Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór CD Transport do DAC (z punktu widzenia modyfikacji)

baxteros

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy,

Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem DAC’a WM_DAC MkII (reszta mojego toru w zakładce o mnie), i chciałbym do niego dobrać jakiś godny TRANSPORT.

Moje założenia:

1. Preferuje odtwarzacz CD (DVD odpadają)

2. Wiek nie starsze niż 5-6lat (chodzi o to żeby jako tako to wyglądało i było dostępne w dużych ilościach na allegro)

3. Cena ok. 400PLN (więc mocna budżetówka)

4. I teraz najważniejsze: jakość toru analogowego mnie nie interesuje, liczy się aby wyjście cyfrowe (coax, NIE optyka) miało już porządne parametry w nie modyfikowanym urządzeniu

5. Urządzenia dało się łatwo zmodyfikować (tj ktoś już to robił, są znane skutki i jest konkretne rozwiązanie)

Dziękuję za odpowiedź, z góry przepraszam za dublowanie tematu (były już takie ale są stare) jest też podobny temat w stereo ale tam brak konkretnych odp poza tym dyskusje toczą się w okuł DVD.

Wiem, że nie jestem sam w tym temacie wiec zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam

AM

Nieźle, interesuje cię dobre wyjście Coax, ale jakość odczytu z płyty już nie, ciekawe....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Myślę, że baxteros pisząc "NIE optyka" miał na myśli: "nie wyjście optyczne".

Osobiście także stanę się posiadaczem w/w DACa, więc podpinam się pod prośbę baxterosa.

Pozdrawiam

>>avs

Na odczycie mu nie zależy, bo nawet o tym nie wspomniał....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czemu odrzucasz DVD? Dlatego, że jego laser i układ odczytu płyty ma kilkukrotnie większą przepustowość i przez to ogólnie lepsze parametry niż optyka CD? A może lubisz sprzęt w stanie agonalnym i wątki "jaki laser do"? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że zakupowi nowego DVD nie towarzyszą takie emocje jak szrotowi CD, który nie wiadomo jak długo pogra i czy w ogóle zagra po odebraniu paczki. U mnie zakończył karierę 18-letni CD z wyższego pułapu niż 400zł second hand na rzecz DVD za 220zł nówka. Oczywiście obydwa przerabiane i w roli transportu. Aha, drogich DVD nie kupujemy, gdyż mają w środku bebechy tylko przeszkadzające roli transportu typu rozbudowany dekoder 5.1 czy multum wyjść wideo w różnych archaicznych standardach.

>>michelangelo

Musisz się jeszcze wiele nauczyć..., ale cóż....

Czemu odrzucasz DVD?

Wolał bym, żeby był to zwykły odtwarzacz CD, aczkolwiek przyjmę wszystkie rady itp.

Nieźle, interesuje cię dobre wyjście Coax, ale jakość odczytu z płyty już nie, ciekawe....

>>avs

Na odczycie mu nie zależy, bo nawet o tym nie wspomniał....

Jeżeli zależy mi na jakości wyjścia coax to zależy mi na całej drodze sygnału począwszy od lasera i rzeczonego wyjścia coax

bardzo bym prosił o nie udzielanie prowokacyjnych wpisów nie wnoszących nic merytorycznie.

Myślę, że osoby zainteresowane pomocą wiedzą o co chodzi

>>michelangelo

To musisz się jeszcze wiele nauczyć..., ale cóż....

Napisz mi czego nie wiem lub nie umiem. Albo - czego chciałbyś mnie nauczyć? :))) Zacznijmy od prostych pytań - ile zrobiłeś lub przetestowałeś różnych kabli cyfrowych, ile i jakich CD usprawniłeś, z jakimi DACami miałeś do czynienia. Ile ich zbudowałeś lub przebudowałeś. Itd. itp. Oczywiście, zawsze mnie jeszcze możesz pouczyć elektroniki. :D :D :D

Panowie... możemy uciąć w tym punkcie zbędne dyskusje i skakanie sobie do gardeł? Przecież można do wszystkiego podejść profesjonalnie, np: stary CD sprawdzi się lepiej w roli transportu bo.....

Takie tylko zdanie nowicjusza, który chętnie poczytałby merytoryczną dyskusję.

Szanowni Koledzy,

Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem DAC’a WM_DAC MkII (reszta mojego toru w zakładce o mnie), i chciałbym do niego dobrać jakiś godny TRANSPORT.

Moje założenia:

1. Preferuje odtwarzacz CD (DVD odpadają)

2. Wiek nie starsze niż 5-6lat (chodzi o to żeby jako tako to wyglądało i było dostępne w dużych ilościach na allegro)

3. Cena ok. 400PLN (więc mocna budżetówka)

4. I teraz najważniejsze: jakość toru analogowego mnie nie interesuje, liczy się aby wyjście cyfrowe (coax, NIE optyka) miało już porządne parametry w nie modyfikowanym urządzeniu

5. Urządzenia dało się łatwo zmodyfikować (tj ktoś już to robił, są znane skutki i jest konkretne rozwiązanie)

Dziękuję za odpowiedź, z góry przepraszam za dublowanie tematu (były już takie ale są stare) jest też podobny temat w stereo ale tam brak konkretnych odp poza tym dyskusje toczą się w okuł DVD.

Wiem, że nie jestem sam w tym temacie wiec zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam

AM

Moim zdaniem coś takiego nie istnieje. W tej cenie akurat DVD są lepiej wykonane jak CD, albo wręcz mają te same flaki. Ze swojej strony mogę polecić coś na CDM2 lub CDM4.

Moim zdaniem coś takiego nie istnieje. W tej cenie akurat DVD są lepiej wykonane jak CD, albo wręcz mają te same flaki. Ze swojej strony mogę polecić coś na CDM2 lub CDM4.

Ok. Skoro jest takie zdanie, iż części osób uważa DVD za dobre transporty to dopuśćmy także DVD tylko poprosimy o konkretne modele oraz polecane zmiany.

Ja przeczytałem troszkę wątków o tym i jedyną rzeczą negatywną na tem. Dvd która rzuciła mi się w oczy, to fakt zegara. Podobnież jest tam jakiś problem z zegarem, że jest jeden dla audio i wideo (fizycznie) i nie jest to dobre rozwiązanie. Może ktoś to wytłumaczyć?

MUZG:

A z CD na CDM2, CDM4 co polecasz ?

Pozdrawiam

AM

Panowie... możemy uciąć w tym punkcie zbędne dyskusje i skakanie sobie do gardeł? Przecież można do wszystkiego podejść profesjonalnie, np: stary CD sprawdzi się lepiej w roli transportu bo.....

Niestety, tego zdania nie ma jak skończyć, gdyż jest nieprawdziwe. Stąd zwolennicy CD od razu chwytają się retoryki ad personam. Ale mogę trochę pomóc - DVD mają prymitywne konstrukcyjnie mechanizmy i dłuższy bufor danych, przez co mają dłuższy czas dostępu do ścieżek i długo myślą po włożeniu płyty. Magnetyczne mechanizmy CD górują nad trybikami DVD, ale i tak zdecydowana ilość napędów CD ma napęd przekładniowy, więc szału nie ma. Natomiast optyka i elektronika w DVD jest lepsza, bo musi przenosić znacznie więcej danych w tym samym czasie, i tego oczywistego faktu nie da się obejść. Bufor danych DVD to także jego zaleta - może używać bardziej zaawansowanych algorytmów korekcji danych, zresztą procesory danych są w nich znacznie wydajniejsze, bo muszą obrobić także standard znacznie gęściejszy. Przekłada się to na fakt, iż mój DVD czytał bez trzasków porysowaną płytę, która przerywała na wszystkim innym, do czego ją włożyłem. I ostatnia rzecz to CD-R. Mało który starszy CD je dobrze czyta. Albo są trzaski, albo problem z przewijaniem i dostępem do dowolnej ścieżki, albo po prostu napęd nic nie odczytuje. W przypadku DVD, szczególnie takiego wieloformatowego, czytanie CD-R i CD-RW to mus, i choćby z tego powodu jest pełna kompatybilność.

Niestety, tego zdania nie ma jak skończyć, gdyż jest nieprawdziwe. Stąd zwolennicy CD od razu chwytają się retoryki ad personam. Ale mogę trochę pomóc - DVD mają prymitywne konstrukcyjnie mechanizmy i dłuższy bufor danych, przez co mają dłuższy czas dostępu do ścieżek i długo myślą po włożeniu płyty. Magnetyczne mechanizmy CD górują nad trybikami DVD, ale i tak zdecydowana ilość napędów CD ma napęd przekładniowy, więc szału nie ma. Natomiast optyka i elektronika w DVD jest lepsza, bo musi przenosić znacznie więcej danych w tym samym czasie, i tego oczywistego faktu nie da się obejść. Bufor danych DVD to także jego zaleta - może używać bardziej zaawansowanych algorytmów korekcji danych, zresztą procesory danych są w nich znacznie wydajniejsze, bo muszą obrobić także standard znacznie gęściejszy. Przekłada się to na fakt, iż mój DVD czytał bez trzasków porysowaną płytę, która przerywała na wszystkim innym, do czego ją włożyłem. I ostatnia rzecz to CD-R. Mało który starszy CD je dobrze czyta. Albo są trzaski, albo problem z przewijaniem i dostępem do dowolnej ścieżki, albo po prostu napęd nic nie odczytuje. W przypadku DVD, szczególnie takiego wieloformatowego, czytanie CD-R i CD-RW to mus, i choćby z tego powodu jest pełna kompatybilność.

Ok to co polecasz ?

MUZG:

A z CD na CDM2, CDM4 co polecasz ?

Miejmy jakieś przykłady to będziemy oglądać, dyskutować.

"michelangelo" jeśli mówimy o kompatybilności urządzeń z CD-R, CD-RW, to ja bym chciał przebierać w urządzeniach świerzych ale bardzo budżetowych typu Denony seria DCD-6XX czy DCD-1450, Jakieś CA 340, 540. Generalnie to są świeże sprzęty których nie dotyczą jeszcze problemy z odczytem płyty. Ale to tylko moja skromna sugestia. Może one są tak słabe, że nie nadają się na transport do całkiem niezłego dac’a

Za 400zł niedawno poszedł SL-PS840 i to była super okazja, ale trzeba go mocno przerobić i koniecznie dodać elektryczne wyjście cyfrowe. Normalnie on chodzi powyżej 600zł. To tyle, co wiem, że śmiga z CD-R, CD-RW i ma mechanizm magnetyczny.

Co do DVD - dowolny Samsung z obecnej oferty np. DVD-D530, Panasonic też powinien styknąć, bo kości będą w sporej mierze te same, np. serwo. Nieźle wypadła niegrzebana Yamaha. Cokolwiek firmowe powinno być dobre, przy czym odradzam starsze i rozbudowane modele, gdyż jest tam nawalone masę rzeczy, które utrudniają, czy też znacznie podnoszą koszt skutecznych modyfikacji zasilania. W Samsungach trzeba nieco podrasować mechanizm, bo potrafi być głośny.

a moze lekcja Łukasza Fikusa - np. tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na samym dole malutki tweak poprawiajacy jakos sygnalu spdif do marantza cd67/63 - bardzo popularny i tani cedek

Ukryta Zawartość

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Mało który starszy CD je dobrze czyta. Albo są trzaski, albo problem z przewijaniem i dostępem do dowolnej ścieżki, albo po prostu napęd nic nie odczytuje. W przypadku DVD, szczególnie takiego wieloformatowego, czytanie CD-R i CD-RW to mus, i choćby z tego powodu jest pełna kompatybilność.

A ten swistak tam siedzi i pakuje te CD w te sreberka?

"michelangelo" jeśli mówimy o kompatybilności urządzeń z CD-R, CD-RW, to ja bym chciał przebierać w urządzeniach świerzych ale bardzo budżetowych typu Denony seria DCD-6XX czy DCD-1450, Jakieś CA 340, 540. Generalnie to są świeże sprzęty których nie dotyczą jeszcze problemy z odczytem płyty.

To rzeczywiscie te Denony maja 5-6lat. DCD-1450 byl produkowany w 2000r i nie kupisz go za 400zl, to raz. A DCD-6xx sa jeszcze starsze. Przerobilem kilka CD i wczytywanie plyt ma sie tu do wieku jak pies do jeza. Stary jak swiat DCD-980 czytal doslownie wszystko co mu podlaes bez zajaknięcia, nawet plyty sprzed kilku lat, porysowane jak cholera z tzw Biedronki, gdzie moj obecny DCD-1550AR ma juz problemy ze swiezymi plytkami.

?👈

To rzeczywiscie te Denony maja 5-6lat. DCD-1450 byl produkowany w 2000r i nie kupisz go za 400zl, to raz. A DCD-6xx sa jeszcze starsze. Przerobilem kilka CD i wczytywanie plyt ma sie tu do wieku jak pies do jeza. Stary jak swiat DCD-980 czytal doslownie wszystko co mu podlaes bez zajaknięcia, nawet plyty sprzed kilku lat, porysowane jak cholera z tzw Biedronki, gdzie moj obecny DCD-1550AR ma juz problemy ze swiezymi plytkami.

Nie no bez przesady DCD-1450 to może i ma z 7latek, ale DCD-685 mam jeszcze w chałupie to mam z 2007 roku (tyle, że nie ma coaxa). Ale proszę skupmy się na „pełnieniu przez urządzenie roli transportu”. A nie na tym czy przeczyta porysowaną CD czy nie. Aczkolwiek to aby było w miarę świerże to ważne

a moze lekcja Łukasza Fikusa - np. tu

Ukryta Zawartość

na samym dole malutki tweak poprawiajacy jakos sygnalu spdif do marantza cd67/63 - bardzo popularny i tani cedek

Patrząc na stromość zboczy to Fikus spieprzył ten S/PDIF, a nie poprawił. Kształt "daszka" w niczym tu nie przeszkadza biorąc pod uwagę poziom amplitudy wyjściowej i selektywność komparatora DIR.

Ukryta Zawartość

Z rok temu szukałem dobrego napędu CD do nagrywarki Pioneer PDR05

Przetrzepałem fora i miałem kilka różnych CDków pod tym kątem

DVD - może i nowe i dobre , ale obsługa - wybaczcie. Ja odpuściłem.

Robiłem próby z dorabianiem wyjść cyfrowych na możliwie najlepszych elementach.

I tak trafiłem na Marantza CD52MKIISE.

Sprzęt wiekowy , ale jakość nagrań z jego wyjścia cyfrowego jest rewelacyjna.

Mechanizm CDM4 gwarantuje kolejne lata bezproblemowej eksploatacji.

A w razie czego kupuje filipka za 50zł i mam z czego przekładać.

Żeby było śmieszniej w 1995r miałem takiego właśnie Marantza można powiedzieć nowego.

Grał u mnie intensywnie do 2004r

Od 2004r praktycznie niewyłączany grał u kolesia a od 2-3lat w jakimś barze do kotleta.

I nie chce się popsuć :)

Nowe napędy to jakiś żart - wsadzają mega tandetne KSS213 które sypie są po 2 latach.

A nawet nowy jest wybredny gorzej niż baba przed okresem.

CDM4 nawet płytę chodnikową wczyta.

Zapomniałem co to rysy , brudne czy zniszczone płyty

Po przygodach z kilkudziesięcioma CDkami do 5kzł wróciłem do Marantza CD40 który po modyfikacjach gra tak ze mi wystarcza.

A nie tak dawno miałem Philipsa CD303 z chyba 1984r i bez problemu wszystko czytał.

SL-PS840 jest też fajnym napędem. Ale za igłę trzeba dać z 800zł i przerobić podczas gdy 52MKIISE kupisz do 400zł.

A swoją drogą masz za mało kasy na dobry współczesny napęd z dobrym wyjściem cyfrowym.

I musisz zdać sobie sprawę że stare zwłaszcza Philipsowskie napędy są niemal wieczne.

Ja kupiłem drugiego CD40 na części i nie mam zamiaru zmieniać CDka

Ważne to szukać w możliwie najlepszym stanie.

Ale to już nie o tym wątek.

A swoja drogą takie tematy już były wielokrotnie.

Cóż. cały wątek reanimowałem ja w "stereo". Rzecz się tyczyła "Fikusyzacji" Pioneera DV300. Mam od roku DV420. Po otwarciu okazało się, że nie jest to to co 300etka. Prosiłem tam o pomoc w zlokalizowaniu pinu z którego mogę wyprowadzić sygnał i ominąć bebechy. Niestety nie znalazł się nikt życzliwy w sprawie dvd. Owocem krótkiej dyskusji był kierunek w stronę CD. Ja używam mojego dvd po coaxialu i da się tego słuchać. Może lekki misio temu towarzyszy, ale i tak z DaC by Waldek i kolonem Rudistora NX33 daje mi to masę "funu" na moich Beyerach. Jak każdy z nas próbuję jednak coś poprawić i z tąd chęć zmodowania dvd lub zakupu padaki CD. Michelangelo - widziałem wielokrotnie Twoje wpisy gdzie polecałeś Samsunga - może podpowiesz co po za mechaniką poprawiłeś, że bądź co bądź Twoje doświadczone ucho nie dało by okazji byle szajsungowi:)

Tak czy inaczej coś z CD sobie kupię, choćby po to by sprawdzić, choćby z CDM4. Idzie zima będzie czas na motanie:)

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

A ja mam zasadnicze pytanie do interlokutorów, prócz Michalangelo :

Czy ktoś z Was miał okazję porównywać łeb w łeb co najmniej średniej klasy transporty CD z dobrze, podkreślam DOBRZE zmodyfikowanym dvd?

Proszę tylko o merytoryczne i przede wszystkim PRAWDZIWE odpowiedzi.

łączęukłony

W

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Czy ktoś z Was miał okazję porównywać łeb w łeb co najmniej średniej klasy transporty CD z dobrze, podkreślam DOBRZE zmodyfikowanym dvd?

łączęukłony

W

Niestety nie miałem ŻADNEJ okazji do porównań. Jeżeli bym takową miał, polegał bym na swoich uszach, nie męczył kolegów.

Nie jest to wpis merytoryczny, jednak chciałem w ten sposób podkreślić, że nie jestem osobą osłuchaną, i bardzo liczę na Wasze wskazówki.

Niestety nie miałem ŻADNEJ okazji do porównań. Jeżeli bym takową miał, polegał bym na swoich uszach, nie męczył kolegów.

Nie jest to wpis merytoryczny, jednak chciałem w ten sposób podkreślić, że nie jestem osobą osłuchaną, i bardzo liczę na Wasze wskazówki.

Chopie,;)

do roboty! - poumawiaj się na odsłuchy

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Chopie,;)

do roboty! - poumawiaj się na odsłuchy

Tyś za Ślunska chopie???:)

Ok jak skończę DAC, Rudiego i doradzicie nam odnośnie transportu, to po sezonie, czyli zimą zapraszam ze swoimi klamotami. Mam lokum. Możemy posłuchać.

Ale wróćmy do MERITUM drodzy interlokutorzy:)

Nie qmasz Chopie,

masz geszeft, to się uprzejmie prosisz i jedziesz do kogoś doma.

Ja odpadam.

end

Ponawiam moje wcześniejsze zapytanie i prośbę o wpisy merytoryczne

łączęukłony

W

Nie no bez przesady DCD-1450 to może i ma z 7latek, ale DCD-685 mam jeszcze w chałupie to mam z 2007 roku (tyle, że nie ma coaxa).

DCD-1450AR byl produkowany od roku 2000 do 2004. DCD-685 od 2002 do 2004. Takze konstrukcyjnie mozna przyjac ze sa to CDeki z lat 2000-2002. A moze i wczesnej, bo wiadomo, ze zanim wejda na rynek tez troche czasu mija od daty premiery etc.

?👈

W moim przypadku nie porównywałem bezpośrednio DVD z CD

Jak już napisałem obsługa DVD gdyby był nawet najlepszy na świecie - to bym nie chciał tracić odrobiny luksusu w szybkości działania czy przewijania ;)

U mnie test napędu polegał na nagrywaniu tej samej płyty. Najpierw na różnych nagrywarkach - tak pozostał Pioneer PDR05

A później na pionku robiłem też kopie jednej płyty z przeróżnych CDków oryginałów czy modyfikowanych na różne sposoby.

Po zrobieniu kopii mając dwa takie same odtwarzacze CD i kable puszczałem w jednym czasie oryginał vs kopia i przełączałem wejścia .

I najlepiej wypadł 52MKIISE.

Kopie są na tyle wręcz idealne że nie czuje potrzeby grzebania czegokolwiek w tym CDku

chyba pierwszym jakiego miałem :)

Uważam wiec że to właściwy i prawdziwy sprawdzian dla źródła.

Aha - trochę poza tematem.

Kopie tak zrobione biją na głowę kopie z EAC

EAC próbowałem na dwóch napędach i różnych ustawieniach.

Nie ja wyartykuowałem tą myśl, ale w pełni się z nią zgadzam:

-to trochę dziwne i zalatujące, mówiąc trywialnie hipokryzją, w całym tym poszukiwaniu wiarygodnego dźwięku - zwraca się większa uwagę na tzw wygodę i szybkość dostępu do utworu, kiedy ma się zamiar zasiąść i wysłuchać co najmniej całej płyty, która trwa zazwyczaj 45-ięć minut"

Coś tu w tym rozumowaniu z "wygodą" i bestwaliu nie ten teges...

Nie należy innych mierzyć swoją miarą .

Nie każdy słucha całych płyt.

A skoro może być równie dobrze i komfortowo ...

Nie wiem co palisz/łykasz/snufasz...

Ale podziel się!

-takie haiku dla Ci ę

W

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.