Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumn: DALI 850

krzychu22.p1i

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam na imię Krzysiek, i jestem nowym użytkownikiem forum.

Od dłuższego czasu szukałem w internecie projektu na którym mógłbym opierać się przy wykonywaniu własnych kolumn. I oto jak grom z jasnego nieba trafiłem na to forum i ujrzałem kolumny użytkownika "jaj0ne"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednakże brak jakiegokolwiek kontaktu,(póki co czekam na e-maila). Dzięki pomocy "Teo" dowiedziałem się iż właściciel mógł inspirować się DALI 450, fakt otwór bass-refleksu z przodu i przedni panel jest inny lecz reszta podobna. Po rozmowie z "Bogdan"-em podjąłem decyzję o kupnie DALI 450, gdyż miałem z nimi drobną styczność. Cytuję "Zbudowanie kopii tych kolumn będzie droższe niż zakup używanych.[...]". Model 850 chciałbym wykonać dla własnej przyjemności, parę podstawowych informacji posiadam, grubości ściany przedniej i reszty również. Pozostaje tylko kwestia wzmocnienia obudowy, otworów bass-reflexu, miejsca dla średniotonówki gdyż będzie on zamknięty w pewnym litrażu. Najważniejsze zostaje na końcu, zwrotnica i głośniki. Głośniki, sprawa trudna 8" vifa M22W0-05 (nie jestem pewien modelu na 100%) jest raczej nieosiągalny, a cena podobnego dobrego jakościowo głośnika może powalić na kolana, a tu jeszcze x4 :)). Średniotonowca nie znam, a wysokotonowy/gwizdek to seas ale jaki model to też niewiadoma jak dla mnie. Zwrotnica to dopiero będzie jazda, rozumiem jeśli ową kolumnę skompletuje się na nowych głośnikach to siłą rzeczy zwrotnica musi być nowa zaprojektowana pod te głośniki i wyregulowana (i tutaj też ma się rozumieć idą koszta). Od strony praktycznej to do wykonania założeń projektu mam dostępny warsztat i dużo sprzętu (nie posiadam żadnego zakładu jbc:P, jestem zwykłym 21 latkiem;)). Co do zestawu jaki miałby napędzić potencjalną konstrukcję to nad c370 albo c372. Dodam, że nie jestem jakimś super audiofilem, dla mnie muzyka ma ładnie grać, bas nie dudnić a gwizdek ma nie kłuć uszu. I tutaj kieruję prośbę do użytkowników a także ewentualnych posiadaczy DALI 850 o pomoc w doborze głośników do tych kolumienek, jaki byście zestaw "widzieli"/proponowali, zwrotnice jakoś się ogarnie ale to daleka droga do tego :) Mile widziane były by jakieś dane, rysunki, schematy gdyż mało jest informacji na internecie. Sorka za tak dłuugi post, lecz chciałem w najrzetelniejszy sposób opisać mój "problem". Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/86538-budowa-kolumn-dali-850/

Rada dość oczywista: odpuść klonowanie tych Dali. Bez projektu i części tylko się namęczysz, a efekt będzie niepewny. Poprzeglądaj strony DIY oraz oferty komercyjne i wybierz jakiś gotowy, dobrze udokumentowany, sprawdzony projekt.

Kilka podpowiedzi na szybko: Response 2.5, AkustyK, loudspeakershop.eu, fostexinternational.com, Monacor Speaker Building Now, troelsgravesen.dk, prócz tego na forum na pewno znajdziesz mnóstwo informacji ;)

@Teo

Sam już nie jestem pewien tego wszystkiego. Dali 850 bardzo mi się podoba stylistycznie, jeszcze w czarnym kolorku. Już wcześniej widziałem stronkę AkustyKa i bardzo mi się spodobał model ILR3 - wiem, marzenie ściętej głowy. Inne modele Akustyka NE2 i DSD2, reszty nie biorę pod uwagę gdyż mi się nie podobają. Nie dbam też zbytnio o walory akustyczne. Jak pisałem wcześniej nie jestem audiofilem co wykryje srebrne przewody sygnałowe w dźwięku:)

Dzięki za tą broszurkę Monacora :P, może coś fajnego się znajdzie, oraz po stukrotnie dzięki za stronkę: troelsgravesen.dk widziałem ją wcześniej ale mi się zawieruszyła i nie mogłem jej odnaleźć.

@EMiL

Mój pokój ma powierzchnie 15m^2, a drugi większy 28m^2. Oczywiście Dali 850 nie spasuje do tak małych pokoików, dlatego kupię sobie tani i w miarę fajny zestawik. Rzeczone dali 850 służyło by do nagłośnienia drobnych imprez w remizie, szkole, w ostateczności mogą być pomocne w przypominaniu o sobie sąsiadom (taki żarcik :)). A Jaki wzmak byłby Twoim zdaniem najodpowiedniejszy aby rozhulać te paczki?

Ogólnie rzecz ujmując bardzo podobają się mi kolumienki o kształcie prostokątnym, czyli tzw. podłogowe. Wygląd zewnętrzny Dali mi się bardzo podoba i będę się jego trzymał przy robótkach (ew. będę się opierał na froncie zastosowanym u "jaj0ne"). Drugą istotną rzeczą jest ilość głośników na przednim panelu, minimalne ilość to 3 a maxymalna to 4 - nie muszą to być super hiper estradowe armaty. Wystarczająco napatrzyłem się z 2 głośniki przez rok i podziękuję. Rozumiem, że to już jest kwestia systemów 2,5 i 3 drożnych (o ile się nie mylę) no ale cóż:)

Jeżeli to nie ma grać, tylko wyglądać i dać Ci zajęcie, to zainteresuj się np. głośnikami stx. Będzie tanio i nie będziesz musiał sprowadzać ich nie wiadomo skąd. A jak już złapiesz bakcyla, zrobisz sobie jakieś porządne kolumny ;)

Przejrzyj też kity Visatona, może coś Ci się spodoba. Nie zaszkodzi też zainteresować się serią Cheap Trick z Klang und Ton.

Dokładnie tak, kup głośniki STX z serii AWX i będziesz miał zestaw wart każdej złotówki. Ja mam monitory MX-140 STX które są wykonane na tych przetwornikach i jestem bardzo zadowolony. Jak tylko pojawi się trochę czasu to również planuję DIY tym razem FX-300 STX.

Czy szacowałeś koszty budowy Dali 850 chociażby w przybliżeniu? Być może okaże sie ze lepiej kupic te kolumnu używane dopłacic powiedzmy te 500zł a jak będziesz chcial sprzedac gdyby Ci coś nie pasowało to nie będziesz miał z tym problemu.

Ja zagrzewam kolegę do zbudowania tych zestawów!Na tym to polega,aby mieć trudności przy opracowywaniu projektu.Ze szczątkowych informacji można bardzo wiele wywnioskować.

Areczek ja rozumiem że radośc ze zrobienia czegos własnymi siłami daje niesamowiata frajdę i dowartosciowuje człowieka.

ale jest pytanie czy aby miec 1 litr mleka to trzeba miec krowe czy wystarczy iśc do sklepu i zakupic to mleko?Co jest prostsze?Bynajmniej nie wymadrzam sie po prostu sam to przeszedłem. Pozdro.

marox

Jednemu chodzi o to by kupić,innemu zależy na tym by zbudować samemu.Aby zbudować samemu mając wiele niewiadomych musimy myśleć i eksperymentować,a kupując gotowe po prostu nie musimy myśleć i główkować bo kupujemy.

własciwie stx ma taki przekrój głośnikow,że można by zbudować wizualna kopię 850 choć ja bym sugerował od razu Grandy - naturalnie orygianlnego dźwięku się nie osiągnie, ale przecież autor Grandów zrobił potem Danish Physics POINT ZERO 1 na innych głośnikach, które są jeszcze lepsze. Znaczy że koncepcja tej kolumny jest dobra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bogdan .Co niektórzy jednak sledzac Twoje poczynania na łamach tego forum mogli sie przekonac że nawet GRANDY moga zamęczyc czlowieka swoja dobitnoscią i ogromem dżwieku.

Wogóle o czym my tu mówimi jakies stx kopią Grandów lub Danish to sa kolumny ktorych nie sposób skopiować jakimis głosnikami no-name.

• 2 lata później...

Witajcie, temat powraca na werandę :) Czy zna ktoś konstrukcje wizualnie podobne do DALI 850, Altusa 300? Znalazłem np z katalogu monacora model KODEX, wszystkie wymiary są podane, szmery bajery jak schemat zwrotnicy i poszczególne elementy. Czy warto sobie go skonstruować? Będę to zasilał końcówką ADS lx1400, użytek własny w domu do słuchania, do konsoli, czasami do grilla na plenerze.

Rozumiem, że to forum jest nastawione na dźwięk hi end a głośniki altusa lub jego pochodne za czasów prl mogą posłużyć jako donice pod kwiaty ale nikt nie jest w stanie mi pomóc?

Nie mam złotych uszu i nie doszukuję się w dźwięku 4 skrzypiec w 5 rzędzie..

Proste paczki do wykonania ProAc d100 ,jak wpakujesz do nich STX na pewno na remize sie sprawdzą lub do wkurzania sąsiadow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

A co Ty masz do STX? ze piszesz ze do remizy sie sprawdza, jak kazdy producent ma w ofercie glosniki z kilku segmentow cenowych, SCX czy AWX to nie sa glosniki do remizy i wkurzania sasiadów.

Rozumiem, że to forum jest nastawione na dźwięk hi end a głośniki altusa lub jego pochodne za czasów prl mogą posłużyć jako donice pod kwiaty ale nikt nie jest w stanie mi pomóc?

Zobacz sobie forum o tematyce diy w dziedzinie audio i podforum gotowe projekty, wszystko ładnie ooisane jest

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk

Jednemu chodzi o to by kupić,innemu zależy na tym by zbudować samemu.Aby zbudować samemu mając wiele niewiadomych musimy myśleć i eksperymentować,a kupując gotowe po prostu nie musimy myśleć i główkować bo kupujemy.

Bez pomiaru zwrotnic , ułożenia głośników , objętości komór itd to dupa wyjdzie anie kopia Dali 850 .

Pominę dostępność głośników .

Żeby zastosować inne głośniki i żeby się to kupy trzymało potrzebna jest wiedza , doświadczenie sprzęt do pomiarów , miejsce do pomiarów i sprzęt - odnośnik do porównań .

Znam na tym forum 2 osoby którym bym mógł pod tym względem zaufać .

Odpowiedz sobie na pytanie czy ta zabawa jest warta czasu i tych pieniędzy ?

Jak ktoś Ci zrobi ładne skrzyneczki to nie zawoła 500 a z 1500-2000zł . Będziesz bez żalu takie skrzynki targał po imprezach ?

Pominę jak to będzie grać .

Lepiej kupić gotowe używane kolumny a jest tego masa .

Tu masz projekty DIY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem jednak nie warto .

Pomyśl nad zakupem gotowych kolumn a skrzynki możesz dać komuś do odnowienia czy zmiany koloru / forniru .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.