Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna płyta ulubionego przeze mnie wykonawcy. Tak o niej piszą:

Reunion session recorded in the private studio of legendary engineer Yoshihiko Kannari.
Studio Lion, Nasu, Tochigi / 20 June 2022

(HQ) (3000 copy only)

The album has a subtitle on the insert:
Tsuyoshi Yamamoto Trio meets Yoshihiko Kannari.

Zamówiona idzie do mnie.

Na razie yb.

4 godziny temu, GB napisał:

Zamówiona idzie do mnie.

Tak z ciekawości. W jakich sklepach zamawiasz, kupujesz płyty. W moim przypadku około 80% płyt CD kupuje w Fan.pl 

Tak z ciekawości. W jakich sklepach zamawiasz, kupujesz płyty. W moim przypadku około 80% płyt CD kupuje w Fan.pl 
Używam również tego sklepu, ale jeszcze empik, swiatksiazki. Na japońskie wydania mam człowieka, co sprowadza i zawsze robi dobrą cenę. Część zakupów robię na discogs, ale tu głównie pozycje ciężko dostępne.

A zapomniałem: Voiceshop.pl ma jeszcze dużo fajnej muzy.

Niekiedy też kupuje ale poprzez ich sklep na Allegro 
Wyślij zapytanie do Voiceshop.pl czy jak będziesz kupował bezpośrednio nie na allegro to nie dadzą Ci jakiegoś rabatu. Być może w wysokości prowizji jaką muszą oddać portalowi.

11 minut temu, GB napisał:

Wyślij zapytanie do Voiceshop.pl czy jak będziesz kupował bezpośrednio nie na allegro to nie dadzą Ci jakiegoś rabatu. Być może w wysokości prowizji jaką muszą oddać portalowi.

OK Choć do innych sklepów, które wystawiają płyty CD na A….. to ceny Voiceshop ma dobre 

Norweski trębacz Mathias Eick. Mathias jest nie tylko trębaczem, ale gra także na kontrabasie, wibrafonie, pianinie i gitarze.

Występował z wieloma znanymi zespołami oraz muzykami m.in. Jaga Jazzist, Manu Katché i Trondheim Jazz Orchestra (razem z Chick’em Coreą i Patem Metheny’m).

Jego nowe dziecko.

33689a8201bd4884d4dbf855ca5f92f2.jpg

The Count Basie Trio - bardzo lubię jego twórczość w małym składzie.ef94ca80291280c47e9088de0311e840.jpg

Basie świetnie gra to na fortepianie, ale są kawałki z hammondami, które są również niesamowite.

Nie wspomnę o świetnym kontrabasie i realizacji.

Wieczorem słucham tych płyt Huberta Laws. Idealny jazz na wieczorne słuchanie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Ale my z @GBposłuchali dziś P. Barber i kilka fajnych jazzów.

Powiem Wam, że samotne słuchanie muzyki ma zalety, ale wspólne słuchanie też jest świetne.

Można pogadać, powspominać i takie tam różne historie.

Dzięki Grzesiek za przybycie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Pan Adam Czewiński polski perkusista jazzowy, grał między innymi: Janem Ptaszynem Wróblewskim i Zbigniewem Namysłowskim a od 1993 rozpoczął współpracę z Jarosławem Śmietaną.

Współpracował również z Lee Konitzem, Eddie Hendersonem, Larry Koonzem, Harvie Swartzem, Cameronem Brownem, Jean Poul Bourellim, Bennie Wallacem czy Jamesem Newtonem.

Pan Adam prowadzi wytwórnie AC Records, która nagrywa na cd, winylach i taśmach szpulowych.

Tu zakupiona u niego taśma. Wydawana przez niego muzyka jest wyśmienicie zrealizowana.

127365b727d9d73392970da70952930e.jpg290bc090e57563ce712b4eb156b3b070.jpg

59e5e1952bd6fbe6072f67e342384048.jpg

Ukryta Zawartość

Pora na wyśmienity album mistrza - In A Silent Way 

PS. Dzisiaj przypada dzień, w którym ten album został nagrany, czyli 18 lutego 1969r. 

Ukryta Zawartość

Ahmad Jamal - amerykański pianista urodzony w 1930 r., jeszcze żyjący i mający bardzo bogatą dyskografię sięgającą początku lat 50-tych. Przez wiele lat grał zawsze w trio. W latach 70-tych próbował tworzyć w większych składach.
Kolega audiofil zafascynowany jego muzyką zwrócił moją uwagę na tego pianistę.
Przesłuchałem kilka płyt bardziej współczesnych i jedną starszą - The Awakening (1970) nagraną w trio: 
Ahmad Jamal – piano
Jamil Nasser – bass
Frank Gant – drums

image.png.0e109378e72142ed904ad5387d2e4fda.png

Rzadko podobają mi się płyty nagrane w takim składzie, ale ta jest świetna. Słucha się jej od początku do końca z wielką przyjemnością doceniając kunszt i pomysłowość muzyków.

Jeśli moglibyście polecić inne dobre płyty Ahmada Jamala z jego bogatej dyskografii, to byłbym wdzięczny.

Ahmad Jamal - kolejny wielki i szanowany pianista. Pasjonowali się jego muzyką Jarrett, Peacock i DeJohnette, a i Miles był zachwycony i pod wielkim wrażeniem. Ponoć Jack DeJohnette był przyjacielem Ahmada Jamala. Mam kilka jego rzeczy i tak jak w przypadku wielkich muzyków, a takim jest bez cienia wątpliwości Ahmad Jamal, dobrze jest zacząć od początku dyskografii, chociażby dlatego, żeby się wsłuchać i wiedzieć, dlaczego Ahmad Jamal i jego Trio miało takie wzięcie i było osłuchiwane przez największych muzyków jazzowych na planecie Ziemia...???

Niewątpliwie istotne są nagrania z chicagowskiego 'Persching Lounge' z Israelem Crosby i Vernelem Fournierem na pokładzie - płytka 'But Not For Me' jest płytą rekomendowaną i reprezentatywną tego trio. 'Poinciana', to też ten sam  reprezentatywny kaliber, więc na pewno warto się z nią zapoznać. Dwie pierwsze płyty w dyskografii, 'The Piano Scene of Ahmed Jamal' i 'Chamber Music Of New Jazz', to z kolei konfiguracje trio drumless - zamiast perkusisty mamy tutaj gitarzystę Ray Crawforda. I to są początki, do których również namawiam. Materiał z dwóch pierwszych płyt Ahmeda Jamala został skompletowany i wydany na CD pod tytulem 'The Legendary Okeh & Epic Recordings'. Poza tymi wczesnymi płytami, mam jeszcze płytki 'Big Bird', 'It's Magic', 'Live in Paris 1996', 'Chicago Revisited: Live At Joe Segal's Jazz Showcase', 'Blue Moon - The New York Session'. 

Parker's Mood

Niedzielne poranki zawsze wygladaja tak samo. Kawa i jazz. Niedzielne poranne sluchanie to u mnie zawsze ,, Królestwo wibrafonu". 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, aryman napisał:

Niedzielne poranki zawsze wygladaja tak samo. Kawa i jazz. Niedzielne poranne sluchanie to u mnie zawsze ,, Królestwo wibrafonu". 😀

Zgadza się - rano kawa i muzyka jazzowa 👍

Co prawda: nie kawa, nie wibrafon, nie atummn oraz nie Seattle, ale dobry poranny Jazz do śniadania.

Jak ten kontrabas się tu odzywa.

Do tego kręcące się szpule - czego więcej chcieć?

e24ac1494dde9eabbdecda10b5c7f13c.jpg41eeca65858b9a4b4dbff3f968a62847.jpg0093e9b91dfb3b092b677236f6daccce.jpg

• Redaktorzy

Jazz, kawa...

To może pączek i krzyżówka? Zrobiliśmy z córką...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiejsze popołudnie z The Meters. Dokładnie z 3 i 4 płytą z poniższego boxu. Jest jazz i jest funk. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dave Liebman 'Live At Smalls' / Cellar Music Group, 2023

Mam tę płytkę już od ponad tygodnia i muszę powiedzieć, że słucham jej już po raz n-ty. Ten koncertowy, 'free-jazzowy' lot odbył się 15 stycznia 2022 w nowojorskim Smalls. Ze wszystkimi muzykami grającymi ten koncert, Liebman już wcześniej współpracował, ale nigdy w konfiguracji jako zespół, więc jest to tak jakby debiut świeżej i nowej grupy na jazzowej scenie. Oczywiście feel Johna Coltrane w charakterze swobodnej improwizacji jest tutaj mocno odczuwalny, o czym zresztą sam Liebman wspomina, to jednak sama gra jak i nić porozumienia pomiędzy muzykami jest tutaj tak jakby mniej zagęszczona, a i sama muzyka nie jest tak przytłaczająca i 'ciężka' jak we free-jazzowych wątkach mistrza JC. Oprócz lidera na sopranie, mamy na pokładzie potężnego i zmysłowego drummera Tyshawn'a Sorey i przebasistę Johna Heberta, awangardowego trębacza Petera Evansa i argentyńskiego pianistę Leo Genovese. Ten kwintet nie dokonał cudów, bo nie o cuda tutaj chodzi, ale jak najbardziej zagrał przewspaniały koncert i wykonał kawał dobrej, zmysłowej i kreatywnej roboty. Pomimo free-jazzowej wagi i ciężkości tego albumu, sama muzyka ma nośność i jest niesamowicie przystępna i lekkostrawna - słucha się tych improwzacji z przyjemnością i bez uczucia przytłaczającej ciężkości, czego zasługą jest na pewno zarówno samo 'ciche i zbalansowane' brzmienie jak i oczywiście nieziemska świadomość tych super muzyków.

Myślę, że ta lekkość jest też wynikiem niebagatelnej i nietuzinkowej gry Soreya i wspaniałego basisty z tradycyjnymi nowoorleańskimi korzeniami Johna Heberta, którego można podziwiać na wielu fantastycznych awangardowych płytach jazzowych z wątkami zarówno contemporary jak i free, a żeby nie być gołosłownym, to odsyłam do płytki 'Enesco Re-Imagineted' z 2010 roku, która to płyta wywarła na mnie i jak najbardziej wywiera do dzisiaj, niesamowite wrażenie. Płyta 'Enesco Re-Imagineted', wydana nakładem amerykańskiej Sunnyside Records, firmowana przez pianistę rumuńskiego pochodzenia Luciana Bana i Johna Heberta, jest 'opowieścią' o wielkim rumuńskim kompozytorze, dyrygencie, pianiście i skrzypku George Enescu, którego 'waga' artystyczna jest porównywalna do naszego Fryderyka Chopina. Uważam, bez względu na stylistykę i feeling, że zarówno 'Enesco Re-Imagineted' jak i koncert kwintetu z Liebmanem ze Smalls, oferuje tzw. Formułę 1 w szeroko pojętej muzyce jazzowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6175.thumb.jpg.6bb1df8e29882797d9bd639371932555.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

• Redaktorzy
15 minut temu, GB napisał:

Takie coś dziś wpadło. Będzie odsłuch.

Ale porysowana ta "wpadka". 😉

Grzesiu, raz jeszcze wszystkiego najlepszego, sto lat, pomyślności - w dniu Twoich Urodzin i od jutra również. Piję "zerówkę", ale puściłem jazz, zatem "się chyba wyrównało". 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale porysowana ta "wpadka".
Grzesiu, raz jeszcze wszystkiego najlepszego, sto lat, pomyślności - w dniu Twoich Urodzin i od jutra również. Piję "zerówkę", ale puściłem jazz, zatem "się chyba wyrównało".

Ukryta Zawartość

Chyba też się napiję, ale z % powyżej 0ra.

Powiem Ci muzyka też porysowana, ale realizacja pierwsza klasa, przestrzeń, perkusja tak jak lubię, lekkie muśnięcia, stuknięcia w talerze, fortepian pierwsza klasa, bo to nie kto innynny jak Bobo Stenson.

A trąbka jak to ostro a delikatnie, nie za bardzo przeszkadza. Jak nie lubię twórczości tego wybitnego muzyka to na tej płycie nawet mi się podoba.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi