Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładki z HK - cło

krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z forumowiczów zamawiał towar od sprzedawcy 2juki na ebayu? Interesuje mnie, czy takie przesyłki z automatu idą pod cło+VAT, czy jakoś przechodzi to pod radarem.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

https://www.audiostereo.pl/topic/88106-wk%C5%82adki-z-hk-c%C5%82o/

Ja kupiłem i oclili. Na opakowaniu napisał gift. Urząd celny napisał do mnie że błędnie opisano przesyłkę i żebym przedstawił jakiś dowód zakupu z Pay Pal czy choćby stronę z ebaya. Nie kombinowałem tylko wysłałem jak jest. Oclili. Gdy myślałem o zakupie drugiej wkładki od niego wykombinowałem że zapłacę mu w 2 partiach 40$ oraz resztę. Opis miałby brzmieć części zamienne old stock 40$ na żadanie urzędu przedstawiłbym dowód z PayPala na 40$. juki się zgodził ale do zakupu nie doszło więc nie wiem czyby to zadziałało.

witam!

kupowałem u 2jukiego -kilka- rzeczy od kilkusetzłoty do kilkutysiecy i nie ma reguły, choć ostatnio śrubę dokręcili to fakt

sprzedawca pewny polecam

ale osobiście uważam że kombinatorstwo to dziecinada(szczęście moze być lub nie) ale zakupując np wkładke za 1500dolarów trzeba być swiadomym dodatkowych kosztów i tyle, z moich doświadczeń i zakupów wiem że nawet mimio dodatkowych opłat warto było dokonać zakupu bo ceny w kraju tych przedmiotów były duuuuuużo większe

a zupełnie z innej beczki

majac ostatnio niezłe przejścia z zakupem i sprzedażą wkładek mogę się domyślić co pewien -artysta- miał na mysli pisząc w necie 'polaczkowo" ;(

dodam jeszcze dla jasnośći

ostatnie dwa wkładkowe przypadki

wkładka bardzo tania przeszła

wkładka nie bardzo tania + 25% jękłem ale było warto gra świetnie ;)

dodatkowo napisze tylko tyle ze mając znajomych którzy zakupują wiącej niż 1 przesyłka mc z zagranicy, a zwłaszcza nabywają towar z kierunku wschodniego (mylę ze 2juki to przypadek) stali sie obiektem -głębszych- westchnien UC kończac na wizytach w rzeczonych placówkach nawet 200km od domu -to chyba tylko w Polsce

w jednej takiej wizycie w UC sam uczestniczyłem -cóż wspomnienia na całe życie.

Czy ktoś z forumowiczów zamawiał towar od sprzedawcy 2juki na ebayu? Interesuje mnie, czy takie przesyłki z automatu idą pod cło+VAT, czy jakoś przechodzi to pod radarem.

Jak wcześniej inni pisali - nie ma reguły. Kupowałem od 2juki headshell o wartości ok. 150 USD i przyszedł bez żadnych dodatkowych kosztów. Może to jest kwestia wielkości przesyłki / koperty. Moja to była dosyć mała koperta bąbelkowa, a więc celnik mógł założyć, iż nic cennego tam nie ma. To jednak tylko moje spekulacje.

pozdr

donic

Tak z moich doświadczeń z UC to lekko nie ma :) Nawet jak sprzedawca dołączył fakturę i tak potrafią zażądać potwierdzenia.Małe paczki to bywają bez cła większe raczej nie przechodzą.Sporo rzeczy sprowadzałem z USA 90% oclone i nie warto kombinować bo na pewno się nie opłaci.Czasem warto przeliczyć czy nie lepiej w UE bo inaczej to +30% (23% VAT i 7 % podatek) no i koszt przesyłki też doliczony do oclenia.

Pozdrawiam.

Musisz jednak pamiętać że Urząd celny liczy trochę inaczej niż Ty. Jak słusznie zgadujesz na Twoją niekorzyść. Po pierwsze kurs waluty jest troszkę zawyżony. Po drugie są jeszcze jakieś opłaty dodatkowe, fakt że niewielkie.

• 2 lata później...

witam!

ze względu że znowu naszło mnie na kombinowanie w torze i coś tam znałem u jukiego postanowiłem się dokładnie wypytać u źródła co mnie czeka w urzędzie celnym bo tam już litości nie ma ;(

odpowiedź z infolinii urzędu celnego jest taka

np przy zakupie wkładki w kwocie 2500$

pani wpierw spytała co to jest i do czego służy;)

stwierdziła- dział gramofony

następnie

części zamienne a tam grupa wkładki gramofonowe

mimo że nie wiedziała z początku, komp jej pomógł szybko 15 sekund

do kwoty zakupu dodajemy 4% cła i 23 %vatu

co ciekawe zadałem pytanie co będzie gdy wkładka jest używana i ma ze 30 lat i tu się zdziwiłem

nawet jeżeli sprzedawca napisze used urząd czuje się zobligowany do max dopierdolenia

no chyba ze powoła się experta i on....... ble ble ble normalnie krew mnie zalała

już widzę jak urzędnicy odnoszą się pozytywnie do opini eksperta że wkładka jest zużyta ;(((((

piękne czasy nastały

jasny szlag

Gość vasa

(Konto usunięte)

np przy zakupie wkładki w kwocie 2500$

Fubb, w UC to normalne ludzie siedzą. Nikt Ci nie uwierzy że za wkładkę 2500 papieru położysz.

Ot, przecinek się omsknął. Przecież wkładka to tak max 400zeta chodzi.

to że siedzą -normalne-to oczywiste, bo nienormalne skupiły się na "wiejskiej" w stolicy :(

ja to myślałem że powiesz że przecież nie ma co wydać więcej bota za 400 gra tak samo jak ta droga ;)) a nadmiar kasy lepiej władować w albumy z alledrogo od vinylowych delicji czy cuś

nic to ja ciągle nie mogę przetrawić info o dodatkowych kosztach używanego cartridga

dla mnie to jest niepojęte

przecież taka 30latka jest już nielicho -zajechana- ,a traktuje się to jako nówkę nieśmiganą, to są jakieś jaja

pozdr.

Gość vasa

(Konto usunięte)

To może się skusisz na nową Audio-Technica AT 50 Anniversary?

Ich wkładki są chyba najwstrzemięźliwiej wycenione w relacji cena/jakość.

http://eu.audio-technica.com/en/products/cartridges/product.asp?catID=8&subID=57&prodID=4496

nie szczuj mnie

cel mam jasno określony , nie planuje żadnych "zboczeń"

a temat super ostrych szlifów odkładam na razie na półkę z napisem "historia" ;))

i pędzę na wstecznym aby lepiej przyjrzeć się "małopodatnym grubaską"

to jakaś wroga propaganda kolegów "vintdżowców"

mnie tam monobloki na 4 pary kt i metrowe wstegi w takim secie rozbiły zupełnie,

ten dźwięk telepie mi się w głowie i nic nie jest już takie samo ;)))

• 6 miesięcy później...

cóż dodać

tylko dziekować-kochanemu- urzędowi celnemu

wczoraj dobił do mnie stareńki transformator ortofona na jorgenach

urządzenie ma swoje -dużo lat

ale nic to 27% kosztów dodatkowych doszło

jest to dla mnie niepojęte żeby za coś co niektórzy nazwali by złomem tak drzeć :(

ale obiecuje to ostatni zakup na którym położyli łapy celnicy ;)

nic to ja ciągle nie mogę przetrawić info o dodatkowych kosztach używanego cartridga

dla mnie to jest niepojęte

fubb, jak zaczniesz się upierać, że używany lub co gorsza niesprawny, możesz usłyszeć - szrotu nie wpuszczamy i cofną przesyłkę.

Widziałem taką akcję !!!

Jan

przesyłek z Chin nie należy opisywać jako gift. Wtedy na 100% cło i VAT.

Taką UC ma ostatnio zasadę.

Pozdro

Fubb, w UC to normalne ludzie siedzą. Nikt Ci nie uwierzy że za wkładkę 2500 papieru położysz.

Ot, przecinek się omsknął. Przecież wkładka to tak max 400zeta chodzi.

Zdziwiłbyś się. Tam pracuje coraz więcej młodych ludzi a dinozaury-łapownicy albo wyginęli albo na emeryturze.

Oni też wiedzą do czego jest internet, że jest audioastereo i wiedzą jak wiedzy szukać.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.