Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt Space Two

palton

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Tweeter to albo to co Ci podałem wcześniej albo morel z małym fromtem - ST 728. W zależności co lubisz.

W 15 litrów dobrym wyborem będzie seas W18NX i będziesz mógł powalczyć z 1st order:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4- omowemu 18WU4741T00 dobrze byłoby zapewnić z 20 litrów, z 1st order będzie ciężko:

Ukryta Zawartość

Pamiętaj też o niskiej 4-omowej impedancji...

Seas, to jeden z faworytów. Jednak SS illuminator, niżej schodzi na basie. Chciałbym go , ale się boję ;) Jeszcze nie słyszałem dobrej kontroli w zakresie niskich, z SS. Twonk wystawia kolumny na wystawie AS, dokładnie na tym illuminatorze (18litrów), więc się niedługo przekonam, co i jak.

Charakterystyki Morela 728, nie mogę znaleźć. Zastanawiałem się, czy można odkręcić front, od innych moreli (np. 1045) ?

Słuchałem tego W18NX w monitorach to niema basu

Marcin, próbowałeś Accutona ciąć 1 rzędem ? W Katanach tak jest i podobno to gra ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Seas, to jeden z faworytów. Jednak SS illuminator, niżej schodzi na basie. Chciałbym go , ale się boję ;)

Scan jest 4-omowy, Twoje lampeczki dadzą radę? Nie nadaje się również do 1st order.

Nextel jest jednym z ulubionych głośników Troelsa Gravesena - podpytaj go.

• Użytkownicy+

Ukryta Zawartość

Dzięki. Wygląda to zachęcająco, chociaż front 72 mm, to nie 62 illuminatora. Za to nieco lepsze charakterystyki kątowe i ogólnie równiejszy.

Scan jest 4-omowy, Twoje lampeczki dadzą radę? Nie nadaje się również do 1st order.

Nextel jest jednym z ulubionych głośników Troelsa Gravesena - podpytaj go.

Lampki dzisiaj są, jutro może ich nie być. Szkoda by było, bo fajne są ...

Scan nie nadaje się 1 rząd ? A jak dasz pułapkę i go pochylisz o 15% ? Większość myśli o załatwianiu takich spraw zwrotnicą. Przecież można głośnik cofać, pochylać itp. Myślę, że to przyzwyczajenie związane z tradycyjną obudową...

Ukryta Zawartość

Scan nie nadaje się 1 rząd ? A jak dasz pułapkę i go pochylisz o 15% ? Większość myśli o załatwianiu takich spraw zwrotnicą. Przecież można głośnik cofać, pochylać itp. Myślę, że to przyzwyczajenie związane z tradycyjną obudową...

Nawet jak pochylisz na 15 stopni (pomijam, że w przypadku kuli będzie to słabo wyglądało) to nadal pozostanie Ci do wycięcia kilka peaków a tego pojedynczą pułapką nie załatwisz. Więc ten pierwszy rząd ze scanem to taki ryzyk-fizyk.

Seas w18nx lepiej się do 1st order nadaje. To sztuka tak zrobić membranę, żeby była łączyła sztywność i pojedynczy peak rezonansowy.

• Użytkownicy+

Nawet jak pochylisz na 15 stopni (pomijam, że w przypadku kuli będzie to słabo wyglądało) to nadal pozostanie Ci do wycięcia kilka peaków a tego pojedynczą pułapką nie załatwisz. Więc ten pierwszy rząd ze scanem to taki ryzyk-fizyk.

Seas w18nx lepiej się do 1st order nadaje. To sztuka tak zrobić membranę, żeby była łączyła sztywność i pojedynczy peak rezonansowy.

Jeszcze nic nie przesądzone, wciąż szukam. Czekam też na AS i monitory Twonka.

Słyszałem ciepłe słowa, o nowym papierowym Seasie.

Zdaje się, że o tym mowa:

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać, że wygląd to sprawa wtórna. Pochylenie głośnika (18-ki), pozwoliłoby na zbliżenie centrów akustycznych z wysokim.

Myślałem też, o uszyciu pokrowca z wełny owczej, zakładanego na kulkę. Zminimalizowałoby to odbicia od jej powierzchni. Całość, ma być podporządkowana dźwiękowi, reszta ma małe znaczenie.

Jeśli chodzi o dizajn, to fajne by były głośniki z wypukłą membraną, która by uzupełniała kulę ;~)

Ukryta Zawartość

Marcin, próbowałeś Accutona ciąć 1 rzędem ? W Katanach tak jest i podobno to gra ...

Tak próbowałem i to z bardzo dobrym efektem .

Koobal gra na takich accutonach 1 order

• 1 rok później...
  • Użytkownicy+

Witam,

Coraz bardziej mnie kusi pozostawienie sekcji wysoko/średnio tonowej, bez obudowy, ze szczątkową (niezbędne minimum, oklejone materiałem tłumiącym) ścianką przednią. Niestety, żeby pójść z obudową do przodu w stosunku do Space One, koszty rosną niebagatelnie...

Co sądzicie o tym pomyśle (szkic poniżej). Kilka wersji głośnikowych. Na średnicy SS Illuminator 12, lub 15, wysokie Bohlender Graebener Neo3 PDR, lub Seas Crescendo, ew. duża Heila. Niskie w oddzielnym module Peerless NE265W, lub Seas 26 cm, raczej bass reflex dmuchający do tyłu. spacetwo2.jpg.

• Użytkownicy+

Nie, ale widać z pomiarów, że jest niezły i promieniuje w dwie strony. Cenowo też jest strawny...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Ja go mialem przez dwa lata :)

To chwal się co i jak....

jak bez obudowy to mid musi być wiekszy niż 15cm.

Myślisz, że będzie zbyt mało wypełnienia na średnicy?

Ukryta Zawartość

Słuchałem tego zestawu u pharoha. Detaliczność, scena rewelka... Zestaw generalnie chirurgiczny, chociaż ma trochę swoją specyfikę grania. Nie mniej, w swojej cenie zestaw rewelacyjny.

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

To chwal się co i jak....

W wielkim skrocie, to jest brzmienie na pograniczu wstegi oraz metalowej kopulki. Jezeli dalej jestes zainteresowany taka kompozycja, to smialo pytaj co chcesz wiedziec :)

• Użytkownicy+

W wielkim skrocie, to jest brzmienie na pograniczu wstegi oraz metalowej kopulki. Jezeli dalej jestes zainteresowany taka kompozycja, to smialo pytaj co chcesz wiedziec :)

Jak toto ciąć, wchodzą w grę tylko filtry 1-wszy rząd. Inne mnie nie interesują, jeśli się nie nadaje do łagodnego cięcia, to poszukam innego.

Ja go uzywalem z filtrami 1 rzedu na 1600Hz i dawal rade. Niemniej w moim przypadku byl tlumiony prawie 10dB oraz maksymalnie przed zwrotnica bylo 20W, stad moglem sobie na takie cos pozwolic. Generalnie glosnik najlepiej sobie radzi dopiero powyzej 5,6Khz i tam bym lokowal podzial w przypadku trzech drog.

Jedynym ograniczeniem tego glosnika jest wytrzymalosc mocowa, ktora do najwyzszych nie nalezy i tylko to trzeba miec na uwadze. Nie polecam jego stosowac z glosnikami sredniotonowymi ktore maja ciepla barwe, bo sie nie zgra z nimi. Rowniez jesli chcesz dac illuminatora na srednicy, to ten glosnik troche bedzie odstawal jakosciowo od SSa.... W tej sytuacji lepiej byloby uzyc polaczenia Neo8 + Neo3 albo Neo10 + Neo3, ale w tym przypadku filtry 1 rzedu odpadaja, nawet majac na uwadze plaska impedancje.

• 2 tygodnie później...
Bez konkretnego woofera 18cm nawet nie podchodź.
Robimy obudowy otwarte bez bocznych scianke zeby lepiej gralo. Ale zeby zrobic obudowy otwarte bez bocznych scianek musimy dac conajmniej 18cm sredniotonowy. Smiem twierdzic, ze klasyczny sredniotnowowy (lub mniejszy niz 18 cm midwoofer) zagra lepiej w "normalnej" klasycznej obudowie. Wieksza membrana to wieksza wytrzymalosc i lepsze odtwarzanie nizszych czestotliwosci, ale gorsze charki katowe i gorsze odtwarzanie wyzszych czestotliwosci. Prosze sie zastanowic, czy jest sens.

El sueño de la razón produce monstruos.

• Użytkownicy+

Rozumiem to, jeśli ma to być głośnik średnio/nisko tonowy. Zastanawia mnie jaki lepszy na same średnie. W normalnej obudowie, lepszy jest o mniejszej średnicy. Pytanie co się dzieje bez obudowy. Rozmawiałem z misiomorem i trudno coś ostatecznie ustalić. Ogólnie wygląda na to, że sprawa jest skomplikowana. Nie wiem, czy ma ktoś doświadczenia z podobnym przypadkiem, gdzie obudowy prawie nie ma...

Nie wiem, czy ma ktoś doświadczenia z podobnym przypadkiem, gdzie obudowy prawie nie ma...

Przy bardzo wąskiej desce uzyskujesz bardzo szybko zwarcie akustyczne i dość szybko następuje spadek.

Przy 20 cm średniaku udało mi się zrobić podział w okolicy 700 Hz.

Nie wiem, czy ma ktoś doświadczenia z podobnym przypadkiem, gdzie obudowy prawie nie ma...

Przepraszam, że się wtrącę między wódkę a zakąskę, ale każdy prawie ma (albo powinien mieć) takie doświadczenie.

Wystarczy, że posłuchał jak działa głośnik trzymany w dłoni. Niskich tonów nie ma wcale co powoduje złudzenie, że głośnik gra "szybko". Poza tym trzeba myśleć o wytrzymałości mocowej przetwornika przy takim montażu.

• Użytkownicy+

Przepraszam, że się wtrącę między wódkę a zakąskę, ale każdy prawie ma (albo powinien mieć) takie doświadczenie.

Wystarczy, że posłuchał jak działa głośnik trzymany w dłoni. Niskich tonów nie ma wcale co powoduje złudzenie, że głośnik gra "szybko". Poza tym trzeba myśleć o wytrzymałości mocowej przetwornika przy takim montażu.

Jasne, wiem o tym. Tylko my mówimy o głośnikach średniotonowych, za bas będzie odpowiadał głośnik 26 cm, w tradycyjnej obudowie (patrz rysunek). Pytanie, co z wypełnieniem na średnicy, czy dwa średniaki dadzą radę i jaką najlepiej dobrać średnicę membrany.

Głośnik bez obudowy reaguje szybciej na impulsy, to nie jest złudzenie.

Jasne, wiem o tym. Tylko my mówimy o głośnikach średniotonowych, za bas będzie odpowiadał głośnik 26 cm, w tradycyjnej obudowie (patrz rysunek). Pytanie, co z wypełnieniem na średnicy, czy dwa średniaki dadzą radę i jaką najlepiej dobrać średnicę membrany.

Głośnik bez obudowy reaguje szybciej na impulsy, to nie jest złudzenie.

pomyśl o wytrzymałości mocowej tych średniaków. Będzie dramatycznie niska bez obudowy.

Jak nisko chcesz ciąć te średniotonówki? Gdzieś tam kiedyś słyszałem, że przy odgrodzie minimalny wymiar ścianki powinien być większy niż 1/4długości fali, którą chcemy jeszcze usłyszeć (żeby nie było pełnego zwarcia akustycznego).

Jeśli więc będziesz ciął koło 300Hz to szerokość ścianki powinna być tak około 30cm. (albo 60? Nie wiem czy liczyć od środka głośnika czy całą szerokość jako 1/4 długości fali)

• Użytkownicy+

Może ktoś się odezwie, kto mierzył wpływ materiałów tłumiących przyklejonych do ścianek obudowy? Spotykam sporo konstrukcji pokrytych różnego rodzaju i grubości materiałami i zastanawiam się, jaka jest skala zmian?

Np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.