Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Blu-Ray 3D Oppo BDP-95EU czy Denon DBP-2012UD

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmacniacz to Denon AVC11.

Są 2 koncepcje

1. Zostawić Denon AVC11 i zakupić 1 z ww. w tytule. Który? AVC ma tylko 1 gniazdo HDMI 1.1 czyli obraz po HDMI na TV z odtwarzacza a dźwięk po jakimś cyfrowym kablu albo 6 analogami.

2. Opchnąć i kupić Denon AVR 4311 i co? Który dokupić, Denona z uwagi na Denon Link i integrację obsługi? Trochę żal dźwięku AVC...

Dodatkowe pytanie niezależnie od tego, w kategorii obiektywnej który daje lepszy obraz? (Plazma Panasonica)

Z góry dzięki za pomoc

• Moderatorzy

jeśli chodzi głównie o obraz to OPPO 93 ma identyczny tor wizji jak 95 a kosztuje dużo mniej ,

OPP0 93/95 zgodnie oceniono (obraz) za referencyjny i jedyne wady jakie mogą być będą winą tv/projektora

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Zostałbym przy aktualnym amplitunerze i odtwarzacz połączył analogowo.

Ten BR denona to to samo co marantz 7006, jego sekcja audio jest dobrze oceniana, choć raczej oppo to pod tym względem bedzie poziom wyżej.

Obraz - wątpię, czy ktokolwiek byłby w stanie wychwycić różnice, o ile w ogóle takowe występują...

Choć jest jedna rzecz, którą powinienneś wziąć pod uwagę.

Nie wiem jaką masz plazmę panasa, natomiast jeśli to model bez regulacji gammy, to odtwarzacz denona miałby tę przewagę, że takową regulację gammy posiada, podczas gdy oppo - niestety nie.

Wówczas pod względem jakości obrazu sensowniejszy byłby denon - plazmy panasa mają defaultowo zbyt niską gammę w trybie kinowym, regulacją w odtwarzaczu niwelowałaby tę "wadkę". Różnica jest znaczna, obraz zyskuje na soczystości i subiektywnie odbieranym kontraście, jak również wyrazistości w ciemnych scenach.

Tu jeszcze alternatywa dla oppo - po tuningu w CA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-> Azorsky

Jakie konkretnie oznaczenie posiada Twój wzmacniacz? Czy potrafi przyjmować po HDMI wielokanałowy sygnał PCM?

Moim zdaniem masz dwie możliwości.

1. Kupić Oppo, jedno wyjście HDMI z odtwarzacza podpiąć do amplitunera, drugie zaś do TV. Ustawiasz w setupie Oppo, żeby konwertował wszystko do PCM, dzięki czemu nawet nowe bezstratne formaty Dolby True-HD i dts-HD/master audio będą przetwarzane bezstratnie. Oczywiście AVC musi potrafić radzić sobie z wielokanałowym sygnałem PCM.

2. Kupić jakiś odtwarzacz BR, podpiąć jego HDMI bezpośrednio do TV, zaś z dźwiękiem wyjść po optyku lub koaksjalu. Następnie w setupie odtwarzacza ustawiasz "Bitstream Re-encode" czy coś podobnego. Wtedy wszystkie nowe formaty, z którymi nie radzi sobie Twój wzmacniacz i które nie mogą zostać przepchane przez SPDIF, zostają w odtwarzaczu "rozpakowane" do PCM, a następnie ponownie skompresowane (niestety stratnie) do dts i wysłane do amplitunera/wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zostałbym przy aktualnym amplitunerze i odtwarzacz połączył analogowo.

Też kiedyś byłem zwolennikiem tej opcji, dopóki na moim CA nie zauważyłem, że analogowe wejście multichannel jest wejściem typu DIRECT IN. Omija więc wszystkie korekcje typu Bass/Treble.

Też kiedyś byłem zwolennikiem tej opcji, dopóki na moim CA nie zauważyłem, że analogowe wejście multichannel jest wejściem typu DIRECT IN. Omija więc wszystkie korekcje typu Bass/Treble.

To chyba akurat zaleta...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.