Skocz do zawartości
IGNORED

LCD, LED, czy plazma, a może kineskopowy ?

szybki Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

don111 - ja przedstawiam wiedzę podstawową (książkową np. konstruktorów PDP, czy naukowców).

Jeżeli opisuję o podziale klatki (właściwie cytuję konstruktorów)... to oznacza ze jest to proces odwrotny do dublowania (tu nie ma "widzi mi się domorosłych/rodzimych pseudoooooonaukowców").

Chyba najprostszy sposób zobrazowania..., to fragment opracowania ludzi którzy np sprzęt tworzą (rysunek na dole z opracowania sprzętu).

Zerknij dokładnie na rysunek i zobaczysz poniżej jak "klatka" jest rozkładana na 2 części (nie dublowana) właśnie po to byś mógł na finał zaobserwować to co widzisz (łącznie z poprawą jasności).

To w dolnej części rysunku "dzielenie" Panasonic nazwał "100Hz DoubleScan".

Ja nie wiem dlaczego (praktycznie tylko na tym forum) powstają nagminnie nowe wersje "Bajki robotów", które nie maja nic wspólnego z pierwowzorem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobrze przyjrzeć się rysunkowi (i opisowi) i wszystko staje się proste (jak ktoś wiedzę ma):

No nie gwiazdorz już, nie gwiazdorz x-P Sam wiedzę masz nierzadko nikłą (przypadek częściowej "interpolacji/dorenderowywania" dodatkowych "pośrednich" klatek w plazmach 600 Hz do której to informacji się nie dokopałeś, tylko zdaje się KrzysiekA to znalazł, pomimo że to TY w tym grzebaniu na stronie producenta się specjalizujesz) . A to co wiesz to jedynie efekt dogrzebywania się do wyjaśnienia oznaczeń/nazw własnych wymyślonych przez Panasonic.

Wracając do meritum - czyli po prostu jest to bardziej równomierne rozłożenie energii/jasności tego pulsowania w czasie ... nic poza tym.

Ukryta Zawartość

Akurat w tym wypadku to tez jest za chamstwo, ale jak zwykle nic nie kumasz.

Jakie chamstwo? Co ty gadasz. To że napisałem na Amazonie jakiś plazmowy oszołom napisał że V30 to najlepszy telewizor świata? A może ci chodzi o to że dyskutuję z oszołomami? A jak inaczej wytłumaczyć to że cały czas piszę że żadna technologie nie jest lepsza i to że ktoś wybiera tą lub tą jest tylko i wyłącznie kwestią gustu co na to co poniektórzy reagują już od dłuższego czasu alergicznie i ponawiają swoje ataki z pianą na ustach. Popatrz parę postów wyżej. Byłem chłoptasiem, bredzę, fantazjuję i bóg wie co jeszcze. Czym można wytłumaczyć tak fanatyczne zachowanie jak nie oszołomstwem.

Co poniektórym nie wystarczy stwierdzenie że obie technologie są tak samo dobre( ewentualnie tak samo złe). Parę osób nie spocznie póki nie wdepcze fanów LCD w ziemię. Moim zdaniem jest to oszołomstwo w najczystszej postaci.

Oj widzę że "Bajki robotów" mają się dobrze (ciekawe która część?).

Rysunek przedstawiony wcześniej (konstruktorów) przedstawia dość dobitnie że nie ma klatek pośrednich choćby przy 50Hz...ale cyborgi ...wiedzą swoje.

Proponuję w nagrodę tę część bajek (Lema):

"Jak Erg Samowzbudnik Bladawca pokonał"

(tam kolekcjonuje "osobliwe" rzeczy, może i PDP z dodatkowymi klatkami) :)))))))

Więcej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj widzę że "Bajki robotów" mają się dobrze (ciekawe która część?).

Rysunek przedstawiony wcześniej (konstruktorów) przedstawia dość dobitnie że nie ma klatek pośrednich choćby przy 50Hz...ale cyborgi ...wiedzą swoje.

Proponuję w nagrodę tę część bajek (Lema):

"Jak Erg Samowzbudnik Bladawca pokonał"

(tam kolekcjonuje "osobliwe" rzeczy, może i PDP z dodatkowymi klatkami) :)))))))

Więcej:

Ukryta Zawartość

Faktycznie ... cyborgi pracujące dla Panasonic wiedzą swoje. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ukryta Zawartość

Jakie chamstwo? Co ty gadasz. Byłem chłoptasiem, bredzę, fantazjuję i bóg wie co jeszcze. Czym można wytłumaczyć tak fanatyczne zachowanie jak nie oszołomstwem.

Mnie nazwałeś trollem, za to że mam inne zdanie, nazwałeś mnie trollem za to, że oburzyłem się gdy sam innych wyzywasz od oszołomów. A teraz jesteś wielce oburzony, że na tym forum i dzięki tobie jest chamstwo. Specjalnie napisałem o tym zbanowaniu aby przekonać się jaka będzie reakcja. Niedawno sam przyczyniłeś się do zbanowania forumowicza za podobne wypowiedzi i wtedy było wszystko w porządku, a teraz gdy miałoby to dosięgnąć ciebie odwracasz kota ogonem. Śmieszy mnie taka obłudna postawa jak cholera, naprawdę.

Widzę, że jesteście tak sztuczni jak wasze telewizory LED.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@ hojlo1

Ukryta Zawartość

Technologia odtwarzania obrazu 600 Hz sterowanie subpolowe z układem inteligentnego tworzenia klatek w wersji Pro

Ukryta Zawartość

Łyso Ci? (specjalnie pogrubiłem to co istotne by takie bezwiedne* dzieci** jak Ty zrozumiały)

ps.* i ** - tego typu określeń używasz w stosunku do innych, więc będziesz przeze mnie traktowany w taki sam sposób

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie nazwałeś trollem, za to że mam inne zdanie, nazwałeś mnie trollem za to, że oburzyłem się gdy sam innych wyzywasz od oszołomów. A teraz jesteś wielce oburzony, że na tym forum i dzięki tobie jest chamstwo. Specjalnie napisałem o tym zbanowaniu aby przekonać się jaka będzie reakcja. Niedawno sam przyczyniłeś się do zbanowania forumowicza za podobne wypowiedzi i wtedy było wszystko w porządku, a teraz gdy miałoby to dosięgnąć ciebie odwracasz kota ogonem. Śmieszy mnie taka obłudna postawa jak cholera, naprawdę.

Widzę, że jesteście tak sztuczni jak wasze telewizory LED.

Widzę że muszę zacytować kilka twoich wypowiedzi.

Ale najpierw zacytuję swoją.

Co poniektórym nie wystarczy stwierdzenie że obie technologie są tak samo dobre( ewentualnie tak samo złe). Parę osób nie spocznie póki nie wdepcze fanów LCD w ziemię. Moim zdaniem jest to oszołomstwo w najczystszej postaci.

Jeżeli nie chcesz nikogo wdeptać w ziemię to nie masz się po co obrażać za oszołoma. Oszołom nie było adresowane w tym wypadku do ciebie.

Jeżeli jednak się o oszołoma obrażasz to najwyraźniej chcesz kogoś wdeptać w ziemię.

Kyle - różnica między cyborgiem a człowiekiem polega na tym że ten drugi ma "rozjwijalną" inteligencję.

Znajdź fragment nie o tworzeniu klatek (czyli z np z 50fps tworzę 50 nowych, "inteligentnych" fps i zastępuję stare , więc nadal mam 50fps), ale o dodawaniu klatek.:))))

Polecam w ramach rozmyślań:

Ukryta Zawartość

(pasuje "jak ulał" do teorii spiskowej)

Ukryta Zawartość

Ja bym napisał że obie technologie są inaczej złe xoP (inne parametry skopane)

Też bym tak to określił. Zależy co komu bardziej działa na nerwy. A więc mi na nerwy bardziej działają wady plazmy niż LCD i jak tylko pojawią się OLEDy w rozsądnej cenie to zmieniam telewizor.

Kyle - różnica między cyborgiem a człowiekiem polega na tym że ten drugi ma "rozjwijalną" inteligencję.

Znajdź fragment nie o tworzeniu klatek (czyli z np z 50fps tworzę 50 nowych, "inteligentnych" fps i zastępuję stare , więc nadal mam 50fps), ale o dodawaniu klatek.:))))

Polecam w ramach rozmyślań:

Ukryta Zawartość

(pasuje "jak ulał" do teorii spiskowej)

Tworzenie nowych klatek jest dodawaniem klatek (dodajesz utworzone klatki).

ps. dałem link do konkretnej informacji, a ty widzę spamujesz swój mózg bajkami

Ukryta Zawartość

Twoje zdanie ale tylko zdanie. Musisz to jeszcze udowodnić ale jakoś wam to nieudolnie idzie.

No widzisz, niby nie chcesz być chamski a jesteś. No i jak to jest z tobą?

Nie musimy nic udowadniać. Wyniki ankiet mówią za siebie, po przeanalizowaniu tematu i po wnikliwszych obserwacjach ludzie kupują jednak plazmy. Więc na czym polega ta nieudolność? Że zamiast sztucznie wypromowanych parametrów wolimy jednak dobry obraz?

Ktoś kto kupuje plazmę od czasu do czasu znajdzie w niej jakaś wadę, nie ukrywam, sam parę ich znalazłem. Jednakże to w żadnym stopniu nie upośledza obrazu i nadal każe mi się nim cieszyć, nie zmusza mnie to do obgryzania paznokci i myśleniu o następnym zakupie TV LED.

Ktoś kto kupuje LCD na siłę stara sobie udowodnić, że TV ten ma świetny obraz, wręcz idealny. A gołym okiem widać że tak niestety nie jest.

No to stworzyłeś 1wszy model PDP na świecie.

Trzymając się poglądowo rysunku na dole , mamy np 10sub przy 50Hz , co w sumie da np 500Hz subfield.

Cyborg z rodzimego forum podwaja klatki , czyli mamy 2x10subx50Hz = 1000 Hz PDP.

Mnie już wystarczy tych przypowieści rodem z Lema.

Poczekam teraz aż wejdzie np. tutaj ktoś z Panasonica i zacznie rewolucje (potem) w swoich zakładach robić.

(oj nie wiedzą "Japońcy" co produkują...wstyd wielki i nawet dla Koreańczyków) :))))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzymając się poglądowo rysunku na dole , mamy np 10sub przy 50Hz , co w sumie da np 500Hz subfield.

Cyborg z rodzimego forum podwaja klatki , czyli mamy 2x10subx50Hz = 1000 Hz PDP.

Poczekam teraz aż wejdzie np. tutaj ktoś z Panasonica i zacznie rewolucje (potem) w swoich zakładach robić.

(oj nie wiedzą "Japońcy" co produkują...wstyd wielki i nawet dla Koreańczyków) :))))))

O czym ty znowu bredzisz? Jakie 1000 Hz? Nawet kiedy sądziłem że to 100 Hz w starych PDP to podwajanie, to było by 50 Hz x 2 {= ww. 100 Hz} x 4 sub (zamiast 50 Hz x 8 sub). Myślisz czasem? ... bo widzę że nawet się o to nie ocierasz.

Nie musimy nic udowadniać. Wyniki ankiet mówią za siebie, po przeanalizowaniu tematu i po wnikliwszych obserwacjach ludzie kupują jednak plazmy. Więc na czym polega ta nieudolność? Że zamiast sztucznie wypromowanych parametrów wolimy jednak dobry obraz?

Ktoś kto kupuje plazmę od czasu do czasu znajdzie w niej jakaś wadę, nie ukrywam, sam parę ich znalazłem. Jednakże to w żadnym stopniu nie upośledza obrazu i nadal każe mi się nim cieszyć, nie zmusza mnie to do obgryzania paznokci i myśleniu o następnym zakupie TV LED.

Ktoś kto kupuje LCD na siłę stara sobie udowodnić, że TV ten ma świetny obraz, wręcz idealny. A gołym okiem widać że tak niestety nie jest.

Ale w którym miejscu byłem chamski w tej wypowiedzi. Ty te chamstwo sobie po prostu na moją wypowiedź projektujesz. Nie możesz znieść tego że ktoś ma inne zdanie na ten temat i cię to denerwuje i tą agresję projektujesz na moją wypowiedź. A w mojej wypowiedzi nie ma ani za grosz agresji. Owszem była uszczypliwość ale to zupełnie co innego niż agresja a już zupełnie zupełnie co innego niż chamstwo.

Jeżeli chodzi o statystyki to ludzie kupują jednak LCD.

Nie mam nawet po co wklejać statystyk ani innych ankiet bo według ciebie każda ankieta która nie wskazuje wyższości plazmy nad LCD jest ankietą bezwartościową, głupią albo sponsorowaną. Niestety ale tak się z wami dyskutuje.

@ hojlo1

400 Hz subfield w omawianym starym modelu , w MOIM poście jest stałe w trybie 50 jak i 100 Hz ... chłopczyku. (wersja amerykańska 480 Hz sub field , zarówno w trybie 60 Hz jak i 120 Hz). Liczyć nie umie a się odzywa.

Może zejdź z "podczerwieni" na pasmo widzialne (cyborgi chyba tak pracują) i omów rysunek Pewnych Panów (co podałem)(?). :))))))

(choćby "po swojemu"...będzie wesoło)

Mylisz subpola z tworzeniem nowych klatek.(IFC) Już raz ci to pisałem że są telewizory Panasonika 600Hz bez IFC gdzie każde subpole ma tą samą treść jeżeli chodzi o ruch.

Może zejdź z "podczerwieni" na pasmo widzialne (cyborgi chyba tak pracują) i omów rysunek Pewnych Panów (co podałem)(?). :))))))

Czyżby brak argumentów? A rysunek już omówiłem (takie ułożenie sub-pól by rozkład jasności był równomierniejszy w czasie). Ale tak to jest jak się czyta bajki a nie to co inni piszą. Zaślepiony jesteś swoim EGO.

KrzysiekA....a na koniec jest nadal subfield (Wiem, Wiem ....przez Was skonstruowane plazmy działają na innej "zasadzie", ja opieram się na sklepowych).

A subfield jest "stałe" i np w tym przypadku max 600Hz (więc obojętnie co byś po drodze nie przerabiał (Super IFC , Cyborg IFC ) i tak musi się to zakończyć max 600Hz.

Wiec jak chcesz mieć kolor w iluś bitach , podziel sobie te 600Hz przez bity i masz faktyczną max liczbę klatek.

(oczywiście cyborgi pracują np na kolorze 4bit , potem zejdą na 2bit.... tak to już jest .....u Lema). :))))

KrzysiekA - na rysunku wyraźnie widać ilość subpól.(wystarczy działanie odwrotne zrobić)

Wiec jak chcesz mieć kolor w iluś bitach , podziel sobie te 600Hz przez bity i masz faktyczną max liczbę klatek.

Bzdura totalna.

Jako przykład weźmy 4 subpola (by było mniej kombinacji). 1 - rozświetlenie panelu, 0 - brak rozświetlenia. Kombinacje rozświetleń w czasie typu:

1000

0100

0010

0001

Dadzą ten sam kolor (odcień jednego z sub-pikseli, jeśli rozpatrujemy pulsację subpiksela).

Tak samo jak:

1100

0011

1010

0101

1001

0110

... podczas gdy wg. twojej dziecinnej teorii, dostalibyśmy różne barwy (odcienie) na PDP.

Jeżeli chodzi o statystyki to ludzie kupują jednak LCD.

Ja mówię o ludziach wiedzących co kupują i zorientowanych w temacie; na przykład takich jak tutaj. To że na świecie sprzedaje się najwięcej jakiegoś produktu wcale nie świadczy o jego jakości. Juz to klepaliśmy. W Polsce ponoć najlepiej sprzedaje się Skoda. Czy jest to naprawdę najlepszy pojazd na naszym rynku?

Witam Was w niniejszym temacie i proszę o poradę.

Który z zamieszczonych w tytule telewizorów brać pod uwagę, podczas zakupu.

Miałem fajnego Sharpa LCD LC-32D44S Aquos, ale po trzech latach użytkowania, uszkodzeniu uległa matryca.

Koszt jej wymiany to koszt połowy ceny nowego.

Widziałem nie tak dawno przeprowadzany test na wytrzymałość mechaniczną matryc.

Stalowa kulka, zawieszona na żyłce o długości ok. 5cm waliła w ekran kolejnych, testowanych TV i zwyciężyła plazma.

Może był to i chwyt marketingowy, ale mocno przemawiający do wyobraźni.

32`to było trochę za mało, jak jak się później okazało, czyli po zakupie tego Sharpa, a wiec przydał by się jakiś cirka 42` ekran.

Kasa do wydania to jakieś 2500 pln z hakiem, ten hak to 500-600 ... pln, jak sprawa będzie warta, odkopania w ogródku haka ;)

Co polecacie, jakie macie doświadczenia w tej kwestii ?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

ja bym zostal przy sharpie. lc40le810 lub drozszy lc40le821e ze wskazaniem na ten drugi porzadny tv.obraz hd barzdo przyzwoity.swietny ekolog:)ledy

sittek i reszta kolegow.wszystko zalezy od oka konsumenta.jednym podoba sie bardziej obraz z ledow(jak mnie)dla mnie jest on bardziej zywy w plazmach widze jak na nie patrze jakies takie przytlumienie.wracajac-innych kreci plazma i jej obraz bardziej odpawiada i tak samo tycczy sie to lcd.nie dlugo wejda oledy i dyskusje jeszcze bardziee rozgorzeja.najlepiej jakby tworca tematu wzial pod lupe proponowane modele i poszedl je porownac.pozdro

Jakie chamstwo? Co ty gadasz. To że napisałem na Amazonie jakiś plazmowy oszołom napisał że V30 to najlepszy telewizor świata? A może ci chodzi o to że dyskutuję z oszołomami? A jak inaczej wytłumaczyć to że cały czas piszę że żadna technologie nie jest lepsza i to że ktoś wybiera tą lub tą jest tylko i wyłącznie kwestią gustu co na to co poniektórzy reagują już od dłuższego czasu alergicznie i ponawiają swoje ataki z pianą na ustach. Popatrz parę postów wyżej. Byłem chłoptasiem, bredzę, fantazjuję i bóg wie co jeszcze. Czym można wytłumaczyć tak fanatyczne zachowanie jak nie oszołomstwem.

To jaki jest najlepszy TV który można kupić w Polskich sklepach ?

To jaki jest najlepszy TV który można kupić w Polskich sklepach ?

Nie wiem ale na pewno nie jest nim seria V30 Panasonika. Jak już bym musiał kupować plazmę to bym wybierał coś ze starszych serii.

najlepiej jakby tworca tematu wzial pod lupe proponowane modele i poszedl je porownac.pozdro

To chyba niewykonalne.

Musiałbym przemeblować Saturna, a na taki "armagedon" nikt mi nie zezwoli :)))

Druga sprawa, Ci z Was co czytali uważniej, zapewne wiedzą że, dostępne były tylko najnowsze modele z tego roku, no może i były z 2010, ale wśród branych pod uwagę "przekątnych", starszych modeli nie zauważyłem.

Niewątpliwie co się dało zauważyć, to niesamowity wysyp LEDów - wypowiedź ograniczę do tego stwierdzenia, aby nie podsycać niezdrowych emocji.

W RTViAGD, i w Saturnie nie opłaca się kupować, o stówkę lub dwie, można takie same modele tv kupić w mniejszych sklepach z RTV.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.