Skocz do zawartości
IGNORED

jaki gramofon kupić?

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

hehe bumbum sorry ale masz chyba trochę za duże wymagania co do tych 5 stówek, gramiak ma być dobry, mieć dobrą wkładkę, dobrze grać, być zadbany, i jeszcze kolor musi przypasić, nie wymyślasz trochę za dużo ??.

pzdr. Łukasz

Nie, bo jest np. technics na allegro sl-d3 za 549 pln i jeszcze kilka ciekawych. Ewentualnie reloop za 499 pln o którym czytałem dużo dobrego a wystarczy w nim wkładkę wymienić i będzie grać nie gorzej niż polskie daniele, bernardy a nawet gdzieś w necie testy czytałem ze gra lepiej niż project debut.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

No ale sam zauważyłeś "że trzeba" wymienić wkładkę nawet jak kupisz Podstawowego ortofona z serii M czyli 2M RED to już ci się robi około 800.

Przemyśl lepiej sprawę, albo odpuść sobie to na nie wiem 0.5-1 rok uzbieraj spokojnie jakąś większa sumę, bo jak się zrazisz to potem może ci być ciężko spróbować jeszcze raz.

pzdr. Łukasz

Nie, bo jest np. technics na allegro sl-d3 za 549 pln i jeszcze kilka ciekawych. Ewentualnie reloop za 499 pln o którym czytałem dużo dobrego a wystarczy w nim wkładkę wymienić i będzie grać nie gorzej niż polskie daniele, bernardy a nawet gdzieś w necie testy czytałem ze gra lepiej niż project debut.

Bumbum, nic do Ciebie nie mam, ale na tym forum jest przyjęte, że dyskutuje się w oparciu o własne doświadczenia, a nie szerzy "wieści dziwnej treści", wycztane na stronach www. Będziesz miał Reloopa, Daniela, Bernarda i Pro-Jecta, to chętnie poczytamy co nam o ich brzmieniu napiszesz.

Pozdro,

Yul

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Też mi się wydaje, że kolega już podjął decyzję w oparciu o kolor obudowy :) i teraz szuka tylko potwierdzenia jego słusznego wyboru.

Dalszą dyskusje uważam, za walenie głową w mur.

Nie śpiesz się, jak pasuje Ci technics, to poczekaj na czarnego SL-d2 lub jeszcze lepiej SL-Q2 (kwarcowa kontrola obrotów, czy jakoś tak) Dołączone fabrycznie do nich wkładki są na początek całkiem oki a i igłę za grosze kupisz nez problemu.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Owszem, nadal aktualne:)jeszcze tydzien na gwaranci.

Eeee, prodżekt jest do du...y bo jest za nowy i ma napęd paskowy. Ma być techniks albo relup bo musi mieć dajrektdrajwa bo dajrektdrajw jest kul :)

Autor watku juz chyba dal sobie spokoj po tych docinkach pod swoim adresem ale to jest norma na tym forum.

Tak tylko od siebie dodam ze wole stare 30 letnie graty niz taka ,,deske,,jak ten PJ (ten gramofon to zart) bez urazy Tomasz.

Jest gdzies watek poswiecony spotkaniu z przedstawicielem PJ w Delcie Studio ,pamietam ze sie wtedy zrazilem na dlugie lata do analogu bo jak gramofony za kilka tysi graly tak slabo to nie zawracalem sobie glowy tym tematem a szkoda bo wiele stracilem.

Kolega na to spotkanie przytargal PJ 6.1 i pozamiatal te wynalazki ktore tam graly co juz mnie kompletnie rozwalilo bo jak stary model mogl zagrac lepiej niz te wszystkie RPM y razem wziete.

Koniec koncow nie kupilem na tej imprezie gramofonu mimo ze z takim nastawieniem tam jechalem a kase wydalem na doszlifowanie zrodla cyfrowego o jakiegos DACa (nie pomne bo dawno to bylo).

robix

Autor watku juz chyba dal sobie spokoj po tych docinkach pod swoim adresem ale to jest norma na tym forum.

Tak tylko od siebie dodam ze wole stare 30 letnie graty niz taka ,,deske,,jak ten PJ (ten gramofon to zart) bez urazy Tomasz.

Jest gdzies watek poswiecony spotkaniu z przedstawicielem PJ w Delcie Studio ,pamietam ze sie wtedy zrazilem na dlugie lata do analogu bo jak gramofony za kilka tysi graly tak slabo to nie zawracalem sobie glowy tym tematem a szkoda bo wiele stracilem.

Kolega na to spotkanie przytargal PJ 6.1 i pozamiatal te wynalazki ktore tam graly co juz mnie kompletnie rozwalilo bo jak stary model mogl zagrac lepiej niz te wszystkie RPM y razem wziete.

Koniec koncow nie kupilem na tej imprezie gramofonu mimo ze z takim nastawieniem tam jechalem a kase wydalem na doszlifowanie zrodla cyfrowego o jakiegos DACa (nie pomne bo dawno to bylo).

robix

Dlaczego mam się urażać?:)

Teraz mam thorensa 160, aczkolwiek żadnego szoku nie przeżyłem po założeniu 2m red do TD160(ramie tp16) - troche lepszy bas i czystsze wyższe tony w stosunku do PJ - zasługa cięższego talerza. Obroty trzyma tak samo. Oczywiście PJ musi stać w stabilniejszym miejscu. Nie mówie tego dlatego, że sprzedaje debuta, każdy kto się zna wie że debut to gramofon dla początkujących i jego granice wyznaczają wkładki do poziomu 300zł, nie ma możliwości zmiany ramienia czy czegokolwiek. Jako osoba z raczej dobrym słuchem(na akademiach muzycznych raczej głuchych nie biorą), nie odczuwam zmian sprzętu tak doraźnie jak wynika to z wpisu innych forumowiczów, największa zmiana była jak zmieniłem nośnik - cyfrowy na winyl. Potem zmiany wzmaczniacza poczynająć od diory, kolumn z altusów, gramofonu, przedwzmacniacza były zmianami raczej kosmetycznymi(oczywiście gra lepiej, więcej detali, czystości dźwięku, ale zmiany idą nieproporcjonalnie do cen). Wymiana wkładki wniosła więcej niż pozostałe elementy.

Pozdrawiam:)

Sam już nie wiem czy kupić polski bernard, daniel itp. może jakiś dual, technics. Chce wydać max 350 pln. A może nie bawić się w stare 20 letnie sprzęty i kupić np. reloopa, lenco itp? Fakt, musiałbym dołożyć ale miałbym spokój z usterkami. Najchętniej kupiłbym od kogoś z forum, bo pewnie. Trochę się naczytałem ale mam już mętlik w głowie.

Ja mam starego ADAMA w stanie jak nowy, bo chyba nie był używany za 290 zł. GS-424 z napędem bezpośrednim (DirectDrive). Prowadzenie igły, VTA wszytko OK. Ożeniłem go z AT-120e ale pewnie wymienię za jakiś czas na AT-440mla. Co ma ten gramofon - to co Thorens za 2500-3000zł. Co trzeba zrobić po zakupie? Wymienić kabel na podwójnie ekranowany ze złączami RCA (może być z marketu, koszt ok. 50zł z pozłacanymi RCA). Zero brumów, stabilne obroty. Polecam! ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja bym negocjował ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr, Krzysiek

Hadawoo - każdy poleca to czego aktualnie używa albo do czego ma sentyment, moim zdaniem to wielka krzywda polecać komuś polskie gramofony. Adam, owszem, jest niezły, ale poprzez sentyment narodowy ceny są zbyt wysokie w stosunku do innych modeli zagranicznych. Na innym forum jest jakiś gość który każdemu poleca Adama, nawet jak szukasz gramofonu za 5000zł i jeszcze szczyci się tym że zamontował wkładke szczura m97. Jemu się podoba - ok, ale prawdopodobnie nigdy nie słyszał innego sprzętu.

Taki niepatriotyczny tekst napisałem w święto narodowe...Chowam głowe w piasek i zaraz wygrzebie z piwnicy radmora, bernarda i zg30:)

Taki niepatriotyczny tekst napisałem w święto narodowe...Chowam głowe w piasek i zaraz wygrzebie z piwnicy radmora, bernarda i zg30:)

przecież to wkładka gra, a nie gramofon ;-) O tylko prowadzi igłę po rowku ;-) Na dwoje babka wróżyła. Możesz kupić zajechanego technicsa albo takiego Adama jaki mi się trafił, co ze 20 lat leżał w szafie i dopiero teraz zaczął być używany. Co mogę doradzić, to kupić od osoby, która np. robi porządki w szafie i oprócz gramofonu ma jeszcze garnki, narty etc., bo to nie jest handlarz. Poza tym po co sobie zawracać głowę - nowy gramofon Audio Technica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub jakiś reloop za 499 zł z wkładką. Nowy, na gwarancji i zero problemów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr, Krzysiek

Ale jednak 2 różne gramofony zagrają inaczej z tą samą wkładką:)Można też kupić zajechanego adama albo technicsa w pudełku, nigdy nie wiadomo na co się trafi, kupno używanego gramiaka to zawsze loteria. A jak jesszcze dochodzi wysyłka patefonu to bywa bardzo róźnie. 290 zł za adama to bardzo przyjemna cena, mi udało się wyrwać 160mkI za 399, właściwie jak nowy. Ale "rynkowe", a raczej portalowe ceny adama to 400 do nawet 600 zł, 160tki 600-800zł. Ktoś w ogłoszeniach chce 1000zł za 160mki bez wkłądki. Więc troche się nam poszczęściło z gramofonami kolego Hadawoo, oby tak dalej:)pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za rady.już na 99 procent wybrałem gramofon.muszę tylko pojechać o niego. Jaki? Dam znać jak przywiozę.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

• 2 tygodnie później...

Dziękuję wszystkim za rady.już na 99 procent wybrałem gramofon.muszę tylko pojechać o niego. Jaki? Dam znać jak przywiozę.

Sanyo TP700SA właśnie zagościł w moim domu. Po podłączeniu Maaasssaaakkkra!! Toż "TO" gra tak jak cd sony x222es, pomijając oczywiście trzaski z moich dobitych trochę płyt przez gramofon Artur mojej teściowej.

Wkładka technics EPS 207 C.

Czekam tylko na kilka pozycji zakupionych z allegro, myślę ze w lepszym stanie i na płyn IPA do sporządzenia mixtury do przeczyszczenia płyt.Juz wyobrażam sobie jak to zagra z nową wkładką np. Ortofon 2M red

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.