Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz 6006 vs Yamaha A1010

Lajkonik

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie Marantz. Niedawno dane mi było porównać brzmienie Marantza VS. Denon. I niestety Marantz okazał się lepszy, zwłaszcza w stereo.

Marantz ale modele starsze .Najlepiej 6003,lub jak masz kase to 7005.Ten drugi trzeba zapłacić min 5000 pln,ale nie ma nawet go co porównywać do słabego Denona w podobnej cenie.

Marantz ale modele starsze .Najlepiej 6003,lub jak masz kase to 7005.Ten drugi trzeba zapłacić min 5000 pln,ale nie ma nawet go co porównywać do słabego Denona w podobnej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj panowie, nawet na tym forum gdzieś jest porównanie Denona AVR 3311 i Marantza 7005 i co się okazało że to brat bliźniak identyko, nawet chlopaki rozebrali i sprawdzali. Jednak siła sugesti robi róznice :).

Ale jak się na obudowie robi 20% więcej ceny to jakoś trzeba to wytłumaczyć.

Pieniądze nie grają !

Z tych dwóch co podałeś zdecydowanie Marantz SR6006. Natomiast tak jak pojawiło się to już wyżej rozejrzałbym się za Denonen AVR 3311 lub Marantzem SR 7005 (wychodzące modele).

Co do ich podobieństwa to jak najbardziej sporo rzeczy jest podobnych, jednak ze stwierdzeniem, że jest to to samo bym się wstrzymał.

Denon był oprócz odbiorników AV Pioneer i Yamaha krótkiej przy zakupie odbiornika AV Surround jak Marantz, jeśli chodzi o dźwięk stereo. Situacija se promijenila jer Marantz pripada Denon konzorciju u sklopu D&M Holdings Inc, kada je u pitanju visoka high-end klasa. Sytuacja zmieniła od Denon Marantz należy do konsorcjum jako część D & M Holdings Inc, jeśli chodzi o wysokiej klasy high-end. Tako da testirani Marantz SR7005 ima identičnu elektroniku kao Denon AVR-3311! Więc testowałem Marantz SR7005 ma taką samą elektronikę jak Denon AVR-3311! Razlika između 2 potonja modela je u vanjskom dizajnu i implementiranom GUI-u, te daljinskom upravljaču, iako se u suštini radi skoro o 2 identična proizvoda. Różnica między tymi dwoma modelami jest wygląd zewnętrzny i realizowane GUI i pilota zdalnego sterowania, choć jest niemal identyczna do tych dwóch produktów. Za sve ljubitelje filmova i dobrog surround zvuka jasno je da su Denon modeli predstavljali najbolji prilikom kupovine surround kina, te sama činjenica da je Marantz SR7005 skoro identičan receiver vrhunskom AVR311 modelu dala nam je uvid kakvu vrhunsku kvalitetu zvuka možemo očekivati. Dla wszystkich miłośników dobrych filmów i dźwięku, jasne jest, że modele Denon reprezentowali najlepsze przy zakupie surround kina dźwięku, oraz fakt, że Marantz odbiornikiem SR7005 jest niemal identyczny top model AVR311 dał nam wgląd w rodzaju doskonałej jakości można się spodziewać.

Trochę bełkot bo tłumaczenie google ale tu jest tekst oryginalny

Ukryta Zawartość

Nawet na forum amerykańskim się śmieją że za naklejke Marantz każą sobie dużo płacić :)

Audio Voodoo to jest pikuś :) tu wystarczy zmienić obudowę i gra lepiej w stereo

Jeszcze opis użytkownika mczaj, na szybko znalazłem, nie mogę znaleźć tych fotek o których pisze

Z tym Marantzem SR 7005 to ja mam problem. Odbieram go jako próbę wykreowania na siłę flagowca, jak najmniejszym kosztem. Taki trochę oszukany produkt, mocno promowany w prasie.

Bądźmy poważni – flagowy 7-kanałowy Marantz o wadze 13 kg. Obudowa wielka (choć mogłaby być mniejsza – dokładnie taka jak w 6005), a górna pokrywa tak cienka, że ugina się pod własnym ciężarem. Do tego te plastikowe wstawki.

W środku – układ w zasadzie taki sam jak w 5005 i 6005. Naprawdę, różnice są minimalne i generalnie jest to widok wnętrza amplitunera budżetowego. Oczekiwałbym czegoś więcej. Choćby już układu przeniesionego z końcówki 8003, nawet za wyższą cenę.

Poza tym to klon denona 3311. Wklejałem już fotki w innym wątku (no i zwyczajowo prasa pisze jak to marantz pieknie gra – bo tak trzeba w przypadku maranta napisać, nad denonem-bliźniakiem jakoś już nikt nie pieje) . To nic złego, ale ten sam denon ma nad tym modelem jeszcze dwa kolejne, nie licząc flagowego A1.

Już kolejny o symbolu 4311 jest sporo cięższy – ma znacznie solidniejsze trafo i generalnie wnętrze wygląda poważniej. Szkoda że Marantz nie zaadoptował chociaż tego modelu.

Więc pomimo sympatii jaką mam dla marki Marantz (ostatnio nadwątlonej), przyznaję że modelem SR 7005 trochę mnie rozeźlili. Jadą na opinii a jakość spada. Nie łudźmy się, że z budżetowego układu osiągnie się jakimś cudem wysoką jakość. Jeśli marantz to już lepiej model 5005, praktycznie to samo a sporo tańszy.

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Jeszcze opis użytkownika mczaj, na szybko znalazłem, nie mogę znaleźć tych fotek o których pisze

są w tym wątku, post nr 83:

Ukryta Zawartość

Niedługo potem Marantza 7005 testował Filip Kulpa i napisał że konstrukcyjnie to to samo co wczesniej testowany model 6005.

Ukryta Zawartość

Pisze jako posiadacz SR-6003 Marantz ten amplituner był nie wątpliwie zdecydowanie lepszym klockiem od nowszych .Jak kogoś zainteresuje po nim kupiłem Harmana AVR-460 który w kinie jest lepszy ,lecz do stereo czy SACD wielokanałowo ,lepszy i to zdecydowanie był Marantz,no i jeszcze jedno Harman lądował już w serwisie .Wymiana oprogramowania i pilota trwało to ponad miesiąc nie jestem zadowolony z serwisu.Tak wiec nie ma tak naprawde bardzo uniwersalnych sprzętów musimy miec swój priorytet.Albo kino,albo stereo.

Pisze jako posiadacz SR-6003 Marantz ten amplituner był nie wątpliwie zdecydowanie lepszym klockiem od nowszych .Jak kogoś zainteresuje po nim kupiłem Harmana AVR-460 który w kinie jest lepszy ,lecz do stereo czy SACD wielokanałowo ,lepszy i to zdecydowanie był Marantz,no i jeszcze jedno Harman lądował już w serwisie .Wymiana oprogramowania i pilota trwało to ponad miesiąc nie jestem zadowolony z serwisu.Tak wiec nie ma tak naprawde bardzo uniwersalnych sprzętów musimy miec swój priorytet.Albo kino,albo stereo.

Ukryta Zawartość

post-12811-0-38923000-1320693571_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z tego wniosek, że ani Denon ani Marantz.

Dopuki Marantz był Marantzem to grał dobrze a jak się okazało że w środku Denon to przestał grać ?

Moim zdaniem wniosek jest taki że to Denon jest ok a nie Marantz be :)

Niestety działania niektórych konkurencyjnych dystrybutorów bardzo zniechęcają do zakupu Denona a moim zdaniem są to najlepsze amplitunery AV.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Czy ktoś bezpośrednio porównywał te dwa modele Denon i Marantz, w odsłuchu? Czy wszelkie opinie są tylko na podstawie opisu innych i podibieństwa wnętrza, które wcale nie świadczy o tym że oba amplitunery grają tak samo.

Czy ktoś bezpośrednio porównywał te dwa modele Denon i Marantz, w odsłuchu? Czy wszelkie opinie są tylko na podstawie opisu innych i podibieństwa wnętrza, które wcale nie świadczy o tym że oba amplitunery grają tak samo.

Ludzie powtarzają to co usłyszeli ,lub przeczytali,takie społeczeństwo.Sprzęty z podobnej półki cenowej grają na podobnym poziomie.Różnice jednak są.Ja np przed zakupem Marantza SR-6003,porównywałem go z Denonem AVR-2310.Różnica była słyszalna.W kinie Denon miał więcej niskich tonów,Sub grał głośniej,w trybie direct Marantz grał neutralnie czyściutko,ładna góra,nie słyszałem różnicy w stereo czy grał amplituner SR-6003 czy zwykły wzmacniacz stereo PM-6003.Po tych dwuch amplitunerach przyszła kolej na HK-460 .Ten w kinie to czuje się jak by był do tego stworzony.W trybach direct i w stereo też jest inny od Marantza i Denona.Każdy to jednak trochę inna szkoła.Pamiętajmy jednak że dzwięk możemy poprawić lub zepsuć stosując żle dobrane kolumny.

[...]

Niestety działania niektórych konkurencyjnych dystrybutorów bardzo zniechęcają do zakupu Denona a moim zdaniem są to najlepsze amplitunery AV.

Mam wrazenie ze takie dzialania sa prowadzone takze wzgledem innych dystrybutorow przez innych dystrybutorow. Bylo juz o tym mowa - pomijamy. Natomiast interesuje mnie Twoje podejscie ze najlepsze. Ale w czym?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.