Skocz do zawartości
IGNORED

opony całoroczne

Rekomendowane odpowiedzi

Dla niektórych liczy się czas i jak najrzadsze zjazdy na tankowanie. Dzisiejsze diesle za to nie nadają się do miasta - DPF to syf, potrafi bez ostrzeżenia zabrać moc bo trzeba sadze z filtra wypalić.

nie wiem czy takie tdi 4.2 będzie paliło po mieście mniej niż 14litrów :)

Focal + Naim

nie wiem czy takie tdi 4.2 będzie paliło po mieście mniej niż 14litrów :)

Ale będzie paliło mniej niż benzynowe V8 o podobnej mocy, zwłaszcza na autostradzie.

PS. W ramach modelu diesel i benzyniak mają zwykle taki sam bak.

Edytowane przez misiomor

Ale będzie paliło mniej niż benzynowe V8 o podobnej mocy, zwłaszcza na autostradzie.

PS. W ramach modelu diesel i benzyniak mają zwykle taki sam bak.

tylko ile więcej kosztuje diesel od benzyny w zakupie czy tylko audio benzyne i tdi daje w tej samej cenie?

Focal + Naim

W kontekście różnicy między dieslem a benzyną w danym modelu chyba jasne czego.

bo benzyna 2 razy na miesiąc więcej staną na stacji benzynowej?

pomyśl ile czasu traci się w korkach dla mnie to jest istotny argument

Focal + Naim

czyli zaoszczędzisz 10minut na 2 dodatkowe tankowania benzyny miesięcznie mając dizla a w korkach stracisz miesięcznie kilka godzin czu to bezn czy dizel:)

na miasto nie ma sensu kupować dizla do przebiegów do 30tys, jak ktoś robi 50tys w trasie to zgodzę się jest sens

dołoży naście tysi może przez kilka lat się zwróci i nie popsuje się dodatkowo przez 150tys , a awaria są jednak częściej spotykane w dizlach obecnych niż benzynach zważywszy na ich stopień skomplikowania i wyżyłowania, więc osobiście jak bym kupował q7 to benzynę jak mam na takie auto kasę to i na wachę też ekonomiczność nie jest w tym wypadku argumentem dodatkowo silniki benzynowe wykazują się większą kulturą pracy zwłaszcza v6 czy v8

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Korki to czasem konieczność. Na częstość tankowań mamy wpływ poprzez wybór diesla zamiast benzyny.

1. zasięg na zbiorniku,

2. 1000 Nm momentu drugie tyle co w benzynowej V8

3. 5,5 sekundy do setki

4. elastycznosc w miescie silnik V12

5. srednio 12 litrów na 100

6. dużo lepiej mi się nim jeżdziło niż GL AMG

7. Ni kole tak w oczy jak cayenne turbo - klienci by mnie zjedli

Edytowane przez romekxxx

1. zasięg na zbiorniku,

3. 5,5 sekundy do setki

po mieście v12tdi to pali ale z 15litrów i to katalogowo! więc i 20 łyknie jak pociśniesz spokojnie

cena auto 600tys :)

q7 3.0 tfsi 333KM pali katalogowo tyle samo cena 274tys połowę v12 tdi!!!

hahahahahahahahahahahhahahahaha

Focal + Naim

Tym to bym się za bardzo nie podniecał, diesel jest niskoobrotowy przez co łączne przełożenie silnik - koła jest dłuższe, a to redukuje moment na kołach do wartości porównywalnych z benzyniakiem o podobnej mocy. Zostaje co najwyżej lekkie przewyższenie w średnim zakresie obrotów od turba, pracującego w dieslu efektywniej bo nie trzeba się martwić o spalanie stukowe. Moment na wale w Nm to jest istotny dla projektanta skrzyni biegów.

Przy dobrym automacie jakby mniej istotne.

Tym to bym się za bardzo nie podniecał, diesel jest niskoobrotowy przez co łączne przełożenie silnik - koła jest dłuższe, a to redukuje moment na kołach do wartości porównywalnych z benzyniakiem o podobnej mocy. Zostaje co najwyżej lekkie przewyższenie w średnim zakresie obrotów od turba, pracującego w dieslu efektywniej bo nie trzeba się martwić o spalanie stukowe. Moment na wale w Nm to jest istotny dla projektanta skrzyni biegów.

Przy dobrym automacie jakby mniej istotne.

zgadzam się ,

tym bardziej po co taka moc na miasto albo na trasę?

na tor to rozumiem ale czy q7 będzie miał lepsze czasy od tańszego bmw m5?

nie sądzę ,,

Focal + Naim

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

po mieście v12tdi to pali ale z 15litrów i to katalogowo! więc i 20 łyknie jak pociśniesz spokojnie

cena auto 600tys :)

q7 3.0 tfsi 333KM pali katalogowo tyle samo cena 274tys połowę v12 tdi!!!

hahahahahahahahahahahhahahahaha

zapomniałeś jeszcze tylko o przebiegu i wielkości momentu obrotowego , o subtelnej 50% roznicy w mocy nie wspomnę , o wyposażeniu. w ogole widze ze jezdzisz tymi autami i wiesz ile palą - mnie srednio model 4.2 spalił na przestrzeni 100 tkm jakieś 12,5 litra. mysle ze w przypadku V12 spalanie bedzie takie samo bo silnik bedzie zdecydowanie mniej obciazony. co do 3.0 tfsi - ile to ma garnków - 6? zobacz międzyczas takiego silniczka między 80-120 na V biegu apotem porównaj. w ogole 6.0 ma hamaulce i elementy zawieszenia z cąłkiem innej półki. to nie jest auto na żarty - zresztą kiedy auta silnikam i V12 były na żarty?

testowałem go dwa tygodnie zanim się zdecydowałem i powiem Ci że to boska zabawka. Polecam spróbować - w salonie w Wawie mozesz spokojnie nim pojeździć. miałem wziąć znowu 4.2 ale tutaj moment jest po prostu brutalny to 1kN a elegancja pracy V12 i jej dzwięk jest wspaniały pomimo teog ze do diesel

zgadzam się ,

nie sądzę ,,

w m5 masz tyle miejsca co nic a ja potrzebuej wygodnie podrozowac.w m5 czujesz sie jak w taczkach , podobnie w sklasie amg tutaj masz salon

a tak w ogole - przejdz sie i pogadamy - bo to co mowisz ma zastoswanie do jakiegos 4 cylindorwego dieselka

Edytowane przez romekxxx

gdybym potrzebował duże auto to bym kupił vana nie pseudo terenówkę suva

co do mocy dalej twierdzę że kupic i nie wykorzystać aby mieć to dla mnie wywalone pieniądze

choć wolałbym kupić m5 nawet kombi to spore auto i dobrze wyposażone i szybkie z fantastycznym silnikiem v8

niż droższego suva q7 v12tdi ale tylko pod jednym warunkiem tak drogie auto do stania w korkach jest fanaberia

i jeżdżenia po dziurach , gdyby drogi były jak w niemczech i mozna by sie czasem rozpedzic to juz ok lub jakis ciekawy tor pod reka

ale sportowe auto na nasze drogi to mija się z celem , przerabiałem temat,,

Focal + Naim

zgadzam się ,

nie sądzę ,,

Nie porownuj M5 do Q7, bo to wogole inne segmenty, do innych ludzi, do innej jazdy.

w m5 masz tyle miejsca co nic a ja potrzebuej wygodnie podrozowac.w m5 czujesz sie jak w taczkach , podobnie w sklasie amg tutaj masz salon

a tak w ogole - przejdz sie i pogadamy - bo to co mowisz ma zastoswanie do jakiegos 4 cylindorwego dieselka

Nie przesadzajmy ze M5 jest ciasne. To pelnowymiarowa, 4 drzwiowa limuzyna. No i zjada Q7, nawet i V12. Ale nie ma co tu sie dziwic, bo zestawianie tych aut ze soba jest bez sensu.

A tak na marginesie, kupowanie drogich aut z TDI na pokadzie jest dla mnie bez sensu.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Nie porownuj M5 do Q7, bo to wogole inne segmenty, do innych ludzi, do innej jazdy.

jak to do innej jazdy jak ma 1000Nm i 5,5sek i 200 wali po śniegu :)

m5 też ma z podobne osiągi :)

dlatego porównuję, swoją drogą po mieście oba auta będą tak samo szybkie w korkach jak yaris 1.3 :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

jak to do innej jazdy jak ma 1000Nm i 5,5sek i 200 wali po śniegu :)

m5 też ma z podobne osiągi :)

dlatego porównuję, swoją drogą po mieście oba auta będą tak samo szybkie w korkach jak yaris 1.3 :)

Ale to inny segmet, kierowany do innych odbiorcow. M5 rozpedza sie do 100km/h w 4.4s. Predzej X6 tu pasuje.

Fajne brzmienie:

?👈

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Ale to inny segmet, kierowany do innych odbiorcow. M5 rozpedza sie do 100km/h w 4.4s. Predzej X6 tu pasuje.

Fajne brzmienie:

dlatego nawet tego nie komentowałem - jeśli ktoś porównuje Q7 do M5 to tak jakby porównywał wygodę bolidu f1 do lotu biznes klasą . ciekawe jakby się kolega mikson czuł robiąc trasę kraków - amsterdam po jeżdzie m5. ja potrzebuje komfortowo dojcechac ( znaczy nie leżeć w aucie , na autostradzie w niemczech przemknac sobie bez bólu głowy, wysilku dla auta i siebie 250 km/h - pokrecić sie na miejscu i wrócić )- do tego nie być wyciętym i wyglądać wiarygodnie. na samoloty, przesiadki, wypożyczalnie samochodów nie mam głowy. wolę że tak powiem własny środek transportu. wiem kompakt , byłby lepszy, wan też , wszystkie one są dobre - ale ja wolę ten - polecam wypróbować - rocznik 2011 można teraz w promocji kupić- , ale tylko jakieś 3.0 - większe "konfiguracje" są indywidualne.

Nie przesadzajmy ze M5 jest ciasne. To pelnowymiarowa, 4 drzwiowa limuzyna. No i zjada Q7, nawet i V12. Ale nie ma co tu sie dziwic, bo zestawianie tych aut ze soba jest bez sensu.

A tak na marginesie, kupowanie drogich aut z TDI na pokadzie jest dla mnie bez sensu.

w mojej firmie ze tak powiem tankuje sie tylko diesla :-) a tak na serio myslalem o najwiekszej benzynie - ale moment obrotowy mnie rozkochał w tym aucie - to po prostu brutalny ciąg - ale kontrolowany. Najlepsze jest to ze on od 0 do 250 przyspiesza w rownym tempie jakby nie miał masy i nie było oporu powietrza. masakra - moment od 80-140 ma o polowe szybszy niż v8 w benzynie.No można zamówić też u oficjalnego tunera wersję 600 KM gdyby ktoś chciał

Co do M5 kolega wspólnika ma. jeździłem ale mnie ta szkoła nie kręci.

Edytowane przez romekxxx

Niedawno wyszlo nowe M5, wlasnie z tego filmu. Ty pewnie jezdziles 507 konnym E60 z V10 5.0 bez Turba. Nowe ma V8 4.4 Twin Turbo.

Ja w przyszlosci, powiedzmy dosc niedalekiej planuje zakupic zwykle wolnossace V8. I to mi wystraczy. Najdalsze "trasy" jakie robie to po 200km wiec taki silnik to i tak za duzo.

?👈

1. zasięg na zbiorniku,

3. 5,5 sekundy do setki

6. dużo lepiej mi się nim jeżdziło niż GL AMG

7. Ni kole tak w oczy jak cayenne turbo - klienci by mnie zjedli

Raczej 5.5 sek do 60 mil (96km/h). Do setki to jakies 5.7/5.8.

Przy okazji to jakie te zimowe gumy kupiles?

dlatego nawet tego nie komentowałem - jeśli ktoś porównuje Q7 do M5 to tak jakby porównywał wygodę bolidu f1 do lotu biznes klasą . ciekawe jakby się kolega mikson czuł robiąc trasę kraków - amsterdam po jeżdzie m5. ja potrzebuje komfortowo dojcechac ( znaczy nie leżeć w aucie , na autostradzie w niemczech przemknac sobie bez bólu głowy, wysilku dla auta i siebie 250 km/h - pokrecić sie na miejscu i wrócić )- do tego nie być wyciętym i wyglądać wiarygodnie. na samoloty, przesiadki, wypożyczalnie samochodów nie mam głowy. wolę że tak powiem własny środek transportu. wiem kompakt , byłby lepszy, wan też , wszystkie one są dobre - ale ja wolę ten - polecam wypróbować - rocznik 2011 można teraz w promocji kupić- , ale tylko jakieś 3.0 - większe "konfiguracje" są indywidualne.

w mojej firmie ze tak powiem tankuje sie tylko diesla :-) a tak na serio myslalem o najwiekszej benzynie - ale moment obrotowy mnie rozkochał w tym aucie - to po prostu brutalny ciąg - ale kontrolowany. Najlepsze jest to ze on od 0 do 250 przyspiesza w rownym tempie jakby nie miał masy i nie było oporu powietrza. masakra - moment od 80-140 ma o polowe szybszy niż v8 w benzynie.No można zamówić też u oficjalnego tunera wersję 600 KM gdyby ktoś chciał

m5 jest stosunkowo komfortowym autem , nie sporowadzaj go do twardej taczki rodem z torów f1

nie wyolbrzminiaj zalet q7 i wad m5, prawda jest taka ze m5 by objechalo bez bolu głowy q7

Focal + Naim

m5 jest stosunkowo komfortowym autem , nie sporowadzaj go do twardej taczki rodem z torów f1

nie wyolbrzminiaj zalet q7 i wad m5, prawda jest taka ze m5 by objechalo bez bolu głowy q7

To prawda ale w zimie to juz nie.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Mikson skonczmy ten temat bo mam wrazenie ze cos cie boli. To temat o oponach mial byc.

Mikson skonczmy ten temat bo mam wrazenie ze cos cie boli. To temat o oponach mial byc.

sam zacząłeś temat jazdy 200 po śniegu, :)

nic mnie nie boli bo mam auto które spełnia moje oczekiwania

wracając do opon jakie firmy i jakie modele opon uważacie za udane

Focal + Naim

Ja pier...co za buraczany wątek się rozwinął :D Dziecinada na maksa - mamusiu ! - a mój resorak pędzi 200 po śniegu i jeszcze wyprzedza piętnaście innych resoraków :D Się ubawiłem :D

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.