Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph J Pass Labs + DAC AD1853 - gotowa konstrukcja

maniak02

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Pierwszy mój wpis, mam nadzieje, że będzie udany.

Otóż rok temu przyszła mi i mojemu koledze na nowy wzmacniacz. Ale cos wyjatkowego.

Zrobiliśmy rozeznanie wśród kolegów, odsłuch i wniosek był jeden. Nic tak przyjemnie nie brzmiało jak klasa A. Tu akurat na lampie.

Zaczeliśmy szukać... lampa odpadła ze względu na swoje problemy konstrukcyjne i akustyczne ograniczenia: trafo na wyjsciu, starzenie lamp, mało basu.

Padło na tranzystor i konstrukcje Pass Labsa. Najpierw miał być Son of Zen ale odpadł po przeczytaniu wielu pochlebnych opinii o Aleph J.

Wygląda to wszystko super: spora moc do 26W, wejście symetryczne, brak kondensatorów w torze audio.

No roku projektowania, pomiarów, odsłuchów oto jest. ZObaczcie na zdjęciach.

Troche detali:

- tranzystory oryginały IRFP240 z IR

- PCB w SMD, małe zgrabne i mało niechcianych pojemności i indukcyjności

- obudowa z Hong Kongu (chińskie aluminium :))

- trafo z Toroidy.pl 18V na wyjściu 300W

- kondy Nichicon po 60 000 u na strone

Wszystko policzone i zmierzone na oscyloskopie. Pasmo do ok 100k zmienia sie wraz ze zmiana kondenstora 5pF. Zwiekszenie tego kondensatora daje lepsza charakterystyke i wezsze pasmo do 70k.

Odsłuch wraz z przetwornikiem też własnej konstrukcji AD1853 na kolumnach dość ciekawych na SEASach.

Wynik rewelacja. Siedzisz i słuchasz i nic nie denerwuje - dźwiękowy magnes.

Temperatura dość niska - od 55 - 70st. Generalnie mam jeszcze zapas.

Jeśli ktoś jest zainteresowany zapraszam na odsłuch lub na wymiane doświadczeń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7252-0-18764600-1319487692_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

obudowa zamowiona ze strony

Ukryta Zawartość

Faktem jest ze napisy byly ale zostaly usuniete. Niestety zostalo to zrobione zle i slady pozostaly. Bede to jeszcze dopieszczal.

Ukryta Zawartość

obudowa zamowiona ze strony

Ukryta Zawartość

Link nie wchodzi, sprawdź.

Czy robiąc PCB wzorowałeś się na opracowaniu Foksika ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy sam coś wymyśliłeś ?

Schemat i układ PCB byś wrzucił :)

Konstrukcja ładna, "czysta" i starannie zrobiona, a jak gra ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odsłuch wraz z przetwornikiem też własnej konstrukcji AD1853 na kolumnach dość ciekawych na SEASach.

Wynik rewelacja. Siedzisz i słuchasz i nic nie denerwuje - dźwiękowy magnes.

Witaj !

Pochwal się resztą własnoręcznie wykonanych sprzętów o których tu piszesz.

Kacapia WON za Don !!!!

Czesc,

Sprawdzilem link i dziala. Mozna sprobowac wejsc bezposrednio na sklep:

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o PCB to jest to wlasne autorstwo. Moj przyjaciel jest specjalista w tym temacie. Cala plytka jest zrobiona w technologii SMD. Po wyliczeniach i pomiarach obalone zostaly mity o potrzebie stosowanie duzych rezystorow mocy. 3W symarycznie w zupelnosci wystarcza.

Z trafo tez nie ma co przesadzac - 300W wystarczy. Wszystko zostalo wyliczone i sprawdzone i przyznam, ze widziane przeze mnie konstrukcje sa mocno przesadzone. Zapas mocy w niektorych konstrukcjach jest tak duzy ze mozna zasilic 4 takie koncowki.

Inne konstrukcje jak juz wspomnialem:

- przetwornik DAC na AD1853 (wyjscie symetryczne dla wzmaka)

- kolumny SEAS EXCEL seria NX

- Aleph J

(mam tez inne wzmacniacze ale nie warto o nich pisac przy AlephJ)

- w trakcie budowy pre-amp XONO na juz trudno dostepnych tranzystorach 2SK389. Powinno byc to dobre uzupelnienie tematu. Moze ktos ma zrobiony/kupiony juz taki preamp?

Ukryta Zawartość

Kable wejściowe poprowadziłeś tuż nad trafo, bez żadnego ekranowania. Może choć nie musi, łapać zakłócenia. Wiem że trafo ekranowane, ale nie do końca. Możesz zamienić trafo i kondensatory filtracji miejscami. Lepszy jeden kabel zasilania do trafo niż ono same w pobliżu wejścia. Pudło spore dlaczego zdecydowałeś się na jeden transformator ? Dwa oddzielne przy tym zasilaniu byłyby chyba nieco lepsze - wadą jest oczywiście to, że trzeba wtedy 2x więcej kondensatorów, ale nie muszą być od razu Nichicony. Jak uważasz że tak jest lepiej to nie przejmuj się moimi uwagami. Bardzo estetycznie wygląda. Miłego słuchania.

Inne konstrukcje jak juz wspomnialem:

- przetwornik DAC na AD1853 (wyjscie symetryczne dla wzmaka)

- kolumny SEAS EXCEL seria NX

- Aleph J

(mam tez inne wzmacniacze ale nie warto o nich pisac przy AlephJ)

- w trakcie budowy pre-amp XONO na juz trudno dostepnych tranzystorach 2SK389. Powinno byc to dobre uzupelnienie tematu. Moze ktos ma zrobiony/kupiony juz taki preamp?

Liczyłem na jakieś fotki + wrażenia z odsłuchu.

Kacapia WON za Don !!!!

Fajne, niedrogie tam mają te obudowy. Widziałem tą obudowę na diygene, ale chyba drożej. Wysyłka była droga?

Płytka na smd to fajny pomysł. Uwagę zwróciłem na dość małe trafo i brak ekranów. Dorób je. To godzinka roboty, a możesz zyskać wiele na rozdzielczości jeżeli sprzęt jest naprawdę dobry.

Witam ponownie!

Dziekuje za uwagi i komentarze.

1. Obudowa z Hong Kongu

- cena mojej to cos ok 100 USD

- moj kolega kupil mniejsza za 80 USD

- przesylka kosztowala duzo wiecej

- moj koszt to bylo 880zl z czego 100 USD (ok 350zł) wiec ponad 500zł to przesylka

- obudowa dosc solidna i ciezka wiec to nie plastik ale

- aluminium jest czernione na radiatorach ale na bank to nie oksyd bo ta farba lekko sie sciera po tarciu benzyna :)

- stal solidna

- z przodu jak widac byl napis, poprosilem aby go nie dawac, niestety Pan z Hong KOngu przejechal szmatka ze spirytusem a potem papierem sciernym (argh) i sa w tym miejscu brzydkie rysy(reklamacji oczywiscie nie uwzglednia sie)

- pamietajmy jednak ze zamowienie zostalo sprawnie przyjete, wyslane i kasa pobrana jak trzeba wiec obslug ok

- radiatory dosc nierowno sie rozgrzewaja - tu mozna miec rozne wnioski :)

2. Trafo i kable

- układu już zmieniać nie będę

- bez sygnalu jest idealna cisza wiec problemu nie ma (poparte takze pomiarem z oscyloskopem)

- ale ekranowanie dodam zgodnie z sugestia, dzieki

- dwa trafa to tylko wiekszy koszt a pytanie po co? Masz wzmacniacz ktory non stop pobiera ok 4,5A pradu. Nie zwieksza sie zapotrzebowanie na prad wraz z basem. Pamietajmy ze to klasa A. Brakuje podstaw merytorycznych aby wstawiac 2 trafa.

3. Pomiary

- wrzucilismy generator sygnalu i pomiar oscyloskopem

- wzmacniacz przy moim zasilaniu potrafi oddac 22,5W przy obciazeniu 8Ohm

- sinus wyglada idealnie do 3,5W (bardzo male zniekształcenia)

- powyzej 3,5W sinus zaczyna mieć dolną cześć troche odstrzelona

- przy mniejszym obciazeniu (4Ohm) moc spada dwukrotnie (zgodnie z oczekiwaniem)

- zrobilismy FFT i wyszly piekne znieksztalcenia parzyste harmoniczne (w koncu klasa A)

- pasmo do 100kHz (-3dB)

- można zmniejszyć zniekształcenia zawezajac pasmo(kond 5p) - mozna zasymulwac w pspice

4. Odsłuch

- siedzisz i słuchasz i nic cie nie drazni

- mialem jeden komentarz od znajomego - brak mięsa, możliwe że ma racje, ale to juz trzeba samemu sie przekonac

5. Kolumny to wzor ze strony troelsa

Ukryta Zawartość

Duzo z tym panem rozmawialem i jest to czlowiek bardzo rozsadnie podchodzacy do tematu. Skorzystalem z jego wiedzy i doswiadczen - a ma ich sporo.

Dzieki i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

- dwa trafa to tylko wiekszy koszt a pytanie po co? Masz wzmacniacz ktory non stop pobiera ok 4,5A pradu. Nie zwieksza sie zapotrzebowanie na prad wraz z basem. Pamietajmy ze to klasa A. Brakuje podstaw merytorycznych aby wstawiac 2 trafa.

Masz rację układ działa na źródle prądowym więc nie powinno być problemu. Z tym że moja uwaga nie odnosi się do wydajności prądowej danego transformatora, ale do separacji obu kanałów.

W opisie do Zenv5, str.6 można znaleźć takie zdanie Nelsona Passa na temat zasilania:"Big as it is, this supply is meant for one channel only, as any signal impressed on the supply by one channel will show up on the other channel." Aleph działa na źródle prądowym więc moja uwaga nie dotyczy, ale w przypadku takiego np. F5 to już może mieć znaczenie.

- mialem jeden komentarz od znajomego - brak mięsa, możliwe że ma racje, ale to juz trzeba samemu sie przekonac

A dokładniej co miał na myśli ? To interesujące bo niektórzy twierdzą że Alep-J jest dla nich nieco mułowaty.

A dokładniej co miał na myśli ? To interesujące bo niektórzy twierdzą że Alep-J jest dla nich nieco mułowaty.

Na dobrym riffie nie brzmi za dobrze. Nie potrafie tego lepiej opisac jak tylko tyle ze przester wychodzi slabo.

Brak mięsa kojarzy mi się z brakiem prądu. Zarówno w małych jak i dużych urządzeniach. Nie znam sposobu działania tego alepha-J, ale nie wiem skąd takie wstydliwe podejście do pojemności i oszczędne dobieranie kondensatorków jak do klasy AB. W dodatku CRC - dla mnie to zawsze dziwny pomysł. To zwykła moda na oszczędzanie. Przy tak niskim napięciu moc jest wytwarzana prądem, a żeby był prąd, to musi być pojemność elektryczna. Małe pojemności są dla amatorów plumkania :) Ja bym wywalił CRC i dał normalnie 4x większą pojemność, czyli 0,5F

Brak mięsa kojarzy mi się z brakiem prądu. Zarówno w małych jak i dużych urządzeniach. Nie znam sposobu działania tego alepha-J, ale nie wiem skąd takie wstydliwe podejście do pojemności i oszczędne dobieranie kondensatorków jak do klasy AB. W dodatku CRC - dla mnie to zawsze dziwny pomysł. To zwykła moda na oszczędzanie. Przy tak niskim napięciu moc jest wytwarzana prądem, a żeby był prąd, to musi być pojemność elektryczna. Małe pojemności są dla amatorów plumkania :) Ja bym wywalił CRC i dał normalnie 4x większą pojemność, czyli 0,5F

czyli chciałbyś to zrobić jak w starych aleph'ach same kondy 250000uF na kanał?

Mówię intuicyjnie, zasilacze crc kojarzą mi się źle. To tak jak zapchanie rury pakułami żeby leciała cieplejsza woda, a i przy okazji się filtrowała. Przecież zadaniem kondensatorów nie jest tylko filtrowanie tętnień (to właściwie rezultat, a nie cel), ale też dostarczanie energii w wystarczającej ilości, więc rezystor poprzez zróżnicowane spadki napięć eliminuje z akcji połowę kondensatorów w tym wypadku.

Na dobrym riffie nie brzmi za dobrze. Nie potrafie tego lepiej opisac jak tylko tyle ze przester wychodzi slabo.

To nie musi być brak prądu jak sugerują koledzy, lecz przyzwyczajenie "słuchacza" do wzmacniaczy z dużym ujemnym sprzężeniem zwrotnym, gdzie to brzmi twardo. Dla przykładu w moim First Watt F3 przestery też brzmią inaczej.

Filtry CRC nie są takie złe, ale osobne zasilanie dla każdego kanału (nawet jeżeli to tylko same mostki prostownicze i kondensatory), czasem procentuje dobrym dźwiękiem.

Można również, zgodnie z sugestiami Nelsona, spróbować zmienić C3 (220uF/50V) w pętli sterowania źródłem prądowym na Elna Silmic II. To tylko dwa kondensatory. Są i tacy co zmieniają go na foliowy 40uF zmieniając również odpowiednio R24.(Trzeba mieć na takiego miejsce na płytce drukowanej). W każdym przypadku dobrze jest zrobić regulację źródła prądowego opisaną w artykule o ZenV2, znaczy dopasować R24 tak aby źródło dawało połowę prądu zmiennego.

A rezystor w zasilaczu możesz zawsze zewrzeć i sprawdzić. Jeżeli to są kondensatory 30mm, to w tym rozmiarze są też 22000/35V (ja mam takie jamicony), 33000 mają już 35mm

Te 60 000 uF na stronę w Aleph J są zapewne wystarczające. Aleph J chyba generalnie lubi łatwe głośniki o wyższej impedancji najlepiej 8ohm i łatwym jej przebiegu. Jezeli jest inaczej to też to może być przyczyna. Zastanawia mnie też co pisze autor o spłaszczaniu jedenej połowy sinusoidy - to może sugerować, że wzmacniacz nie pracuje symetrycznie i jedna z połówek sygnału jest obcinana powyżej pewnej mocy (clipping).

Witam,

Co do pradu to w klasie A on po prostu jest pobierany (max), jeśli wzmacniacz sie wlaczył to już nic gorszego nie moze sie stac.

CRC - proponuje sprawdzic w pspice symulacje, nie chce mi sie tlumaczyc.

C3 moze cos wniesie, do sprawdzenia, dzieki za dobra uwage Dzius.

Pozdrawiam

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.