Skocz do zawartości
IGNORED

TECHNICS RS-BX 747 a degradacja dźwięku

wkuzia

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Wpadł mi wczoraj w łapy deck Technics RS-BX 747.

Kupiłem wcześniej kasetę TDK SA (Chrom), żeby sprawdzić jak ma się jakość muzyki z CD i CC.

Odtwarzacz CD - Marantz 63 SE podłączyłem przewodami bezpośrednio do magnetofonu, a magnetofon został podłączony

do wzmacniacza Marantz 66 SE KI. Miałem włączony monitorowanie źródła w magnetofonie, więc miałem podsłuch dźwięku

z CD. Coś, co mnie zaskoczyło, to że samo przejście sygnału analogowego przez magnetofon spowodowało dość sporą utratę średnicy, redukcję przestrzeni i spadek kontroli basu. O ile w muzyce POP (Tonny Bennet, Michael Buble, Ania) nie rzucało się to tak w uszy, to przy klasyce, i to dobrze wydanej (Linn Records), to już kłuło.

No i zastanawia mnie - czy taka redukcja w przenoszonej informacji jest celowo zrobiona, bo wiadomo że z nośnika jakim jest kaseta kompaktowa i tak nie da się wiele wyciągnąć, czy to po prostu ten deck jest na tyle niedoskonały, że tych informacji muzycznych nie przeniesie przez swój tor, nie nagra na CC itd.

Poza tym muzyka z CD "przefiltrowanego" przez magnetofon i nagranie tej muzyki odtworzone z magnetofonu jest

praktycznie nie rozróżnialne.

Czy istnieją w miarę współczesne decki, np Marantza, które nie mają takiej przypadłości ?

Najlepiej wrzuć to pytanie raz jeszcze do wątku MAGNETOFON.

BX747 nie zbierał (podobnie jak większość Techniksów) wybitnie wysokich not za brzmienie, i wyżej oceniano wyższe modele Akai, Pioneera, Onkyo, oczywiście Nakamichi, itp.

Marantz, o ile wiem, raczej nie słynął z wybitnych magnetofonów. Najnowsze modele, np. SD53 i chyba SD63 wyglądają na klony prostych, dwugłowicowych modeli Denona.

Natomiast smutną wiadomością jest to, że BX747 z 1993 czy 94 roku już jest "w miarę współczesnym deckiem"... :-(

HMMM, nie chcę się upierać, bo swojego decka sprzedałem już kilka lat temu, ale...

Monitoring polegał właśnie na odczycie podczas nagrywania już nagranego materiału z kasety, stąd brak różnicy.

pozdrawiam

nt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.