Skocz do zawartości
IGNORED

nowy telewizor do 3300zł

lamparcicho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nadszedł czas na wymianę wysłużonego panasonica 42pv80 na coś lepszego. Dysponuję kwotą 3300zł i wstępnie wybrałem plazmę panasonic 42vt20E. Niestety, po przejrzaniu testów na stronach hdtvtest.co.uk nie jestem pewnien swojego wyboru na 100%. Rzecz w tym, że model 50" jest określany jako referencyjny, natomiast modele 46" i 42" dostają już tylko oznaczenie "recommended". Z tego co wyczytałem, niższe oceny spowodowane są wysokim input lagiem tych modeli w trybie 2D oraz gorszą jakością obrazu w 3D. Pierwsza wada jest dla mnie o tyle istotna, że jestem graczem konsolowym i spędzam sporo czasu na zabawie. Co do drugiej wady to raczej przymknąłbym na to oko ponieważ 3D traktuje jako fajny bajer a nie konieczność. Upatrzony przeze mnie telewizor widziałem na żywo i obraz mnie przekonuje, mimo kolejnej znanej wady związanej z wyświetlaniem materiałów 50hz. Dekoder satelitarny którym dysponuje - ferguson ariva 200, posiada w opcjach wybór 60hz co powinno rozwiązać ten problem. Moje wątpliwości budzi również fakt, że nie wiedzieć czemu, ariva wysyła po hdmi pełne rgb 0-255 a panasonici wg moich wiadomości nie obsługują tego standardu i w grę wchodzą tylko video levels 16-235. Jak Państwo widzą, dużo rozterek mnie trap a jestem raczej średnio wymagającym użytkownikiem. Proszę Was o pomoc w najlepszym wyborze i od razu zaznaczam, że nie jestem zwolennikiem jednej słusznej technologii. W przypadku LCD mój wstępny wybór to 46" Sharp LX810 lub 46" Sony Bravia EX500. Jestem otwarty na Wasze propozycję i chętnie przyjmę każdą krytykę popartą konkretną i rzeczową argumentacją. Dziękuję i czekam na podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/86585-nowy-telewizor-do-3300z%C5%82/

Moje wątpliwości budzi również fakt, że nie wiedzieć czemu, ariva wysyła po hdmi pełne rgb 0-255 a panasonici wg moich wiadomości nie obsługują tego standardu i w grę wchodzą tylko video levels 16-235.

a czy miałeś z tym jakiś problem na Arivie i PV80 ?

a czy miałeś z tym jakiś problem na Arivie i PV80 ?

Tak, problem na obecnym telewizorze występuje na hdmi i prawdopodobnie w żaden prawidłowy sposób nie da się tego poprawić. Natomiast przy podłączeniu kablem component wszystko jest w porządku ale to niestety nie ta ostrość. Współpraca arivy ze starym 32" lcd samsung b450 jest bdb i po wybraniu poziomu czerni hdmi "normal" wszystko gra (na opcji low jest taka sama sytuacja jak na pv80). Moje obserwacje są poparte również testami, po ściągnięciu "AVS HD 709 - Blu-ray & MP4 Calibration" z avsforum i odpaleniu na arivie formatu mp4 wszystkie plansze testowe "basic settings" działają idealnie w trybie kinowym na wejściu component. Sytuacja jest beznadziejna na hdmi i pomaga jedynie zmiana parametrów obrazu w opcjach fergusona z fabrycznych 50,50,50 na 60,43,43 lecz obraz wtedy jest gorszy i przypuszczalnie niepoprawny(wątpliwe jest, by można było mieszać i ustawiać na jednym urządzeniu pc levels a na drugim video levels). Wina leży po stronie arivy bo jakim cudem urządzenie tv-sat wymaga od telewizora obsługi pc levels 0-255? Wg mnie powinno być odwrotnie. Dlatego też wybrany przeze mnie model vt20e może niezbyt dobrze współpracować z tunerem sat. po hdmi. Do tego dochodzi ten nieszczęsny input lag, na który cierpi również bravia ex500 (aż 60ms!).

Jak już masz TV 42", to może lepiej zmienić na min. 46"? Takie wrażenie odnoszę że wymieniasz TV na jedynie nieco może lepszy i nieco mniej wyeksploatowany. Ile lat ma więc stary TV? Tak źle już świeci że musisz go wymienić? - zastanów się czy bardzo chcesz zmieniać już dziś. Ja bym wymienił tylko w przypadku kiedy stary TV bardzo by mnie już wpieniał i nowy byłby dużo lepszy. Po prostu bez sensu jest zmieniać na "prawie to samo".

Myślę, że 42pv80 a vt20 to spora różnica (przynajmniej na papierze), poza tym pomysł wziął się z tego że można dostać ten tv za 3200 zł z 2 parami okularów i wifi. Wymieniam bo na pv80 jest słaba ostrość, programy hd to pseudo hd (jak oglądam mecze premiership na c+ HD to nie mam z tego funu, ponieważ natywna rozdzielczość pv80 to jedynie 1024x768), do gier też ta plazma nie bardzo mi pasuje, tryb kinowy jest ciemny a to jedyny słuszny w tym telewizorze, inne są do bani i nie da się ich wyregulować w taki sposób aby sprawiały mi radość z oglądania. Telewizor kupowałem prawie 3 lata temu do analogowej kablówki, po 1,5 roku zamontowałem tv sat i zakupiłem konsole. Często oglądam filmy na blu-ray lub w formacie mkv i cenie sobie ostrość obrazu czego w obecnym tv brak. Krótko mówiąc wygląda to jak lizanie lizaka przez szybę. Dysponuję gotówką w kwocie 3300zł i jak wspomniałem wcześniej nie wykluczam modeli lcd przy wyborze, co więcej czytając swoje posty dochodzę do wniosku że bliżej mi jest w obecnej sytuacji do LCD. Zdanie na temat 3D już przedstawiłem i w mojej opinii to tylko gadżet i minie sporo czasu aż wycisną z tego tzw. max, także chcę kupić coś na 2 lata w stylu przejściówki bo 3d prędzej czy później będzie powszechne. Lubię obraz jasny i ostry, z dużą możliwością regulacji. Do tv podłączam obecnie x360, ps3, pc i tuner sat oraz w przyszłości jakieś kino domowe.

Również jestem tego samego zdania co Kyle. Jeśli ze starym jest wszystko OK to jaki jest sens wymiany TV praktycznie na taki sam? 3D to niestety na razie bajer i generalnie uwstecznienie jakości obrazu. Na razie się z tym nie poszaleje. Bawi krótko i tylko tego kto ma w domu okulary :) FullHD na najmniejszej przekątnej 42" również nie zaszokuje w porównaniu do HDReady. 50" w stosunku do mniejszych przekątnych zawsze będzie bardziej rekomendowane. To zwykły marketing. A jak spisuje się w grach? Nie wiem. Nie gram na TV. Ja też bym zaczekał. Szkoda pieniędzy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

ytuacja jest beznadziejna na hdmi i pomaga jedynie zmiana parametrów obrazu w opcjach fergusona z fabrycznych 50,50,50 na 60,43,43 lecz obraz wtedy jest gorszy i przypuszczalnie niepoprawny(wątpliwe jest, by można było mieszać i ustawiać na jednym urządzeniu pc levels a na drugim video levels). Wina leży po stronie arivy bo jakim cudem urządzenie tv-sat wymaga od telewizora obsługi pc levels 0-255? Wg mnie powinno być odwrotnie. Dlatego też wybrany przeze mnie model vt20e może niezbyt dobrze współpracować z tunerem sat. po hdmi. Do tego dochodzi ten nieszczęsny input lag, na który cierpi również bravia ex500 (aż 60ms!).

w Arivach coś jest skopane, modele 200 i 120 mają ten sam problem, na dwóch LCD LG i plaźmie również musiałem zwiększać jasność i obniżać kolory żeby obraz był normalny (jasność na 61 a kolory na 45), choć nie sądzę aby zmiana tych parametrów miała jakikolwiek wpływ na jakość obrazu poza zmianą jasności i nasycenia kolorów

odnośnie Panasonica VT20 - ma input lag 17ms, 60ms może w jakimś dynamicznym trybie obrazu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dysponuję gotówką w kwocie 3300zł i jak wspomniałem wcześniej nie wykluczam modeli lcd przy wyborze, co więcej czytając swoje posty dochodzę do wniosku że bliżej mi jest w obecnej sytuacji do LCD. Zdanie na temat 3D już przedstawiłem i w mojej opinii to tylko gadżet i minie sporo czasu aż wycisną z tego tzw. max, także chcę kupić coś na 2 lata w stylu przejściówki bo 3d prędzej czy później będzie powszechne. Lubię obraz jasny i ostry, z dużą możliwością regulacji. Do tv podłączam obecnie x360, ps3, pc i tuner sat oraz w przyszłości jakieś kino domowe.

dostaniesz obraz żyletę i jasny ale z takiego cenowo modelu otrzymasz też kupę innych wad

obecne plazmy są dużo lepsze od tego PV80, ja mam podobny model z tego samego roku tylko full hd PY8 i jego największe wady to brak praktycznie jakichkolwiek bardziej szczegółowych ustawień obrazu np gammy (jedynie RGB w menu serwisowym można ustawić) oraz judder, brak upłynniacza przy 24p... to wszystko jest w nowych modelach

mimo wszystko uznałem go za jedynie trochę gorszy od topowego LEDa jaki kupiłem w okazyjnej cenie (inaczej bym na niego nie spojrzał - i słusznie), głównie z uwagi na local dimming i robiący wrażenie kontrast w nocy, nie ma też wad typowych dla LCD jak nierówne podświetlenie... jak wypadnie sporo lepsza plazma do gorszego LCD to wolę nie mysleć...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.