Skocz do zawartości
IGNORED

Tani kabelek jack 1m może grać ciut lepiej niż firmowy 2m audio jack...?

JackJack

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie dziś otrzymałem zamówiony audio jack z czystej miedzi, ekranowany, z pozłacanymi wtykami Profigold PROI 3302 2metry w cenie 90,-PLN.

Odpiąłem kupiony na szybko za 10,-PLN cienki, tymczasowy 1 metrowy kabelek firmowany przez firmę Nistar, podpiąłem nowy i... jakie było moje zdziwienie, gdy nie usłyszałęm poprawienia jakości dżwięku, a nawet może jego ciut pogorszenie =/

Wspomnę tylko, ze kabelek rzeczony połączył laptopa Asus N73S z głośnikami Bose Comapanion 3 IIv.

Jaka może być tego przyczyna...? To, że nowy kabelek Profigold jest o 1m dłuższy od poprzedniego?? ....Czy o co kaman???

Macie jakąś koncepcję na ten temat? ....moim zdaniem podejrzenie pada na długośc kabla, ale nie wiem czy sie nie mylę.

Ale czyżby aż tak bardzo miało to wpływ na dynamikę odtwarzanej muzyki...?? Przy większej róznicy, to zrozumiałe, ale przy róznicy jednego metra??

i... jakie było moje zdziwienie, gdy nie usłyszałęm poprawienia jakości dżwięku, a nawet może jego ciut pogorszenie =/

Poprawy nie powinieneś słyszeć, więc wszystko jest ok.

Poprawy nie powinieneś słyszeć,

No właśnie problem w tym, że słyszę.... z tym, że nie poprawę, a pogorszenie dynamiki odsłuchu.

Wiem, ze przy tym sprzęcie jaki posiadam, brzmi to może nieprawdopodobnie, ale to prawda... Odczucia moje potwierdziła tez inna osoba (w ślepej próbie odsłuchu kabli) wiec to nie sugestia.

Zastanawiam się tylko, czy Profigolda wyminić na ten sam, tylko krótszy, czy poszukać całkiem inny..

Kup porządny, niedrogi RCA-RCA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i przejściówkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - będzie dobrze, ale najpierw pograj trochę na tym Profigoldzie, tak z kilkanaście godzin chociaż i zobaczysz czy coś się nie zmieniło in plus.

2 m to nie jest jakaś totalna długość, ale możesz zastosować oczywiście krótszy kabel, jeśli wystarczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w sumie to tak naprawdę nie wiem o co chodzi, bo ten kabel źle nie wygląda i powinien grać przynajmniej jak poprzedni, może faktycznie trochę pograć musi :-)

W zestawie z głośnikami jest także kabelek - zwyczajny, ale grać powinien :-) Nie miałeś go ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kabel może wprowadzać w torze pewne zmiany. Dlatego przyjęcie z góry opinii że jeśli droższy to znaczy lepszy jest błędne. Dźwięk może być inny.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wydałeś więcej pieniędzy więc podświadomie oczekujesz wyższej jakości transmisji.

A ponieważ gra tak samo (bo niby czemu miałoby być inaczej;) to odbierasz to podświadomie jako gorsze granie...

W zestawie z głośnikami jest także kabelek - zwyczajny, ale grać powinien :-) Nie miałeś go ?

Głosniczki przywiezione z usa i odsprzedane mi przez 1go właściciela... kabelka nie było, ale za cenę 600zł juz nie dopominałem się. A poza tym, pomyślałem, że dobra okazja kupić coś lepszego. No i masz ..okazuje si e, ze to nie taka prosta zależność: cena/jakość brzmienia.

A ponieważ gra tak samo (bo niby czemu miałoby być inaczej;)

Czemu?... bo kable "grają", a jak ktoś tego nie słyszy, to w sumie po co mu to forum. W takim przypadku to naprawdę czysta masturbacja sprzętowa i nic więcej.

Po namyśle, odesłałem niegrający kabelek Profigolda. Zapadło postanownienie o zakupie porządnego kabla USB i DACa HEGEL HD2.

Mam nadzieję, ze tym razem to ZAGRA.

Dzięki

P.S.

Zyzio, ty swoje Companiony masz podpięte bezpośrednio do lapka, czy przez jakiś przetwornik, względnie kartę muzyczną usb..?

.

Czemu?... bo kable "grają", a jak ktoś tego nie słyszy, to w sumie po co mu to forum. W takim przypadku to naprawdę czysta masturbacja sprzętowa i nic więcej.

A mówiłem do zakładki Hi-End z tym tematem ;) Tylko tam Cię pewnie bedą oświecać, że "od pewnego poziomu 'gra', a ty chciałeś chłopie hajend od 'profigłoda' jakiegoś" :D

PS. Lepszy kabel USB koniecznie sprawdź też z drukarką!

To Forum jest potrzebne do wymiany doświadczeń w dążeniu do optymalnej jakości dźwięku. Do rozmów o konstrukcjach (DIY,...). Do rozmów o muzyce. Do utrzymywania kontaktów towarzyskich...

Dla wierzących są inne fora... jakieś ezoteryczne...

;)

No i masz ..okazuje si e, ze to nie taka prosta zależność: cena/jakość brzmienia.

No chyba nie trzeba wiele sprytu aby na to wpaść.

Po namyśle, odesłałem niegrający kabelek Profigolda.

Po namyśle to powinieneś postawić koledze cukierki i poprosić o poprzełączanie ze 20 razy tych posiadanych kabelków, kiedy Ty byś słuchał sobie spokojnie, z zamkniętymi oczami. Wyszłoby Cię taniej niż kolejne odkrycia na dzikim, nieznanym lądzie, chociaż zapewne byłyby i rozczarowania z powodu nieodnalezienia "miast ze złota". A tak odesłałeś i będziesz się dalej pakował w to samo...

No chyba nie trzeba wiele sprytu aby na to wpaść.

No, spryciarz z ciebie, niemo.

Po namyśle to powinieneś postawić koledze cukierki i poprosić o poprzełączanie ze 20 razy tych posiadanych kabelków (...) Wyszłoby Cię taniej niż kolejne odkrycia na dzikim, nieznanym lądzie, chociaż zapewne byłyby i rozczarowania z powodu nieodnalezienia "miast ze złota".

A tak odesłałeś i będziesz się dalej pakował w to samo...

20 razy, to mało... przesłuchałem oba kabelki wszerz i wzdłuż więcej razy.. i wyszło mi to co napisałem wyżej.

Hegel HD2 mam wrażenie, to nie pakowanie się w to samo..

Dzięki za cenne rady i wizualizacje z cukierkami, dzikimi nieznanymi lądami i złotymi miastami ...już zapadło mi to w głęboką pamięć, niemo :)

Te Bose to wersja na 230 V, czy masz transformator ?

Kupiłem wraz z tranformatorem.

A jakiego DACa podpiąłeś pod ten zestaw?

.

20 razy, to mało... przesłuchałem oba kabelki wszerz i wzdłuż więcej razy.. i wyszło mi to co napisałem wyżej.

No tak, ale kwintesencją mojej wypowiedzi było właśnie to abyś to nie Ty sobie przełączał sam, bo tutaj jest diabeł pogrzebany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.