Skocz do zawartości
IGNORED

Western Electric WE 396A

RAFKO_Dystrybucja

Rekomendowane odpowiedzi

chciałem się poradzić szanownych kolegów - czy ktoś miał do czynienia z lampą WE 396A? Pytam o oryginał z USA, a nie chiński lub rosyjski zamiennik.

ewentualnie General Electric GE 5670 - czy ktoś miał przyjemność zrobić update wzmacniacza na którychś z powyższych?

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

https://www.audiostereo.pl/topic/86497-western-electric-we-396a/

chciałem się poradzić szanownych kolegów - czy ktoś miał do czynienia z lampą WE 396A? Pytam o oryginał z USA, a nie chiński lub rosyjski zamiennik.

ewentualnie General Electric GE 5670 - czy ktoś miał przyjemność zrobić update wzmacniacza na którychś z powyższych?

Lampy 5670/2c51 to zamiennik dla chińskich 6n3p.Miałem takie lampy w cd Shanlinga.Zwykłe 5670 GE są tanie i dość łatwo dostępne,lepsze są ``five star`` takie jak na zdjęciu.Z tych,które miałem b.dobre były 5670 RCA i Raytheon``black plates`` z końca lat 50-tych.Różnice w brzmieniu były typowe dla lamp NOS-więcej detali,lepsza kontrola,bardziej plastyczna średnica.WE i Erickson-to top z tej rodziny,niestety drogie i trudno dostępne.

WE są np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te z drugiego linka (od Turka) to wersja JW czyli wojskowa - podobno brzmią lepiej...

Ja koło takiej lampy nawet nie stałem, ale rozważałem zakup do mojego DAC, jako zamiennik seryjnego "NOS-a".

Ostatecznie kupiłem ruskie 6N3P-E, zachęcony opiniami na Head-Fi, że "precyzja Bendixa a słodycz WE396A"... lampy niestety jeszcze nie dotarły.

Nawet jeśli nie będzie tak dobrze, jak się ludzie na Head-Fi podniecają, to te ruskie lampy kosztują grosze i nie jest to drogi eksperyment, bo oryginalne Bendixy czy WE 396A z lat 50-tych swoje kosztują.

Pozdrawiam

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Te z drugiego linka (od Turka) to wersja JW czyli wojskowa - podobno brzmią lepiej...

Ja koło takiej lampy nawet nie stałem, ale rozważałem zakup do mojego DAC, jako zamiennik seryjnego "NOS-a".

Ostatecznie kupiłem ruskie 6N3P-E, zachęcony opiniami na Head-Fi, że "precyzja Bendixa a słodycz WE396A"... lampy niestety jeszcze nie dotarły.

Nawet jeśli nie będzie tak dobrze, jak się ludzie na Head-Fi podniecają, to te ruskie lampy kosztują grosze i nie jest to drogi eksperyment, bo oryginalne Bendixy czy WE 396A z lat 50-tych swoje kosztują.

Pozdrawiam

Kupiłeś cywilne ,radzieckie-wojskowe mają EW(EB).Złe nie są,żyją dłużej niż amerykańskie.To nie zawsze tak jest ,że lampa militarna brzmi lepiej-po prostu były większe rygory technologiczne,większa selekcja.Jeżeli kupiłeś prawdziwe NOS-y z fabryki np.Saratowie(rysunek rakiety na kartoniku) to będziesz zadowolony.

Ja nie wiem czy to cywilne czy militarne.

Miały być z końcówką E i żadną inną. No to zamówiłem te z "E" na końcu, co oznacza nie tyle wersję wojskową co podwyższoną trwałość (5000h), wersja stricte wojskowa jest ponoć obliczona na 10 000 godzin.

W każdym razie te lampy to obecnie przebój na Zachodzie, każdy chce je mieć, bo ceny Bendixów czy WE już dawno zerwały jakikolwiek związek ze zdrowym rozsądkiem.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ja nie wiem czy to cywilne czy militarne.

Miały być z końcówką E i żadną inną. No to zamówiłem te z "E" na końcu, co oznacza nie tyle wersję wojskową co podwyższoną trwałość (5000h), wersja stricte wojskowa jest ponoć obliczona na 10 000 godzin.

W każdym razie te lampy to obecnie przebój na Zachodzie, każdy chce je mieć, bo ceny Bendixów czy WE już dawno zerwały jakikolwiek związek ze zdrowym rozsądkiem.

A kto na zachodzie coś produkuje na lampie 6n3p/5670/2c51?To domena chińczyków.Dopiski na lampie oznaczają chyba klasę trwałości-te z EW miały wytrzymywać wszystko,łącznie z falą magnetyczną po wybuchu jądrowym-to taka ciekawostka.Good luck!

Nie wiem, kto dłubie coś na tej lampie w zachodnich krajach.

Mój DAC jest z Tajwanu, dokładnie jak mówisz! :)

Ale że przetworniki cyfrowo-analogowe MHDT Lab są bardzo popularne na całym świecie, a "seryjna" lampa to nie jest tam akurat szczyt szczęścia, to wymienne lampy do nich stały się poszukiwanym towarem... Jakiś gość w UK macza nawet te radzieckie bańki w ciekłym azocie i sprzedaje po 18 funtów za sztukę na e-bay'u! :)

Jeżeli masz jeszcze rezerwy,kup te lampy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Oki, 6N3P-E dotarły.

GE JAN5670W poszła do szuflady a ruskie cudo zagościło w DAC'u.

Odpaliłem, czekam na cud... :)

Czy lampa swój "charakter" ujawnia od razu, czy trzeba czekać na "wygrzanie"?

Jeśli "wygrzewanie" lampy ma miejsce, to jak długo trwa?

Wybaczcie laickie pytania ale z lampowym sprzętem nie miałem do czynienia chyba od 30 lat.

Muli, to fakt, jazgotu nie stwierdziłem... :)

Dżwięk z DAC zrobił się taki stereotypowo "lampowy". Słodycz średnicy i nieco wycofane wysokie, niestety jest mniej dynamiki niż z lampy seryjnej. Poczekam te 20h, może "jebnięcie" się poprawi.

Na razie jestem zadowolony z kierunku zmian - rusek nie jest tak "surowy" jak lampa seryjna, troszkę czaruje, zamiast walić prawdę między oczy. Jeśli tylko po wygrzaniu dostanie "kopnięcia" to może być strzał w dziesiątkę...

Wysokie tony utraciły całkowicie swój pierwotnie nieco surowy i jazgotliwy charakter. A najbardziej nienawidzę jazgotu na górze. I to jest dla mnie najważniejsze, że ruska lampa to usuwa. Oczywiście w "lampowy" sposób, co nie ma nic wspólnego z neutralnością, ale to mój system i będzie grać jak mi się podoba. :)

A średnica jest na tym ruskim wynalazku tak "dopalona" jakbym słuchał Lebena a nie mojego tranzystora... :)

Zadziwiające zmiany na basie: nic nie muli, dużo lepsza precyzja! Tylko czemu przy większej dyscyplinie basu dynamika siadła?

Tak! 6N3P-E zdecydowanie ma potencjał...

Odezwę się po 100h grania.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Jak tam dalsze doświadczenia z tą lampą? Właśnie zakupiłem 6N3P-E do MHDT Paradisea 3 i jestem ciekawy kierunku zmian.

Czy koledzy moga napisać, czy warto kupować wersję 6N3P-EW, jesli juz zakupiłem 6N3P-E? Pieniądze co prawda nieduże, ale czy poza tą extra wytrzymałością usłysze jakies różnice? Pozdrawiam...

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

• 4 miesiące później...

Dobra - wieści mam smutne.

Po 100 godzinach grania dynamika nie poprawiła się. Lampa nadal muli, wróciła więc do rezerwy i seryjna lampka od Havany zagościła z powrotem na swoim miejscu.

Jednak uderzenia i szybkości narastania impulsów mi brakowało. Przyznać trzeba że 6N3P- E genialnie czarowała na średnicy ale jakoś było za bardzo "lampowo" jak dla mnie... :)

Nie zniechęciło mnie to jednak do eksperymentów i przyszłym miesiącu zamawiam drogi odpowiednik ze stajni JJ (6386LGP) . Po wygrzaniu zaraportuję co i jak...

jjtubes_6386LGP.jpg

6N3P-E

Brzmi inaczej niż 6N3P-E?

Nie mam nic przeciwko sprawdzeniu, bo to nie są drogie eksperymenty a średnica z 6N3P-E była tak cudnie gęsta i "dopalona", że tylko zawijać w złotko i sprzedawać... żeby tylko dynamika była lepsza! :(

O, to może być ciekawie, ale czy dźwięk jest "szybszy"?

Zamówiłem też 6N3P-E i 6n3p-ew. Jak dojdzie to również dam znac jaką różnicę wprowadziła zamiana w Paradisea 3. Wydaje mi się jednak, że tutaj różnica pomiędzy poszczególnymi lampkami może być mniejszą z uwagi na inną ich rolę w porównaniu do Havany. Zobaczymy.

Na razie zmieniłem OPA na opa1612. Jest bardziej dynamicznie i bas nabrał większej kontroli. Barwa dźwięku stała się mniej ciepła, wokale już nie takie wciągające. Od wymiany lampki oczekuję więc powrotu barwy z jednoczesnym zachowaniem dynamiki i kontroli basu po wymianie OPA.

Pozdrawiam

AT

• 4 tygodnie później...

OK - już mam odpowiedż na pytanie które legło u podstawy wątku.

WE JW396A z 1955r. właśnie gra w moim systemie.

Brzmi... jak najlepszy tranzystor. ;)

Po szczegóły zapraszam - o paradoksie! ale takie czasy... - do zakładki... PC AUDIO(!!!). :)

Wątek: DAC w okolicach 3 tysiaków.

Tam zawarłem całościową ocenę i rekomendacje dla lampy seryjnej w Havana DAC (GE JAN 5670W), ruskiej 6N3P-E i WE JW396A.

Na tym kończę zabawę w rolowanie lamp.

Okazuje się, że w pewnych przypadkach najlepiej zaufać konstruktorom.

• 2 miesiące później...

Tradycyjnie w dziale PC Audio w wątku "DAC w okolicach 3 tysiaków" wpisałem kilka słów o kolejnej podwójnej triodzie do Havana DAC - tym razem prawdziwy hicior: Bendix 6385 z roku 1964r!

Żeby Was zachęcić do lektury powiem tylko, że to nie jest zwykła lampa - to RAKIETA! :)

Najmniej "lampowa" lampa jak to tylko możliwe... niestety - bardzo kosztowna.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.