Skocz do zawartości
IGNORED

AVR-1311 vs. AVR-1509

volkov

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

będę BARDZO wdzięczny za Wasze opinie nt. sprzętu, przeglądam różne fora i opisy i już mi głowa puchnie, chciałbym kupić KD do kwoty max 2200, muzyka - filmy pół na pół, pokój ok. 30 m2, niski, Nie zależy mi na dużej mocy, nie lubię mocnych basów i drżących ścian :)

proszę Was o radę, co wybrać :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo coś innego w tej kwocie, zastanawiałem się też nad kolumnami Tonsila Fenix II ( nie muszę mieć 5.1, wystarczy mi stereo) ale w tedy nie zmieszczę się chyba w 2,5 tys (praca Fenixów 800 zl)

Będę wdzięczny za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86681-avr-1311-vs-avr-1509/

1509 pod wzgledme muzycznym jest znacznie lepszy 1311 ma natomiast HDMI. Jesli potrzebujesz tylko stereo to nie kupuj amplitunera kina tylko amplituner stereo. Bedziesz podlaczal kiedys pozostale glosniki czy chcesz pozostac caly czas przy dwoch. To zdecuduje o twoim wyborze.

Wielkie dzięki za linka JungSon ! Chyba właśnie takie dźwięki (chilli straw) odpowiadają mi najbardziej. Zostanę więc przy Denonie.

5z0p3n jestem skłonny zrezygnować z trzech dodatkowych kolumn i pozostać tylko przy dwóch (wspomniane Fenixy II) pod warunkiem, że jakość muzyki będzie zauważalnie lepsza ( dla przeciętnego ucha), jeśli dźwięk będzie podobny zakupie tzw. 'ZESTAW' i pewnie będę chciał podłączyć wszystko.

Spędziłem dzisiaj trochę czasu w sklepach i dowiedziałem się, że oprócz tego że Fenixy dobrze grają to trzeba je zestawić z odpowiednim amplitunerem ( podziwiam ludzi, którzy łapią się w tym wszystkim) więc ja wymiękam bo niby jak mam dobrać ?? :)

Ale mam pytanie dot. kolumn, Wharfedale Crystal CR-40 oraz Wharfedale Vardus VR-300 - próbowałem coś wywnioskować z opisu technicznego ale dalej nic nie wiem, jakie są różnice w przełożeniu dla prostego usera ?? Aha, a taki zestaw brać w ogóle pod uwagę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no te kolumny Pure Acoustics - fajna nazwa a dzwięk ?

Ukryta Zawartość

JungSon, na razie mam tylko TV :) chętnie kupiłbym wszystko w jednym pudełku (kolumny amplituner i odtwarzacz), myślałem że wybór dobrego sprzętu jest prostszy, dzisiaj znów byłem w dwóch sklepach i nadal nic nie wiem, z góry zakładam że Denon 1509 + 1740 DVD będzie dla mnie wystarczający ( nie mam wysokich wymagań) ale wiem że dużo zależy od kolumn, w zestawie z Denonem 1311 są Warfedale Vardus a z 1509 Warfedale Crystal, poczytałem o różnicach technicznych między tym kolumnami ale nie wiele mi to mówi, czuje że czeka mnie długa lektura albo rzut na mate i nadzieja że dobrze wybrałem.

Myślałem ,że wybór dobrego sprzętu jest prostszy, dzisiaj znów byłem w dwóch sklepach i nadal nic nie wiem.

A bierzesz na odsłuch swoje płyty? To bardzo ważne,bowiem najlepiej testować sprzęt słuchając swojej ulubionej muzyki,swoich ulubionych nagrań,które znasz na pamięć,wtedy łatwo wyłapiesz różnice w brzmieniu poszczególnych klocków/zestawów.

... ale wiem że dużo zależy od kolumn, w zestawie z Denonem 1311 są Warfedale Vardus a z 1509 Warfedale Crystal, poczytałem o różnicach technicznych między tym kolumnami ale nie wiele mi to mówi.

Tego co jest napisane na papierze,odnośnie specyfikacji kolumn,nie bierz zanadto do serca,bo to zwykły marketing.Kolumn dobrze jest posłuchać przed zakupem,może się okazać ,że bardziej przypadną Ci do gustu te,które na papierze nie imponowały parametrami.Po prostu mogą być lepsze.Jeszcze mam jedno pytanie.Czy musisz od razu kupować pełny zestaw 5.1? Możesz na razie kupić amplituner+odtwarzacz+kolumny frontowe.Za np.rok dokupisz tyły i centralę zresztą centralę w razie braku gotówki, możesz kupić jeszcze póżniej.Suba dokupisz na samym końcu o ile w ogóle będziesz go potrzebował.

Kupując wszystko na raz jest dużo taniej, dlatego myślałem o zestawie. Niestety te dwa zestawy o których pisałem zniknęły już ze sklepów (były na wyprzedaży i zostały już tylko sztuki z wystawki, w centralnych magazynach też już nie ma) ale miałem okazję porównać dzisiaj brzmienie Denona 1311 i Onkyo HTR 538 na M-Audio 9920 Trens oraz QQ 6000 i muszę powiedzieć że bardzo podoba mi się jego dźwięk (Onkyo) z kolumnami MAudio jest ok, bez rewelacji ale ujdzie, natomiast z QQ 600 to rewelacja, dzwięk ostry mocny i zdecydowany, może trochę przekolorowany ale ja taki lubię, i znowu stoję przed dylematem - dowiedziałem się że do QQ nie ma możliwości dokupienia żadnego głośnika (jeśli się jakiś spali) trzeba kupić całą kolumnę ;/

dowiedziałem się że do QQ nie ma możliwości dokupienia żadnego głośnika (jeśli się jakiś spali) trzeba kupić całą kolumnę ;/

Rozumiem,że chodzi o coś takiego firmy Quadral

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Wyślij do firmy zapytanie,czy aby na pewno są problemu z wymianą woofera.Mnie się coś wydaje,że plotek się naczytałeś.Zresztą dlaczego miałby Ci się spalić głośnik ?

Ukryta Zawartość

Witam,

tak, chodziło mi o Quadral Quintas 5000, być może że z tym głośnikiem to jakaś bzdura.

Kupiłem zestaw: Onkyo HTR 538 plus kolumny M-Audio HCS 9920 MK III (zestaw 2x przód, 2x satelita, centralny) - zapłaciłem za całość 1200 zł więc jednak CCC :)

Pierwsze wrażenia (może komuś się przyda moja opinia)

Ustawienia amplitunera dość proste, nawet intuicyjne, nie trzeba studiować instrukcji żeby po paru (nastu) minutach wiedzieć o co chodzi

Głośniki - pierwsze wrażenie po uruchomieniu - popierdziawki jako dodatek do amplitunera żeby ładnie wyglądał, po ustawieniu tonów niskich i wysokich (czyt. podkręceniu na 10 i 8 / skala10) można słuchać ale o przestrzennym dźwięku w stereo można zapomnieć, o dynamice też (dynamiczniej grają moje głośniki w samochodzie :)) , po dwóch dniach niby jest ciut lepiej (gdzieś słyszałem że głośniki muszą się wygrzać) jakby więcej dźwięków, większa rozpiętość tonów, ale i tak nadal pierdziawki, dźwięk stereo płaski jak deska ;/

no dobra, teraz może jakieś plusy :)

dobre do filmów, dźwięki są OK nawet bez niskotonowego głośnika (chociaż przydałby się), a poza tym:

nie szumią :) nie buczą :) nie odkleja się okleina :) ładnie komponują się z meblami (kolor Wenge) robią dobre wrażenie, dobre do pomieszczenia do 20m2

znalazłem stronę z takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i przyznam się że nie wiem za co trzeba zapłacić taką kasę ?

dzięki za pomoc

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

ceny głośników Quadral Quintas 5000 przeglądałem w wyszukiwarkach, zaczynają się od 1150 zł za parę, zastanawiałem się czy nie lepiej już dołożyć troszkę i kupić Altusy

Raczej Mayesro II 180

Wiem , że to nie zawsze możliwe , ale najlepiej odsłuchać .

Miałem kiedyś altusy ( 180 chyba ? ) . Uwierz mi i nie pchaj się w altusy , to kolumny nie na te czasy .

Majestro to zupełnie inna klasa . Słuchałem je .

Kiedy poszła seria z przetwornikami S , jak byś ją trafił to byłoby jeszcze lepiej .

• 2 tygodnie później...

Zauważyłem właśnie że w MediaMarktach itp. wynalazkach sprzedają jeszcze Denona 1509 z DVD 1740 i mają nawet starsze modele(Wrocław). Wtedy to nawet kupno "bez VAT" nie jest atrakcyjne. Denon 1509 to stary model, który moim zdaniem nie ma najważniejszego. W dobie BluRay i filmów HD, brak Dekoderów DTS-HD Master i Dolby True HD jest conajmniej nie na miejscu, i to jest dla mnie najważniejsza różnica pomiędzy 1311 a 1509. Mało tego 1509 nie obsługuje dźwięku przez HDMI - byłem w szoku jak podłączyliśmy dołączony do kompletu DVD 1740 przez HDMI i musieliśmy dodatkowo podłączać coaxial żeby był dźwięk - z początku myślałem, że popsuty, a dopiero potem w manualu doczytałem że dźwięk przez HDMI nie jest obsługiwany. Jesli chodzi o modele z serii 09 to 1909 jest OK, w przeciwieństwie do nowszych produkcji Denona gdzie właściwie nawet AVR3312 ma frontpanel z plastiku a AVR1909 miał aluminiowy, miał dwuwierszowy display itp. Oczywiście nie był 3D, miał pare błędów w sofcie, ale jakby księgowi widać że księgowi maczali palce w planach konstruktorów. Za +/- 2200 to kup sobie 1311 i np. Jamo 606-tki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.