Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkładka do SME3012R + Garrard 301?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem Denona 103R, ale wizyta rodziny spowodowała uszkodzenie wkładki ;(. Więc trzeba coś zakupić. Szczerze mówiąc zaintersował mnie upgrade na jakiś model SPU. Które modele SPU dobrze chodzą na 3012R - one chyba trochę zbyt ciężkie mogą być?

Miałem Denona 103R, ale wizyta rodziny spowodowała uszkodzenie wkładki ;(. Więc trzeba coś zakupić. Szczerze mówiąc zaintersował mnie upgrade na jakiś model SPU. Które modele SPU dobrze chodzą na 3012R - one chyba trochę zbyt ciężkie mogą być?

No cóż, aby odpowiedzieć rzetelnie na takie pytanie należałoby na takim samym zestawieniu posłuchać co najmniej 20-30 różnych rodzajów wkładek, w tym kilka SPU. Inne odpowiedzi, a więc np. "u mnie dobrze zgrywa się wkładka X" de facto nic nie znaczą, bo nie wiadomo co taki delikwent, poza właśnie tą wkładką X, miał okazję usłyszeć - nie mówiąc już o pozostałych elementach wpływających na subiektywną ocenę danego zestawienia (głośniki, wzmacniacz, phono preamp itd. itp.). Niestety bardzo trudne pytanie i obawiam się, że decyzja i ryzyko finansowe należą do Ciebie.

Za ciężkie to raczej nie są. Połączenie SPU z 3012 jest dość często spotykane. Widziałem też headshelle ortofonowskie (takie jak w spu) sygnowane przez SME więc chyba przewidywano takie wkładki. Niestety musisz sam spróbować.

Przy tej klasie ramienia to już raczej nie chodzi o żonglowanie wkładkami a świadomy wybór - m in ze względu na cenę dobrych MC.

Warta uwagi może być montowana standardowo SPU Royal N - droga, ale wyciąga z płyty wszystko. Problemem może być pre, które będzie słabe ... czyli jakością będzie odbiegać od źródła.

Porównanie również takiej SPU z jej dość małym poziomem wyjściowym do wkładki z dużo wyższym poziomem może sprawiać wrażenie, że Ortofon wypadnie 'blado' ... ;-)

To tylko kwestia ustawienia wzmocnienia, jeśli takowe umożliwia preamp.

Pomijam tu kwestie dopasowania RC, bo to oczywiste.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.