Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki 2.0 do PC

prosandau

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam podpięte do dźwiękówki x-fi music 4 głośniki:

przód - komputerowe Arowana 120 typu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tył - wzmacniacz unitra 311D + głośniki z zestawu(tonsil chyba 20W)

w przednich głośnikach(komputerowe) brakuje mi trochę średnich tonów - chciałbym je zmienić na coś lepszego

czy przy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) odczuję jakąś różnicę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/88241-g%C5%82o%C5%9Bniki-20-do-pc/

Powiem szczerze, dobrych parę lat temu miałem, chyba nawet te same Arowany... Dźwięk jest tak plastikowy, że gdy przesiądziesz się na każde inne głośniki odczujesz poprawę... A po drugie daj sobie spokój z jakimś 4.0, to bez sensu... Zainwestuj w Microlaby FC330 w cenie około 240zł, są to głośniki 2.1 więc masz pasmo zapewnione na całej szerokości, a z jakości i głębi dźwięku sam będziesz przecierać oczy ze zdumienia ;)

FC330 nawet taniej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A za naprawdę niewielką kasę warto się zasadzić na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A po drugie daj sobie spokój z jakimś 4.0, to bez sensu...

podoba mi się efekt przestrzenny więc zostanie 4.0, FC330 są ok ale do ukł. 2.1(brak miejsca na subwoofer), w wyższych modelach Microlab nie podoba mi się sterowanie pilotem(resetowanie ustawień). Pozostają na razie te Manhattany :) (wolałbym przedni bass reflex), jednak mam obawy czy w tej cenie/"klasie" będę zadowolony z dźwięku -dlatego zastanawiam się nad droższymi konstrukcjami typu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -chyba najciekawsze, jednak ktoś pisał o nich, że średnica nie jest zbyt "szczegółowa"(mi zależy głównie na dobrych tonach wysokich i średnich /za moc odpowiadają tylne tonsile/)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - raczej ciekawe ale mają chyba duży pobór prądu(wzmacniacz unitry już żre ze 100W +kompjuter 2xxW)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ???chyba dobra cena /ale jak to gra?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ??? /wyglądają ubogo ), brak opisu parametrów

Jakie macie opinie na temat tych głośników, może coś innego w tych okolicach cenowych(Yamaha hs50m czy Edifier S2000 są trochę przydrogie- większa kasa = większe rozczarowanie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fostex PM 0.4 będą jakościowo najpewniej najlepsze, następnie Esi nEar (kicha że tylny bassreflex swoją drogą), i dalej klasa niższa (elektronika w jednej kolumnie w postaci AQ M21 i Stage Line.

Co do poboru energii - kup watomierz, to przejrzysz na oczy - mój PC w idle pobiera jak dobrze pamiętam poniżej 90W, a w stress (jakaś gra 3D) wyraźnie poniżej 200W, a ta unitra pewnie bierze przy normalnej głośności do 60W.

ps. do Fostex i Esi wskazana dźwiękówka zewn. lub DAC z regulatorem głośności

Proponuję iść do pierwszego lepszego sklepu z elektroniką i posłuchać czegokolwiek lepszego od tych plastikowych głośników ważących pół kg...

Już podstawowe Creativy za 50zł grają lepiej a co dopiero konstrukcje za 500zł, a Ty mówisz o Yamaha czy Edifierze kosztujących grubo powyżej 1000zł...

posłuchać czegokolwiek lepszego od tych plastikowych głośników ważących pół kg...

Już podstawowe Creativy za 50zł grają lepiej

wg opisu na tabliczce ważą 4kg/raczej razem :)/ ; kiedyś miałem okazje porównać je z Creativami T3000(2.1) i nie zauważyłem jakiejś spektakularnej różnicy(oprócz basu)

Te Stage Line SOUND 40'stki kuszą ceną i regulacją tonów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak tylny bass reflex raczej u mnie nie przejdzie( -pozostają chyba tylko te Fostexy lub Manhattany))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -chyba najciekawsze, jednak ktoś pisał o nich, że średnica nie jest zbyt "szczegółowa"(mi zależy głównie na dobrych tonach wysokich i średnich /za moc odpowiadają tylne tonsile/)

Średnie tony są wycofane a nie mniej szczegółowe. Raczej nie są też neutrualne, ale to chyba nie w tym przedziale cenowym. Poza tym ta średnica jest bardzo żywa i niewymuszona - dla tego je kupiłem. Jak chcesz mieć bogate i żywe brzmienie z zajebistymi wysokimi tonami to bierz fostexy.

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Posłuchaj ich jeszcze. W wielu miejscach w Polsce jest taka możliwość, np w salonach Rock'n'Roll - są w kilku dużych miastach. To że mi się podobają nie znaczy że spodobają się tobie.

Wcześniej w innym wątku pisałem że brzmiały ostro - nic takiego. Było to spowodowane fatalnym dwumetrowym IC pamiętającym jeszcze chyba demoludy, bardzo dużym poziomem głośności, i pomieszczeniem którego powierzchnia wynosiła ze 300m2. W domu niczego takiego nie uraczyłem.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Czy jest znacząca różnica(jeśli w ogóle jest) między modelami PM0.4 a PM0.4n (n-nowszy model z 2010); Czy warto dopłacić do nowszego modelu?

pm0.4

PM04_Top.jpg

pm0.4n

730142_1_9b59f294950db566e75527bd52c1bf17.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że one niczym się nie różnią poza profilami na przednim panelu. Gdyby było inaczej to producent chwaliłby się tym na swojej stronie wielkimi literami. A piszą tylko pierdoły i że teraz są do wyboru w czterech kolorach.

O basy się nie martw, Są ok. Wszystko zależy od tego do czego będziesz je porównywał i o jakim pułapie cenoweym będziesz myówił. Ja na przykład nie chciał bym większych basów i np głośnika 5" bo zwiększyłby mi się drastycznie problem z ustawieniem głośników w moim pokoju 12m.

Wszystko zależy od tego do czego będziesz je porównywał

chętnie bym je porównał "na żywo" z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale to raczej nierealne )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bardzo podobna konstrukcja do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) btw

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bardzo podobna konstrukcja do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) btw

Tylko wygląd średniawy trochę... No i bardzo mało opinii/recenzji/testów w sieci. Już bardziej podoba mi się (wizualnie) nowy model tego producenta - Produzent.8. Tylko że cena prawie dwukrotnie wyższa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Ktoś kojarzy te głośniki?)

Ukryta Zawartość

cena dosyć niska - 379zł/szt.

Ukryta Zawartość

jest recka do większego modelu M-606v2 i opis jego bebechów(prawdopodobnie to samo co w M-505v2)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

a co polecacie z pasywnych rozwiązań?

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w skrócie:

człowiekowi brakuje średnicy, słucha z 4.0, Tonsile z tyłu nadają "mocy", microlabów nie chce, bo brzydki pilot.

Po co odpisywać? To forum nie jest od leczenia psychoz.

microlabów nie chce, bo brzydki pilot.

Ostatnio w Microlabach jest nowy pilot. Ładny! O:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio w Microlabach jest nowy pilot. Ładny! O:

Ukryta Zawartość

faktycznie ładny ale nie chodzi mi o wygląd )

w skrócie: człowiekowi brakuje średnicy, słucha z 4.0, Tonsile z tyłu nadają "mocy", microlabów nie chce, bo brzydki pilot. Po co odpisywać? To forum nie jest od leczenia psychoz.

doprecyzuję bo bady może nie doczytał/zrozumiał:

"brakuje średnicy" -chyba nie ma co wyjaśniać(zakres średnich tonów)/subiektywne odczucie -może mylne/, mowa tu o plastikowych głośnikach komputerowych, dodałbym jeszcze ogólne przymulenie(nie jestem ekspertem audio -mówię prostym językiem)

"Tonsile z tyłu nadają "mocy"" -chodzi tu nie tyle o pojęcie fizyczne mocy co o reprodukcję tonów niskich(Tonsile- duża membrana głośnika niskotonowego)

"słucha z 4.0" -nie widzę nic w tym złego, było wyjaśnione(4.0 brzmi lepiej w moim pokoju i konfiguracji)

"microlabów nie chce, bo brzydki pilot." -zbędny bajer, wady(pisałem o tym): po wyłączeniu z prądu ustawienia basu, sopranów są zerowane; brak sterowania manualnego(po utracie/uszkodzeniu pilota, wyczerpaniu baterii -brak sterowania barwą dźwięku)

"Po co odpisywać? To forum nie jest od leczenia psychoz." -nie zmuszam nikogo do odpisywania, analiza medyczna również mile widziana jednak zachęcałbym do czytania ze zrozumieniem )

Ukryta Zawartość

>prosandu

przychodzisz i na starcie piszesz, że wiesz swoje. Że ma być 4.0. A potem, że brakuje średnicy. Jakiej średnicy? Tonsile na pewno średnicę mają. Tym bardziej te głośniki komputerowe. One mają nawet więcej tej średnicy, wydaje mi się, że takie konstrukcje mają górkę na średnicy. To normalne, że głośnik niskośredniotonowy ma górkę tak od 2 do 5kHz. Pseudozwrotnica tnie to jakoś wysoko.

Przeszkadza ci brak możliwości regulacji barwy dźwięku microlabów po padnięciu pilota. Skoro chcesz coś robić equalizerem, to nie lepiej podbić częstotliwości, na których ci zależy???

Nie będę nawet się zastanawiał, co dzieje się z fazą w tym podwojonym stereo, gdzie jedne częstotliwości będą się znosić, inne wzmacniać.

Normalnie każdy by ci polecił przesiadkę na 2.0 albo 2.1 ale nie. Wiesz lepiej. No to sobie wiedz.

Tonsile z tyłu nadają "mocy"" -chodzi tu nie tyle o pojęcie fizyczne mocy co o reprodukcję tonów niskich(Tonsile- duża membrana głośnika niskotonowego)

"słucha z 4.0" -nie widzę nic w tym złego, było wyjaśnione(4.0 brzmi lepiej w moim pokoju i konfiguracji)

Patrząc na takie opisy, wiem, że nie masz pojęcia co robisz i czego chcesz. Zbuduj sobie normalne stereo i wtedy będziesz mógł czegoś szukać w brzmieniu. To że masz 4 głośniki to nie znaczy, że masz dźwięk przestrzenny.

OK zapomnijmy o układach "przestrzennych" czy "podwójnym stereo" :-) i wróćmy do pytania:

a co polecacie z pasywnych rozwiązań?

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

?

co myślicie o tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.