Skocz do zawartości
IGNORED

jaki gramofon kupić?

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki excel, ale dla mnie za drogo. Moze kiedys tak, na dzien dzisiejszy albo uzywany do 400pln max lub nowy do 700-800pln na raty.

Co do tego Lenco to po długich poszukiwaniach znalazłem takie dane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widac kazdy podaje inną wage ale w przedziale 8-15kg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

zastanawia mnie tez technics SL-QD22 lub SL-QD33. Ponoc dobre dla początkujacego.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

a nie powinno sie ta dyskusja toczyc tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

bumbum,

wszystkie drapaki będące w Twoim zainteresowaniu są kwintesencją wyrzucenia winyli na śmietnik i przejścia na CD.

Nie wiem czego oczekujesz od gramofonu za 200-400zł ale śmiało możesz zakupić ten, który Tobie najbardziej się podoba wizualnie bo i tak żaden nie da tego o co w tej zabawie chodzi - czaru brzmienia czarnego krążka...

zastanawia mnie tez technics SL-QD22 lub SL-QD33. Ponoc dobre dla początkujacego.

- no nie wiem - te ramiona proste bez odręcanego handshella, ciężko będzie założyć inną wkładkę..

a masza trochę przesadza

excelvinyl winylmania blog szukaj

- no nie wiem - te ramiona proste bez odręcanego handshella, ciężko będzie założyć inną wkładkę..

a masza trochę przesadza

Masza nie przesada nic-a-nic, niestety. No ale od czegoś trzeba zacząć, to fakt. Chodzi jednak o to, aby nie zaczynać 10 razy i nie dreptać w tym samym miejscu, bo na to to trzeba być już naprawdę bogatym.

Pozdro,

Yul

ok,dozbieram troche kasy, i albo spróbuje cos z polskich wychaczyc, jak nie to wyzsze modele duala jak piszecie albo ten telefunken.Jest tego mnóstwo na allegro no a ja nie mam pojecia na co patrzec. W opiniach tu na audiostereo jest mało opisane a nie chciałbym non stop tutaj wklejac linki do aukcji by pytac.

Miło by było jednak by ktoś wrzucił tu jakieś fajne znalezisko z allegro warte zachodu.

BPrzy polskich gramofonach boję sie ich stanu technicznegi a najbardziej rozregulowanego ramienia bo czytałem ze to nie takie proste by wszystko wyregulować.

Znalazłem GS-464 bernard ale ramie takie proste chyba to nowsza konstrukcja i nic nie warta. Kiedys miałem bernarda z mocnym aluminiowym ramieniem , ale było to jakieś 15-16 lat temu i sprzedałem bo kupiłem CD.

bumbum,

wszystkie drapaki będące w Twoim zainteresowaniu są kwintesencją wyrzucenia winyli na śmietnik i przejścia na CD.

Nie wiem czego oczekujesz od gramofonu za 200-400zł ale śmiało możesz zakupić ten, który Tobie najbardziej się podoba wizualnie bo i tak żaden nie da tego o co w tej zabawie chodzi - czaru brzmienia czarnego krążka...

czy wg ciebie cos budzetowego nie bedzie "kwintesencja wyrzucania winyli na smietnik"? pytam z ciekawosci, bo winyl dla mnie to doslownie czarna magia. mialem niedawno pozyczonego sony x5 (o ile dobrze pamietam), kupilem kilka nowych tloczen, w tym pare takich 180g perelek, ale nie gralo to dobrze. odpuscilem, ale cos do winyli ciagnie.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Tutaj kilka zakonczonych aukcji ale nie sprzedanych, moze bym się dogadał ale który i ile proponowac?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

czy wg ciebie cos budzetowego nie bedzie "kwintesencja wyrzucania winyli na smietnik"?

leon

oczywiście, że nie będzie ale pod słowem "budżetowy" powinniśmy rozumieć napęd w okolicach 2000zł a tu mamy całą masę pięknie grających maszyn na rynku (nowych i używanych).

Jeśli nasz budżet na napęd z takich czy innych przyczyn jest bardzo mocno ograniczony, jak w przypadku bumbum to do takiego gramofonu jaką wkładkę zastosujesz? za 50zł? a pre? vivanco?

To nie zagra. I zamiast kogoś wciągnąć w świat czarnej płyty to najprawdopodobniej go od niego skutecznie odstraszy.

Mój taki skromny apel - nie kupujmy plastikowych, styranych drapaków za 400zł. Lepiej poczekać i dozbierać rok czy dwa i cieszyć się prawdziwym analogowym światem.

Na forum audio.com.pl pewien uzytkownik napisał, cytuję:

"SL-QD33 posiada kwarcową stabilizację obrotów. Są to pełne automaty, wyposażone we wkładkę T4P (MM). Nie wymagają żadnych skomplikowanych czynności kalibracyjnych i wystarczy je podłączyć położyć płytę i słuchać. Można powiedzieć, że są to gramofony niemal bezobsługowe, a ich obsługa jest bardzo prosta i łatwa, co w przypadku osób początkujących działa na korzyść. Co prawda bardzo dużo jest opinii twierdzących, że Technics robił "drapaki" a nie gramofony i nie da się tego słuchać. Nie zupełnie jest to prawdą. Owszem, dźwięk może nie jest wybitnie rewelacyjny, same gramofony również nie są wybitnie wyrafinowane, aczkolwiek da się na nich posłuchać muzyki i wcale nie brzmi ona najgorzej. Dodatkowo wymiana wkładki T4P, jeśłi z czasem przyjdzie taka konieczność jest podobnie jak sama obsługa, bardzo prosta. "

Wiec jak to jest z tymi technicsami?

Chciałem tez dodac ze nie jestem audiofilem,chce po prostu od czasu do czasu posłuchac moich płyt z lat młodzienczych .Nie ma super sprzętu za 10 tys i wiecej. Mam zwykły amplituner kina domowego denon avr-3802 i jamo 606 i nie ma zamiaru tego zmieniać bo dla mnie jest OK.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wiec jak to jest z tymi technicsami?

bumbum,

nie przejmuj się głosami stetryczałych winylolubów (m.in. mną).

Kup w tym przedziale cenowym gramofon w możliwie jak najlepszym stanie technicznym aby się nie psuł i żebyś do niego nie dokładał.

Cudów natomiast po dźwięku z nich się nie spodziewaj.

Leon28, ee trochę za szybko się poddałeś, tutaj sporo czynników ma wpływ, całość sprzetu przyzwoita jak nie bdb, dobre PRE gramofonowe ( albo bdb wbudowane w jakies wyższej klasy pre ), dobra wkładka i parę dobrych płyt, i na start można się zdziwić :). Akurat ja nic nie mam do nowych wydan 180g, bo wg mnie spora ich część jest bardzo fajnie zrealizowana, ale generalnie w wiekszosci przypadków starsze tłoczenia grają lepiej.

bumbum, hmm generalnie za 200-400, nie zaglądając nikomu w portfel itp, to w sumie 300-500zł ( raczej 500 ) dopiero kupuje się przyzwoitą, nawet dobrą wkładkę, nie mówiąc już o całym gramofonie, i reszcie sprzętu.

pzdr. Łukasz

leon

Mój taki skromny apel - nie kupujmy plastikowych, styranych drapaków za 400zł. Lepiej poczekać i dozbierać rok czy dwa i cieszyć się prawdziwym analogowym światem.

czasami okazje można złapać w uszkodzonych.Kupiłem Lenco L85 w bardzo dobrym stanie bez interkonektu za 50 zł i fajny Micro Seiki(nie pamietam modelu) za 35zł-miał wyłamane mocowanie dźwigni podnoszenia ramienia,kropla kleju i po krzyku.Ważne by się nie napalać i brać z głową

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

leon

oczywiście, że nie będzie ale pod słowem "budżetowy" powinniśmy rozumieć napęd w okolicach 2000zł a tu mamy całą masę pięknie grających maszyn na rynku (nowych i używanych).

Jeśli nasz budżet na napęd z takich czy innych przyczyn jest bardzo mocno ograniczony, jak w przypadku bumbum to do takiego gramofonu jaką wkładkę zastosujesz? za 50zł? a pre? vivanco?

To nie zagra. I zamiast kogoś wciągnąć w świat czarnej płyty to najprawdopodobniej go od niego skutecznie odstraszy.

ok, to przynajmniej sa juz jakies wskazowki,pierwotnie chcialem kupic clearaudio passion, ale ten sam sprzedawca, ktory mi go doradzil, odradzil po chwili zaczynanie od takiego sprzetu. powiedzial, zeby rozpoczac od czegos slabszego, budzetowego, zeby w ogole sprawdzic, czy w dobie cd i odtwarzaczy strumieniowych bedzie mi sie chcialo bawic w winyle. stad takie podchodzenie do sprawy jak do przyslowiowego jeza.

Leon28, ee trochę za szybko się poddałeś, tutaj sporo czynników ma wpływ, całość sprzetu przyzwoita jak nie bdb, dobre PRE gramofonowe ( albo bdb wbudowane w jakies wyższej klasy pre ), dobra wkładka i parę dobrych płyt, i na start można się zdziwić :). Akurat ja nic nie mam do nowych wydan 180g, bo wg mnie spora ich część jest bardzo fajnie zrealizowana, ale generalnie w wiekszosci przypadków starsze tłoczenia grają lepiej.

bumbum, hmm generalnie za 200-400, nie zaglądając nikomu w portfel itp, to w sumie 300-500zł ( raczej 500 ) dopiero kupuje się przyzwoitą, nawet dobrą wkładkę, nie mówiąc już o całym gramofonie, i reszcie sprzętu.

pzdr. Łukasz

ja sie nie poddalem ;-) po prostu chyba doszedlem do tego, ze zeby to w miare sensownie zagralo, niestety nie wystarczy budzet 500 pln. nowe tloczenia kupilem, bo nie chcialem sprawdzajac sprzet odrzucic go ze wzgledu na wady plyty, a zadnej starszej, pewnej do testow nie mam.

bumbum - powodzenia w poszukiwaniach, mysle ze cierpliwie szukajac, na pewno znajdziesz cos ciekawego i niezajechanego.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

ok, to przynajmniej sa juz jakies wskazowki,pierwotnie chcialem kupic clearaudio passion, ale ten sam sprzedawca, ktory mi go doradzil, odradzil po chwili zaczynanie od takiego sprzetu. powiedzial, zeby rozpoczac od czegos slabszego, budzetowego, zeby w ogole sprawdzic, czy w dobie cd i odtwarzaczy strumieniowych bedzie mi sie chcialo bawic w winyle. stad takie podchodzenie do sprawy jak do przyslowiowego jeza.

Uzyskanie satysfakcjonującego poziomu z czarnej płyty niestety jest bardzo wymagające. Zarówno od strony finansowej jak i osobowościowej.

Tu trzeba mieć mnóstwo samozaparcia aby to wszystko z głową ustawić. Doświadczenie w doborze wkładek itp (ja niestety tego jeszcze nie mam - za krótko się w to bawię ale już wiem jakie są to koszty, wiedza i czas).

leon, możesz zawsze pójść na skróty. Jest tylu kolegów na forum z różnymi konfiguracjami, w różnych przedziałach cenowych. Wproś się do kilku, posłuchasz i sam ocenisz czy to jest to co możesz pokochać i brnąć w to dalej czy nie. Czy za 1000-2000zł gra czy gra dopiero za 5000-10000zł. A może i gra za 400zł.

Tylko własne uszy a nie sprzedawca czy forumowicz!

Uzyskanie satysfakcjonującego poziomu z czarnej płyty niestety jest bardzo wymagające. Zarówno od strony finansowej jak i osobowościowej.

Tu trzeba mieć mnóstwo samozaparcia aby to wszystko z głową ustawić. Doświadczenie w doborze wkładek itp (ja niestety tego jeszcze nie mam - za krótko się w to bawię ale już wiem jakie są to koszty, wiedza i czas).

leon, możesz zawsze pójść na skróty. Jest tylu kolegów na forum z różnymi konfiguracjami, w różnych przedziałach cenowych. Wproś się do kilku, posłuchasz i sam ocenisz czy to jest to co możesz pokochać i brnąć w to dalej czy nie. Czy za 1000-2000zł gra czy gra dopiero za 5000-10000zł. A może i gra za 400zł.

Tylko własne uszy a nie sprzedawca czy forumowicz!

pewnie jest to jakies wyjscie, zaczne sledzic watki spotkan forumowiczow, moze gdzies rzeczywiscie uda sie cos ciekawego napotkac. musze sie jednak przyznac, ze jeszcze nie mam choroby audiofilowej, i podoba mi sie prawie wszystko co slucham (sprzet). ostatnio nawet u znajomego sluchalismy koncertu chrisa botti w bostonie na jakims niskobudzetowym amplitunerze i polskich altusach, w ktorych jeden mial uszkodzona kopolke wysokotonowa ;-) i tez sie podobalo.

co do sprzedawcy - wiadomo, ze to moje pieniadze i moje uszy, ale akurat ten bardzo dobrze doradzal mi dotychczas sprzet, ktory od jakiegos juz czasu z powodzeniem uzywam. zawsze moge tam sprzet odsluchac, czy nawet wypozyczyc. tu problemu nie ma.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

ostatnio nawet u znajomego sluchalismy koncertu chrisa botti w bostonie na jakims niskobudzetowym amplitunerze i polskich altusach, w ktorych jeden mial uszkodzona kopolke wysokotonowa ;-) i tez sie podobalo.

Bo słuchałeś muzyki a nie klocków! Brawo, masz najważniejszą cechę winylomaniaka :)

LEON28 no tak za 500 to możesz kupić przyzwoitą wkładkę MM :), a gdzie reszta :)

pzdr. Łukasz

wlasnie o tym napisalem, ze "po prostu chyba doszedlem do tego, ze zeby to w miare sensownie zagralo, niestety nie wystarczy budzet 500 pln."

ale konczmy, bo robimy offtop koledze.

Gość rydz

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/fisher-mt-6321-vintage-direct-drive-poznan-i1907791272.html

Bumbum,tego Fischera miałem kupić,ale trafiłem Telefunkena S500,jeżeli jest 100% sprawny może warto.

Do twojego zestawu wystarczający,jak zakupisz kiedyś wzmacniacz stereo będzie o wiele lepiej.

<<Pozdrawiam.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

na dzien dzisiejszy albo uzywany do 400pln max lub nowy do 700-800pln na raty.

Słuchaj,

jeśli tak jak piszesz to weź na raty nowego Pro-Ject Debut III z wkładką OM 5E za ok 1000 zł. Jak się potargujesz jestem pewny, że 10-15% upustu gdzieś wywalczysz.

Masz sprzęt i wkładkę nową, pachnącą, na gwarancji.

Nie masz kłopotów tylko słuchasz.

Tutaj kilka zakonczonych aukcji ale nie sprzedanych, moze bym się dogadał ale który i ile proponowac?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- ja bym brał tego Bernarda, tylko trzeba by mieć zapasowy pasek, poza tym wydaje mi się, że te esowate ramiona lepiej się sprawdzają

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mogę Ci polecić do 300 zł technicsa sl-d2. Jak kupisz w dobrym stanie z oryginalną wkładką to będziesz tylko musiał wymienić igłę na nową (ok. 30 zł na allegro). Jak się spodoba to bez problemu dobierzesz sobie jakąś lepsza wkładkę do niego. Zaletą tego gramofonu jest directydrive.

Ja będę się upierał przy tym,że za kwotę około 500 zł można kupić (używkę) dobry gramofon i cieszyć się jego brzmieniem.Trochę trzeba będzie mu poświęcić czasu, ale to się opłaci!

Fisher zaproponowany przez rydza jest na początek bardzo dobry

Wiem,ale kolor nie ten. Mam czarny sprzęt więc tylko drewno lub czarny. Widziałem go,supergdyby inny kolor był juz bym brał, to samo sl-d2 jest jedna sztuka ale srebrny.

Ja będę się upierał przy tym,że za kwotę około 500 zł można kupić (używkę) dobry gramofon i cieszyć się jego brzmieniem.

- tak w 100 % się z tym zgadzam, ale pod warunkiem , że kolor podpasuje..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.