simaudio CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich grupowiczów!!!

Jestem tu nowy, dlatego na wstępie chciałbym napisać, że bardzo mi miło, że mogłem dołączyć do szanownego grona. Zdecydowałem się dołączyć tej szanownej grupy po przeczytaniu wielu stron Waszych sugestii i wskazówek dotyczących sprzętu Moon. Full profeska, dlatego gratuluję Panowie i Panie jeżeli takowe są.

Na wstępnie trochę historii związanej z Moon’em, mianowicie moja przygoda z Moon’em zaczęła się niedawno, bo około pół roku temu, kiedy to wziąłem na odsłuch Moon Ace. Co prawda po odsłuchach chorowałem na Arcama SA30, ale podczas testów niestety odmówił współpracy i został odesłany do importera, niestety już nie wróci.  Nowych egzemplarzy Arcama już nie było i dlatego padło na Moon ACE. Sprzęt stał na półce u znajomego w sklepie. Niestety ACE był dziewicą bo był niewygrzany, dlatego po pierwszym odsłuch miałem mieszane uczucia. Jednak z każdym dniem wracając po pracy i słuchając sprzętu stwierdziłem, że dźwięk jest przepiękny i ze tak naprawdę szukałem czegoś pokroju MOON’a niż Arcama. Efekt jest taki, że od 6 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem MOON ACE, a od gwiazdki 2021 również 260D, 390 oraz 400m. Tyle odnośnie mojej historii związanej z MOON.

I tu pojawia się pewien dylemat, mianowicie o ile ACE gra bardzo ładnie z przerobionymi DALI Opticon 2 (sypialnia), to 390 z 400m gra z Dali Opticon 6 (notabene też przerobionymi) i tu już nie jest tak pięknie. O ile Dali Opticon 6 grały idealnie z poprzednim wzmacniaczem to z 390 i 400 gra bardzo dosadnie górną średnicą jak i dolnym pasmem wysokich tonów. W wielu nagraniach przeszkadza to po prostu.Wiem, że moje pomieszczenie odsłuchowe pozostawia wiele do życzenia, ale czy możecie doradzić jakie ewentualnie kolumny podchodzą najlepiej do tego sprzętu. Mój pokój to około 40 m2 połączony z kuchnią z odchodzącym w bok korytarzem. Nie narzekam na brak basu – jest on bardzo ładny, dociążony i dynamiczny. W myślach mam Dynaudio Contour 30, Audiovector QR5 lub Cabasse Alto Murano (w przyszłym tygodniu zabieram ACE na odsłuch z Cabasse u kolegi)  Z góry dzięki za jakiekolwiek tipy dotyczące kolumn.

Pozdawiam. Maciek

1 godzinę temu, Gajmac napisał:

Jestem tu nowy, dlatego na wstępie chciałbym napisać, że bardzo mi miło, że mogłem dołączyć do szanownego grona. Zdecydowałem się dołączyć tej szanownej grupy po przeczytaniu wielu stron Waszych sugestii i wskazówek dotyczących sprzętu Moon. Full profeska, dlatego gratuluję Panowie i Panie jeżeli takowe są.

Na wstępnie trochę historii związanej z Moon’em, mianowicie moja przygoda z Moon’em zaczęła się niedawno, bo około pół roku temu, kiedy to wziąłem na odsłuch Moon Ace. Co prawda po odsłuchach chorowałem na Arcama SA30, ale podczas testów niestety odmówił współpracy i został odesłany do importera, niestety już nie wróci.  Nowych egzemplarzy Arcama już nie było i dlatego padło na Moon ACE. Sprzęt stał na półce u znajomego w sklepie. Niestety ACE był dziewicą bo był niewygrzany, dlatego po pierwszym odsłuch miałem mieszane uczucia. Jednak z każdym dniem wracając po pracy i słuchając sprzętu stwierdziłem, że dźwięk jest przepiękny i ze tak naprawdę szukałem czegoś pokroju MOON’a niż Arcama. Efekt jest taki, że od 6 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem MOON ACE, a od gwiazdki 2021 również 260D, 390 oraz 400m. Tyle odnośnie mojej historii związanej z MOON.

I tu pojawia się pewien dylemat, mianowicie o ile ACE gra bardzo ładnie z przerobionymi DALI Opticon 2 (sypialnia), to 390 z 400m gra z Dali Opticon 6 (notabene też przerobionymi) i tu już nie jest tak pięknie. O ile Dali Opticon 6 grały idealnie z poprzednim wzmacniaczem to z 390 i 400 gra bardzo dosadnie górną średnicą jak i dolnym pasmem wysokich tonów. W wielu nagraniach przeszkadza to po prostu.Wiem, że moje pomieszczenie odsłuchowe pozostawia wiele do życzenia, ale czy możecie doradzić jakie ewentualnie kolumny podchodzą najlepiej do tego sprzętu. Mój pokój to około 40 m2 połączony z kuchnią z odchodzącym w bok korytarzem. Nie narzekam na brak basu – jest on bardzo ładny, dociążony i dynamiczny. W myślach mam Dynaudio Contour 30, Audiovector QR5 lub Cabasse Alto Murano (w przyszłym tygodniu zabieram ACE na odsłuch z Cabasse u kolegi)  Z góry dzięki za jakiekolwiek tipy dotyczące kolumn.

Pozdawiam. Maciek

Czołem Maćku,

Początkowo chciałem się zapytać po co ACE (skądinąd świetny klocek) jeśli kupiłeś 390/400M (jak rozumiem 400m x 2, bo to monoblok). Ale, jak rozumiem, to 2 zestawy grające w innych pomieszczeniach.

Na wstępie gratuluje - 390+2x400M to moim zdaniem hit. Genialny set-up. 

Jeśli chodzi o kolumny, to generalnie Dali (moim zdaniem) nie są chyba "pierwszym wyborem" do tego systemu. Niestety nie wiem, jak wpłynęły na nie wspomniane modyfikacje, jednak domyślam się, że ten system w połączeniu z Opticon 6 może zmęczyć. Drugi problem jest taki, że (znów moim subiektywnym zdaniem), O6 to za słabe konstrukcje dla tak wyrafinowanego zestawu jak ten. Niestety wchodząc na wysokie "c" przy wyborze elektroniki, siłą rzeczy "skazałeś się" na wybór solidnych kolumn. Poza tym, w tak dużym pomieszczeniu kręcisz je mocniej, co w przypadku Dali oznacza wpadanie w dodatkowy "jazgot".

Przejdę do rzeczy. Jeśli miałbym zasugerować coś, co synergicznie połączy się Twoją elektroniką, w tak dużym pomieszczeniu, a nie nadwyrężyłoby dodatkowo budżetu, zdecydowanie zasugerowałbym Ci Amphion Argon 7LS.

https://www.hfc.com.pl/test/3274,amphion-argon-7ls.html

https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/2719-amphion-argon-7l

Plastyka, wybitne wyrafinowanie barwowe, dynamika, świetny balans tonalny, rozciągnięcie pasma (świetny bas, szybki, barwny, znakomicie kontrolowany), bardzo komunikatywna otwarta średnica, przy jednoczesnej wysokiej rozdzielczości i dobrej selektywności wysokich tonów. Absolutnie magiczna przestrzeń i zdolność do znikania w pomieszczeniu (jak mało które duże kolumny) w gratisie :). 

Nie wyobrażam sobie lepszego połączenia, chyba, że podniesiesz budżet conajmniej dwukornie (do ok. 40-45 tyś.), wtedy znajdzie się kilka innych opcji.

Jeszcze raz gratuluję - system marzeń (choć na pierwszy rzut oka dość niepozorny).

Edytowane przez Pantaleon

Lubię sobie pogrywać ... 

Godzinę temu, Pantaleon napisał:

Czołem Maćku,

Początkowo chciałem się zapytać po co ACE (skądinąd świetny klocek) jeśli kupiłeś 390/400M (jak rozumiem 400m x 2, bo to monoblok). Ale, jak rozumiem, to 2 zestawy grające w innych pomieszczeniach.

Jeśli chodzi o kolumny, to generalnie Dali (moim zdaniem) nie są chyba "pierwszym wyborem" do tego systemu. Niestety nie wiem, jak wpłynęły na nie wspomniane modyfikacje, jednak domyślam się, że ten system w połączeniu z Opticon 6 może zmęczyć. Drugi problem jest taki, że (znów moim subiektywnym zdaniem), O6 to za słabe konstrukcje dla tak wyrafinowanego zestawu jak ten. Niestety wchodząc na wysokie "c" przy wyborze elektroniki, siłą rzeczy "skazałeś się" na wybór solidnych kolumn. Poza tym, w tak dużym pomieszczeniu kręcisz je mocniej, co w przypadku Dali oznacza wpadanie w dodatkowy "jazgot".

Przejdę do rzeczy. Jeśli miałbym zasugerować coś, co synergicznie połączy się Twoją elektroniką, w tak dużym pomieszczeniu, a nie nadwyrężyłoby dodatkowo budżetu, zdecydowanie zasugerowałbym Ci Amphion Argon 7LS.

Plastyka, wybitne wyrafinowanie barwowe, dynamika, świetny balans tonalny, rozciągnięcie pasma (świetny bas, szybki, barwny, znakomicie kontrolowany), bardzo komunikatywna otwarta średnica, przy jednoczesnej wysokiej rozdzielczości i dobrej selektywności wysokich tonów. Absolutnie magiczna przestrzeń i zdolność do znikania w pomieszczeniu (jak mało które duże kolumny) w gratisie :). 

Nie wyobrażam sobie lepszego połączenia, chyba, że podniesiesz budżet conajmniej dwukornie (do ok. 40-45 tyś.), wtedy znajdzie się kilka innych opcji.

Jeszcze raz gratuluję - system marzeń (choć na pierwszy rzut oka dość niepozorny).

Dziękuje za szybką odpowiedź. Właścicielem 390 + 2x400m stałem się niespodziewanie, nawet bardziej nieoczekiwanie niż ACE. Najpierw był ACE i zauroczenie MOON’em a potem w gwiazdkę pojawiła się propozycja nie do odrzucenia dotycząca tego zestawu. Dostępem ofertę zakupu nowego sprzętu w super cenie i byłbym nieszczęśliwy  do końca życia, żebym tą propozycję odrzucił. Istniejący do tej pory zestaw czyli wzmak wraz ze streamerem i CD od razu sprzedałem. Ze starego zestawu zostały mi tylko kolumny O6, dlatego prośba o pomoc. 
co do budżetu to myślę o kwocie do 40 tys. Problem w tym, że mam dosyć dobre rozeznanie w sprzęcie dużych przodujących producentów jak np. Dali, Monitor Audio, trochę Dynaudio, trochę Audiovector, Nie ukrywam, że tak sobie myśle, ze MOON zasługuje na coś bardziej wyrafinowanego i niszowego niż ogólnie dostępne wielkoseryjne produkty.

pozdrawiam

Siemka. Na początek Dali, które parę chwil temu miałem u siebie na testach. Fajnie to one wyglądają ale w ich graniu wiele mi przeszkadzało min.: pudełkowaty bas i nie od końca siedząca w moim uchu wstęga (zastosowana konkretnie w tych głośnikach). Stoją sobie w Nautilusie od jakiegoś czasu i jak widać chętnych na nie brak (kolega dał je w rozliczenie).

https://allegro.pl/oferta/dali-epicon-6-11068698499

Co do Dynek. Głośniki o swoim fajnym, specyficznym brzmieniu. Super obszerny bas i ta góra z Esotara. Cholery jednak ciężkie do napędzenia i wymagające konkret mocy, no i tak skuteczność 87.

Na tą chwilę głośnikami, które najlepiej zagrał z moonem w moim przypadku 240 były PROAC Response D40R. Grał na nich super, goniąc obszernym basem, średnicą i punktową górą (w tym przypadku wstęga dawała radę na maxa).

Edytowane przez Luxfer Fereg
19 minut temu, Luxfer Fereg napisał:

Siemka. Na początek Dali, które parę chwil temu miałem u siebie na testach. Fajnie to one wyglądają ale w ich graniu wiele mi przeszkadzało min.: pudełkowaty bas i nie od końca siedząca w moim uchu wstęga (zastosowana konkretnie w tych głośnikach). Stoją sobie w Nautilusie od jakiegoś czasu i jak widać chętnych na nie brak (kolega dał je w rozliczenie).

Co do Dynek. Głośniki o swoim fajnym, specyficznym brzmieniu. Super obszerny bas i ta góra z Esotara. Cholery jednak ciężkie do napędzenia i wymagające konkret mocy, no i tak skuteczność 87.

Na tą chwilę głośnikami, które najlepiej zagrał z moonem w moim przypadku 240 były PROAC Response D40R. Grał na nich super, goniąc obszernym basem, średnicą i punktową górą (w tym przypadku wstęga dawała radę na maxa).

Dali ma specyficzny dźwięk, ale moim zdaniem i tak potrafią w swoim przedziale cenowym dokopać konkurencji. Oczywiście jak w każdym przypadku decyduje odpowiednie połączenie z elektroniką . Słucahłem wielu kolumn do 8 tyś i niestety nie dane mi było znaleźć lepszych. U mnie dodatkowo po przeróbce polegającej na dosyć zaawansowanej przeróbce zwrotnic oraz  wytłumieniu potrafiły zawstydzić niejednego posiadacza kolumn za nawet kilkanaście tysięcy złotych. Bas jest bardzo dobry, dynamiczny i mięsisty i jako sam w sobie bardzo mi (z resztą nie tylko mi) się podoba w połączeniu z MOON'em. Kreowana przestrzeń też jest super. Jednak ewidentnie ten zestaw MOON nie dogaduje się z Dali O6. Wiele osób z którymi rozmawiałem na temat kolumn wskazało na połączenie Audiovectorów z Moonem. Z tego co słyszałem w 2018 na Audio Video Show zestaw 390 + 330A +Audiovector QR5 zdobył nagrodę za najlepszy dźwięk Show. 

2 godziny temu, Pantaleon napisał:

Czołem Maćku,

Dziękuję za gratulacje - dla mnie to też system marzeń. Dlatego nie mogłem oprzeć się i musiałem to kupić. 

Właśnie jestem po recenzji Amphiona i jestem pod wrażeniem. Myślę, że może to być dobry trop. Czy jest szansa posłuchania tego gdzieś w Warszawie?

29 minut temu, Gajmac napisał:

Dziękuję za gratulacje - dla mnie to też system marzeń. Dlatego nie mogłem oprzeć się i musiałem to kupić. 

Właśnie jestem po recenzji Amphiona i jestem pod wrażeniem. Myślę, że może to być dobry trop. Czy jest szansa posłuchania tego gdzieś w Warszawie?

Opera Callas Diva

Prawie w twoim budżecie.Wyrafinowane i genialne brzmienie. Godne moona. 

Polecam ci odsłuch, może się zakochasz i będziesz mi długo dziękował za ta propozycję 😊

28 minut temu, DAWH napisał:

Opera Callas Diva

Prawie w twoim budżecie.Wyrafinowane i genialne brzmienie. Godne moona. 

Polecam ci odsłuch, może się zakochasz i będziesz mi długo dziękował za ta propozycję 😊

Do większych pomieszczeń, powyżej 40m - Opera Grand Callas. 

Najlepiej gdybyś odsluchal oba modele. 

Tak z ciekawości, jedna szt Callas Diva waży 75kg, także sam nie podołasz 😉

7 godzin temu, Gajmac napisał:

Pozdawiam. Maciek

Cabasse bym sobie odpuścił. Moon słynie z dosadnej góry. Prędzej Dynaudio no i może te Qr5. Opera też może być dobrym wyborem.

Edytowane przez marek s
Hmm
4 godziny temu, Luxfer Fereg napisał:

Ja mam zupełnie odmienne zdanie a kupiłem Epicon 6 ponieważ urzekły mnie dolnymi zakresami. Z mojego doświadczenia nie nazwał bym Basu pudelkowatego. U siebie dołączyłem Rela T5i i ostatecznie z zakupu suba zrezygnowałem bo wiele nie wnosił. To wątek Moona wiec z mojego doświadczenia połączenie tych dwóch producentów ma uzasadnienie. Ale każdy musi sam posłuchać, zdecydować, zapłacić.

Ps. Uważam ze gdyby kolega miał w innym kolorze niż biały mogło by pójść lepiej z odsprzedażą. 

46 minut temu, marek s napisał:

Cabasse bym sobie odpuścił. Moon słynie z dosadnej góry. Prędzej Dynaudio no i może te Qr5. Opera też może być dobrym wyborem.

Cabasse i tak posłucham bo kolega ma wiec nic nie zaszkodzi. Alto Murano to nie jest typowe Cabasse - gra miękko, przestrzennie ale miękko zdecydowanie inaczej niż inne do tej pory produkowane Cabasse. Pożyjemy zobaczymy. Napewno zdam relacje. 

5 godzin temu, Gajmac napisał:

Kiedyś można było w TopHiFi. Niestety stracili dystrybucję. Spróbuj może w Audiopolis na Spartańskiej. 

Jednak odradzam słuchanie ich w salonie. Wypadną nudno. Koniecznie w domowych pieleszach.

Lubię sobie pogrywać ... 

1 godzinę temu, Gajmac napisał:

Cabasse i tak posłucham bo kolega ma wiec nic nie zaszkodzi. Alto Murano to nie jest typowe Cabasse - gra miękko, przestrzennie ale miękko zdecydowanie inaczej niż inne do tej pory produkowane Cabasse. Pożyjemy zobaczymy. Napewno zdam relacje. 

Posłuchaj Oper. Salon Ministerstwo Dźwięku ma chyba Grand Callas u siebie. Ale w Warszawie jest jeszcze co najmniej jeden salon który ma Opery.

Daj znać, bo wg. mnie z twoim moonem i w metrazu około 40m2 powinny dać popis. Opery mają to do siebie, że potrafią trochę wybaczyć gorszej akustyce. Sam się przekonaj, powodzenia i gratulacje zestawu marzeń 🙂

Ps. kolumny za takie pieniądze należy posłuchać u siebie, w swoim metrażu, a nie w salonie, ale o tym chyba wiesz... 

Edytowane przez DAWH
10 godzin temu, sir.jax napisał:

Który Moon? 😊

W tym przypadku 390 tka 😉

11 godzin temu, Gajmac napisał:

Jeżeli tak gra, to pewnie że spróbuj. U mnie było troszkę gimnastyki kablami, żeby zmniejszyć górę 390tki, szczególnie gdy wcześniej miałem Hegla HD30 o analogowym brzmieniu, gdzie tej góry nie było za dużo.

37 minut temu, marek s napisał:

W tym przypadku 390 tka 😉

Jeżeli tak gra, to pewnie że spróbuj. U mnie było troszkę gimnastyki kablami, żeby zmniejszyć górę 390tki, szczególnie gdy wcześniej miałem Hegla HD30 o analogowym brzmieniu, gdzie tej góry nie było za dużo.

Na jakich kablach gra sprzęt aktualnie?

23 godziny temu, Luxfer Fereg napisał:

23 godziny temu, Luxfer Fereg napisał:

17 godzin temu, Pantaleon napisał:

Kiedyś można było w TopHiFi. Niestety stracili dystrybucję. Spróbuj może w Audiopolis na Spartańskiej. 

Jednak odradzam słuchanie ich w salonie. Wypadną nudno. Koniecznie w domowych pieleszach.

Tak, na Spartańskiej mają wszystko, czyli Amphiona Argon 7LS, Audiovector QR5 i do tego dorzucą do odsłuchu Focal Kanta 2(sprzedawca zapewnia, że zgrają się z Moon) Trochę się obawiam bo wszystko nowe i niewygrzane, ale to co w pierwszym odsłuchu wyjdzie dobrze wezmę do domu na dalsze odsłuchy. Strasznie podoba się Amphion Argon 7LS, szczególnie jeżeli chodzi o membranę bierną - musi to fajnie grać niskie tony. W każdym razie test umówiłem po feriach czyli po 14 lutego. 

Póki co zrobiłem mały update zwrotnicy (zmieniłem rezystor) i obniżyłem o ok. 0,3 dB poziom głośności na kopułce - wyszło idealnie - już tak nie kłuje i nie przeszkadza, a zdolność do kreowania przestrzeni pozostała, wiec super. Oczywiście jest to rozwiązanie tymczasowe do czasu znalezienia tych właściwych kolumn. 

Edytowane przez Gajmac

Sam osobiści obstawiałbym Amphiony, mają dobre opinie, no i Michał poleca 🙂 . Focale, wiadomo jak to focale a Audiovectory to jak dla mnie, suche techniczne granie. Wiadomo wszystkiego trzeba posłuchać, najlepiej u siebie i oczywiście na wygrzanych.

Focal Kanta 2 - warto rzucić uchem. Focalowy klimat nie każdemu pasuje ale trzeba przyznać, że w ostatnich konstrukcjach Focal nieco ograniczył ekspresję berylowych tweeterów i pewną żylastość średnicy, na rzecz bardziej plastycznych, eleganckich, "analogowych" wybrzmień. Cena (jak na Focala) zawrotna nie jest ale trzeba pamiętać, że Argony 7LS oferują równie dużo, za 2/3 ceny Kant 2.

Trzeba tylko uważać "na dzień dobry". Zawsze podkreślam, że Amphiony są mistrzami NIE robienia dobrego pierwszego wrażania (zwłaszcza w salonach). Jednak wstawione do własnego pomieszczenia, zaczynają potencjalnemu kupującemu robić wodę z mózgu i dziury w sercu. Żeby je docenić, warto im zapewnić możliwie ... najgorsze (!), warunki pracy - pomieszczenia za małe / za duże, nadmiernie przetłumione akustycznie / żywe, bliskość ścian tylnych i bocznych / za daleko od ścian, dobrze ustawione / żle. Wtedy pokazują, że mają w nosie standardowe "audiofilskie" ograniczenia i potrafią łamać zasady akustyki. Za to kiedy się im zapewni dobre warunki ... odlot gwarantowany.

Mam swoje 3LS od 4 czy 5 lat (sam już nie pamiętam) - byłem jednym z 2-3 pierwszych właścicieli tego modelu w Polsce. Ze 20 razy chciałem je już wymienić na coś innego ... bezskutecznie. Dlatego tak rzadko bywają na rynku wtórnym - łatwiej oddać własne dziecko do biura rzeczy znalezionych na dworcu kolejowym, niż pozbyć się Argonów . Jeśli miałbym je na coś wymienić to tylko na 7LS (ale mam za małe pomieszczenie). Dodam tylko, że aby je u siebie zatrzymać sprzedałem mojego ulubionego Devialeta Le200 (nie chciały grać razem).

Moon jest dla nich wymarzonym partnerem - żywy, jędrny, dynamiczny, lekko posłodzony - świetnie zgrywa się z wyrafinowaniem, kulturą grania i plastyką Amphionów. 🙂

Lubię sobie pogrywać ... 

5 minut temu, Luxfer Fereg napisał:

Ja kojarzę sprawę ale jakoś nie kojarzę, żeby to był "dźwięk wystawy". Ale to jest jakiś sygnał, że te Audiovectory też sprawdzić warto. 

Lubię sobie pogrywać ... 

5 minut temu, Pantaleon napisał:

Ja kojarzę sprawę ale jakoś nie kojarzę, żeby to był "dźwięk wystawy". Ale to jest jakiś sygnał, że te Audiovectory też sprawdzić warto. 

Też mi to w ucho nie siadło.

obraz.thumb.png.edb1afff968d8a82bc6cb00a56318ef2.png

A to pamięta
m i było nawet.

8 godzin temu, DAWH napisał:

Panowie, czy mieliście do czynienia z sieciówką Audioquest nrg 10 ? 

Tak. Ja miałem. OK. ale w odniesieniu do początkowej ceny sklepowej (ok. 2.5kPLN) dużo za dużo. Generalnie nic nadzwyczajnego ale przynajmniej niczego nie psuje.

Lubię sobie pogrywać ... 

11 minut temu, Pantaleon napisał:

Tak. Ja miałem. OK. ale w odniesieniu do początkowej ceny sklepowej (ok. 2.5kPLN) dużo za dużo. Generalnie nic nadzwyczajnego ale przynajmniej niczego nie psuje.

Moją 250tkę zasila teraz Nordost Magus (seria wyrewizard). Zastanawiam się czy ten Audioquest to krok do przodu... 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.