Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SA-AX730? Kolumny podlogowe w cenie ok. 2 tys. (pilne)

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o opinie, jakie wybrac kolumny w cenie ok. 2 tys. zl. Poszukuje zestawu, ktory nieco "ociepli" dosyc suche i ostre brzmienie Technicsa. Mialem Jamo Classic 8, ale brzmienie bylo po 30 min. sluchania nie do zniesienia - bardzo meczace, ostre, nieprzyjemne, dudniace basem i "zabijajace" detale. Znajomy ma Eltaxy Liberty 5+ z Yamaha RX-396 + interconect Van Den Hul The First the Bay. Mam na mysli uzyskanie podobnego efektu - brzmienie przyjemne, "soczyste" instrumenty akustyczne (wiolonczela, skrzypce), a jednoczesnie miekki i "silny" wokal. Poza tym dobra stereofonia, pozycjonowanie na scenie. Podoba mi sie brzmienie "lampowe", gdzie nie czuc tak mocno digitalizacji dzwieku - zwlaszcza przy wokalach (jak najbardziej miekkie, a jesnoczesnie jasne i nie wycofane gdzies w otchlan). Ogolnie chodzi o rownowage tonalna, z precyzyjnym, nisko schodzacym basem, odrobine "punktowym", a nie "rozwleczonym i slamazarnym", ale oczywiscie rowniez niezbyt "usztywnionym" a miekkim. Najogolniej brzmienie okreslilbym jako "swierze, soczyste, wilgotne i miekkie". Chcialbym przy muzyce sie relaksowac, a nie umeczyc ;-) Co wybrac do tego slabego produktu, jakim jest Technics? Trudne pytanie...

Wprawdzie nie znam AA Hyperion tak dobrze jak inni na tym forum, ale myślę, że namiastkę opisanego dźwięku masz szanse z nimi uzyskac. Rzecz jasna trudno jest przewidzieć efekt z Technicsem, zresztą twoje wymagania sa dość wysokie w stosunku do założonego budżetu.

jak bym mial 2 tysiaki i taki zestaw jak ty to na 1szym miejscu wymieniam wzmaka. Nie wiem co to jest ten Technix SA-xxxx, ale to chyba jakis amplituner. Sprzedalbym go lub zostawil w rozliczeniu za inny klocek. Powiedzmy 2tys gotówki + kasa z techniksa da juz przyzwointy przechodzony wzmacniacz z półki 3-4 kpln bez zbednych diodek.

Zanies swoje Jamo do kumpla i zobacz jak grają z jego Yamachą. Moze zagrają zadawalająco i okarze sie ze chcesz wymieniac dobry element.

Doceń role wzmacniacza!

Jamo Classic 8 graja - niezaleznie od konfiguracji - plasko, malo stereofonicznie, a poza tym nie maja zupelnie srodka (vocal jest podobny, jaki uzyskac mozna na chinskiej miniwiezy za 200 zl kupionej na stadionie dziesieciolecia po odpowiednim wzmocnieniu). To nie wina wzmacniacza - zawsze graly podobnie... Na Yamaha troszeczke lepiej, ale nadal nie moglem pozbyc sie wrazenia, ze dzwiek wydobywajacy sie z tych kolumn nijak ma sie do ich solidnego i dosyc dobrego wygladu. W tym problem. Ogolnie perkusja jest ok, bas jednak meczacy, a vocal poprostu tragiczny. To idealne kolumny do kina domowego, film oglada sie wysmienicie, ale muzyki sluchac sie nie da...

Brzmienie które opisałeś wydaje się trudne do osiągnięcia na Twoim Technicsie, bez względu na to jakie kolumny wybierzesz. A próbowałeś podłączać do niego Eltaxy kolegi?

Gość Leszek Do Zbiga

(Konto usunięte)

Tak, podlaczylem rowniez Eltaxy - znacznie lepiej, mniej basowego "dudnienia", ogolnie duza poprawa. Mam wrazenie, ze do tego Technicsa potrzebne sa kolumny "ciemne" w swojej charakterystyce, aby po lekkim "podbarwieniu" przez elektronike zaczely dopiero wtedy grac srodek i gore. Jezeli udaloby sie chociaz vocal jakos dobrze zestroic, to bylby juz duzy postep... Nie chcialem niczego sugerowac, ale przeczytalem sporo pochlebnych opinii o Audio Academy Hyperion. Moj amplituner ma dosyc spora moc (ok. 150W "Technicsowskich"), wiec moze z tymi kolumnami (ogolnie Vifa) dzialac by to moglo dobrze? Miekkie brzmienie Eltaxow mi odpowiada, jednak tam bas jest slabiutki, nie schodzi nisko, ginie ponizej pewnego zakresu, a poza tym jest "rozchwiany" (moglby byc ciut bardziej usztywniony, ale niezbyt mocno). Dziekuje Ci za pomoc.

Albo jeszcze lepiej Hyperiony na plecy, bo pod pachę nie wchodzą, i do domu. Ciekawy jestem jak zagra ich bas z Technicsem. Moje wrażenia nt. Hyperionów znajdziesz w wątku 806.

Problem jest taki, ze ciezko bedzie Hyperiony z Lodzi na plecach do Szczecina "przytargac" ;-) W Szczecinie jest bodaj "1" (slownie: jeden) sklep oferujacy zestawy glosnikowe w klasie przewyzszajacej "zestawy z supermarketu" (nie slyszeli tam o Hyperionach). Dziwne, ale prawdziwe... Ne mam mozliwosci odsluchu... Dlatego prosilem o opinie ludzi "siedzacych w sprzecie". Rozumiem - nie ma jak wlasne i tylko wlasne uszy i odczucia. Jakos bede musial z problemem sie zmierzyc. Dziekuje wszystkim za opinie ;-)

Jest jeszcze jeden problem-Hyperiony sš 4-ohmowe, znajšc niechęć wzmacniaczy Technicsa do tej impedancji, obawiam się że może ich właciwie nie wysterować, mogš być kłopoty z brakiem basu. Do Technicsa najlepsze sš 8-ohmowce o skutecznoci co najmniej 90 db i cofniętej górze wtedy powinno być ok-nie wiem być może Tannoy M4 by się nadał...

Jest jeszcze jeden problem-Hyperiony sš 4-ohmowe, znajšc niechęć wzmacniaczy Technicsa do tej impedancji, obawiam się że może ich właciwie nie wysterować, mogš być kłopoty z brakiem basu. Do Technicsa najlepsze sš 8-ohmowce o skutecznoci co najmniej 90 db i cofniętej górze wtedy powinno być ok-nie wiem być może Tannoy M4 by się nadał...

A może zapytać producenta czy w Szczecinie można dostać HYPERIONY.Oto namiary:

www.audioacademy.com.pl

mail:[email protected]

(042)630-78-35

0-501-040-064

Amplituner Rechnics SA-AX730 ma moc 5x100W (przy 6ohm w DIN) - wg producenta. Nie mam doswiadczenia w tej materii, totez prosze o podpowiedz, czy to wystarczajaca moc do "bujania" wlasciwego kolumnami Audio Academy Hyperion? Sluchalem Tannoy M4 i musze powiedziec, ze poza slabym basem wszystko bylo ok. Bas jednak zupelnie sie gubil, byl "rozwleczony" i poza pewnym zakresem bylo jedynie "pompowanie" membrany a dzwieku nijak nie... Tannoy M4 ma jednak niewystarczajace "zejscie" w odniesieniu do basu. Tak wiec postawilem na Hyperiony. Przy tym amplitunerze wysterowanie glosnosci na poziomie 1/4 i kolumnach Jamo Classic 8 pozwalalo sluchac swobodnie muzyki, a tamte kolumny tez za maciupkie nie byly (150/200W w DIN przy 8ohm)... Nie znam sie na tym, ale dlaczego w przypadku AA Hyperionow amplituner mialby miec problem? Myslalem, ze jest dosyc mocny? Dziekuje za podpowiedz. Dziekuje za adres producenta - niestety, w Szczecinie nie ma przedstawiciela.

Zdaje się, że impedancja Hyperionów spada do 3 ohm w dość szerokim zakresie.

Jak chcesz mieć równocześnie bardzo głęboki bas i dobrą stereofonię, to potrzebne są przyzwoite monitory plus subwoofer. Ale za 2000 zł to się nie uda, niestety.

Chodzi włanie o te nieszczęsne 4 ohmy, żeby wysterować takie kolumny wzmacniacz musi mieć sporš rezerwę pršdowš, inaczej dwięk może być płaski, pozbawiony basu i głębi. Nie wiem może z Hyperionami sobie poradzi, w końcu ich skutecznoć to 90 db, ale taki pewien bym nie był. Otóż mój stary TECHNICS 1000-dzielony nie wysterował Paradigmów Studio 80 mimo tego, że wg producenta to kol. 8 ohmowe (choć w rzeczywistoci impedancja spada im do 4ohmów) i majšce skutecznoć 92 db. Nie miała natomiast z nimi większych problemu Yamaha 596, na której ich słuchałem przed zakupem.

Tak więc obawiam się że 4-ohmowce mogš być za trudne dla tego Technicsa, ale niekoniecznie, może też być tak, że da sobie z Hyperionami radę...

Używałem SA-AX730 do napędzania subwoofera własnej roboty z 4 omowym głośnikiem i amplituner nie miał z tym żadnych problemów pomimo pracy w trybie 8 omowym. Fak, że obciążony był tylko jeden kanał. Myślę jednak, że po przełączeniu w tryb "low imp" wysteruje bez problemu kolumny 4 omowe.