Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam rDAC vs Hegel HD2

georing

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czas już najwyższy zakupić lepszy przetwornik C/A niż karta dźwiękowa. Długo czytałem wiele tematów na temat DACów i przez długi czas bylem bardzo nastawiony na zakup rDACa, niestety później pojawiły się pewne wątpliwości czy aby na pewno będzie pasował do mojego systemu - Marantz PM7003 + Klipsch F3. Jeszcze później pojawił się Hegel HD 2, którego recenzje bardzo namieszały mi w głowie. Proszę uzytkowników tego forum o poradę, który z DACów zagra lepiej/bardziej pod moje potrzeby, a są one nastepujące: poszukuje DACa który podkreśli środek pasma i będzie dysponował przyjemnym dla ucha basem, góra jest mniej ważna, ale nie przesadzając; byle by nie była "świszcząca' i eksponowana nadmiernie. Zaproponujecie pewnie odsłuch przez wypozyczenie sprzętu w sklepie, ale nie wiem czy bede budził takie zaufanie u sprzedawców(młody wiek), aby mi wypożyczyli urządzenie, po drugie w Polsce w duzym mieście (Kraków)raczej ciężko z dostepnością DACów. Dlatego też proszę osoby które miały styczność z tymi urządzeniami o poradę. Proszę również o uszanowanie tego posta ponieważ wydanie dla niektórych 1,5k na takie "pudełeczko" to naprawde dużo.

https://www.audiostereo.pl/topic/87971-arcam-rdac-vs-hegel-hd2/

Proszę uzytkowników tego forum o poradę, który z DACów zagra lepiej/bardziej pod moje potrzeby, a są one nastepujące: poszukuje DACa który podkreśli środek pasma i będzie dysponował przyjemnym dla ucha basem, góra jest mniej ważna, ale nie przesadzając; byle by nie była "świszcząca' i eksponowana nadmiernie.

Nikt rozsądny nie powie Ci kup to lub to a będzie tak jak chcesz. Sam musisz posłuchać u siebie i dopiero się zdecydować, zwłaszcza jeżeli to jest dla Ciebie duża kwota! Bez odsłuchu, opierając się na opiniach innych nie ma sensu kupować DAC'a. U Ciebie DAC ma być przysłowiową kropką na i - może się okazać, że na Twojej elektronice nie będzie różnicy pomiędzy zewnętrznym DACiem a kartą muzyczną...

Zaproponujecie pewnie odsłuch przez wypozyczenie sprzętu w sklepie, ale nie wiem czy bede budził takie zaufanie u sprzedawców(młody wiek), aby mi wypożyczyli urządzenie,

Wyślij do sklepu tatę.

Wyślij do sklepu tatę.

Z tym może być duży problem z wielu powodów..., a po drugie aż tak młody nie jestem, trochę z tym wiekiem przesadziłem, ale zawsze w sklepach odnoszę takie wrażenie. Jutro zacznę wypytywać czy jest możliwość wypożyczenia. Ogólnie rDAC bardzo do mnie przemawia, zwłaszcza jak wymiana zasilacza powoduje u niego "dopracowanie" wytwarzanego dźwięku. W moim przypadku wymiana zasilacza również nastąpi, jednak za pewien czas ;)

Nikt jeszcze chyba nie miał okazji zrobić takiego porównania.

Najlepiej znajdź sklep w swojej okolicy który ma oba na stanie, pożycz najpierw jeden, potem drugi i sam zdecyduj.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witaj,

moim skromnym zdaniem znacznie wyżej należy ocenić przetwornik Hegel HD2, praktycznie porównanie brzmieniowe pod każdym względem ukazuje przewagę HD2. Natomiast oczywiście proponuję porównanie. Proszę o kontakt, u nas istnieje możliwość wypożyczenia za kaucją obydwóch urządzeń (także wysyłkowo). Jedynym Twoim obciążeniem są koszty przesyłki. Wydaje mi się, że warto przekonać się osobiście w swoim systemie, jak brzmią obydwa urządzenia.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W sumie to rDAC ma same zalety w porównaniu do Hegla :) I to tak jeżeli chodzi o wyposażenie (wejścia USB, RCA i Tos, opcjonalnie WiFi - Hegel tylko USB), parametry techniczne (imp wyjściowa, napięcie na wyjściu, stosunek S/N, jitter), kwestie estetyczne jak i możliwość dalszej rozbudowy - do rDACa można dokupić zewnętrzny zasilacz.

Jednak możliwe, że jeżeli ktoś używa tylko i wyłącznie komputera jako źródła dźwięku, Hegel może mu przypaść bardziej do gustu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W sumie to rDAC ma same zalety w porównaniu do Hegla :) I to tak jeżeli chodzi o wyposażenie (wejścia USB, RCA i Tos, opcjonalnie WiFi - Hegel tylko USB), parametry techniczne (imp wyjściowa, napięcie na wyjściu, stosunek S/N, jitter), kwestie estetyczne jak i możliwość dalszej rozbudowy - do rDACa można dokupić zewnętrzny zasilacz.

Jednak możliwe, że jeżeli ktoś używa tylko i wyłącznie komputera jako źródła dźwięku, Hegel może mu przypaść bardziej do gustu.

mam rdaca z dodatkowym PSU. gra zdecydowanie lepiej niz by jego cena wskawzywala, duzo mozliwosci podlaczenia, mam po coaxialu strumieniowca i ps3 do grania na optycznym, a podobno po usb jego jakos jest najlepsza, nie sprawdzalem jednak, ale panowie z DCs zaaplikowali tam bardzo porzadny asynchroniczny przetwornik usb, wiec jest to jakosciowo swietne urzadzenie.

Elberoth tsetowal go rozniez i jest caly watek Rdac do przeczytania,

Zasilanie moze zrobic Majkelos (michaelangelo), znany z wzmacniaczy sluchawkowych i cenowo nie bedzie to wtedy rownowartosc Dac-a jak w przypadku teddy pardo.

Z 2giej strony duzo sie slyszy o tym heglu i w co drugim watku sie pojawia, ale mysle ze to obecna pompa na nowy produkt, byc moze nawet rewelacyjny produkt.

Prosimy kolwgow przewalajacych wieksze ilosci klockow i porownanie,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

cena ta sama.

nie wiem czy dobrze widze, ale ten hegel ktorego ja znalazlem na osobne zasilanie i kilka wejsc i wyjsc, wejscia cosx i optical tez sa??!! czy to jakis inny model??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem czy dobrze widze, ale ten hegel ktorego ja znalazlem na osobne zasilanie i kilka wejsc i wyjsc, wejscia cosx i optical tez sa??!! czy to jakis inny model??

To akurat zdjęcie tyłu Hegla HD10.

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

rdac gra najlepiej po usb , hegel hd2 wiadomo

i takie porównanie jest najsensowniejsze oczywiście,

natomiast podłączając lepsze zasilanie do rdaca wchodzimy w półkę daców za 3tys

i należało by go porównać z np nowym audiolabem mdaciem na sabre!

rdac ma najlepsze wejście usb reszta jak pisaliście odbiega od usb , więc rdaca głównie też będzie się podłączało pod kompa więc zwiększanie jego funkcjonalności dodatkowymi wejściami jest argumentem ale tak samo trzeba do niego podejść i nacisnąć guzik więc nie do końca to takie komfortowe :)

jeżeli wejście jest udane usb to głównie z niego się korzysta więc ......

co do rozbudowy napisałem wyżej... z czym wtedy należy porównywać

tu mamy grupę daców w okolicy 1,5tys i tego się trzymajmy

Focal + Naim

Zależy, z jakim zasilaczem, ja swojego rDACa łącznie z zasilaczem kupiłem w cenie mniejszej niż wyjściowa Hegla, mówiąc o nówkach, także nie popadajmy w skrajności.

Zależy, z jakim zasilaczem, ja swojego rDACa łącznie z zasilaczem kupiłem w cenie mniejszej niż wyjściowa Hegla, mówiąc o nówkach, także nie popadajmy w skrajności.

mnie rowniez rdac + zasilacz wyniusl 2tys.

oczywiscie nowe.

uzywane moglo by wyjsc o wiele taniej.

watpie jednak zeby ktos sprzedawal z zasilaczem to urzadzenie, jest wtedy za dobre ;]

a rDac nie jest raczej wpotykany na rynku wtornym, to tez zastanawia... ;]

oczywiscie nowe.

watpie jednak zeby ktos sprzedawal z zasilaczem to urzadzenie, jest wtedy za dobre ;]

kilka sztuk już przeleciało :) widocznie nie widziałeś :)

Focal + Naim

oczywiscie nowe.

Mi za dobrych czasów udało się 1250 za nowy przetwornik ze sklepu i 200 za lepszą wersję zasilacza u Piotrka608. Także nawet mniej niż Hegel. Choć jestem ciekaw porównania, ale nei na tyle, żeby zaraz składać zamówienia i dokonywać porównań, odpowiada mi granie mojego zestawu, przynajmniej na razie :)

rdac ma najlepsze wejście usb reszta jak pisaliście odbiega od usb , więc rdaca głównie też będzie się podłączało pod kompa więc zwiększanie jego funkcjonalności dodatkowymi wejściami jest argumentem ale tak samo trzeba do niego podejść i nacisnąć guzik więc nie do końca to takie komfortowe :)

jeżeli wejście jest udane usb to głównie z niego się korzysta więc ......

co do rozbudowy napisałem wyżej... z czym wtedy należy porównywać

tu mamy grupę daców w okolicy 1,5tys i tego się trzymajmy

rDAC z lepszym zasilaniem to juz cenowo Hegel HD10, nie slyszalem rdac z takowym ale watpie czy by sobie poradzil z HD10.

Co do porownanie HD2 z rdac ze standardowym zasilaniem, to po pierwsze Hegel ma zdecydowanie wiecej basu, ciut pelniejsza srednice, ale moim zdaniem i tak nie ocieplona, wiec autorowi watku moze nie przypasc do gustu, tutaj zdecydowanie HD10 powinien sie mu spodobac, lecz wiadomo cena. Jezeli jest mozliwosc z drugiej reki to pomimo, ze ma gorsze USB to dzwiekowo zdecydowanie goruje nad HD2, takie analogowe granie bym rzekl do tego o wiele lepsza przestrzen, i oglonie bardziej wysublimowane brzmienie a zarazem bardzo dynamiczne.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jezeli HD2 ma wiecej basu od Arcama, znaczy to dla mnie tyle, ze jest odejscie od neutralnosci i idealnego zszycia poszczegolnych zakresow. Oczywiscie, komus moze to przypasc do gustu.

Ja nie mam zadnych problemow z uzyskaniem solidnego basu z rDAC'a, a gram na cienkiej zabie 4330mkII i Proakach Studio 100 w pomieszczeniu okolo 25mkw. To chyba o czyms swiadczy. Jezeli potraktuje siebie przykladowo utworem Closer to You Cassandry Wilson, chce mi sie wytlumic cale pomieszczenie. Najnizszych pomrukow nie bedzie za wiele, to fakt, aczkolwiek cala reszta tego podzakresu zaskakuje in plus. Dodam, ze wg mnie Arcam jest naprawde wrazliwy na zmiane okablowania i lubi kable wcale nie tansze, niz on sam.

Zjada mnie jednak ciekawosc i wypozycze sobie rzeczonego HD2 na pewno, by potem podzielic sie swoimi uwagami.

Zaprawde powiadam Ci, ze standardowy rdac ma slabiutki bas, a, ze akurat zgral sie w towarzystwie Twojego sprzetu to bravo dla Ciebie.

P.S. Nie robmy z rdac referencji w zakresie balansu tonalnego.

P.S.2 Czemu w takim razie tylu uzytkownikow rdac wymienia zasilanie? Czyz nie z powodu uzyskania nizszego basu? Czy wowczas balans tonalny jest gorszy??

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Co ma balans tonalny z wymiana zasilania? Jego poprawa na cos liniowego uwypukli zalety, ale nie zmieni raptownie sygnatury. Zreszta, wielokrotnie bylo mowione, ze dobry zasilacz, nawet Teddy PSU nie zwieksza generalnie ilosci basu, tylko go roznicuje i lekko poprawia kontrole, co mnie akurat nie dziwi.

Bron boze nie robie z rDAC'a referencji. Uwazam tylko, ze jezeli HD2 ma wyraznie wiecej basu, wyglada on na nienaturalnie uwypuklony - moze midbas, moze kick. Nie wiem, jeszcze nie slyszalem go w akcji i nie wymadrzam sie, tylko wyrazam opinie.

Hmm, brawa to chyba nie dla mnie. Setki oraz zaba Creeka na pewno nie slyna z mocarnego basu, a slowo "Substantial", czy "Some system-matching is required to avoid the bass becoming bothersome" (wg whathifi) oznacza dosyc jednoznacznie to, co autorzy mieli na mysli. Jak mam wiec tlumaczyc jego zauwazalna obecnosc, podpinajac podstawkowce do slabeusza 4330mk2 i cieniasa rDAC'a?

Tak sie sklada, ze mialem w jednym czasie na odsluchach w swoim zestawie, HD2 i DCS Puccini i nie zauwazylem, by HD2 uwypuklal bas, zauwazylem natomiast, ze rdac zagral chudo, i to zarowno na basie jak i na srednicy, wlasciwie jedynie do gory i dynamiki nie mialem zastrzezen wziawszy pod uwage cene oczywiscie.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Mam rDACA ze zwykłym zasilaniem. Ostatnio po przypadkowym teście z Creekiem Evo wypadł bardzo przeciętnie i nie spodziewałbym się po tym urządzeniu audiofilskich doznań. Góra i przestrzeń przeciętna. Gra jednak miło i dosyć ciepło. Kupiłem go niedawno za 1500 i mogę sprzedać za 1300 jak ktoś jest zainteresowany... bo nie widzę osobiście sensu w inwestowanie w niego.

Pożycz od kogoś zasilacz ... może zmienisz zdanie. Różnica rDAC sote a rDAC + Teddy jest naprawdę bardzo duża. Powiedział bym nawet że stosunek jakości do ceny samego rDACa (1500zł) a rDAC + Teddy PSU (2700zł) jest równie dobry. Po prostu Teddy PSU daje niewiarygodnie dużo.

Co ciekawe, dodanie Teddy PSU do V-DACa nie skutkuje już tak dużą poprawą - zapewne sam V-DAC nie jest na tyle przeźroczysty, aby pokazać zalety lepszego PSU.

Zawsze ciekawiło mnie też przetestowanie Styleaudio Carat Saphire (1700zł) z Teddy PSU - również mogła by to być niezła petarda.

Mikson - miałem przez jakiś miesiąc czasu zarówno rDACa + Teddy PSU i Audiolaba 8200CD (to jest dokładnie ta sama konstrukcja co M-DAC) - Arcam był znacznie lepszy od Audiolaba. Jedyna zaleta Audiolaba to wyświetlacz i pilot, a w przypadku M-DACa także cyfrowa regulacja głośności. Dźwiękowo - nie ma startu.

Jednym rDAC pasuje, innym nie. Tak jest zawsze;)

Hegel z kością przetwornika godną taniej mp3-ki po roku na rynku też nie przez wszystkich będzie tak chwalony jak teraz "na promocji".

Po prostu Teddy PSU daje niewiarygodnie dużo.

Wymiana no-namowych kondensatorów w zasilaczu cyfry na os-cony za kilkanaście zł pewnie przyniesie jeszcze więcej. Z tego co pamiętam ABs modował rDACa.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Urządzenie jest bardzo przyjemne... jednak zamiast inwestować kolejne 1,5 tyś to wolę kupić daca za 3-4 tysiaki, który będzie również miał faktycznie jakąś realną wartość rynkową przy odsprzedaży.

Hegel z kością przetwornika godną taniej mp3-ki po roku na rynku też nie przez wszystkich będzie tak chwalony jak teraz "na promocji"

Posluchaj najpierw, ja go chwalilem dlucho zanim pojawil sie na Polskim rynku. Ja na cene jest naprawde dobry. Apropos, a ile kosztuje kosci do DACow za powiedzmy kilkadziesiat tysiecy pln? No wlasnie....

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Posluchaj najpierw, ja go chwalilem dlucho zanim pojawil sie na Polskim rynku. Ja na cene jest naprawde dobry. Apropos, a ile kosztuje kosci do DACow za powiedzmy kilkadziesiat tysiecy pln? No wlasnie....

A kolega zakłada klub do którego później nie zagląda :)

hehe, zdarza sie i tak;) Nie mam narazie stereo w domu i pisze glownie w kinie domowym ;), bo tv jest;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.