Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy do Yamahy

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Skonsoliduj sprzęt na rzecz konkretnego daca a muzyka będzie Ci dana. Najlepiej zachowaj do tego czasu wszystkie posiadane wzmacniacze. Na tematy kabli się z zasady nie wypowiadam, bo nie chciało mi się dotąd zrobić żadnego porównania, choć byle badziewia też nie używam. Duży bas z dueta to pewnie objaw braku kontroli basu owocujący nadmierną ilością okupiony spadkiem jakości. Nijakość i plumkanie to objaw przeciętności, czyli dla nas znaczącej słabości.

W takim razie jaki DAC moglibyście polecić, tak do 300-400 ojro. Z dobrym, mocnym basem i otwartą przejrzystą srednicą.

Oczywiście mówimy o sprzęcie az 2giej albo i nawet 3ciej ręki ;)

Głośnikowce też muszę wymienić, 6mm2 to nei robota, nigdzie nie pasują.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość Patrick

(Konto usunięte)

W takim razie jaki DAC moglibyście polecić, tak do 300-400 ojro. Z dobrym, mocnym basem i otwartą przejrzystą srednicą.

Oczywiście mówimy o sprzęcie az 2giej albo i nawet 3ciej ręki ;)

Głośnikowce też muszę wymienić, 6mm2 to nei robota, nigdzie nie pasują.

Glosnikowe i IC zafunduj sobie od Supry model Sword => gwarantuje Ci ze zapomnisz na lata o kablach w najrozniejszych konfiguracjach.

DAC polecam od PARASOUD'a model 2000 to super klamot troche moze przewyzszyc zalozony budzet DAC 1500 troche mu ustepuje ale mozna go za 359 Eur juz bez problemu w BDB stanie kupic. Poszukaj tez Proceed'a DAP jesli Ci sie uda bedziesz mial strzal na lata :)

Supra Sword fajne ale 400 euro za kable to trochę przydrogo. Może kiedyś jak już kupię porządny DAC.

p.s

Czym różni się Proceed DAP od PDP-1, ten drugi jest dużo gorszy?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Yamahy sprzedane a tu kurde gość od tych Tannoy Arden coś kręci...

Czym różni się Proceed DAP od PDP-1, ten drugi jest dużo gorszy?

Daruj sobie te starocie ... byle Shiit rozjedzie go jak walec.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie Shiit tylko Schiit :-)

Dzieki za opinię. Co do kolumn to trochę się zamotałem, do wyboru mam:

(Jeśli gość się odezwie) Tannoy Arden

Alteci 604-8G w obudowach DIY

Elektrostaty Audiostatic ES100 po całkowitym tuningu

Nie Shiit tylko Schiit :-)

Dzieki za opinię. Co do kolumn to trochę się zamotałem, do wyboru mam:

(Jeśli gość się odezwie) Tannoy Arden

Alteci 604-8G w obudowach DIY

Elektrostaty Audiostatic ES100 po całkowitym tuningu

Chyba się już pogubiłem.Przecież potrzebujesz kolumny do lampiaka Quad?

Zgadza sie.

Sek w tym ze te 604 maja dziwaczne obudowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na gorze sa 2 szerokopasmowce ale te i tak pewnie wywale. Sa kosmicznie ciezkie, cos kolo 70kg sztuka bo maja podwojne scianki wypelnione piaskiem.

Ukryta Zawartość

Kupiłem te Ardeny Mk1 (HPD385A), trochę porysowane i lekko poobijane ale za 800 euro nawet nie mam czelności marudzić ;)

Skubany serwer dla Squeezeboxa się rozkraczył i cały czas się wyłącza.

Stawiam na Altec!

Miałem możliwość odsłuchu w Warszawie Tannoy,i, Urei, Klipisch,ów, Altec,ów, JBL, różnych modeli, coax,ów pięknych vintage,rzy itp itd., ale najgorzej wypadły Tannoy,e, nie pamiętam modeli, wielkie bydlęta były..., ale nawet Westmistery mi nie pasowały, ale bardzo piękne, za to pięknie brzmiały Altec,i 19, i dwa modele na coax,ach, klipisch,e, niby inna konstrukcja, a dziwek jak z Tannoy,a, ale JBL,e były najbardziej uniwersalnym, wziąłem bez obudów, basy divery, zwrotnice i horny cena też nie mała, ale moje marzenie, to Urei nie mogłem się nasłuchać, Marcus Miller siedział mi na kolanach i pogrywał na swoim basie, takie odczucie, nie słyszałem nic tak zjawiskowego, czuć muzykę jakby być w niej,aspekty brzmieniowe w całym paśmie wszystko co najlepsze można sobie wymarzyć, jeszcze ta przestrzeń, rozumiałem zjawisko przestrzeni,... ale to co robią Urei w tym aspekcie wręcz nie do wyobrażenia, ale jak dożyje na pewno będę je miał.

Alteci były zbyt nachalne, bardziej "in your face", zapewne kwestia gustu. Z wyglądu Ardeny absolutnie brzydkie nie są, na pewno ładniejsze niż na tym zdjęciu :))

Obudowy wystarczy tylko 2 miejscach lekko podszpachlować i pomalować ten kwałek na kolor podobny do forniru żeby się nie wyróżniał.

p.s

W moim pokoju równie dobrze mogę używać ich jako słuchawek ;)

Brzmią bynamniej o wiele przyjemniej niż Yamahy, bardziej dźwięcznie i budują większą scenę.

W moim pokoju równie dobrze mogę używać ich jako słuchawek ;)

Jak się ustawisz to zrób zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brzmią bynamniej o wiele przyjemniej niż Yamahy, bardziej dźwięcznie i budują większą scenę.

Przynajmniej beryl nie wali po uszach.Pytanie co dalej-żródełko???////

To na pewno bo na chwilę obecną ciężko oceniać przy tak kiepskim źródle.

Yamahy brzmiały jednak jak typowy monitor studyjny, sucho i dokładnie do bólu, Tannoye są spokojniejsze, Yamahy wydawały się zawsze bardzo nerwowe na średnicy.

Niestety dopada je wiek i zawieszenia niedługo będą do wymiany, niestety to jest jakaś dziwna wersja i zamiast piankowych zawieszeń jest coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest, zawieszenie na pograniczu zawieszenia sztywnego szerokopasmowego, a gumowego, chodzi o luźniejszą prace membrany, przy zachowaniu pasma średnio tonowego. Zauszmy, że zawieszenie całkowite jest miękkie,. mamy mocny bas, zawieszenie sztywne pasmo średnio tonowe, ale z skromnością na basie, to zawieszenie jest pośrednie ,aby nie stracić żadnych aspektów brzmieniowych, słuchałem kiedyś Goodmansów na płaskim gumowym zawieszeniu.

Oryginalne zawieszenia piankowe dla HPD sa bardzo miekkie, glosnikiem rzuca jak szmata :-)

Te to jakby pianka ale oblepiona czyms i niestety zaczyna sie to rozlazic, sa napewno sztywniejsze niz piankowe.

Tu masz vintage` żródełko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

heh, dzis przez przypadek znalazłem :)

To nawet po upływie 30 lat jedne z najlepszych monitorów NA ŚWIECIE jeśli chodzi o jakość średnich i wysokich tonów. To prawda że te kolumny idealnie zgrywają się z lampami ale przy 90dB efektywności polecam coś mocniejszego niż 300B, może EL34 albo KT88 PP. Z tranzystorów jedną z najlepszych kombinacji jest Yamaha B-1 albo B-2 (posiadam)

Moje NS1000M zmienię tylko na NS2000 albo FX-3!

Bo są, słuchałem ich u innych w dużych salonach tylko u mnie skubane nie chciały grać. Jeśli chodzi o średnicę i wysokie to Tannoye nie mają nic do powiedzenia. Tannoye były kupione na szybko, w sumie nieplanowany zakup, po prostu dostałem telefon że są do wzięcia za 800 euro ale trzeba się szybko zdecydować i pogoniłem tanio Yamahy (Tannoye są warte około 1300-1500 euro, Yamahy mniej niż połowe z tego)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.