Skocz do zawartości
IGNORED

Dobra karta i muzykalne głośniki do +/- 3000 PLN

Chattab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam w miarę uniwersalnego komputerowego sprzętu grającego, pod konkretne wymagania. Początkowo myślałem po prostu o miniwieży Technicsa SC-CA10 albo o głośnikach Logitech Z-5500 podpiętych bezpośrednio optykiem do zintegrowanej dźwiękówki. Ale poczytałem o tych Technicsach (które lepiej wyglądają niż grają), poszedłem po rozum do głowy i doszedłem do wniosku, że nie chcę ani jednego ani drugiego. W tej chwili skłaniam się ku lepszej karcie i głośnikach 2.0/2.1 (albo komputerowych z wyższej półki, albo monitorach bliskiego pola - najchętniej z przednim bass reflexem).

Założenia są następujące:

1. Pomieszczenie odsłuchowe: niewielki gabinet (2,20 x 4 m = niecałe 9 m kw.). W pokoju biurko (będzie robione na zamówienie, więc wielkość dowolna, ale tak ok. 150-160 cm szerokości), nieduża komoda, fotel komputerowy, fotel/mała sofa do siedzenia, dwa regały z książkami, dwa regały z płytami CD, na podłogach kafle. Pokój będzie dodatkowo wytłumiony (jeszcze nie wiem czym, bo dom dopiero się buduje). Głośniki będą stały na biurku, w odległości ok. 80-100 cm ode mnie.

2. Do czego ma służyć sprzęt: 75% muzyka, 25% gry i filmy. Przede wszystkim (60%) słucham czarnej muzyki: klasycznego amerykańskiego rapu z lat 90., czarnych kobiet o aksamitnych głosach (Erykah Badu, India Arie, Ayo, Cassandra Wilson, Tracy Chapman), czasem również białych kobiet o dużych możliwościach wokalnych (Loreena McKennitt, Enya), a także muzyki etnicznej (Bliski Wschód, Afryka) i filmowej (Hans Zimmer, Ennio Morricone). Nie pogardzę też klasyką polskiego rocka (Perfect, Manaam, Republika, Dżem), ale generalnie nie szukam sprzętu pod "szarpidruty". Nie słucham żadnej z odmian disco czy techno, muzyki klasycznej, ani też ciężkiej muzyki gitarowej.

3. Na czym mi zależy: przede wszystkim na basie (nisko schodzącym, ale nie łupiącym bezmyślnie, tylko kulturalnym i przyjemnie masującym wnętrzności) oraz na ciepłym i miękkim brzmieniu (właśnie takim pod Erykę Badu i Tracy Chapman). Nie chcę jednak, żeby bas przesłaniał mi scenę - bardzo zależy mi na tym, żeby scena była w miarę szeroka, a głośniki muzykalne (nie podbijały sztucznie żadnych pasm). Tak żeby można było usiąść po pracy ze szklanką dobrego piwa niepasteryzowanego albo Baileys'a, włączyć muzykę, zamknąć oczy i odpłynąć... Dodam jeszcze, że muzyka towarzyszy mi jakieś 6-8 h dziennie, więc nie chcę, żeby to był sprzęt męczący na dłuższą metę.

4. Budżet: tyle, ile będzie trzeba. Głośniki max. do 1500 zł, karta max. do 1000 zł. Plus ewentualnie jakiś DAC do 500 zł.

5. Proponowane zestawy głośnikowe:

2.1

* Creative Gigaworks T3

* Bose Companion III

* Edifier S730

2.0

* Reloop ADM-5

* M-Audio Studiophile AV40 v2

* Fostex PM-0.4/PM-0.4 MKII (nie wiem, czym się różnią te dwie wersje)

* Alesis M1 Active 520

* KRK R6/RP6 G2 (nie wiem, czym się różnią te dwie wersje)

* Numark NPM5

* Cerwin Vega XLS-6

* Behringer MS40

* Edirol MA-15D

* Bowers & Wilkins 686 (trochę ponad budżet)

6. Karta dźwiękowa: w tej chwili dysponuję kartą SupremeFX zintegrowaną z płytą ASUS Crosshair Formula IV. Nie chciałbym jednak, żeby głośniki marnowały się z tą kartą, dlatego biorę pod uwagę albo Creative X-Fi Titanium HD albo ASUS Essence ST. W przypadku pierwszej boję się "zamulenia" (opinie w necie), w przypadku drugiej - zbyt ostrego, chirurgicznego grania (opinie w necie). Muzyki będę słuchał na głośnikach oraz (w nocy) na słuchawkach Sennheiser HD 215 (nie jest to jakiś top, ale bardzo lubię ich brzmienie i wygodę).

7. Dodatkowe pytania:

* Czy w moim przypadku warto inwestować w karty muzyczne z jeszcze wyższej półki, np. Onkyo Wavio Soundcard SE-200PCI LTD Pro lub Cantatis Overture 192? Czy są to karty dedykowane wyłącznie do hi-endu, czy też poczuje na nich wyraźną różnicę każdy, kto choć trochę lubi słuchać ambitniejszej muzyki?

* Czy dodatkowy przetwornik DAC (np. E-MU 0404) jeszcze dodatkowo poprawi brzmienie, czy to już jest przerost formy nad treścią? Nigdy nie miałem czegoś takiego i w temacie DAC-ów jestem generalnie zielony.

* Czy okablowanie też ma tu jakieś znaczenie? Jakie kable (niedrogie a przyzwoite) i jaki rodzaj połączenia między komputerem a głośnikami polecacie najbardziej?

Uff... strasznie się rozpisałem. Ale podchodzę do tematu bardzo poważnie i liczę również na Wasze poważne sugestie/rady, za które z góry bardzo dziękuję! Pomóżcie mi stworzyć przytulny, muzykalny gabinet.

Ciekawy, minimalistyczny projekt.

Ale czy można postawić "tylko" komputer i aktywne głośniczki i cieszyć się dźwiękiem z najwyższej półki?

Można, jeśli przekroczysz trochę budżet i jako karty w pececie użyjesz rzeczonej Cantatis a jako głośników coś klasy Dynaudio MC-15. Lubisz bas, więc i dedykowany subwoofer będzie konieczny. System 2.1 to najlepsze wyjście przy monitorach bliskiego pola. Nie wyobrażam sobie "pełnowymiarowych" skrzynek na biurku.

Jak się upierasz przy 2.0 to może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Amerykany?

Tylko czy to może dobrze zagrać za 300$ mimo buńczucznych deklaracji producenta?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeszcze fajny brytyjski zestaw aktywny...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Można, jeśli przekroczysz trochę budżet i jako karty w pececie użyjesz rzeczonej Cantatis

A słyszałeś tę Cantatis? Bo mój znajomy ją miał i wypowiadał się raczej niepochlebnie, a cena tego ustrojstwa jest, z tego co słyszałem, dość wysoka.

Co do pytania, to polecam przesłuchać Alesis m1 active mk2, ja je własnie odbierałem jako basowe, nieco ocieplone granie z dużą sceną. Choć w tym budżecie pewnie można lepiej.

4. Budżet: tyle, ile będzie trzeba. Głośniki max. do 1500 zł, karta max. do 1000 zł. Plus ewentualnie jakiś DAC do 500 zł.

Lepiej DAC z optykiem + aktywne monitory.

Dołóż do APS IO.

Czy dodatkowy przetwornik DAC (np. E-MU 0404) jeszcze dodatkowo poprawi brzmienie, czy to już jest przerost formy nad treścią?

Przerost formy nad treścią. Ale wolałbym integrę + DAC - nie ma problemu z pętlami mas przy połączeniu optycznym.

APS IO z tytanowymi kopułkami są świetne, ale jednak wraz ze źródłem przekraczałyby budżet o jakieś 1,5 tysiąca, więc sporo ;) No i są dość duże, ja bym ich na biurku 160 cm nie stawiał.

APS IO z tytanowymi kopułkami są świetne, ale jednak wraz ze źródłem przekraczałyby budżet o jakieś 1,5 tysiąca, więc sporo ;) No i są dość duże, ja bym ich na biurku 160 cm nie stawiał.

Mam podobnej wielkości monitory na biurku 150 cm - nie ma problemu (biurko musi być symetryczne). "Problem gabarytowy" to może by się pojawił przy monitorach typu APS AEON.

Aha ... nie słuchałem APS IO tytanowych, więc nie wiem jak grają. Tylko miałem do czynienia z jedwabnymi.

To nie lepiej 2.1? Będzie bas jak smok! :)

Autor wątku wyraźnie zaznaczył, że nie chce się bawić w zewnętrzny DAC.

Ma być minimalistycznie. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

To nie lepiej 2.1? Będzie bas jak smok! :)

Biurkowe 2.1 nie gra ... no jest szansa że zagra jeśli sub znajdzie się centralnie przed słuchaczem na biurku. Swoją drogą gdzie ten minimalizm w 2.1? ... i to bez DAC (3 pudła + kontroler na kablu ... przy 2.0 masz przynajmniej dwa pudła + kontroler w postaci DAC).

Ma być minimalistycznie. :)

To jeszcze od biedy minimalistycznie jest przy ADAM A5X - wystarczy karta dźwiękowa, i jednym regulatorem można regulować głośność obu kolumn, bo mają te kolumny taką opcję.

Ten Adam to na pewno opcja warta wypróbowania.

Faktycznie 2.1 to pewien substytut - wcale nie jest tak, że nie lokalizujemy basu kierunkowo.

Jednak to dobry sposób na ilość basu, szczególnie w instalacjach biurkowych.

Panowie, dziękuję za pierwsze propozycje. Niestety, zarówno APS IO, jak i Adamy A5X są za drogie. Nie chodzi mi o to, żeby wydać jak najwięcej, tylko jak najmądrzej (stosunek jakości do ceny). Warunkiem jest (chyba) bass reflex z przodu, bo głośniki muszą stać na biurku pod ścianą. Zapomniałem też dodać, że liczy się dla mnie także wygląd zewnętrzny - w miarę nowoczesny, ale i minimalistyczny (dlatego np. Adamy A3X/A5X rodem z jakiegoś cyberpunka mi nie podchodzą). I jeszcze jedno - głośniki muszą być "powszechnie dostępne" (tzn. w Polsce, w sklepie albo na Allegro, z możliwością zwrotu, gdyby mi nie pasowały). Nie w Anglii czy w USA, nie na Ebayu itp.

Na razie odsiałem (i dodałem) takich zawodników: KRK z serii Rokit (co ciekawe, sporo ludzi bardziej chwali sobie mniejsze R5/RP5 niż R6/RP6), Fostex PM-0.5 (względnie PM-0.4), Fostex PM-2 MKII, Alesis M1 Active MkII, Behringery Truth B2030A/B2031A, Samson Resolv A5 i Cerwin-Vega XLS-6. Przy czym poruszam się ciągle po omacku (wirtualnie), bo z tego co się orientuję, to z odsłuchami w Katowicach nie za wesoło.

Behringer B2031 to dosyć wielkie monitory - jak na bliskie pole raczej za wielkie (25 cm szerokości, 40 cm wysokości, 29 cm głębokości, woofer 8,75"). To już lepiej model z wstęgową górą ale basem 6,75" czyli B3030

Słusznie, masz rację. A czy wielkość głośnika niskotonowego zawsze przekłada się na ilość/jakość basu? Czy np. taki Fostex PM-0.4 z 4" będzie miał basu wyraźnie (1/3) mniej od innego monitora z 6"? Domyślam się, że nie jest to takie proste przełożenie.

Słusznie, masz rację. A czy wielkość głośnika niskotonowego zawsze przekłada się na ilość/jakość basu? Czy np. taki Fostex PM-0.4 z 4" będzie miał basu wyraźnie (1/3) mniej od innego monitora z 6"? Domyślam się, że nie jest to takie proste przełożenie.

Nie jest to takie proste, ale w obrębie tej samej klasy zwykle tak jest. Wysokiej klasy model 5" (np. Neumann KH120) zejdzie niżej od ~6,5" niższej klasy typu: KRK RP6, Behringer B2030-B3030, Fostex PM1 (nie wierzę w ich +-2 dB od 50 Hz, szczególnie że widziałem jak model PM2 miał zejście do okolic 50 Hz z takim spadkiem)

Mam jeszcze jedno pytanie: czy gdybym zdecydował się jednak na DAC-a (a nie na kartę wewnętrzną) i połączył go optykiem z integrą, to będę miał możliwość sterowania głośnością kolumn z poziomu DAC-a, czy tylko głośnością słuchawek?

A tak swoją drogą, którego DAC-a z tej czwórki polecilibyście do takiego brzmienia i takiej muzyki, jaką lubię?

Nostromo 3H vs. Audinst HUD-mx1 vs. Carat Topaz vs. Arcam rDAC

Mam jeszcze jedno pytanie: czy gdybym zdecydował się jednak na DAC-a (a nie na kartę wewnętrzną) i połączył go optykiem z integrą, to będę miał możliwość sterowania głośnością kolumn z poziomu DAC-a, czy tylko głośnością słuchawek?

Hę? :) Jak DAC ma regulator głośności to reguluje się nim ... głośność. Są DAC z dwoma regulatorami (jeden do wyjścia słuchawkowego, drugi do wyjścia głównego). Są też takie które zupełnie nie mają regulacji.

Hę? :) Jak DAC ma regulator głośności to reguluje się nim ... głośność. Są DAC z dwoma regulatorami (jeden do wyjścia słuchawkowego, drugi do wyjścia głównego). Są też takie które zupełnie nie mają regulacji.

Chodziło mi właśnie o taki z regulacją wyjścia głównego. A najlepiej z dwoma. Mogę prosić o jakieś przykłady? Wiem, że nowy, jeszcze niedostępny ASUS Essence One ma coś takiego.

Nostromo 3H vs. Audinst HUD-mx1 vs. Carat Topaz vs. Arcam rDAC

Te DAC mają chyba zwykły potencjometr (mogą być problemy z balansem przy cichym słuchaniu) ... ostatni chyba zupełnie nie ma regulacji. Nie mają też wyjść symetrycznych.

Osobiście polecam TC Electronic BMC-2 - ma cyfrową regulację głośności (idealny balans), wyjścia XLR, zaawansowany system usuwania jittera.

Osobiście polecam TC Electronic BMC-2 - ma cyfrową regulację głośności (idealny balans), wyjścia XLR, zaawansowany system usuwania jittera.

Aż się boję szukać ceny w necie... I dostępności w Polsce... ;-)

EDIT: Dobra, już mam. Nie jest tak tragicznie.

Aż się boję szukać ceny w necie... I dostępności w Polsce... ;-)

Dostępność w PL jest bezproblemowa. Ceny ... w jednym sklepie widziałem za 2300 (nowa cena chyba) ... ale jeszcze można wyrwać za ~1200 zł (w innym sklepie).

Dostępność w PL jest bezproblemowa. Ceny ... w jednym sklepie widziałem za 2300 (nowa cena chyba) ... ale jeszcze można wyrwać za ~1200 zł (w innym sklepie).

Wygląda jak jakaś konsola dla DJ-a...

Wygląda jak jakaś konsola dla DJ-a...

Sprzęt profesjonalny (studyjny, nie "dyskotekowy"). To ma działać, a nie wykwintnie wyglądać ;) Gabarytowo jest to dosyć małe, tak więc nie "KONSOLA" tylko "konsolka" ;)

Szkoda że Ci się nie podobają Adamy bo bym Ci polecił zestaw który mam u siebie przy kompie na biurku czyli Adamy A5X z podstawkami + Matrix Mini-i DAC połączone XLR-ami srebrnymi DIY (2400zł monitory + 1000zł DAC + 400zł XLRy) DAC może działać w dwóch trybach: pure dac bez regulacji i jako preamp + dac z cyfrową regulacją, ma jeszcze wbudowany wzmacniacz słuchawkowy. Odsłuchiwałem większość polecanych małych aktywnych monitorów bliskiego pola i od siebie prócz Adamów mogę jeszcze polecić APS IO z tkaninową kopułką i tańsze Tannoy REVEAL 501A.

Jeżeli Adamy, to już prędzej Artist 5 w wersji białej (pasowałyby mi pod monitor). Wiem, że wstyd się przyznawać do takich rzeczy na poważnym forum dla poważnych ludzi i pewnie się tym wyznaniem do reszty skompromituję, ale ja jestem niepoprawnym estetą, a co gorsza - mam kompletnego fioła (można to jeszcze nazwać gorzej) na punkcie koloru CZERWONEGO! :-] Dlatego od razu wpadły mi w oko KRK RP6 G2 w limitowanej wersji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (dla stereofonicznych purystów pewnie wiocha totalna). Czy ktoś je słyszał i może coś więcej o nich powiedzieć? Jakie mają brzmienie - stereofonia, scena, głębia, bas? Ewentualnie z czerwonych jest jeszcze Fostex PM-0.4 (ale tu problemem może być mała ilość basu z takiego głośniczka):

Ukryta Zawartość

Jeżeli zaś chodzi o DAC-a, to o Matrixie czytałem dużo dobrego. Problemem jest tylko dostępność. Boję się sprowadzać sprzęt z Chin (pomijam już takie "detale" jak brak konta na eBay i brak konta PayPal), a w Polsce znalazłem wprawdzie jedną firmę, która go sprzedaje, ale narzuca sobie przy okazji sporą marżę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

A tak w ogóle, to jak wypada ten Matrix w porównaniu z NuForce Icon HDP? W grę wchodzą wyłącznie DAC-e z regulacją głośności kolumn, a nie tylko słuchawek. I czy obydwa mają obudowę z aluminium? Mógłbym ją sobie na przykład anodować na czerwono... ;-]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli Adamy, to już prędzej Artist 5 w wersji białej (pasowałyby mi pod monitor). Wiem, że wstyd się przyznawać do takich rzeczy na poważnym forum dla poważnych ludzi i pewnie się tym wyznaniem do reszty skompromituję, ale ja jestem niepoprawnym estetą, a co gorsza - mam kompletnego fioła (można to jeszcze nazwać gorzej) na punkcie koloru CZERWONEGO! :-] Dlatego od razu wpadły mi w oko KRK RP6 G2 w limitowanej wersji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (dla stereofonicznych purystów pewnie wiocha totalna). Czy ktoś je słyszał i może coś więcej o nich powiedzieć? Jakie mają brzmienie - stereofonia, scena, głębia, bas? Ewentualnie z czerwonych jest jeszcze Fostex PM-0.4 (ale tu problemem może być mała ilość basu z takiego głośniczka):

Ukryta Zawartość

... zacznij ciułać na czerwone APS IO :

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli zaś chodzi o DAC-a, to o Matrixie czytałem dużo dobrego. Problemem jest tylko dostępność. Boję się sprowadzać sprzęt z Chin (pomijam już takie "detale" jak brak konta na eBay i brak konta PayPal), a w Polsce znalazłem wprawdzie jedną firmę, która go sprzedaje, ale narzuca sobie przy okazji sporą marżę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

A tak w ogóle, to jak wypada ten Matrix w porównaniu z NuForce Icon HDP? W grę wchodzą wyłącznie DAC-e z regulacją głośności kolumn, a nie tylko słuchawek. I czy obydwa mają obudowę z aluminium? Mógłbym ją sobie na przykład anodować na czerwono... ;-]

Jeśli chodzi o Matrixa to ja swojego ściągałem bezpośrednio z Hong Kongu, widziałem nie tak dawno jak w dobrej cenie sprzedawał użytkownik na allegro, możesz się dowiedzieć czy posiada jeszcze jakieś sztuki na sprzedaż.

Ukryta Zawartość

Te Artist 5 chyba mają wbudowany DAC i można połączyć je z komputerem przez USB więc odpadłby Ci koszt DACa :)

Czerwone APSy też są kuszące :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurczę, co jest takiego urzekającego w tych APS IO, że wszyscy je polecają? Wykończenie ładne, nie przeczę, ale czy zagrają dwa razy lepiej od dwukrotnie tańszych KRK RP6 G2? Tym bardziej, że ja nie słucham jakiejś szczególnie ambitnej ani wyjątkowo pieczołowicie zrealizowanej muzyki (swoje preferencje podałem w pierwszym poście) - do tego jeszcze na 9 metrach kwadratowych. Zależy mi na muzykalnym sprzęcie o ładnej stereofonii i dużej głębi (dlatego omijam szerokim łukiem "standardowe" zestawy komputerowe), który mnie w jakiś sposób oczaruje, ale czy gra jest aż tak warta świeczki?

Kurczę, co jest takiego urzekającego w tych APS IO, że wszyscy je polecają? Wykończenie ładne, nie przeczę, ale czy zagrają dwa razy lepiej od dwukrotnie tańszych KRK RP6 G2? Tym bardziej, że ja nie słucham jakiejś szczególnie ambitnej ani wyjątkowo pieczołowicie zrealizowanej muzyki (swoje preferencje podałem w pierwszym poście) - do tego jeszcze na 9 metrach kwadratowych. Zależy mi na muzykalnym sprzęcie o ładnej stereofonii i dużej głębi (dlatego omijam szerokim łukiem "standardowe" zestawy komputerowe), który mnie w jakiś sposób oczaruje, ale czy gra jest aż tak warta świeczki?

Najlepiej jakbyś posłuchał, porównał i sam sobie odpowiedział czy dla Ciebie warte są dwa razy większe pieniądze...

Każdy subiektywnie ocenia, dla mnie APSy są dużo lepsze przede wszystkim jeśli chodzi o dynamikę co jest dla mnie priorytetem w dźwięku... czyli kolokwialnie mówiąc KRK dla mnie mulą.

Jeśli chodzi o Matrixa to ja swojego ściągałem bezpośrednio z Hong Kongu, widziałem nie tak dawno jak w dobrej cenie sprzedawał użytkownik na allegro, możesz się dowiedzieć czy posiada jeszcze jakieś sztuki na sprzedaż.

Ukryta Zawartość

Te Artist 5 chyba mają wbudowany DAC i można połączyć je z komputerem przez USB więc odpadłby Ci koszt DACa :)

Czerwone APSy też są kuszące :)

Mozesz podac jakies namiary zeby sciagnac tego Matrix-a? Chetnie bym go kupił....

Ukryta Zawartość

Kurczę, co jest takiego urzekającego w tych APS IO, że wszyscy je polecają? Wykończenie ładne, nie przeczę, ale czy zagrają dwa razy lepiej od dwukrotnie tańszych KRK RP6 G2?

Miałem u siebie KRK RP6 pierwszej generacji i APS IO - KRK 6 muliły, nie były tak czytelne ... ogólnie nic ciekawego ... a APS wręcz przeciwnie. ... dla mnie APS IO są warte 2x więcej od KRK RP6 .

ps. a wygląd to ostatnia rzecz na którą przy nich zwracam uwagę - po prostu są niepozorne

a może Bose computer musicmonitor 2.0 byłby dobrym wyborem , oczywiście basu w nich nie ma tyle co w zestawach 2.1 ale czytałem ze jest mnustwo przestrzeni, a i ten bas jest na dobrym poziomie biorąc pod uwage wielkość głośników

ciekawie sie prezentują tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.