Skocz do zawartości
IGNORED

Prezentacja na temat "Systemy audio HI END"

adrian_krc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, jestem kompletnym laikiem w dziedzinie systemów audio HI END. Muszę zrobić prezentacje na owy temat i kompletnie nie umiem tego ogarnąć. Ciężko nawet o zdefiniowanie co to jest taki system, bo z tego co wyczytałem, to jest to nazwa potoczna. Mógłby mi ktoś pomóc, co zamieścić konkretnie w takiej prezentacji, o czym mówić? Pytałem już prowadzącego zajęcia na studiach i zbył mnie mówiąc, że to jest temat rzeka i informacji pełno... Najgorzej, że nie mogę zacząć, nie wiem jaki mniej więcej zbudować człon tej prezentacji, na czym mam bazować;/

Temat rzeka a jak się okazuje tu chyba nikt hi-endu tak naprawdę niema :). Albo jak ma, to znaczy że mu się wydaje że ma, lub wydaje mu się że wie co to takiego :).

Masz zakładkę Hi-end, masz zakładkę Akustyka. Poczytaj wyciągnij wnioski i użyj wyszukiwarki... co wpisać wiesz. Nikt tu za ciebie lekcji nie będzie raczej odrabiał :).

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

adrian pisze : jestem kompletnym dyletantem i leniem. nie chce mi się pisać . moze ktoś za mnie napisze temat jaki sobie wymyśliłem. Dobrze żeby jeszcze jak napisze to za mnie wystąpił.............

Tak na prawdę nikt na tym forum nie odpowie Tobie na Twoje pytanie/prośbę z bardzo prostej przyczyny. HI-END nie istnieje i nigdy nie będzie istniał. Zawsze będzie coś co będzie można zmienić aby 'polepszyć' dźwięk. No i rodzi się kolejne pytanie co to znaczy polepszyć. Dla mnie to znaczy, że dźwięk ma być bardziej naturalny i szczegółowy, ale dla kolegi polepszenie dźwięku sprowadza się do ocieplenia jego brzmienia itd. Dla każdego wyobrażenie hi-end-u jest inne. To taka osobista "Mekka" do której każdy zmierza.

P.S. Z tą Mekką trochę poleciałem ;)

HI-END nie istnieje i nigdy nie będzie istniał.

Oj istnieje. Widocznie kolega nie jest osłuchany ...

Jest pewien pułap jakościowo/cenowy powyżej którego dźwięk zaczyna być "doskonały". Owa "doskonałość" może mieć różne "barwy" ale jest dość charakterystyczna. Parę lat "osłuchania" i bez pudła można wskazać, który system jest high-endowy ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Oj istnieje. Widocznie kolega nie jest osłuchany ...

Jest pewien pułap jakościowo/cenowy powyżej którego dźwięk zaczyna być "doskonały". Owa "doskonałość" może mieć różne "barwy" ale jest dość charakterystyczna. Parę lat "osłuchania" i bez pudła można wskazać, który system jest high-endowy ;-)

Fakt, jestem młody i nie osłuchałem się jakoś dużo, ale takie jest moje zdanie. Wiesz, zawsze coś będziesz zmieniać po to, żeby dźwięk był nawet nieznacznie lepszy dla Ciebie (oczywiście jeśli będzie Cię na to stać). Takie jest moje zdanie dzisiaj, może za 30 lat będzie inne. Jak się zmieni, to na pewno tu dam znać ;) Pozdrawiam serdecznie wszystkich audiofili.

Wiesz, zawsze coś będziesz zmieniać po to, żeby dźwięk był nawet nieznacznie lepszy dla Ciebie (oczywiście jeśli będzie Cię na to stać).

Dźwięk HIGH-END to przecież pewien przedział brzmieniowy. Powyżej mamy ekstremalny HIGH-END poza zasięgiem zwykłego człowieka. Mogę przesuwać się z brzmieniem systemu w pewnym przedziale i mimo, że dźwięk będzie się minimalnie zmieniał dalej pozostanie HIGH-ENDOWY. Jest tyle dobrego sprzętu, że praktycznie istnieje nieskończona kombinacja brzmieniowa, którą można osiągnąć. Wszystko zależy od gustu i pieniędzy. Jak wspomniałem wcześniej jest pewnien poziom jakościowy sprzętu, który zapewnia nam świetny dźwięk. Dla każdego ten poziom jest w innym miejscu. Ale w miarę nabywania doświadczenia ten przedział u każdego pojawia się mniej więcej w tym samym miejscu abstrahując od gustów.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio

Ci którzy słyszą i są świadomi brzmienia High-End,nie pytają i nie zakładają podobnych tematów,nie tylko tego tematu...

Nie słyszącym różnic charakteryzujących High-End,należy się słowo informacji,ale nie należy ich do tego przekonywać.

Zwróciłem uwagę na coś takiego-wiedzący i świadomi brzmienia high-end są niewielką grupą słuchaczy,nie tylko ze względu na zasobność portfeli.

Jak pisałem kiedyś,dla wielu najwyższa jakość kończy się na ich własnych posiadanych urządzeniach,pomimo marnych właściwości brzmieniowych.

bartogorzow

Tego samochodu też nie ma...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dużo się dowiedziałeś, nie? Chyba, że to było takie podchwytliwe pytanie; kto się przyzna, że wie i ma? Ja osobiście myślę, że hi-end jest tam, gdzie nie słucha się już muzyki, tylko dźwięki i gdzie przy pomocy sprzętu za astronomiczną kasę rozpoznaje się gdzie siedzi dany muzyk, a nawet w co się przebrał w przerwie między nagraniami.

Najgorzej, że nie mogę zacząć, nie wiem jaki mniej więcej zbudować człon ....

No , jeżeli chcesz zbudować tylko "człon", to polegaj na opiniach z tego forum.:)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Witam serdecznie, jestem kompletnym laikiem w dziedzinie systemów audio HI END. Muszę zrobić prezentacje na owy temat i kompletnie nie umiem tego ogarnąć. Ciężko nawet o zdefiniowanie co to jest taki system, bo z tego co wyczytałem, to jest to nazwa potoczna. Mógłby mi ktoś pomóc, co zamieścić konkretnie w takiej prezentacji, o czym mówić? Pytałem już prowadzącego zajęcia na studiach i zbył mnie mówiąc, że to jest temat rzeka i informacji pełno... Najgorzej, że nie mogę zacząć, nie wiem jaki mniej więcej zbudować człon tej prezentacji, na czym mam bazować;/

Wal na pw do globtrotera on pomoże zbudować Ci tego człona......dużo przeszedł i lubi eksperymentować i się zna jak nikt!!pozdr.

ps.Globtroter nie zaczyna się zdania od no.......no rozumiesz))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.