Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

Gość 3monts

(Konto usunięte)

No to do kompletu 'Jasmine' - ten sam duet i ta sama sesja. Charlie Haden i Keith Jarrett grali razem w domu u Jarretta w 2007 roku i nagrali to co grali, i wyszły dwie płyty z tego spotkania. Ciekawe, że 'Jasmine' Manfred wydał w 2010, natomiast 'Last Dance' w 2014 roku. Jakby nie spojrzeć i nie wysłuchać, to zarówno 'Jasmine' jak i 'Last Dance', to praktycznie to samo.

Parker's Mood

Gość 3monts

(Konto usunięte)

2 utwory się nawet powtarzają „where can I go without you” i „Goodbye” (ostatni utwór). Jak czytam , to juz wiedzieli ,ze Haden umiera i pewnie dlatego te utworydo „Last dance” dodali.

W dniu 14.03.2022 o 19:57, Chicago napisał:

Kilka lat później Charlie Haden poznał Pata Metheny, który został jego przyjacielem i współpracownikiem na całe życie. Z tego 'związku' mamy słynną i jedną z najlepszych płyt Pata z ECM - '80/81'. W składzie sami killerzy - Pat, Michael Brecker, Dewey Redman, Charlie Haden i Jack DeJohnette.

Napiszesz coś Marku i nie pozostaje to bez reakcji. Kilka płyt Path'a Metheny'ego przesłuchałem ale zgodzę się tu w 100 procentach i podpisze obiema rękami. 

80/81 to najlepszy album Path'a. Albo inaczej. Lepszego nie słuchałem. 

Piękna rzecz z rodzaju must have

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech W
Literówki

MGM Trio - czyli Marilyn Crispell, Gerry Hemingway i Michael Moore / Ramboy Recording, 1996

Co na płycie? Zbiór kompozycji i improwizacji z dwóch sesji: 'live', z Antwerpii w Belgii, z 28 listopada 1994 roku z miejsca De Singel, i ze Stanów, z sesji studyjnej w Nevessa Studio z 23-go grudnia 1995. Całość kompozycji na płycie należy do klarnecisty Michaela Moore - to od jego pomysłów jest punkt  wyjścia. No cóż, nie jest to muzyka łatwa - contemporary z elementami free i free improwizacją, kompozycje zahaczające o muzykę współczesną... muzyka intelektualna, muzyka rzucająca wyzwanie. Zresztą cała muzyka, akurat może nie Michaela Moore, ale właśnie Marilyn Crispell, jest do omówienia, ponieważ jest to jedna z najważniejszych pianistek w świecie improwizacji, kompozycji i wszelkich modernistycznych konstelacji. Osoba wielce zasłużona i szanowana - Marilyn Crispell, to figura z najwyższej półki.

Ukryta Zawartość

IMG_5159.thumb.jpg.7b8774cc45b634a5b1ae048deae33e7b.jpgIMG_5158.thumb.jpg.00499835faff8b44a4a157dcadc7370d.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Chicago
Edyt Techniczny

Parker's Mood

Gość 3monts

(Konto usunięte)
Gość 3monts

(Konto usunięte)
Gość 3monts

(Konto usunięte)
W dniu 26.03.2022 o 12:30, Lech W napisał:

Napiszesz coś Marku i nie pozostaje to bez reakcji. Kilka płyt Path'a Metheny'ego przesłuchałem ale zgodzę się tu w 100 procentach i podpisze obiema rękami. 

80/81 to najlepszy album Path'a. Albo inaczej. Lepszego nie słuchałem. 

Piękna rzecz z rodzaju must have

IMG_20220325_200652.jpg

Fajny artykuł 

https://musicaficionado.blog/2017/09/19/8081-by-pat-metheny/

Gość 3monts

(Konto usunięte)

Fajny dzień dzisiaj, dojechały zamówione płyty, m.in. ta 🙂

1629BC29-C588-4D0B-A6A7-28867DDB1BDF.thumb.jpeg.82b9bcedb03e3adaabaa9fe921dc15ee.jpeg

i ta (polecana przez Chicago, dzięki):

B5A1FA8B-CB68-4A42-B0E3-27A26CBC6266.thumb.jpeg.c7efc60df3424d7210eb434ea5261387.jpeg

Nation Time mam już wydane przez atavistic ( obie wydania ten sam remaster)

BBBB79E3-0CAC-47A1-87E8-1720C14B5956.thumb.jpeg.ab987da6863f1b7efaabeafa88f99b5a.jpeg

54F6ADEF-9FEB-4244-9918-B1254A2405D1.thumb.jpeg.832bcbe11bb631148c9ace85829b9200.jpeg

jako ze dwóch CD nie potrzebuje chętnie komuś sprezentuje (wyd.atavistic), stan CD - bez rysek 🙂

w bonusie dołożę płytę „private channels” Marcina Wądołowskiego (wydane przez acrecords). Płyta jest nowa, w folii (jedna kupiłem , a druga dostałem w prezencie od p. Adama Czerwinskiego).

DF7CEAFA-B666-4196-9C16-D2B66A1A703E.thumb.jpeg.ba1641a631e7aaa3a7f457cf6f94cefa.jpeg

Opłata za wysłanie po mojej stronie. Jak ktoś jest chętny to proszę „zaklepać” i szczegóły na PW.

Mam też dwie wersje 'Nation Time' - pierwszą z Atavistic z 2000 roku, i póżniejszą z 2018 pochodzącą z Corbett vs. Dempsey - wydanie rozszerzone z dodatkowymi trzema kompozycjami z sesji, nigdy wcześniej nie pojawiającymi się na poszczególnych wersjach płyty.

Można wiedzieć ile zapłaciłeś za 'Illusion Suite'...??? Oczywiście jak nie jest to tajemnica.

Edytowane przez Chicago
Edyt Ortograf

Parker's Mood

Gość 3monts

(Konto usunięte)
17 minut temu, Chicago napisał:

Mam też dwie wersje 'Nation Time' - pierwszą z Atavistic z 2000 roku, i póżniejszą z 2018 pochodzącą z Corbett vs. Dempsey - wydanie rozszerzone z dodatkowymi trzema kompozycjami z sesji, nigdy wcześniej nie pojawiającymi się na poszczególnych wersjach płyty.

Można wiedzieć ile zapłaciłeś za 'Illusion Suite'...??? Oczywiście jak nie jest to tajemnica.

350 pln

Nigdy przedtem nie widziałem CD z ECM na 'złocie' - nie widziałem ani japońskiej wersji, ani europejskiej, ani amerykańskiej.

Parker's Mood

Gość 3monts

(Konto usunięte)

Te płyty tez 24k gold

Keith Jarrett Standards, Vol. 1 ECM Records – UCCE-9002 Japan OBI  
Keith Jarrett Standards, Vol. 2 ECM Records – UCCE-9003 Japan OBI  
Keith Jarrett Changes ECM Records – UCCE-9004 Japan OBI  
Keith Jarrett Standards Live ECM Records – UCCE-9005 Japan OBI  
Keith Jarrett Still Live ECM Records – UCCE-9006/7 Japan OBI 2 cd 
Keith Jarrett Changeless ECM Records – UCCE-9008 Japan OBI 
Keith Jarrett Tribute ECM Records – UCCE-9009/10 Japan OBI 2 cd
Keith Jarrett The Köln Concert ECM Records UCCE-9011 Japan OBI  
Keith Jarrett Facing You ECM Records – UCCE-9012 Japan OBI  
Keith Jarrett Solo-Concerts: Bremen / Lausanne ECM Records – UCCE-9013/4 Japan OBI 2 cd
Keith Jarrett Staircase ECM Records UCCE-9015/16 Japan OBI 2 cd  
Keith Jarrett Concerts ECM Records UCCE-9017 Japan OBI  
Keith Jarrett Dark Intervals ECM Records UCCE-9018 Japan OBI  
Keith Jarrett Paris Concert ECM Records UCCE-9019 Japan OBI  
Keith Jarrett My Song ECM Records – UCCE-9020 Gold Japan OBI  
Keith Jarrett Belonging ECM Records – UCCE-9021 Japan OBI  
Keith Jarrett Personal Mountains ECM Records – UCCE-9022 Japan OBI  
Keith Jarrett Nude Ants (Live At The Village Vanguard) ECM Records – UCCE-9023/4 Japan OBI 2 cd
Keith Jarrett The Survivors' Suite ECM Records UCCE-9025 Japan OBI  
Keith Jarrett Eyes Of The Heart ECM Records – UCCE-9026 Japan OBI

12 minut temu, Chicago napisał:

Nigdy przedtem nie widziałem CD z ECM na 'złocie' - nie widziałem ani japońskiej wersji, ani europejskiej, ani amerykańskiej.

https://www.discogs.com/release/11554018-Chick-Corea-Return-To-Forever

Gość 3monts

(Konto usunięte)

Chyba tak, ale nie znam się bardzo.  Z tego co wiem to Jarretta tylko te 20 tytułów jest na złocie.

Jarretta mam to wydane i shm. To na złocie jak dla mnie jest super. Uwielbiam ta plyte.

7ACB490A-437D-4D16-9035-90FD4426E4CC.thumb.jpeg.7ab5abb76ee1fec28a050d053f7c3d21.jpeg

Płyty z ECM zbieram od lat, mam ponad sześćset tytułów i do dzisiaj nie wiedziałem, że ukazują się również na 'złocie'. Jarretta mam kompletnego w kolekcji, ale 'Changeless' w wersji 'gold' zamówię jak będzie ktoś miał w stanie 'mint', bo to jest wyjątkowa płyta. Jak by było kompletne wydanie (6CD) K. Jarrett Trio z Blue Note na złocie, to też bym chciał. Reszty nie muszę mieć w wersji 'gold'.

Złotko jest fajne jako kolekcjonerska rzecz, ale wpływu 'złota' na jakość odtwarzania nie ma.

Edytowane przez Chicago
Edyt Techniczny

Parker's Mood

Gość 3monts

(Konto usunięte)

https://www.discogs.com/release/7234981-Keith-Jarrett-Trio-Changeless

Ktoś z USA mint sprzedaje 🙂

8 minut temu, Chicago napisał:

Złotko jest fajne jako kolekcjonerska rzecz, ale wpływu 'złota' na jakość odtwarzania nie ma.

Ale różnica vs shm jest duża. Nie sprawdzałem czy remaster jest ten sam czy inny, ale barwowo „gold” jest dużo lepszy, shm ostrawo i „monochromatyczne” granie mz i u mnie oczywiście.

Sprzedawca herdedge_ny - on ma wszystko w wypasionych i poszukiwanych wersjach. The best seller!

Co to znaczy 'monochromatyczne granie'. Wiem co to jest chromatyka, ale to nie dotyczy odtwarzania. Ja mam SHM-CD Gary Peacocka 'Tales of Another' i chyba jest lepiej jakościowo niż na pierwszym niemieckim wydaniu, ale nie pamiętam dokładnie - muszę to sprawdzić. Ale faktem jest, że najbardziej lubię i cenię pierwsze wersje niemieckie - wersje w pancernych 'jewel case' i z 'czerwonym grzbietem'.

Parker's Mood

Gość 3monts

(Konto usunięte)

Takie trochę szare , pozbawione barw. Ja przestałem shm’y kupować, ale może miałem pecha , ze na takie trafiałem.

10 minut temu, Chicago napisał:

Sprzedawca herdedge_ny - on ma wszystko w wypasionych i poszukiwanych wersjach. The best seller!

Faktycznie ma „troche” fajnych płyt 🙂

Ma, ale co z tego...??? Ceny zaporowe jak na CD, ale z drugiej strony, jak ktoś ma ciśnienie i chce już, to 'wszystko' u niego jest dostępne i w gwarantowanym stanie. 

Parker's Mood

Don Cherry - artysta, który jest chyba najważniejszym muzykiem free-jazzowym w kategorii trąbki. Nawet sceptycznie nastawiony do free jazzu Miles Davis chwalił go i cenił i za jego umiejętności i za feel jaki wytwarzał. Oprócz tego, zainteresował się muzyką świata i z powodzeniem włączył i łączył jej elementy z jazzem, stając się jednocześnie reprezentantem tzw. ethno jazzu. Don Cherry wprowadzał do jazzu elementy z różnych kultur muzycznych - w jego twórczości  etno-jazzowej odnajdziemy influencje pochodzące z kultur afrykańskich i brazylijskich, z kultury hinduskiej, arabskiej, balijskiej, chińskiej... indiańskiej... i pewnie jeszcze z wielu innych. W kilku słowach można powiedzieć, że Don Cherry jest muzykiem 'uniwersalnym' zakreślając ślad swojej działalności od mainstreamu, poprzez koncepcje wielko-orkiestrowe i free jazz, do kameralnej, etnicznej muzyki z feelem nie do osiągnięcia przez kogokowliek innego. Tak samo ważny muzyk z panteonu jak Ornette Coleman i John Coltrane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4958.thumb.jpg.950a98bc5150ad672ab03813a87e7501.jpgIMG_4959.thumb.jpg.0c0bd3116417c24be2f4812c9b3c4792.jpgIMG_4961.thumb.jpg.fbe5a1da0927beb9788085f38ce90def.jpgIMG_4966.thumb.jpg.15bd51d8de044cf09926f9e3382a2652.jpgIMG_4962.thumb.jpg.80618e4f5a7f627369ac5a33dbe4b18b.jpgIMG_4964.thumb.jpg.99517484a6d219e3716e566c3b3ab0ba.jpgIMG_4967.thumb.jpg.dd71481b3a469505a0d182beed147872.jpgIMG_5262.thumb.jpg.8155c5bb03d4129b26c2a5c788f43a6e.jpgIMG_5263.thumb.jpg.7d67509b2612a86e9a430d4fbe83e456.jpgIMG_5265.thumb.jpg.55e301ff1aa7d96211a7b13c9580e148.jpgIMG_5266.thumb.jpg.19d075ebb2a18419ca343697c18f022e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Chicago
Edyd Geometryczny

Parker's Mood

Don Cherry to wyśmienity trębacz. Liznąłem kiedyś nieco jego twórczości. Coś mi jednak zakłóciło aby do samego końca zapoznać się z jego muzyką. Jest tego tyle.... Wrócę do niego napewno.
Obecnie studiuję Woodego Shaw. Oj ten też wymiata. Wielka, Wielka postać. Ale o nim pewnie Marek dwa słowa. Chyba już pisał ale wtedy byłem nie w tym miejscu co teraz

• Pokaż nowe odpowiedzi