Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio BR no i właśnie......

mundi21

Rekomendowane odpowiedzi

Monitor Audio BR6(całość 5.1) no i właśnie......od kilku miesięcy zastanawiam się na co zmienić mojego HK 255. Niby wszystko w porządku, dynamika jest, bas jak najbardziej jednak to zestawienie na mój gust jest po "ciemnej stronie mocy".Mój problem wiąże się charakterem dźwięku który przy zachowaniu powyższych przymiotów jakie posiada HK jest za ciemny,HK ciepło, MABR ciepło i w niektórych momentach robi cie muzyczna klucha. Słucham tylko i wyłącznie w 5.1-koncerty od Depeche Mode po Diane Krall, AC/DC itp. Prosiłbym o jakieś sugestie co do ampa. Zależałoby mi na czymś ciut jaśniejszym, bardziej rozdzielczym, z dźwięczną górą z zachowaniem dynamiki jaka posiada HK oraz dobrym punktowym basem. Mój pokój to 25mkw a sprzęt w przedziale 4-5tyś.

Za wszelkie rady z góry dzieki.

Mundi zależy jaki budżet chcesz na to przeznaczyć.

CA 650R dobrze współpracuje z kolumnami MA. I jednocześnie znawcy przedmiotu powiadają, że jest dobry do stereo. Mam go, ale sam własnego zdania w przedmiotowej materii nie posiadam, mianowicie dlatego że nie słucham stereo, a wyłącznie 5.1 (stereo rozwijam sobie do 5.1 poprzez DPL II).

Tak jak napisałem na samym początku nie interesuje mnie stereo a tylko i wyłącznie mch, tak słucham muzy i nie widzę perspektywy na zmiany. Przyznam, że chodzi mi po głowie Marantz oraz Cambridge audio dzwoniło mi nawet przez chwilę Onkyo. Ten pierwszy odsłuchiwałem na Monitorach BX gdzie w roli głównej był puszczony Dead Can dance. Brzmiało to dobrze jednak mam obawy czy Monitory a zwłaszcza moje BR6 nie wypadną gorzej. Z tego co się orientuję BX mają więcej w górnym paśmie, no i czy Marantz poradzi sobie w ostrzejszym graniu.

Jeżeli chodzi o Cambridge, to musisz wziąć pod uwagę fakt, iż mikrodynamika nie jest jego najmocniejszą stroną, aczkolwiek jeśli lubisz słuchać głośno, to nie będzie to dużym problemem. Muzycznie słabo sprawuje się w mocniejszych gatunkach, ale np. D.Krall powinna zabrzmieć przyjemnie. Aha i jeszcze jedno - to dość kapryśny sprzęt - bywa awaryjny.

"Aha i jeszcze jedno - to dość kapryśny sprzęt - bywa awaryjny."

Z moim HK tyle razy odwiedziłem serwis,że prawie z personelem pijałem kawę a nie o to chodzi. Jak zaznaczyłem słucham każdej muzyki i wolałbym ampa wszechstronnego. HK sprawuje się dobrze przy A-Ha, Simply Red ale przy np Foo Fighters, Green Day robi się już mały kociołek, nawet przy ostatniej płycie DM jest nie za bardzo. Lepiej sprawdzały się moje stare JBL E

• 2 tygodnie później...

Ograniczyłem swoje zainteresowanie do trzech ampli i proszę o podpowiedź

Nad T747

Marantz SR6005

Cambridge Audio 650R

w dalszym ciągu szukam apma grającego w mch z dobrą rozdzielczością,ciut jaśniejszego od HK. Byłbym wdzięczny za opisanie charakteru dźwięku jakim dysponują poszczególne ampy

na Marantzu i zwłaszcza CA z pewnością będzie lepsza rozdzielczość niż na HK, ale powinieneś sam je przesłuchać

dla mnie dziwne że nie kupisz jakiegoś śmiesznie taniego wzmacniacza z drugiej ręki, nawet te za 200zł zagrają lepiej od HK 255 a podłączyć je możesz pod pre out HK

"Ja z kolei z własnego doświadczenia mogę z polecić CA + MA. Dobrze ze sobą współpracują i bardzo to zacnie razem brzmi."

Bobcat a w jakim rodzaju muzyki tak zacnie to brzmi,czy sprawdzałeś CA np. przy Linkin Park, AC/DC itp ponieważ zakres muzyki jakiej słucham to oprócz disco polo,cantry,hi hi hi i rubika prawie wszystkiego. Ukształtowałem swoje upodobania muzyczne słuchając audycji "romantycy muzyki rockowej" każdy poniedziałek o 22.00/ciekawe czy ktoś pamięta,zamierzchłe czasy/.

Mogę Ci napisać co ja słucham. szerokie spektrum.

* Trochę klasyki, ale nie Wagner itp., raczej wiedeńscy Straussowie czy Donizetti.

* Dużo rocka, od lat 60-tych po całkiem współczesny.

* Heavy Metal

* elektronic

* country (bardzo lubię)

* muzyka etniczna, zwłaszcza z regionu Dalekiego Wschodu (Japonia, Chiny, Korea)

* muzyka dawna (w tym barok)

* muzyka kameralna

* zwykły pop i easy-listening

* lubię niemieckie Heimaty

* trochę jazzu

Szwarc, mydło i powidło :) Zależy od nastroju.

Elessar w swoim poście wyżej napisał, że w cięższych gatunkach 650R nie daje rady, mam rozumieć że daje.

Nie wiem co słuchał Elessar, że Mu nie daje rady. Moim zdaniem daje i to z powodzeniem. Metallica czarny album DVD-Audio chodzi jak burza.

CA nie jest stworzony do "cięższych" gatunków muzycznych, użytkowałem go dwa lata i po zmianie sprzętu odkryłem, że może być jednak lepiej w tym względzie.

Na Twoim miejscu poszukałbym używanego Arcama AVR 350. Jest znacznie lepszy od CA 640/650R.

CA nie jest stworzony do "cięższych" gatunków muzycznych, użytkowałem go dwa lata i po zmianie sprzętu odkryłem, że może być jednak lepiej w tym względzie.

Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Ja z kolei poprzednio przez kilka lat używałem Pioneera VS-915 i dopiero po zmianie go na CA 650R odkryłem jak CA znakomicie radzi sobie z ciężkimi brzmieniami.

To może powinieneś posłuchać jeszcze kilku innych amplitunerów/wzmacniaczy. Bo na razie miałeś niewielką skalę porównawczą.

Przecież obecny CA nie jest moim drugim amplitunerem w życiu. Jest n-tym z rzędu. Przed wspomnianym Pioneerem było wiele innych. Skalę porównawczą mam więc większą niż sądzisz. Zdaję sobie doskonale sprawę z faktu, że jest mnóstwo innych, które grają lepiej od CA. Ja jestem z niego zadowolony i na dzień dzisiejszy spełnia on moje oczekiwania. Polemizuję tylko z Twoją tezą, że nie nadaje się do ciężkich brzmień. W moim przekonaniu nadaje się i to całkiem dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.