Skocz do zawartości
IGNORED

Minima Audio w Gdyni - wrazenia

zoltyy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Byłem na odsłuchu u Harviego. Mieszane uczucia. Odsłchiwaliśmy 2 pary kolumn nie pamiętam nazw, podstawkowe za 9500zł i chyba 6500zl. Pierwsze na głośnikach Audaxa -średnio i niskotronowym i wysokotonowy Vokala, konstrukcja zamknięta,trójdrożna. Druga para kolumn tańszych ,średnio-niskotonowy to węglowy Scan-speak, wysokotonowa Vifa,zdecydowanie ładniejsze i chyba ciekawsze brzmieniowo,konstrukcja basrefleks.Powiem krótko,gdyby te kolumny były o 2000zł tańsze ,można by dyskutować,a tak nie bardzo jest o czym,nie za te pieniądze.Odsłuch kolumn droższych na McIntosh 6850 AC i Accuphase DP-65 jako CD i jako transport z przetwornikiem DPA. Kolumny grały nieżle dość szczegółowo z ładnym bardzo plastycznym basem,niezłą średnicą ,tony wysokie na ich tle wypadły dość słabo,słaba też była przestrzenność i scena dźwiękowa. Przyznam się ,że odsłuch tych kolumn po prostu mnie zmęczył, ale to mogło być tylko moje odczucie. Po przełączeniu na tańsze zestawy nastąpiło miłe zaskoczenie powietrze,świeżość,lekkość i niezłe wysokie, bardzo dobra przestrzeń i gorszy bas, ogólnie dźwięk mniejszej klasy ,ale milszy,relaksujący i gdyby były tańsze...?? Były też kable głośnikowe firmy Albedo za okło 3000zł , sorry ,że tak operuje cenami, ale nie pamiętam nazw. Niestety kable te nie wypadły najlepiej, chyba nie były dopasowane do elektroniki, także podaruje sobie wrażenia. To na razie tyle.....?

Dzieki za wrazenia. Ciekawe jaki wplyw na dzwiek mialo pomieszczenie Harviego? Zrodlo i wzmacniacz na pewno nie ograniczaly tych kolumn. Sadzac po Twoich wpisach i posiadanym sprzecie jestes bardzo osluchany i wymagajacy, ciekawe jakie beda wrazenia innych uczestnikow.

Odsłuchiwane były modele PRESTIGE XT (6 000zł) i MICRO MONSTER (9 500zł). Może jeszcze się ktoś wypowie, moje odczucia nie muszą być prawidłowe. Moje zastrzeżenia do tonów wysokich mogą mieć podłoże w pustych ścianach u Harviego, bo to już zaczyna się powtarzać, koledzy w poprzednoch odsłuchach też narzekali winiąc sprzęt,a to może być zupełnie inna przyczyna. Co do lekkiego zmęczenia odsłuchem kolumn Prestige XT to zaczynam myśleć czy to aby nie był lekki brak spójności w brzmieniu, albo nieznany mi charakter brzmienia zestawów zamkniętych ??? Warto by było zapytać "chłopaków z Wrocławia" czy mieli podobne odczucia bo tam też były odsłuchy M.A ??

gutekbull: pochrzaniłes nieco, prestige XT kosztuje zdecydowanie więcej niż 6000 (patrz cennik na stronie) i nie ma obudowy zamkniętej a b-r, niecałe 6000 kosztuje monitor i ten faktycznie ma obudowę zamkniętą, to które kolumny w końcu tam mieliście?

Tyle w kwestii formalnej, co do wrażeń to nie byłem i sie nie wypowiadam.

Tak ja to spisałem z cennika bo kompletnie zapomniałem nazw itp., ale podałem cenę jaką mi podali na odsłuchu , ale mogłem pochrzanić :-)) to mimo ,że te tańsze mi się podobały to cena je dyskwlifikuje !!! W ogóle ceny są zwariowane, za tą kasę jest taka konkurencja ,że szkoda gadać .

Parę pstryków ze spotkania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mniejsza rozdzielczość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) większa rozdzielczość z opisem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Pozdrowienia dla Trójmiasta - widzę, że fajne spotkanie mieliście. Chłopaki z Wrocławia trochę podróżują i następnym razem jak będą w pobliżu zapraszają na jednego w Sopockiej Irence - We will be in touch:))) Na spotkaniu w Delta Studio mieliśmy Micromonstery i Talismany 3.2 + odsłuchy Micromonsterów na KT88 u Kubła w Domu. Na temat Prestige nie mam zdania, natomiast Micromonsterów posłuchałem sobie też w siedzibie Minima Audio. Co do tych ostatnich to przynajmniej w części moje spostrzeżenia pokrywają się z Gutkabulla - lampa, lub Aklasowy tranzystor Micromonsterom służyły, niemniej pozostawał pewien niedosyt i na dłuższą metę i na pełni mojego repertuaru nie trafiały w mój gust. Jak dotąd najlepsze i uważam, że jak za swoją cenę bardzo przyzwoite granie usłyszałem z Ultim 3.2 (Niskośredniotonowa VifaPL i tweeter Scanspeak) - to oczywiście moja prywatna opinia. Słuchaliśmy w Minimie razem z BZ i On miał zdanie zupełnie odmienne. Pozdro!

Nasuwa się po tych testach jeden generalny wniosek,większość naszych producentów od razu chce sięgnąć szczytu .Niestety to trudna droga,wymagająca lat prób,wpadek i eksperymentów.Nie wiem czy jest sens tak inwestować w dzwiękowego "Mercedesa".To nie pierwszy raz odsłuchy kończą się takimi rezultatami.Tańsze konstrukcje często ciekawiej grają niż "HI-END",ale cóż ambicja pomaga przesuwać góry,tyle,że nie w tą stronę co trzeba.

Tak Frank mam podobme zdanie. Po powrocie do domu włączyłem swoje Ushery CP-6311 z systemem ze zdjęć i ... zdecydowany skok jakościowy w kierunku kultury,równowagi tonalnej przekazu jakby inna liga. Próbowałem rozmawiać z panem z M.A ,ale jak usłyszał Tajwan (siedziba Ushera) to " no wie pan daleki wschód itp......." Tak panowie z M.A od nich można się wiele nauczyć, oni od30lat robią kolumny i to się słyszy , a z uprzedzeniami co do Dalekiego Wschodu trzeba się przeprosić. To co piszę pewnie by potwierdził Harvi, ale chwilowo nie ma dojścia do internetu. Nie wystarczy włożyć głośniki do skrzynki i zaśpiewać 9 500zł , żeby to zagrało "to wyższa szkoła jazdy" Za pieniążki o których mowa można już wiele żądać i konkurencja duża. Szedłem na to spotkanie w nadziei, że usłyszę Hi-ENDowy dżwięk bo jeśli Polski producent wystawia kolumnę za 9500zł to miałem nadzieję usłyszeć ,że zagra jak zachodni produkt z przedziału 15 000-20 000zł. Trzeba wziąć pod uwagę fakt ,że decydując się na zkup kolumn Polskiego producenta mało znanej firmy za tę kasę nabywa się produkt praktycznie nie sprzedawalny. Może troszkę przesadziłem :-)) ale naprawdę ciężko im będzie konkurować z innymi.

Gutek, Frank: Kwestia gustu, wy mianem kultury brzmienia określacie lekkie przekłamania w kierunku ocieplenia dźwięku, ja uznaję tylko 100% hardcorową wierność przekazu. W tym własnie kierunku idą Zollery i JMLaby, dla mnie to jest właśnie ideał. Zależy kto co lubi, ze mną było tak że na początku tez wolałem miękkie brzminie, do szybkiego dźwieku dorosłem z czasem. Ktoś inny z kolei z czasem może dorosnąć do miękkiego dźwięku, szanuję wasze poglądy, ale proponuję powstrzymać się od ocen bazujących na guście, sam popełniłem dokładnie taki sam bład (vide moje opinie o Talismanach 3.2) i cóż, w gruncie rzeczy sam się nieco ośmieszyłem.

Myslę że stwierdzenie że MA zbyt wysoko mierzy jest nie na miejscu, bądź co bądź trzon ich oferty stanowią tańsze konstrukcje. Znacie jedynie część ofery która nie przypadła wam do gustu, ale w żadnym razie nie jest wyznacznikiem tego co firma robi. Według mnie bardzo dobrze że stara się zaspokoić rózne gusta, bardzo źle jednak że pokazuje niewłaściwy sprzęt niewłaściwym osobom. Pozostaje mi tylko przyznać że brak umiejętności wsłuchania się w potrzeby rynku jest największą bolączką polskich producentów, każdy swoje waża za najlepsze i na siłę to forsuje. Błąd.

Co do porównania Usherów z MA Prestige to nie będę się wypowiadał, porównanie takowe trzebaby zrobić w jednakowych warunkach. Jednak nie tylko konstruktor M.A. ma do dalekiego wschodu sceptyczny stosunek, tutaj nawet byliśmy zgodni z Zegarmistrzem (wyjątkowo), poza tym może znowu wyszło na to ze co innego jest dla Ciebie ważne.

Tyle w tej kwestii, tym razem zamykam dziób ostatecznie, ciekaw jestem opinii pozostałych uczestników spotkania.

BZ- Nie zrozumiałeś,nie pisałem o walorach brzmieniowych.Od wielu lat słucham na JMLabach i Audiolabie(fakt troszkę w nim pogrzebałem) i nie wiem skąd Twe przekonanie o moich "ciepłych" preferencjach.Zresztą nie stosuję takich podziałów,są w moim przekonaniu nonsensowne.

Ps-DalekiWschód-ogólnie rzecz biorąc obecnie prezentują bardzo wysoki poziom,często nieosiągalny dla wielu firm europejskich(zakładam przy tej samej cenie).

Frank: w takim razie proponuję przesłuchanie oferty i na tej podstawie osądzenie czy MA porwała się na szczyty czy. Oferta zaczyna się od kolumn za mniej niż 1500 PLN... Co do dalekiego wchodu: fakt zależy z czym porównać, jednak konkretny przypadek oceniam po tym czym usiłuje być, wszystko w porządku jeśli coś kosztuje mało i gra nieźle, Usher nie jest ani tani, w dodatku sam się wpędził w pułapkę porównania ze Scan Speakiem, które w żadnym wypadku nie jest korzystne dla niego, nawet gdyby jakość była porównywalna, tworzy to obraz firmy niezdolnej do samodzielnych opracowań, która wcale nie sprowadza ich na sensowny poziom cenowy.

Działają niby 30 lat, a popełniają tak podstawowe błędy... Dowodzi to że nauka poszła w las.

BZ posłuchaj Usherów. Ja nie mówię ,że są najlepsze bo nie są ,jak zresztą wszystko, ale za pewną kwotę kupujesz coś co gra jakby za "trochę więcej", a wykonanie....!! Ja nie napisałem ,że M.A porywa się z motyką na słońce, tylko stwierdziłem ,że kolumny ,które odsłuchałem Micro Monstery posiadają , (teraz powiem konkretnie) pewne wady. Coś nie tak z spójnością brzmienia i rownowagą tonalną,wysokie też nie bardzo. Poza tym wstawianie głośnika wysokotonowego za 300-400 zł do konstrukcji za 9 500zł to chyba trochę nie bardzo...!!! Jeśli chcą konkurować z tym "beznadziejnym Dalekim Wschodem " to muszą postawić na jakość i jeszcze raz jakość ,bo z ceną chyba nie powalczą , a to niestety jakoś nie wyszło. Moje muzyczne gusta nie są sprecyzowane, lubię ciepłego,barwnego MACA, a czasami posłucham Krella nie ma reguły, ale musi grać dobrze musi czymś czarować ,posiadać w sobie nutkę genialności.Lubię jak jest w tym coś ponad przeciętnego,takie dźwiękowe czary -mary. Widzisz BZ dlatego sprzedaję Ushery bo zestawiłem je z ciepłym ,dość ciemnym MACiem i trochę przesadziłem. Oczarowała mnie barwa, brzmienie ,bas,dźwięk pianina itp. ale zestawienie jest za cukierkowate. :-)) Pozdrawiam

gutekbull,

to może weźMaca i posłuchaj Preorianów Martina (2 scanspeak`i) będziesz miałcharater Mac`a bez dodatkó ze strony kolumn. Lub jeżeli przypadły ci do serca te Ushery, może wymień Mac`a na MF Trivista? - Ja Maca ewentualnie odkupię jeżeli cena b. nadzwyczaj okazyjna :))))) ;)

pozdrawaim.

PS. CO do Pretorianów mówię serio, jeżeli ci się chce , to wg. mnie warto sprubować posłuchać tego zestawienia.

gutekbull: nie chcę się z tobą spierać co do twoich spostrzeżeń (zupełnie się z tym nie zgadzam zwłaszcza w kwestii spójności, ale nie wiem, nie słyszałem tego w Waszych warunkach), myślę jednak że z oceną tego jak drogi powinien być głośnik w kolumnach za 10 000 PLN toś się conajmniej zagalopował.

Po pierwsze pokaż alternatywę dla tego Focala... Scan Speak to nie ten charakter, HD3P Audaxa nie nadaje się do takiej aplikacji bo nie gra poniżej 5 Khz... Co zostaje innego? Audiom za 6000 PLN?

Po drugie popatrz sobi jakie koszmarnie drogie głośniki siędzą w innych konstrukcjach za 10 albo 20 kPLN. ProAc 2.5 Response (17 kPLN) : przestarzały Scan za 350 PLN, Dali 350/450 - Vify PL lekko modyfikowane, plus Seas, oni za to na pewno nie płacą więcej niż 300 PLN, Audio Physic Virgo (19 000 PLN) - Vifa XT za 300 zx, AP Libra - na dole Monacor za 150 zx... wymieniać dalej?

Rozumiem, twoim zdaniem Micro Monsrer to porażka, ale jak widzisz wyykając ile co kosztuje wchodzimy na bardzo niebezpieczną scieżkę na której końcu są kity do samodzielnego monażu które kosztują niewiele więcej niż głośniki z jakich się składaja ale... jak grają wszyscy wiemy.

Kupuje się konkretne właściwości brzmieniowe za konkretne pieniądze, rozumiem doskonale że te kolumny po prostu nie przypasowały tobie i że pewnie nawet gdyby kosztowały mniej niż suma części z jakich są złożone i tak byś ich nie kupił, jednak wycenę zostaw rynkowi, rynek dla polskich producentów audio łatwy nie jest, od polskich produktów z góry wymaga się lepszej proporcji jakości do ceny niż od zachodnich, skoro znajduja się chętni do kupna Micro Monsterów to widać z tego że głośnik za 300 PLN jest jak najbardziej na miejscu. Tyle w temacie znów zrobiłem OT, nie o tym miała być mowa. Zamykam się, jeśli kogoś interesuje co sądę o cenach polskich produktów to wystarczająco dużo napisałem już wcześniej, wystarcxzy przejrzeć archiwalne wpisy.

BZ opinia na temat ceny głośnika wysokotonowego w Micro Monsterach-bo akurat wysokie najmniej się podobały na odsłuchu, jest opinią paru osób (nie wiem czy wszystkich). Ja muszę się przyznać nie mam zbytniego pojęcia w kwestii cen głośników, tak jak to nazwałeś interesuje mnie efekt końcowy. Ale przytaczam to na co zwrócili uwagę koledzy na odsłuchu, a była mowa,że ten głośnik występuje w kilku wersjach cenowych,a ta jest jedną z tańszych. Może gdyby wszystko było ok. to nikt by nie zwrócił uwagę czy to głośnik za 2zł. czy za 300. Co do samych kolumn M.A ,które słyszeliśmy to w zasadzie już wszystko napisałem, a chyba na odsłuchach w Wrocławiu też nie było najlepiej. Jeśli mówimy o Polskiej firmie wchodzącej na rynek to te produkty nie mają szans na rywalizację z konkurencją i mam na myśli tylko cenę, która jest mocno przesadzona (znowu nie jest to tylko moja opinia) Ogólnie podobały się kolumny tańsze Prestige XT, ale koledzy zwrócili uwagę, że odsłuchiwane przez nich poprzednio Radmory za ok. 3000zł zagrały lepiej(a tu mamy cenę 7 500zł) Jeszcze raz powtórzę szedłem na odsłuch Polskich kolumn w cenie 7 500zł i 9 500zł firmy wchodzącej na rynek, jestem mocno zainteresowany kupnem kolumn do MACA , spodziewałem się usłyszeć znacznie,znacznie więcej ?! Musimy pamiętać ,że w tej zabawie co jakiś czas :-)) każdy z nas coś tam zmienia co pociąga za sobą lawinę innych zmian. Mam pytanie . Ile dostanę po 2 latach za kolumny mało znanej firmy M.A (jeśli jeszcze będzie istnieć) ,które obecnie kosztują 9 500zł. Czy w ogóle ktoś to kupi ,mając szeroki wybór równie dobrze grających znanych marek zachodnich i nie tylko :-)) ??????? I sam odpowiem. Musi być potworna różnica w jakości, ten dźwięk musi rzucić na kolana potencjalnego nabywcę, a i cena powinna być rozsądna.

Pitdog chcę kupić końcówkę mocy McIntosha, preamp mi nie potrzebny,przynajmniej na razie. Accuphase doskonale steruje końcówką. Ja i tak słucham z końcówki. Jeśli sprzedam integrę MACA to możliwe ,że kolumn Ushera nie będę musiał sprzedawać. Ushery wygrzewają się i grają coraz lepiej. Ja po prostu chciałem troszkę zchłodzić system. I obojętnie czy zrobię to poprzez zmianę MACA na końcówkę czy przez zmianę kolumn. Czy często zmieniam ? MACA mam 1.5 roku, a kolumny (Nautilusy 805) miałem 3lata, z Usherami trochę przesłodziłem, ale jest coraz lepiej i mam dylemat,czy w ogóle je sprzedawaź ??? Pitdog zapraszam na odsłuch ??? Kiedy masz wolny czas ???

gutek: we Wrocławiu z tego co mi wiadomo akurat wysokich nikt się nie czepiał, ich spostrzeżenia były zupełnie różne od Twoich, głównie chodziło o zbyt szczupły bas i pewne anomalia na średnicy. Coraz bardziej nabieram przekonania że po raz kolejny wrogiem tych kolumn okazało się pomieszczenie odsłuchowe (na zdjeciach widzę masę gołych ścian, we Wrocławiu w źle urządzonym pomieszczeniu też jazgotało, męczyło), te kolumny są cholernie wraliwe na to. Cóż, morał z tego taki że przed wyjazdem warto zbadać teren... MA po raz kolejny zrobiła ten sam błąd...

Kwestia Focala: w Polsce dostępne są (i to z wielkim trudem, spróbuj zamówić ten głosnik to do końca roku moze go będziesz miał) raptem 3 jego wersje, dwie małe i jedna duża. Obie małe kosztują tyle samo, duży jest droższy, ale duży w tych kolumnach to byłoby nieporozumienie. Poza tym że jest droższy i można go niżj ciąć (co w przypadku zastosowania średniotonowej aerogelowej 13stki jest cechą zupełnie do niczego nie potrzebną) gra jeszcze ostrzej od małego. Te Focale grają za ostro nawet dla mnie, zdeklarowanego "szybkościowca", ale cóż, taka jest koncepcja tych kolumn i albo się je kocha albo nienawidzi. Zastosowanie droższego Focala nic by tu nie dało, metalowe kopułki grają jak grają, jednych rzucają na kolana a innych męczą. Nie da się jednak ukryć ze zwolennicy szybkiego dźwięku sa w mniejszości.

>gutek bardzo chcetnie z czystej ciekawoci poslucham Twoje sprzety, to juz wysoka klasa. moze i swojego wzmaka bym wzial by zobaczyc jak sobie radzi wsrod duzych chlopcow. co do terminu to bedziemy sie musieli jakos spiknac, narazie jestem zapracowany tak, ze nawet w ta sobote mi sie do Harviego nie udalo wyrwac... no ale w koncu bedzie chwila wytchnienia

BZ przytaczam pierwsze wrażenie Kubła i jego znajomych, wypowiedź z tamtego wątku : " Piątek, 19.03 - siedziba Delta Studio.

Minima Audio zaszczyciła nas wraz z dwoma modelami swych kolumn - tańszym Talismanem 3.2 (o ile dobrze pamiętam) i topowym Mikro Monsterem (wersja podstawkowa - istnieje również model wolnostojący).

Zaczęliśmy od tańszego zestawu. Co by nie mówić - porażka. To nie grało. Dźwięk rachityczny, jakby miał do nas nie dolecieć, tylko upaść po drodze na podłogę. Suchy, nienaturalny, ostry i natarczywy, przywiązany do kolumn, ściśnięty. Brak powietrza i przestrzeni. Fortepian brzmiał jakby był ze szkła, trąbka piszczała niemiłosiernie, brak niskich częstotliwości. Można było zwątpić w sens całego HI-FI, o Hi-Endzie nie mówiąc. Byliśmy mocno zaniepokojeni. na nic się zdały zmiany ustawienia kolumn, zmiany wzmacniaczy (Delta Studio KT88, Electrocompaniet ECI-1, końcówka Rotel RB980BX, i nawet poczciwy MF A1), o kablach nie wspominając.

Zdruzgotani podłączyliśmy Mikro Monstery. Dźwięk nabrał większej wagi, stał się nieco pełniejszy, ale rewolucji nie było - wszystkie wyżej wspomniane wady pozostały. Biorąc pod uwagę ceny (4000 i 9500 pln), uznaliśmy te kolumny za nieporozumienie. Po kilku godzinach walki i słuchania z przymusu (bo wypadało posłuchać) zrezygnowani zaczęliśmy pić (tu podziękowania dla pobliskiego sklepu "Żabka", za to że mimo późnej pory dostarczył nam odpowiednią ilość płynów pocieszających). Jako jedyny zdecydowałem się na wypożyczenie Mikro Monsterów do domu. W smutnym nastroju zakończyliśmy spotkanie. " i DODAM OD SIEBIE ,ŻE TERAZ BYŁ MAC. Nie ma sensu się spierać,pomieszczenie też nie było najlepsze,może stąd kontrowersje. A sprawa Polskich producentów ma głębszy wymiar, pisałem o tym.

OT>pitdog & gutekbull:

Chetnie poczytam wrazenia z tego porownania grzejnika z 3miasta z "duzymi chlopcami". Po 21 czerwca moge zaoferowac wspomniane Etery Fibry (to chyba o te chodzilo na spotkaniu u Harviego) do odsluchu. Brzmieniowo (choc pewnie nie klasa) moglyby trafic w gust Gutekbull'a.

>Pitdog: Dzieki za e-mail, odpisze jak wyrwe sie z tutejszego kolowrotu pracy. Gratuluje piecyka i zazdroszcze, u mnie ino discman i na biurku mp3 z komputera. Co do egzemplarza to moj mial juz wypisana gwarancje, ale w koncu "to tylko papier".

Pozdrawiam

z tego co czytam, i juz wczesniej podobny wniosek wysnulem, wyglada na to, ze te kolumny sa bardzo wrazliwe na pomieszczenie. moze w jakis warunkach graja dobrze, ale jak widac nie sa na tyle uniwersalne by graly dobrze w wiekszosci domow... cos mi sie to kojazy z tym, co kiedys ktos z minima mi napisal, gdy pytalem o te male bass reflexy. wyjaslil, ze przy konstruowaniu swoich kolumn bardziej polegaja na samym pomieszczeniu, niz na konstr. pudla kolumny i bass reflexu. tzn ma grac pomieszczenie, a bass reflex jedynie rozladowuje cisnienie, czyli nie spelnia tej samej funkcji do konca , ktora bass reflexy spelniaja w innych konstrukcjach. cos w tym stylu, mam nadzieje, z enie mieszam tu niepotrzebnie

Dodam jeszcze ,że w droższych modelach Micro Monsterach najbardziej podobał mi się....... bas ?? Bardzo plastyczny,kontrolowany i powiedzmy w dostatecznej ilości. Nie spodziewałem się po monitorach basu jaki mam w Usherach. Micro Monstery mają jedną ładną cechę , pogłos-wybrzmienie ,dżwięk długo pozostawał w powietrzu.

Gutekbull - ja akurat Monsterow nie sluchalem wiec nie mam zdania na ich temat - po prostu jak cytujesz to cytuj calosc a nie to co Ci pasuje :) A co do kupowania - to oczywiscie, ze kazdy kupi to co mu sie spodoba (czy tez to co bedzie wypadkowa tego co sie podoba i zasobnosci portfela i akceptacji przez zone :)) ).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.